No i mam już wszystko gotowe poza zaprogramowaniem PICa. Jak widać autor projektu założył, że każdy sam sobie skompiluje - bo to jest proste (nosz kurde, jakby nie można było w repo HEXa umieścić). Oczywiście link do kompilatora nie działa - no bo czemu miałby działać po 4 latach.
Zassałem więc wczoraj z Microchipa odpowiedni (tak mi się wydaje) kompilator i nie udało mi się skompilować tego projektu. Potem pomyślałem sobie, no tak, trzeba jakąś starszą wersję - niestety to samo. Są inne parametry wywołania kompilatora niż te podane przez autora projektu a nawet inna nazwa pliku wykonywalnego. Zakładam więc, że to inny kompilator, choć tak samo się nazywa.
Ale po paru godzinach walki i bez efektu, odpuściłem sobie.
Myślę, że w naszym gronie jest ktoś, kto ma odpowiednie narzędzie i kompilował nim wsady do PICów. Dla mnie to nowe doświadczenie i nie wiem czy warto walczyć dla jednego projektu.
Pomocy!
Ktoś pomoże skompilować ten projekt i zrobi plik HEX dla układu PIC 16F1874 ?
Po paru godzniach to byś przerobił to na arduino :D Generalnie koncepcja prosta jak konstrukcja cepa. 2 złącza db9 i arduino. Ach, gdybym miał trochę wolnego czasu to bym zrobił. Na razie się odpiętrzam.
Ja się wprawdzie na tym też nie znam, ale po kilku godzinach podobnej walki jak mówisz udało mi się kiedyś skompilować wsad PIC-a do Eiffla. Jak nikt się nie znajdzie tu taki co się zna, to mogę spróbować z tym zawalczyć, ale bliżej weekendu.
>>" jakby nie można było w repo HEXa umieścić)." ja się nie znam, więc z ciekawości się wypowiem, a ten hex z paczki ->link<- jest passe? z opisu rozumiem, że 'dodaje obsługę snack', ale kontrolery segi nadal/podstawowo pracują..
Już nie chciałem pisać, bo trochę wstyd, że nie zauważyłem. Z drugiej strony w repozytorium jako takim nie ma tego pliku. Jak się robi release, to umieszcza się w nim pliki z repozytorium a nie z kosmosu. Ale może to ja się nie znam.
Powstał inny problem :) Mam PicKit2, który to chyba nie obsługuje tego PICa :)
>>"No i mam już wszystko gotowe poza zaprogramowaniem PICa." a atr z paczki? on nie zaprogramuje tego pica z poziomu atari? (bo mniemam, że ów segaprog.com zawiera już hexa)
Oj tam. Nie znacie sytuacji :) Nie mam obecnie żadnej Atarki - bo obie moje leżą u Candle i od dawna nie było okazji/czasu aby odebrać. Bo oczywiście myślałem o złożeniu tego programatora do atari.
Stwierdzam też, że za dużo energii i pieniędzy już temu drobiazgowi poświęciłem :) - bez sensu zupełnie. No ale co my robimy z sensem? :)
No i chce go szybko i łatwo zakończyć, a tu ciągle jakieś problemy wychodzą i najśmieszniejsze w tej tragedii jest to, że to zawsze są "problemy kabelka" :)
Zasadniczo to już mi się nawet odechciewa, ale jak patrzę na prawie skończone coś, to myślę sobie, że trzeba skończyć.
Do Eiffla PIC16F876 programowałem popularnym TL866, ale tego Twojego PIC on nie obsługuje z tego co widzę w mojej wersji. Może jakaś nowsza wersja obsługuje, bo mój ma parę lat. Ogólnie PIC to jest rzecz, której nie lubimy :-)
Witam wszystkich serdecznie. :-) Pica możesz zaprogramować zmodyfikowanym oprogramowaniem PICkitminus - jest na githubie. Sam projekt sega-adapter jest super fajny, pobiera mało prądu i świetnie współpracuje z RetroScalerem Blueretro dla segi.
O i to jest chyba to! Pytałem sztucznych entelygentów (różnych) i wszystkie twierdziły, że wystarczy mieć aktualny soft od Microchipa i ewentualnie pobrać plik z .dat z configami dla większej ilości chipów, nawet linki podawały, tyle że oczywiście tego konkretnego PICa tam nie było.
Wiem, że elektrycznie ten programator bez problemu powinien zaprogramować wskazanego PICa, tyle, że go nie rozpoznaje, bo nie ma go w bazie. Widziałem już te bazy (pliki .dat) z większą ilością obsługiwanych chipów, ale niestety nie było "mojego". PICkitminus .... kurde, ma wielokrotnie dłuższą listę chipów, ale akurat tego na niej nie ma.
