atarionline.pl Dziki Zgon - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 11:24

Cześć,

Dawno nie udzielałem się tu, czas to zmienić, bo czas płynie, a nie może być tak że taki stary atarowiec nic po sobie nie zostawi.

Pomyślałem że zrobię prostą gierkę, z charakterystycznym dla platformy humorem ;)

Projekt jest tu:
      ->link<-

Będzie rozwijał się w miarę wolnego (hehe) czasu.

Pewnie nic z tego nie będzie (zawsze miałem słomiany zapał), ale może powstanie przy okazji trochę narzędzi które ktoś wykorzysta.

Na przykład ten konwerter obrazów, który został użyty do wygenerowania obrazka tytułowego (na razie tylko tyle działa).

Jako ciekawostkę powiem że w zasadzie wszystko zostało zrobione z użyciem modeli AI, także płatnych, także tak egzotycznych jak DeepSeek.

Dobra, teraz możecie się ze mnie pośmiać ;)

Pozdrawiam,
      Grzegorz
    1.  
      Trzymam kciuki!
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Jun 2026 12:30

grafi71:

Dawno nie udzielałem się tu, czas to zmienić, bo czas płynie, a nie może być tak że taki stary atarowiec nic po sobie nie zostawi.

Dobra motywacja, żeby nad jakąś grą pomyśleć i popracować. Pytanie właśnie o wytrwałość, bo większość projektów rozpływa się przez to, że ludziom brakuje czasu, a po kilku miesiącach czy latach motywacja ulatuje.

grafi71:

Pewnie nic z tego nie będzie (zawsze miałem słomiany zapał),

A! No to dzięki za odpowiedź :)

grafi71:

ale może powstanie przy okazji trochę narzędzi które ktoś wykorzysta.

A jakie narzędzia do gier masz na myśli? Bo wszystko, co potrzebne do robienia gier na Atari, już z grubsza istnieje — trzeba się ich tylko nauczyć i przede wszystkim z nich korzystać.

grafi71:

Przygodowo-zręcznościowa gra z widokiem z góry na Atari 800 XL / 65 XE — humorystyczna parodia Wiedźmina. Fabuła: Po wielodniowej imprezie w karczmie „Pod Trzema Kuflami" wiedźmin Gerwant budzi się z potężnym kacem. Nie pamięta gdzie jest Płotka, gdzie są miecze, ani skąd wziął się rachunek na 18 000 orenów. Wyrusza w podróż przez 5 regionów, by odzyskać swój dobytek, wspomnienia i resztki godności.

Tytuł i fabuła zaciekawiają, bo bazują na odwołaniu do znanego świata Wiedźmina. Ale co dalej? Warto mieć nieco bardziej rozbudowaną fabułę i chociaż podstawy logiki / fizyki świata, aby można było nad tym pracować. Masz coś takiego albo pracujesz nad tym?

grafi71:

Na przykład ten konwerter obrazów, który został użyty do wygenerowania obrazka tytułowego (na razie tylko tyle działa).

Nie wiem jaki on ma być docelowo, ale ten tutaj nie ma parametrów obrazka Atari. Proponuję skorzystać z tony konwerterów, które już istnieją.

grafi71:

Jako ciekawostkę powiem że w zasadzie wszystko zostało zrobione z użyciem modeli AI, także płatnych, także tak egzotycznych jak DeepSeek. Dobra, teraz możecie się ze mnie pośmiać ;)

Raczej nie ma się z czego śmiać. Wiele osób odkryło w ostatnich latach promptowanie i eksperymentuje, próbując tworzyć projekty wszystkiego, co im wpadnie do głowy. Pewnie tylko nieliczni dotrą do końca swoich projektów, bo w praktyce realizacja tego co się chce nie jest tania i nie każdy może sobie na nią pozwolić. I nieliczni wygenerują coś naprawdę fajnego czy wartościowego. To raczej smutne, że zanikają osoby, które chcą współpracy z innymi, poszukują synergii we współdziałaniu z ludźmi przy projektach, tylko wolą samotnie bazować na AI. Ale takie czasy, nowa era alienacji.
      • 4: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 13:18

@mgr_inz_rafal
      Dziękuję! :)

@Kaz
      Problem z narzędziami polega też na tym że jest ich dużo, zwykle jak czegoś próbowałem to okazywało się że ma jakieś ograniczenia, nie dostarcza tego co chciałem, albo uczenie się go to mordęga.
      W dzisiejszych czasach jest czasem łatwiej (szybko!) coś napisać od zera, przynajmniej mam nad tym pełną kontrolę.

