atarionline.pl Rekordowo szybka transmisja SIO - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 May 2026 22:29 zmieniony

do artka na stronie głównej: ->link<-
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 May 2026 11:47

Pancio, kolega Kuba Husak zadał dobre pytanie, które wczoraj też Ci zadałem i wówczas mi wytłumaczyłeś. Poproszę teraz o publiczną odpowiedź :)

jhusak:

A co to za bug pokeya, co broni 184kbps?
      • 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 May 2026 11:52

gwałciciele Pokey-a
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 May 2026 11:58 zmieniony

Trochę tak. To kolejny projekt Pancia robienia z Pokeyem rzeczy eksperymentalnych. Przecież projekt InsanePokey to też nietypowa zabawa w całkowite odizolowanie Pokeya od wszelkich zakłóceń od komputera Atari czy jego zasilacza…
      • 5:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 May 2026 12:26

Czyli niech i POKEY ma swoją "suszarkę" ;-)
      • 6:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime25 May 2026 14:43

Krótki rys historyczny...

Projekt powstał ponieważ:
      - Marcin (piguła) Prusisz zrobił replikę, CD-link, który to zasiał nam w głowach pomysł na własną implementację ale z wykorzystaniem zegara,
      - Jerzy (mono) Kut, który to jak zwykle ma to w zwyczaju - podpuścił mnie podczas rozmów o wszystkim i niczym :-)
      - Grzegorz (sun) Żyła zaproponował, że zahaczy @fofta w temacie PokeyMax-a
      - Mark (foft) Watson, który na naszą prośbę napisał patcha dla całej rodziny PokeyMax, który eliminuje błąd Pokey-a związany z nieprawidłowym przesuwaniem bitów w rejestrze wejściowym SIO.

Zaczęło się od tego, że stwierdziliśmy z @mono, że CDlink jest fajny... ale może trochę za wolny... i jakoś tak mimochodem pomyśleliśmy o trybie transmisji synchronicznej POKEY-a. I jakież było nasze zdziwienie, że nikt, prawdopodobnie nigdy z tego tryby nie korzystał! Sprawdziliśmy klika schematów np stacji dyskietek i okazało się, że pin CLK_IN był w stacjach obsadzony. Zachodziliśmy w głowę dlaczego nigdy go nie wykorzystywano? Odpowiedzi niestety nie znaleźliśmy (przynajmniej wtedy) i postanowiliśmy to sprawdzić.

Pierwsze testy opierały się na podaniu na wejście CLK_IN Pokey-a sygnału zegara z zewnętrznego generatora częstotliwości a na wejście DATA_IN danych wysyłanych z terminala PC. Wyniki pojawiały się na ekranie Atari. Kilka testów pozwoliło organo-optycznie stwierdzić, że wpisywany na PC w terminalu tekst "przenosi" się na ekran Atari z prędkością znacznie przewyższająca te znane z transmisji asynchronicznej opartej na generatorach POKEY-a. Oczywiście, wyniki zawierały też błędy wynikające z braku synchronizacji wysyłania danych z PC i zegara taktującego ale były mega obiecujące :-) Uzyskaliśmy w miarę stabilną transmisję na poziome ~400kbitów/s.

Przyszedł czas na synchronizację... tu wkroczył @mono ze swoją ogromną wiedza w zakresie znajomości OS Atari i wszelkich procedur wejścia/wyjścia. Napisał program loadera dla Atari jak również wsad do ESP32. Moja rola sprowadzała się do wykonania prototypu interfejsu, na który doskonale nadaje się TasmARI (https://systemembedded.eu/viewtopic.php?t=72) oraz przeprowadzenia testów… I tu zaczęły się schody… programy krótkie np. CrystalRaider (~10KB) wczytywały się prawie bezbłędnie z prędkością ok. 90Kbit/s – co jak na na „zwykły magnetofon” i tak jest sporo – co prawda stacja z turbo potrafi niby szybciej ale wymagała przeróbek w ROM i w OS Atari czy specjalizowanych sterowników. Zaczęliśmy się zastanawiać co może być źródłem problemu. Przydała się lektura obowiązkowa:

->link<-
      ->link<-

Od tego momentu już wiedzieliśmy, że łatwo nie będzie…

A gdyby tak zmitygować ten problem w PokeyMax? – zaproponował Sun! I napisał do @foft-a w temacie. Po krótkiej wymianie informacji do Marka poleciała paczuszka z prototypem. W ten oto sposób, udało się ujarzmić PokeyMaxa :-) Mark napisał poprawkę!