No i właśnie. Chyba muszę nakreślić kontekst :) Dlaczego? Bo rady mówiące o zbudowaniu sobie układu (kolejnego) tylko po to jakoś mi nie pomagają.
Otóż, kupiłem sobie C64 Ultimate. I chciałem żeby dzieci się pobawiły trochę. W domu mam tylko 2 joysticki z db9 i oba to klasyczne "kołki" do atari. Jeden nie działa w jakimś tam kierunku najlepiej, a drugi jest nowy i jeszcze gorszy od tych starych. Mam za to pewnie z 10 różnych padów i ze dwa arcadesticki. Tyle że wszystkie bezprzewodowe (bo dzieci mają switche) po BT i czasem z dodatkowym donglem USB. Jeden arcadestick jest normalnie na kablu.
I teraz.... mam MicroTOMA stąd ->link<- i jak miałem w domu atarki to nie udało mi się go zmusić do współpracy z żadnym moim padem. No to kupiłem (po poszukiwaniach i czytaniu co najlepiej działa) to ->link<- i to od razu 2 sztuki z przejscówkami na normalne USB.
I .... guano! Nawet z tym stickiem na kablu nie daje się skonfigurować. Cośtam się wciska ale błędnie (zastrzegam, że robię to tylko na C64 Ultimate). Może ktoś chce - to odsprzedam takie dwa.
Jako, że mam sporo padów od 8bitDo to pomyślałem, że odbiornik do Segi od nich, by mi wszystko ogarnął (a także wszystkie inne pady na BT). No i jak doczytałem w zasadzie do atari można wtykać pady od Segi i nic się nie stanie, to C64 już nie. A poza tym wspomniany na początku konwerter załatwia standardy wieloprzyciskowe.
Kupiłem więc 2 odbiorniki od 8BitDo :) zamówiłem płytki i części do konwertera - programator. Jak już to przyszło polutowałem i zostało zaprogramowanie PICów - no i tu właśnie jestem... Nie mam warunków by robić dodatkowe układy tylko by zaprogramować PICe, a wszystko po drodze kosztowało mnie już ponad 600zł :) a efektu brak.
Więc patrząc na te kłody rzucane przez rzeczywistość już mi się odechciewa powoli tym bardziej, że ja nie gram nawet. A to wszystko trwa już ponad miesiąc (no to są takie zrywy, ale jednak).
Na moim etapie życia, to najchętniej kupiłbym gotowce i zapomniał o tym wszystkim, ale nie znalazłem nikogo, kto takie gotowce sprzedaje/robi. Tylko dlatego sam się za to zabrałem.
Nie pytaj zatem jak zaprogramować tego PIC-a, tylko poszukaj kogoś kto Ci go zaprogramuje.
A jeśli chodzi o Twój case, to szczerze mówiąc najlepiej by Ci się sprawdził mój (S)NESctrl i do tego odbiornik 8bitdo do SNES-a. Tylko to znowu wszystko byś musiał kupić od nowa... A w dodatku ja bym musiał wyprodukować te (S)NESctrl, bo ich teraz nawet nie mam.
@mayonez Na stronie moustera wspierane pady USB: "literally ALL or almost ALL(Bluetooth dongles will not work)" . Czyli wszystkie, ale nie wszystkie, znając życie żaden z moich :)
@Mq Fajnie, ale (S)NESctrl oznacza zakup kolejnych dongli od 8BitDo :) bo Segowe nie zadziałają.
No dobrze, to kto mi zaprogramuje te PICe??? :))))
@mayonez ale na gwizdek mi jak mam: ->link<- - 2 sztuki ->link<- - 1 sztuka ->link<- - 2 sztuki ->link<- - 2 sztuki ->link<- - 1 sztuka Własnej roboty arcadestick na kablu USB - 1 sztuka
No właśnie na db9 mam już dwa takie cusie ->link<- i tylko trzeba dopasować trochę sygnały segi.
A te wszystkie pady, które mam są zazwyczaj wygodniejsze i lepsze jakościowo od tego joya. To znaczy, ja ich nie mam - dzieci mają :) a skoro to one ewentualnie będą grały nie będę im wciskał przedwojennych joysticków.
No i w końcu zadziałało! Na liście PicKitminus nie ma tego chipu (to znaczy na liście na GitHubie), a w samym programie jednak jest. U mnie nałożył się na to jeszcze jeden "problem kabelka", który dziś rozwiązałem i voila!
Dzięki moris94!
Jeszcze kabelek z wtyczką zacisnąć muszę na złączu (co zrobię jutro) i powinno działać.
Wszystko działa piknie! Z lenistwa dokupiłem jeszcze zaciskane wtyki DB9, bo mi się nie chciało zaciskać kabelków ręcznie "sortowanych" które mam w postaci 1,5m zakończone z jednej strony wtykiem.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę dwa takie moduły złożyć (jak zawsze kupuję więcej części, więc mam).