Tak, mam pomysł na fabułę i mechanikę gry, nie chcę z wiadomych powodów zdradzać (niech to będzie niespodzianka - jeśli się uda oczywiście)

Dziękuję za wsparcie, miłe słowa i fakt - narzędzia AI to po prostu kolejne narzędzia.
      A z narzędziami jest tak że albo się ich używa i ma się efekt szybciej, albo rzeźbi ręcznie.
      Co kto lubi :)

Pozdrawiam!
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Jun 2026 16:24 zmieniony

grafi71:

Problem z narzędziami polega też na tym że jest ich dużo, zwykle jak czegoś próbowałem to okazywało się że ma jakieś ograniczenia, nie dostarcza tego co chciałem, albo uczenie się go to mordęga.

Czy to znaczy, że twój konwerter grafiki nie będzie miał jakichś ograniczeń albo jego uczenie się to nie będzie mordęgą i tym się będzie różnił od pozostałych? Czy nie masz takich planów i to będzię kolejne z wielu narzędzi, o których wspominasz że ich dużo, ale po prosty Ty jako twórca nie będziesz się musiał go uczyć?

Przejrzałem kod na Githubie. To Twój algorytm czy AI?

"Znajduje najbliższy kolor Atari (0x00–0xFF) dla danego RGB.
      Używa przestrzeni CIELAB i uproszczonej formuły CIE2000
      (identycznie jak rgb2a8.cpp), co daje znacznie lepsze
      perceptualne dopasowanie niż odległość Euklidesowa w RGB."

grafi71:

W dzisiejszych czasach jest czasem łatwiej (szybko!) coś napisać od zera, przynajmniej mam nad tym pełną kontrolę.

Czekaj, nie rozumiem. Piszesz od zera i masz pełną kontrolę nad kodem, czy pisze AI?

grafi71:

narzędzia AI to po prostu kolejne narzędzia.

Znane powiedzonko, które jest mocnym uproszczeniem, a nawet i przekłamaniem. Bo oprócz funkcji narzędzia, gdzie AI robi jako przysłowiowy młotek (np. do konwersji grafiki na inny format, sformatowanie tekstu), może pełnić funkcję twórczą (np. do narysowania grafiki, która nie istniała, do napisania fabuły gry), której przysłowiowy młotek nie ma. Granica bywa tu subtelna, co niektórzy wykorzystują ładnie, a inni nieładnie :) Dla mnie te subtelności są ważne, i jak widzę po niektórych kolegach na forum, dla nich też.

A z narzędziami jest tak że albo się ich używa i ma się efekt szybciej, albo rzeźbi ręcznie. Co kto lubi :)

Tak, co kto lubi. Ja lubię i szanuję pracę humanoidów i dlatego mnie ciekawią takie rzeczy, kto i co zrobił sam, a co AI.
      • 6: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 16:41

Kaz, nie ukrywam że ten projekt to też pewnego rodzaju eksperyment - chcę zobaczyć jak dużo da się zrobić z użyciem llm'ów. Oczywiście rozumiem Twoje podejście i uprzedzenia. Kiedyś lokomotywy parowe też budziły przerażenie ;) Dopóki rozumiemy co się dzieje - nie widzę problemu - to są takie same narzędzia jak kalkulatory (ktoś jeszcze dziś używa liczydła?). Tak, mam pełną kontrolę nad kodem - bo to ja projektuję, określam co ma być zrobione, czasem przeglądam implementację, czasem proszę o wniesienie poprawek. I to jest OK (jak dla mnie, oczywiście).
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime23 Jun 2026 19:09