A oto co mówi współtwórca @mono o projekcie:

„Przede wszystkim interfejs może pracować z dowolną prędkością z jaką tylko układy Atari wytrzymają i oprogramowanie loadera nadąży bo sygnał zegarowy jest podawany z zewnątrz (transmisja synchroniczna zamiast asynchronicznej jak w OS) nie wymyślamy nic nowego, bo wszystkie to opisywał @ijor i @phaeron o ile dobrze pamiętam w odpowiednim wątku na AtariAge, skutkiem tego że zegar jest z zewnątrz, loader jest uniwersalny czyli będzie pracował z dowolną podaną prędkością bez żadnych zmian więc prędkość transmisji może się cały czas zmieniać nawet podczas transmisji pojedynczego bajtu, bo wszystko zależy kiedy tykniemy zegarem z zewnątrz atari transmisja może być z dowolnego urządzenia audio - magnetofonu, cdromu, adaptera, komputera, empetróchy, i co kto wymyśli będzie kanał audio sio… „

A ja się pod tym podpisuję :-)

Co dalej?

Sprzętowo: można jeszcze wykorzystać FIFO i uniezależnić przesył danych od ograniczeń Atari – temat obgadany z @foft-em – powinno się udać,

Programowo: @mono twierdzi, że można zejść do 42 cykli na bajt co daje w przybliżeniu 422Kbit/s!

Uda się? Zobaczymy :-)
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime25 May 2026 15:11 zmieniony

Aktualnie jest 42 (co za magiczna cyfra!) cykle na bajt.

Prawda jest jednak nieco inna :)

Zaczęło się od tego, że chciałem sprawdzić ile będzie zajmował najkrótszy loaderek (wykrzyknik) dla stacji dysków i dla magnetofonu - mieści się w 1 rekordzie/sektorze.
      No to jaki będzie najkrótszy loader dla stacji dysków obsługujący UltraSpeed/TopDrive/Synchromesh - 3 sektory.
      No to jaki będzie najkrótszy loader kasetowy pozbawiony błędu obliczania prędkości transmisji jaki jest w OS (jest ona liczona dla każdego rekordu!) - też 3 rekordy. Rozbudowywałem go jeszcze o możliwość ponowienia ładowania błędnego rekordu, a więc i o detekcję ostatniego poprawnego rekordu (nawet CRC-8 CCITT tam w pewnym momencie liczyłem :D).
      Na kanwie tych doświadczeń zrobiłem loaderek XEX-ów dla FujiNet-a który pozwala na ładowanie z dowolnym HS Index (również 0), a Cyprian pomagał w uruchamianiu.

I dopiero mając te doświadczenia za sobą zaczęliśmy z Panciem eksperymentować z transmisją synchroniczną zapoznając się ZAWCZASU z doświadczeniami kolegów z forum AtariAge. Póki co dzięki poprawkom Foft-a działa to bezawaryjnie z PokeyMAX-em, z POKEY-em działa awaryjnie i trzeba rozwiązać różne problemy (które zresztą zdiagnozowali Ijor i Hias).

Dlaczego transmisja magnetofonowa? Bo jest jednokierunkowa i można materiał podać z dowolnej "głupiej" odtwarzarki audio, zamiast konstruować "inteligentne" urządzenie i wymieniać dane ustalonym dwukierunkowym protokołem.

Więc to na razie eksperymenty. A "Feud" powinien się ładować z magnetofonu w 2 sekundy. A nie 7.

@Tebe: Była już "Grupa DUPA", był "YM Rockerz" i "AY Riders", może być i "POKEY Rapers" :) Tylko może być problem z materiałami na fejkbókach, iksach i tóbach propagandowych.

Edit: Hias a nie Phaeron.
      • 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 May 2026 15:46

a nielegale CPU mają możliwość zastosowania? aby zejść z tych 42 cykli? i najlepiej aby różnica szybkości była odczuwalna
      • 9: CommentAuthormono
      • CommentTime25 May 2026 15:55

Nie rozważałem użycia nielegali :) Ale być może, być może.
      • 10: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime25 May 2026 21:21

No, a przez to, że zawracacie dupę Markowi to inny bardzo ważny projekt się ślamazarzy
      • 11: CommentAuthormono
      • CommentTime25 May 2026 21:43

Mark jest wolnym człowiekiem i robi co chce :)
    1.  
      Masakra ile tam jest różnych kabelków! Gratuluję rekordu.
      • 13:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime26 May 2026 09:58

ale to tylko nieład twórczy.. normalnie jest tylko kabelek SIO :-)
      • 14:

CommentAuthorsun
      • CommentTime28 May 2026 14:38

a wersja pro będzie bez kabli :)
      • 15: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime28 May 2026 15:01

