Ukończyliśmy (z Pirxem) nową wersję loadera do plików na dyskach w formacie Sparta DOS. Jako że nie chce mi się pisać dwa razy odsyłam do konkurencji :) (ale plik załączam i tutaj) ->link<-
Z powodu znalezienia błędu (w sumie niewielkiego, ale ważnego w niektórych przypadkach) polecam zaktualizowanie. Obecnie równolegle są dostępne dwie wersje: 4.3b i 4.4b (druga obsługuje napędy o numerach 9-15 ale za to nie wyświetla numeru tylko literkę - jak kto lubi :)
No i już ostatecznie wersja 4.5 . Dodane definiowanie kolorów i blokady turbo, w związku z tym nowy edytor nazw MSINI3 . Info znowu u konkurencji :) ->link<-
ok - Pirx - to mam prośbę, która załatwi jeden (być może) poważny problem dla tych, co nie mają IDE+.
Ponieważ MSDOS'a można odpalić ze Sparty i przejmuje on kontrolę nad systemem to czy można mu dodać jedną funkcjonalność? Chodzi o możliwość odpalenia pliku nieco inaczej, niż "normalnie" - czyli chodzi o wywołanie MSDOS z parametrem zawierającym nazwę pliku do uruchomienia. Umożliwi to odpalenie pliku bez dosa w chwili, gdzie uruchamiany plik tego wymaga. Taki "loader" już istnieje dla IDE+ (IPLD), lecz wymaga IDE+ bo jego działanie związane jest z biosem kontrolera. Taki MSDOS umożliwił by automatyczne uruchamianie w oparciu o RUNEXT SDX i byłby bezproblemowy w użyciu z KMK v. 1x, czy IDE'a interface.
Np - na IDE+ pod SDX mam zdefiniowane w systemie 3 główne typy rozszerzeń plików wykonywalnych:
- COM; z lib SDX - EXE; poprzez runext z car:x.com i czyszczeniem ram od memlo po memtop - EX_: dla plików, które odpalam z inita, więc z IDE+ zostaje to przekierowane na loader poprzez parametr. I tak można być może zrobić w dowolnym przypadku bez konieczności posiadania IDE+
Pomożecie? .. no i pytanie, czy się to da zrobić ;)
można zachować istniejący i przy wywołaniu z parametrem pominąć "menu". Wydaje mi się, że tym sposobem będzie mniej roboty, no i program będzie w jednej wersji (mniej zamieszania) ;)-