Sugestia, że AI wzbudza przerażenie jak lokomotywy, też pada często :). Tylko, że to tu nietrafna analogia. Większości ludzi, którzy zadają pytania, nie chodzi o strach przed AI tylko o informację, ile robione jest przez AI, a ile przez człowieka. Stosując Twoją analogię z lokomotywą - ja się nie boję, gdy siądziesz okrakiem na lokomotywie i popędzisz jak szatan do przodu, tylko interesuje mnie, gdy mówisz, że przebiegniesz maraton (42 km) to faktycznie przebiegniesz, czy jechałeś okrakiem na lokomotywie. To nie uprzedzenie do lokomotyw, a najwyżej do balansowania między narracją a rzeczywistością :)

Rób LLM'ami ile chcesz. Ja dopytuję o coś innego. Możesz powiedzieć, możesz nie mówić. Jasna rzecz.
      • 8: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 19:31

Wiesz co tak naprawdę ludzi przeraża? To że te "procesy myślowe" AI są tak podobne do naszych że (być może) wskazuje na to że jesteśmy tylko "biologicznymi modelami" . Oczywiście uważam to za duże uproszczenie, ale coś w tym jest :)

Spójrz na problem też z innej strony - liczy się efekt końcowy - możesz do sklepu oddalonego o 5 km jechać samochodem, możesz także się przebiec. Wybór należy do Ciebie.

W tym projekcie - tak jak wspomniałem eksperymentalnym - chcę użyć AI jak najwięcej , owszem zdarzyły mi się ręczne poprawki ale chcę by to były incydentalne przypadki (a najlepiej by nie było ich wcale). Zobaczymy co z tego wyjdzie.
      • 9: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime23 Jun 2026 19:51 zmieniony

W AI nie ma zadnych procesow myslowych, wszystko tak naprawde jest oparte na matematycznym modelu jezyka A cale "myslenie" to tylko losowosc korygowana statystyka na podstawie zaufanych zrodel danych.
      Nic wiecej.
      Problemem nie jest samo AI a to komu sluzy, kto kontroluje i uzupelnia jej zaufane bazy.
      A najwiekszym problemem jest sposob w jaki firmy ktore steruja "inteligencja" niedlugo wiekszosci ludzi zdobywaja potrzebne dane , oraz to jaki maja wplyw na poglady tych ktorym sie wydaje ze to taka nowa "lokomotywa".
      Lokomotywa ma maszyniste, AI ma w tej chwili nad soba tylko korporacje.
      Ja mam lepsze porownanie nie lokomotywa, opium dla ludu.

Zasada "chinskiego pokoju" moge wykozystac matematyke do napisania ksiazki w j.chinskim,choc sie go nie zna i nie rozumie w nim nawet jednego slowa.
      Co ciekawe jakis niewyksztalcony chinczyk moze nawet uwierzyc ze autor jest chinczykiem.
      • 10: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime23 Jun 2026 20:48 zmieniony

Każdy kto się trochę w temacie orientuje wie jak to działa. Pan Andrzej Dragan mówi o tym wręcz (lekko pogardliwie) per "mnożenie macierzy". Tyle że w tej "pogardzie" jest jednak podziw że to "mnożenie macierzy" aż tyle potrafi (a potrafi coraz więcej). Problem jest taki iż znamy zasady, ale nie wiemy dokładnie "co się dokładnie dzieje". Stwierdzenie "nic więcej" jest zwykłym redukcjonizmem, który pomija całkowicie emergencję. Zaufane źródła? Owszem, ale pomaga tu też reinforcement learning - feedback od człowieka.

Na pewne rzeczy my - szarzy ludzie "na samym dole" - nie mamy wpływu, możemy się albo przyglądać jak się rodzi nowe narzędzie - albo zaakceptować i po prostu nauczyć się go używać.
      • 11:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime24 Jun 2026 04:44

Czy ktoś mógłby uprzejmie skompilować grę do pliku XEX? Byłbym bardzo wdzięczny. Dziękuję!
      • 12: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime24 Jun 2026 06:10 zmieniony

Proszę bardzo, choć do gry to jeszcze daleko, ale jak wiadomo screen tytułowy - najważniejszy! ;)
      • 13: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 08:37

Aktualnie w źródłach nie ma gry.
      • 14: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime24 Jun 2026 10:12 zmieniony

Na pewne rzeczy my - szarzy ludzie "na samym dole" - nie mamy wpływu, możemy się albo przyglądać jak się rodzi nowe narzędzie - albo zaakceptować i po prostu nauczyć się go używać.