Może by tak stworzyć dedykowany, dwukasetowy magnetofon dla Atari — albo dodać trochę elektroniki do „jamnika” (dwukasetowca), aby potrafił czytać programy, najlepiej w turbo, z dwóch kaset jednocześnie. Wtedy do nowej wtyczki SIO byłoby coś z epoki, co byłoby w stanie dostarczyć odpowiednią ilość danych naraz.
      • 16: CommentAuthormono
      • CommentTime28 May 2026 15:32

W stereo? Mamy często dwa POKEY-e...
      • 17:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime31 May 2026 13:50

@astrofor - to raczej nie przejdzie... bo założenie jest takie by jakoś specjalnie nie ingerować w Atari a użycie dwóch układów POKEY wymagałoby wyprowadzenia drugiego DATA_IN.

A z placu boju... wczoraj udało mam się "wyczarować" kolejne 20%... Transmisja jest teraz taktowana na poziomie ~206 kbit/s, co przekłada się na szybkość transferu ~17,8 KB/s przy założeniu, że dane transmitujemy strumieniem. Z racji tego, że my póki co używamy rekordów z przerwami to tasz realny transfer jest znacznie wolniejszy. 20% daje nam ok 0.8s szybciej :-)

@mono pracuje nad loaderem, który umożliwi transfer ciągły - wtedy te nasz 17,8KB/s jest realne - co by pozwalało załadować Feuda w mniej więcej 3s :-) (a dokładnie 3.2s) No i to by było coś!

Mamy jeszcze kilka pomysłów ale umówmy się, że póki nie sprawdzimy to mówić nie będziemy (jak taki jeden od obiecanek od HAVO/sRAVO)

Poniżej oscylogram odczytu pojedynczego bajtu danych a na drugim widać czas transferu pojedynczego bitu.

Trzymajcie kciuki!
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Jun 2026 09:16

Ale te 200kbps to na pokeymaksie, czy na real HW?
      • 19:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime2 Jun 2026 04:48

PokeyMax - niestety. Czysty Pokey tylko z potwierdzaniem transmisji, czyli realnie prędkość spadnie. Foft udostępnił wsad z poprawką również dla starszych PM więc jest szansa, że trochę ludzi skorzysta.
      • 20:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime7 Jun 2026 08:59 (7 dni temu) zmieniony

Szybki update z placu boju odnośnie naszego "TURBO SIO bez nazwy".

Okazuje się, że 184 kbit/s nam nie wystarczyło i @mono podrasował loaderek... teraz jest... nie wiem ile jest ale jest duuuużo szybciej bo mamy nowy rekord! Feud w 2 sekundy! To jest po prostu niemożliwe ile jeszcze można z tego 40 letniego sprzętu na sterydach wyciągnąć.

Z naszych ostatnich doświadczeń z Feud wynika, że: JEDEN FEUD ładuje się w czasie mniej niż jednego Eulera przy wyłączonym obrazie. A przy włączonym obrazie - czas ten wynosi Pi sekund czyli odpowiednio:2.17s i 3.14s

Póki co nie wybraliśmy jeszcze nazwy dla Turbo SIO ale nasza umowa wciąż obowiązuje i finalny produkt trafi do "wymyślacza".

Filmik z procesem ładowania można zobaczyć na grupie FB: ->link<- a w załącznikach kilka zrzutów obrazujących proces ładowania Feud-a w 2 sekundy :-)
      • 21: CommentAuthoraxe
      • CommentTime7 Jun 2026 10:16 (7 dni temu)

A to może tutaj zaproponuję (mało "światowe", ale kierunek dziewiczy i mało... techniczny;)ale może właśnie dlatego :) - TURBO GEPARD :D
      • 22: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Jun 2026 10:46 (7 dni temu)

BIEGUNKA też kojarzy się z szybkością ;)
      • 23: CommentAuthoraxe
      • CommentTime7 Jun 2026 11:52 (7 dni temu)

Jednak GEPART ździebko lepiej brzmi
      • 24:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime7 Jun 2026 13:52 (7 dni temu)

Krócej niż trwa rozbiegówka w normalu ;)
      • 25: CommentAuthormono
      • CommentTime7 Jun 2026 17:24 (7 dni temu) zmieniony

pancio:

(...)184 kbit/s nam nie wystarczyło i @mono podrasował loaderek... teraz jest... nie wiem ile jest(...)
      Ostatnio jak mierzyliśmy było 205. Turbo 205. Rudy 102 :D

pancio:

(...)JEDEN FEUD ładuje się w czasie mniej niż jednego Eulera(...)czyli odpowiednio: 2.17s(...)
      e = 2.71, więc jesteśmy lepsi :) Jedna Euleryna i jedna Ludolfina.
      • 26:

CommentAuthorBca
      • CommentTime8 Jun 2026 00:18 (6 dni temu) zmieniony

BrawoWy!
      To jakby się zdarzyło wpaść do kociołka FEUDa. -> Asterix&Obelisk?
      • 27: CommentAuthorVisar
      • CommentTime8 Jun 2026 11:51 (6 dni temu)

Skoro praktycznie całą podstawową pamięć można zapełnić poniżej czasu e sekund, to może eTurbo
      • 28:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime8 Jun 2026 11:55 (6 dni temu)

A moze FeudTurbo? W koncu celem bylo wlasnie zeby Feud sie ladowal te 2 sekundy z hakiem :D
      I nowa jednostka predkosci "Jeden Feud na sekunde" :D W tym wypadku mamy "pół Feuda na sekunde" :D

Panowie... jestescie niesamowici :)
      • 29:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime8 Jun 2026 17:29 (6 dni temu)

Świetna robota @pancio @mono
      Osobiście jestem ciekaw ile można wycisnąć z oryginalnego Pokeya.

Swoją drogą, @mono zrobił świetny loader, ładuje on dane z FujiNet z prędkością 126kbp/s za miast 19.2kbp/s
      • 30:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime8 Jun 2026 19:49 (6 dni temu)

Plan jest taki by implementować 'noname turbo' między innymi w FujiNet itd :-) bo wgrywadełek to my już mamy kupę!
      • 31:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime8 Jun 2026 19:54 (6 dni temu)

Chłopy! Niesamowitą robotę robicie :)

Poznałem już jednorekordowe loadery mona i długo zbierałem szczękę z ziemi. Ale pytanie, czy jeżeli loader ma więcej rekordów (np. 3). To czy da się tak, że po jednym rekordzie robi jakiś trik z OSem i kolejne rekordy już lecą trochę szybciej? Nie wiem, tak strzelam, że np. po pierwszym rekordzie przerwy są usuwane albo coś takiego.
      • 32:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime8 Jun 2026 23:29 (5 dni temu)

Coś takiego robił oryginalny loader kasetowy Blizzarda - pierwsze parę rekordów było w normalu, a potem bez dodatkowej przerwy przełączał się na turbo.
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime8 Jun 2026 23:47 (5 dni temu) zmieniony

@gienekp: OS ładuje tyle rekordów ile mu podasz w nagłówku BOOT.

W kasetowym BOOT OS ładuje minimalnie 2 rekordy, bo najmniej jest to jeden rekord z programem i drugi rekord końca transmisji zawierający same zera.
      W jednorekordowym loaderze, jakiego używałeś zastosowano trick podstawiając zamiast rekordu końca transmisji pierwszy rekord ładowanego pliku .XEX, więc loader korzysta już z tego co jest w buforze, a potem doładowuje resztę pliku i go uruchamia.
      Tutaj rzecz dzieje się podobnie - ładowane są dwa rekordy loadera po czym jest on uruchamiany i dalsza komunikacja idzie już w turbo. Loader mógłby być na cartridge'u albo w pamięci ROM nowego urządzenia i wtedy transmisja szłaby tylko w turbo, tak jak to było w przypadku innych turb.

W dyskowym BOOT OS może załadować minimalnie jeden sektor. Reszta pozostaje bez zmian.

Edit: Bardziej klarownie.
      • 34:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Jun 2026 09:48 (5 dni temu)

SplitSecondSIO. LightSpeedSIO. LightSIO. BlinkSIO. NoTimeSIO. Ale dalej uważam, że SIOGUN jest dobrą użytkowo nazwą.
      • 35:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime9 Jun 2026 13:17 (5 dni temu)

albo od nazwy Twórców - PanMono Sio, ale nie brzmi to dobrze :D
      • 36:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime9 Jun 2026 13:47 (5 dni temu)

ShinkanSIOn.
      • 37: CommentAuthormono
      • CommentTime9 Jun 2026 14:53 (5 dni temu) zmieniony

@PeriNoid: SIO-San!
      • 38: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime9 Jun 2026 18:43 (5 dni temu)

SIO-SIO-San!
    2.  
      SolSIO

SIOBlitz

LightningSIO

JackassSIO
      (JackasSIO)

MaxSIO
      • 40:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Jun 2026 20:40 (5 dni temu) zmieniony

WieSIO! albo WieeSIO! SIOGetKnownAtLast!
      ProSIO, FSIO (wszystko)
      • 41:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime10 Jun 2026 13:14 (4 dni temu)

SIOk!
      Takiego mam pomysła.
      • 42:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Jun 2026 13:33 (4 dni temu)

I to jest dobra nazwa. To k! na końcu takie polskie, że szok.
      • 43: CommentAuthormono
      • CommentTime10 Jun 2026 17:15 (4 dni temu) zmieniony

A może wSIOk! :)
      • 44:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Jun 2026 22:55 (3 dni temu) zmieniony

Zaraz ktoś wpadnie na nazwę oSIOł.

A nie, czekaj...
      • 45: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime11 Jun 2026 07:23 (3 dni temu) zmieniony

Jak już tak większość próbuje swoich sił w nazewnictwie i na siłę ładuje wszędzie SIO- to dodam swoje 3 grosze (choć nie wiem czy już ktoś nie podawał):

MAKSIO / MakSIO
      lub eng. MAXSIO / Max-SIO

Od słowa 'maksymalny' -to tak by odzwierciedlić walkę o maksymalny transfer.
    3.  
      @GekoPL:

see e.g. post nr. 39 and others on the news front page.

(SOL = sun, but also abbreviation Speed Of Light)
      • 47: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime12 Jun 2026 00:51 (2 dni temu)

Kaz @2026-05-24 22:40:03
      Zainicjuję propozycję: SIOMAX :)
      Atarysta @2026-05-24 23:17:45
      Trochę się podwieszę pod tą propozycję, z alternatywą: MAKSSIO.
      tebe @2026-05-25 00:55:16
      to nie bug to feature
      Czarny_faraon @2026-05-25 00:59:18
      Moja propozycja SIO RaptoR.
      Wolfen @2026-05-25 07:24:35
      Ale... jak to w ogole mozliwe? :O czapki z glow Panowie!
      Kaz @2026-05-25 07:36:30
      Atarysta - podoba mi się bardzo Twoja propozycja. MaxSIO wymawiane jako "makssio" :). Ale to nie ja decyduję, więc czekamy na więcej propozycji.
      Jhusak @2026-05-25 09:15:25
      FASIU, SERFASTKA, SERSZ, SERSZEŃ, SERIOSZ…

Ale najlepszy: SIOGUN!
      Jhusak @2026-05-25 09:18:06
      A co to za bug pokeya, co broni 184kbps?
      guma1975 @2026-05-25 09:43:41
      A może SynTapeSio...
      mono @2026-05-25 10:26:36
      @jhusak: Detekcja zbocza zegara zewnętrznego.
      pigula @2026-05-25 10:31:56
      Moje propozycje STORMSIO lub SIOBLASTER
      pigula @2026-05-25 10:35:09
      no i może jeszcze jedna PULSESIO
      jhusak @2026-05-25 10:38:39
      @mono - dzięki :)
      mono @2026-05-25 10:40:28
      SynTheSIOzer :)
      maly_swd @2026-05-25 10:43:10
      SIO-HyperDrive
      TachyonTape SIO
      SonicTape SIO - kojarzy się z dźwiękiem (magnetofon) i jest zajebiście szybkie
      SIO-Blink - w mgnięniu oka się wczyta

Trzymam kciuki za projekt.
      mono @2026-05-25 10:44:53
      abSIOrber, deSIOrealizer, proSIOq :)
      mono @2026-05-25 10:45:42
      @maly_swd: SIOblitz
      mono @2026-05-25 11:26:52
      @maly_swd: superSIOnic :)
      pancio @2026-05-25 11:28:08
      Bardzo dziękuję @KAZ za wspominkę jak również wszystkim "wymyślaczom" nazwy.Pozostanie wymyślić metodę głosowania :-)

Ze szczegółami projektu zapraszam do wątku... a tu pozostawmy pole dla wyobraźni :-)
      jhusak @2026-05-25 11:53:26
      SION (of mine)
      jhusak @2026-05-25 11:55:10
      SIONDA
      Kaz @2026-05-25 11:55:50
      Nie ma sprawy. Fajnie, że ludzie twórczy mogą pobawić się w słowotwórstwo, które zazwyczaj szybko umyka, a tu będzie mogło być utrwalone na wieki :)
      jhusak @2026-05-25 11:56:01
      ZdziSIO
      jhusak @2026-05-25 11:57:03
      No i obowiązkowo MiSIO
      jhusak @2026-05-25 11:57:55
      SioSIO :)
      gregor2 @2026-05-25 12:25:14
      Turbo2026 ;)
      gregor2 @2026-05-25 12:26:01
      Turbo184k
      jhusak @2026-05-25 13:31:52
      SIOstra.