I wlasnie o upwszechnienie takiego myslenia chodzi Muskom , ale i wczesniej Leninowi , Stalinowi i innum.
      Tak wlasnie zabija sie demokracje i oddaje wladze tyranom.
      Nie trzeba nawet znac sie na AI wystarczy troche historii.

"2 sierpnia 1939 roku Albert Einstein napisał list do prezydenta USA Franklina D. Roosevelta. Jego list doprowadził do powstania Projektu Manhattan, jednego z najważniejszych – i najbardziej destrukcyjnych – wynalazków w historii."
      Po latach tak to podsumowal:
      Napisanie tego listu „To był jeden wielki błąd w moim życiu”.

Czyli co radzisz bawmy sie dobrze niemal jak na Titanicu, oddajmy cale AI pod kontrole Muska, i kolegow,pozniej oddajmy im wladze i bron boze nie probujmy tego uregolowac aby sluzylo ludzkosci , a nie kilku gosciom ?
      • 15: CommentAuthorgrafi71
      • CommentTime24 Jun 2026 10:50

@gregor2

powodzenia w walce z wiatrakami ;)
    2.  
      oddajmy cale AI pod kontrole Muska
      Jak się ostatnio dowiedziałem, nie oddajemy - mamy swojego Bielika.

Tylko ponoć jest do dupy, a jak chciałem go wypróbować, to kazał się logować kontem jednej z amerykańskich korporacji, więc trochę lipa.
      • 17: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 11:54 zmieniony

grafi71:

Pan Andrzej Dragan mówi o tym wręcz (lekko pogardliwie) per "mnożenie macierzy". Tyle że w tej "pogardzie" jest jednak podziw że to "mnożenie macierzy" aż tyle potrafi (a potrafi coraz więcej).

czy my mówimy o tym samym Draganie? Dragan pogardliwe mówi o tych co LLM nazywają mnożeniem macierzy. Drgan niech się zajmie "fizyką" - to prawie wprost powiedział inny hyper/ewangelista na naszym polskim podwórku - Włodzisław Duch.

przy okazji jak ktoś rozważa zakup ostatniej książki Dragana to nie polecam, mięsa jest tam może ne 10 stron.
      • 18: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime24 Jun 2026 12:42 zmieniony

"powodzenia w walce z wiatrakami ;) "
      komunisci , hitlerowcy tez tak twierdzili , a jednak ktos ich wykopal.
      Szkoda ze wiekszosc zaczyna dopiero "myslec" jak juz ich bardzo zaboli.

To ten Dragan ?
      " Przyszłość naszego gatunku jest w rękach programistów. Prof. Andrzej Dragan o AI".
      Szkoda ze nie powiedzial w czyich rekach dobrowolnie sa ci otumanieni "programisci".

Zdziwilbys sie jak wielu ludzi juz to zaczyna rozumiec.
      • 19: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 12:55 zmieniony

AI? A co z Windowsem od MS, co z chmurami od Amazonu, MS czy Googla, co z urządzeniami sieciowymi z USA, co z GPSem, procesorami, pamięcią... A może porozmawiamy o ropie, gazie ziemnym, albo nawozach? A może samochodach? AI, ot, kolejna rzecz w nieskończonym łańcuchu dostaw.
      • 20: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 14:43 zmieniony

panie @Jakubie - przestrzegam Pana przed błędem implikacji/indukcji ;) logika to tylko narzędzie a nie metoda.