Podłącz SIOstrę do Atari :)
      Zbyt wolno się wczytuje? Wykorzystaj SIOstrę.
      Aby uzyskać pełną wydajność trzeba zmodyfikować nasłuch na linii danych SIOstry.
      mono @2026-05-25 13:45:29
      @jhusak: SIOstrap
      milosnik przyrody @2026-05-25 15:03:47
      SiSio-r
      mono @2026-05-25 15:21:13
      @milosnik przyrody: Mocne! Czemu sam na to nie wpadłem?
      crrn @2026-05-25 15:41:30
      rexSIO , rekSIO
      bocianu @2026-05-25 16:37:20
      sio rapid bitrate, czyli SIORB
      CORIelectroni @2026-05-25 17:03:39
      FastFusion, WaitZero/ZeroWait, SioXtreem.
      Ktos @2026-05-25 18:01:12
      Przy wgrywaniu na pewno słychać siuuu siuuu tak bity lecą strumieniem.

Siusio :)
      Adam @2026-05-25 18:38:25
      SIO dynamic loading, czyli SIOdlo
      zbyti @2026-05-25 18:58:24
      chyba rozwikłaliście mi zagadkę dlaczego było coś takiego jak "Sound Blaster 64 Gold" - ewidentnie od siurania i strumieni = złoty deszcz :P

SIO Gold :P
      Mr. X @2026-05-25 20:35:52
      Spidsio
      Bca @2026-05-25 21:27:41
      WartkiBzyk ;)
      jhusak @2026-05-25 21:55:06
      Bca - rozwaliłeś system :D Podoba mi się też SIOdlo. Podaj siodło. Podłącz siodło do kompa. Wciśnij klawisz w siodlo.

Jednak WartkiBzyk nie przechodzi tej próby, trzeba odmieniać oba człony.
      mega kulas @2026-05-25 22:26:22
      muchysio - kiedys byl taki kawal ale malo przyzwoity
      uicr0Bee @2026-05-25 22:50:04
      Skoro to "magnetofon", to proponuję XC184, lub XC184k

Osobiście podoba mi się wiele powyższych dowcipnych propozycji, ale trzeba myśleć o poważnej dystrybucji światowej :-)
      astrofor @2026-05-25 23:16:30
      siokrates
      Atarysta @2026-05-25 23:56:17
      SIO Kury! / Ku-RySio

Tak do białego rana można (za 5 godzin świta).
      Anøn. @2026-05-26 05:11:42
      Magnetosio
      Rysiek_M @2026-05-26 05:31:45
      UFO_TURBO .TURBO_UFO
      Kaz @2026-05-26 09:37:48
      Nie spodziewałem się takiej nocnej twórczości, ale serce rośnie, że tyle osób podjęło rękawicę :) Niektóre bardzo zgrabne, inne dowcipne :)
      pirx @2026-05-26 09:51:17
      SIORB rulz :)
      pansio of korz
      realszopen @2026-05-26 10:04:46
      SIOtari
      SIOrbo (SIO Turbo)
      Amigowiec @2026-05-26 10:39:22
      CorSIO. Szybko biega.

Albo jakaś niedorzeczna abstrakcja: Jarzęb, Bagietka Zgody?
      gregor2 @2026-05-26 12:42:18
      SIOrpaczka ,SIOrparka, SIOrpacz ;)
      Caco @2026-05-26 13:43:32
      turboSIO
      astrofor @2026-05-26 14:06:49
      no i WSIO - czyli wszystko w jednym
      astrofor @2026-05-26 14:09:25
      ja to bardzo bym chciał cos wygrac , bo chyba za malo wiem zeby cos wygrac , niekoniecznie maxsio , ale chocby jakis kabelek z autografem albo cefke , chociaz cefke od jakiegos starego dziada to niekoniecznie
      bartgi\o @2026-05-26 15:33:15
      SIOUX - SIO Ultimate X (nie wiem od czego skrótem może być X więc może nie być skrótem od niczego)
      mono @2026-05-26 16:46:07
      SIO Ultimate Xfer (w Fun With Art był "transfer" pisany jako "Xfer")
      Kaz @2026-05-26 17:02:59
      SIOxferatu czyli "siokskferatu" mi się kojarzy :)
      Wrathchild @2026-05-26 17:17:56
      WhyWaitIO
      Eagle @2026-05-26 17:19:49
      SioNara lub SajoNara ;)
      bartgo @2026-05-26 19:59:01
      ... a jeśli Ultimate za bardzo kojarzy się z innym rozszerzeniem, wtedy pasuje też Unleashed :)
      Alex @2026-05-26 20:02:40
      A co to ma finalnie być? Przeróbka czy wgrywadełko?
      fokaszalot @2026-05-26 20:23:24
      KaSIO - Keenly accelerated SIO
      Konstantyn @2026-05-26 23:02:20
      TapeMax (Reader)
      hawix @2026-05-26 23:18:26
      maxsio
      Adam @2026-05-26 23:21:10
      quote (Anøn.):
      Magnetosio