ps. wyedytowałem, bo nie każdy jest takim nerdem jak ja, że odróżnia dedukcję od indukcji ;)
    3.  
      Sądziłem, że tylko ja walczę z wiatrakami. Gregor ma całkowitą rację w kwestii ai, dodam tylko, że ten twór jest pod pełną kontrolą syjonistów-masonów. Więcej nie napiszę, bo mi zblokują komputer, o ile i tak tego nie zrobią. I dodam jeszcze, że ostatecznym i nadrzędnym celem ai i całego nwo jest zniszczenie Kościoła Rzymsko-Katolickiego. To nie są żadne żarty, ani teorie spiskowe. Oczywiście III wojna światowa jest wpisana w ten plan.
      • 22: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 16:26

@Konstantyn ale orientujesz się, że umrzesz? a może motywuje cię troska o innych, że nie dostąpimy nagrody "Kościoła Rzymsko-Katolickiego"? Ja to czasem nie wiem czy takie wpisy pojawiają się z troski o niewiernych czy z dysonansu poznawczego :P
      • 23: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 16:36 zmieniony

nie mam czasu śledzić to napiszę "na zapas" ;)

mam mocne podejrzenie, że @Ilmenit zrozumiał, że przeprowadził "przewód logiczny z dupy"

mam tak samo silne przeświadczenie @Konstanty, że ty nie zrozumiesz.
      • 24: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime24 Jun 2026 16:50

A mnie wizja Konstantyna napełnia nadzieją wolę chyba władzę syjonistów - masonów niż Skynet, cyborgi czy inne roboty z gębą trupiej czaszki wpadające na chatę przewracające donice z kwiatkami i i palące co się da, wolę też Muzyka klezmerska od brutalnego techno.
      • 25: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 17:20

Zbyti, możesz się nie zgadzać, ale może trochę szacunku w dyskusji?
      • 26: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 17:22 zmieniony

@ilmenit z Tobą czy z Konstanstym? bo Tobie okazałem szacunek i brak wiedzy.
      • 27: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 17:28

Brak wiedzy? Z mojej strony kończę z tobą dyskusję. Jak ktoś wchodzi w debacie przez braki argumentów w ad personam, to dyskusja nie ma sensu, to zachowanie prostackie i szkoda czasu. Spodziewałem się po tobie czegoś więcej i niestety się zawiodłem.
      • 28: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 17:30 zmieniony

Dobra... Przepraszam Konstantego i Ilmenita za ton swoich wypowiedzi.

Jednocześnie liczyłem, że jak dam dobry trop Ilmenitowi to sprawdzi różnicę między "dedukcją a indukcją" - wtedy by nie pisał, że mogę się nie zgadzać tylko, że to co on napisał jest błędne.
      • 29: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 17:39 zmieniony

Jak łatwo stwierdzać "błędne". Proszę bardzo, udowodnij, że jest błędne, wskaż błąd w stwierdzeniu, że "mamy zależność od łańcucha dostaw tak dużą, że bez "złych korporacji amerykańskich" kraje Europy wschodniej jak Polska byłyby w głębokiej d.". Nie tylko AI, ale dowolne inne wspomniane powyżej technologie. I nie w przyszłości, czy w innej rzeczywistości, ale teraz. Które to firmy z Polski są w stanie dostarczyć odpowiedniki technologiczne?
      • 30: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 17:42

To jest bardzo proste, z faktu, że budzisz się od prawie 50 lat co rano nie wnika, że obudzisz się jutro.
      • 31: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime24 Jun 2026 17:50 zmieniony

AI? A co z Windowsem od MS, co z chmurami od Amazonu, MS czy Googla, co z urządzeniami sieciowymi z USA, co z GPSem

To juz przestarzale zabawki. Juz nie potrzeboja sledzic wyznawcow aby wiedziec co mysla.
      Wystarczy zapytac Grok-a
      Niedawno X zrobil audyt i okazalo sie ze wszyscy doslownie wszyscy "dyskutujacy" przy kazdym problemie z tematem o rade pytali Grok-a i tylko Grok-a.