Idąc w kierunku takich skojarzeń - raczej bym postawił na "Magnesiofon" ;)

Na profilu FB AtariOnline pojawiła się propozycja "Feudotron".
      hawix @2026-05-26 23:30:19
      atasio
      pancio @2026-05-27 06:25:51
      Woow! Ile propozycji.. oj nie będzie łatwo wybrać. Bardzo wiele z nazw mi się podoba - nie wskażę które bo chciałbym by wyboru dokonali forumowicze...

@KAZ, myślę że fajnie byłoby określić moment końcowy dla propozycji i no nie wiem.. ankietę?

@Alex - no raczej wgrywadełko i ewentualne "wszczepienie" metody do istniejących rozwiązań np do FujiNet. Pamiętajmy, że póki co to wciąż prototyp a lista fjuczerów nie ma końca :-)
      Kaz @2026-05-27 10:08:39
      Mogę zrobić ankietę. To określmy, że propozycje przyjmujemy np. do najbliższej soboty włącznie, a potem puścimy formularz do głosowania na te kilkadziesiąt propozycji - przy każdym powinna być też ksywa proponującego.
      fokaszalot @2026-05-27 11:00:57
      SzybSIO / SzybSIOr
      Ktos @2026-05-27 12:07:24
      SIOkierezada...
      Leroy Benoit-Dubois @2026-05-27 12:15:29
      PanSIO
      Konstantyn @2026-05-27 12:45:05
      Hehehe, dobre PanSIO. :-D
      Adam @2026-05-27 17:13:32
      I maxsio, i pansio było już wcześniej zaproponowane powyżej.
      CharlieChaplin @2026-05-27 19:09:29
      *** SIO Raider ***
      mgr_inz_rafal @2026-05-27 20:38:52
      FIFOL SIO
      albo
      SIO FIFOL
      Adam @2026-05-27 20:40:08
      Jeszcze jedna propozycja z profilu FB: "TurboFeud".
      Kaczka @2026-05-27 21:21:24
      Fusion (po naszemu połączenie dwóch rzeczy)
      Seba @2026-05-27 22:16:52
      WarpSio , StormSio
      Seba @2026-05-27 22:25:57
      Przepraszam StormSio było ale może HyperSio
      Seba @2026-05-27 22:28:48
      HyperStreamSio czyli HSS
      pupu @2026-05-28 01:44:24
      aSIO
      VLX @2026-05-28 08:40:08
      Turbsio
      SuN @2026-05-28 11:01:05
      InsaneSIO
      realszopen @2026-05-28 11:52:10
      SIOrzeł
      SIOBlast
      SIORush

Aż się nie mogę końca projektu i wyboru nazwu doczekać :D
      astrofor @2026-05-28 14:01:06
      Alternative SIO reader - ASIOR
      Jacolo @2026-05-28 15:56:12
      SpaSIO - wypasione SIO
      Santyago @2026-05-28 19:09:45
      1. SIOnara
      2. SIOrbacz
      3. Pancierny
      4. MagnetoMord
      5. Foftorek
      6. Trójca SIOęta
      7. Atari Link Express
      8. Pokey Booster
      dss @2026-05-28 19:42:01
      SIOSync?
      Adam @2026-05-28 19:52:42
      To ja jeszcze zaproponuję nawiązanie do klasyki i nazwę "SanSio Pancia".
      Bca @2026-05-28 23:45:21
      No to jeszcze SecondIO
      dss @2026-05-29 05:13:11
      sync4sio?
      Ministerka @2026-05-29 10:05:33
      Za mało kobiecego pierwiastka. Patriarchat tutaj aż oczy bolą.
      SIOstra ProfeSIOnalna. Tak trzeba nazwać.
      Konstantyn @2026-05-29 10:19:19
      Jaki patriarchat? Raczej matriarchat, przecież Atarynka to kobieta. :-D
      Gender freak @2026-05-29 12:37:18
      Niektorzy brali Amige za swoją dziewczynę - tu pełna zgoda. Ale Atari jest z dziada pradziada facetem. I basta. Logo JIL jest zdecydowanie falloidalne. Mozna tez interpretowac je jako symbol graficzny coitusu w toku. Meska energia na maksa. Ta marka nie ma w sobie nic kobiecego.
      Konstantyn @2026-05-29 12:52:58
      St i Falkon to faceci, owszem, ale Atarka to od zawsze kobieta była, starsza siostra Amigi. Jedynie musiała udawać faceta, co by zaistnieć w branży. Zmienników Pan nie oglądałeś?
      Konstantyn @2026-05-29 13:10:46
      Poza tym gdyby Atarynka była facetem to dawno już wszystko by było o niej wiadome i powiedziane. A tu ciągle nowe odkrycia, jak choćby w niniejszym wątku, nowe tajemnice, a jeszcze ile niepoznanego przed nami. Facet to prosta konstrukcja jak kod maszynowy, zera i jedynki, a kobieta... Jak Atari, nawet nielogiczne instrukcje ma, czy tam nielegalne. :-D
      Коба @2026-05-29 14:05:58
      назвали меня Сосо. Пожалуйста, увековечите меня от имени вашего инструмента: сиосио (SioSio). Иосиф Сталин
      kris3d @2026-05-29 14:54:39
      kaczoroSIO, sorry Pancio, musiałem;)
      kris3de @2026-05-29 17:20:56
      Pancio, sorry. donaldku, donalduSIO miało być. Ręka mi się omskła:)
      0xF @2026-05-29 17:30:57
      O jaką transmisję synchroniczną chodzi i o jaki bug POKEYa?
      Kaz @2026-05-29 18:42:38
      Fox - wyjaśnienia w wątku na forum:

->link<-
      astrofor @2026-05-30 00:30:17
      Łukasz: A ty, ko-SIO-r, za co siedzisz?
      ko-SIO-r: Za niewinność.
      (Wszyscy: hehehe)
      Siwy: Zakosował kumpla.
      ko-SIO-r: Oszukać mnie chciał...
      Siwy: A ty, ko-SIO-r, myślisz, ile wyłapiesz?
      Albercik: No, myślę, że piętnastaka wyłapie.
      ko-SIO-r: Nie kracz, Albercik. Za tydzień mam wagę, to się okaże.
      blasph @2026-05-30 04:05:55
      proSIOk..hehe
      trolerka hardmode @2026-05-30 13:33:17
      MarlboraSIO
      "Rudy" 102
      SIOmek
      Blitz
      KonfeSIOnał
      ZajebiSIO
      SIODiabeł
      MiSSio
      SIĄgnie jak odkurzacz
      SIOmpiradło
      Pokifaka
      PeniSIO
      nowy80 @2026-05-30 18:34:54
      Proponuje w nazwie umieścić skrót od ksyw Twórców. Jednocześnie uważam, że nazwa powinna być krótka i łatwa do zapamiętania.
      PMF Drive,
      PMF SIO Synchro Station,
      Atari PMF Pulse,
      Pozdrawiam
      pin @2026-05-31 02:04:37
      SIOKUTAS bez "S"
      Kapitan Bomba @2026-05-31 18:22:09
      pisSIO
      SIOnist
      MisSIOnary
      ViSIOnary
      fuSIOn
      SIOdupa
      kurwikSIO
      GalakSIO
      Jareck @2026-05-31 19:23:44
      Falcon5 ;)
      0xF @2026-05-31 19:53:13
      SIOk
      rySIO
      RYSIEK_M @2026-05-31 22:23:07
      new rocket SIO
      MaW @2026-05-31 23:19:10
      PanMonSIO albo PanSIOMon
      MaW @2026-05-31 23:23:19
      albo Turbo 184, RapiTARI, SIOsTRADA...
      MaW @2026-05-31 23:29:20
      ...SIOspeeder (184)
      mono @2026-05-31 23:59:00
      rapSIOdy
      _Urborg @2026-06-01 10:50:59
      Fajny projekt, trzymam kciuki za powodzenie. Z uwagi na szybkość działania urządzenia , który w zasadzie wyciska max z interfejsu SIO jan bym go nazwał "Hyperspeed" albo "Warp Drive"
      mega kulas @2026-06-04 22:19:52
      gdzie ankieta ? gdzie emocje ? gdzie nagrody ?
      • 48: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime12 Jun 2026 08:32 (2 dni temu)

To jakiś listing do najnowszej gry w SIOkodzie? :-D
      • 49: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime12 Jun 2026 15:28 (2 dni temu) zmieniony

@Konstantyn: Nie, po prostu chcę wygrać główną nagrodę, dlatego umieściłem wszystkie poprzednie propozycje nazwy nowego urządzenia wszystkich użytkowników w swoim poście ;)
      • 50: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime12 Jun 2026 16:01 (2 dni temu)

Astrofor - no coś Ty? Konkurs dawno rozstrzygnięty, wgrywadło będzie się nazywać TapeMax Reader. Gazet nie czytasz? :-D