W aktach Epsteina znalazlo sie takie "fajne" zdjecie.
      Mysle ze gdyby Leonardo mial dzis namalowac "ostatnia wieczerze" dla wyznawcow nowej religii to wlasnie tak by ja namalowal ;)
      • 32: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 17:57

@Ilmenit dopowiem. Formalnie przeszłość nie niesie żadnej wiedzy o przyszłości. To, że jutro będzie takie samo jak wczoraj to jest tylko założenie a w twoim pierwotnym przykładzie (pozwól, że nie będę gonił za każdym nowym) gdzie dałeś wspólny mianowniki "ropie" i "ai" itp. to od założeń aż się roi.
      • 33: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 18:06

Problem indukcji, bo to nim jest przykład z budzeniem się, dotyczy wnioskowania o przyszłości z przeszłości. Ja nie postawiłem żadnej prognozy. Napisałem o stanie obecnym i poprosiłem, żebys wskazał choć jedną polską firmę dostarczającą odpowiednik. Nie wskazałeś żadnej. Twoja analogia działałaby tylko, gdybym twierdził "będziemy zależni zawsze", a tego nie napisałem.
      Poza tym „z faktu X nie wynika Y" w tej formie obala dowolne zdanie o świecie, a kto dowodzi zbyt wiele, nie dowodzi niczego. To nie obalenie mojego twierdzenia, tylko ominięcie pytania, które wciąż jest bez odpowiedzi
      • 34: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 18:13

@Ilmenit o ile potrafię czytać po polsku to skonkludowałeś "AI, ot, kolejna rzecz w nieskończonym łańcuchu dostaw." wcześniej podbudowując tę konkluzję przykładami z przeszłości z czego ma wynikać "nie dzieje się nic nowego pod słońcem" co oczywiście miał powiedzieć król Salomon.

Otóż moja teza jest taka, do tego silnie umocowana, że nie możesz wiedzieć czy "AI" to kolejna nowinka technologiczna, która tyle zmieni (mniej więcej) co poprzednie które raczyłeś wymienić jako podbudowę argumentacji (bo inaczej po co byś je wymieniał?).
      • 35:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime24 Jun 2026 18:35

uwielbiam wchodzić na AOL.
      wątki o powstających nowych grach robią się szybko na prawdę fajne. nie są na temat, ale są rozrywkowe. ;)

a w temacie: chętnie poczytam o zastosowaniu AI do developmentu tej gry (fajny tytuł BTW)
      W projekcie nad którym pracuję gdyby nie AI nie miałbym kilku fajnych konwerterów więc chętnie poczytam/posłucham jak robią to inni. :)
      • 36: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 18:41

Zbyti, znów czytasz moją tezę jako prognozę, a to nie jest prognoza. Nie piszę nic o przyszłości i to nie są przykłady z przeszłości, ale teraźniejszość łańcucha dostaw. Wskaż dziś jedną polską firmę dostarczającą odpowiednik czegokolwiek z tej listy, bo wciąż nie wskazałeś, gdzie w moim stwierdzeniu jest błąd.
      • 37: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 18:50

@Ilmenit ja nie rozmawiam o sensowności Twoich argumentów tylko o ich wadliwej konstrukcji - kompletnie nie wiem co mam napisać byś zrozumiał, że popełniłeś gafę, a jakbyś czuł, że nie chcę Cię obrazić to bardziej prawidłowym pozostaje "przewód logiczny z dupy".

Poddaję się, Ty chcesz ze mną dyskutować na temat, który nie był i nie jest przedmiotem mojej krytyki.
      • 38: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 18:57 zmieniony

Nie, wykazujesz się brakiem kultury dyskusji i dopowiadasz rzeczy, których nie napisałem, o argumentacji przez indukcję, czego nie było w moim stwierdzeniu faktu o rzeczywistości, w której żyjemy.
      • 39: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 18:59

Przecież ja Cię bardzo lubię i szanuję - takim ludziom, jak jestem przekonany, że się potknęli w słowie mówię, że to zrobili w sposób "po kumplowsu" - wybacz, że przeceniłem naszą znajomość.

Zrobiłeś błąd indukcji - tyle mam do powiedzenia i o nic innego mi nie chodziło.
      • 40: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 19:16

A ja tłumaczę, że indukcji nie użyłem, a ją dopowiadasz, przez co wyciagasz błędne wnioski. Z mojej strony było stwierdzenie faktu poparte przykładami, to nie dowodzenie tezy.
      • 41: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 19:17

@Ilmenit no to mamy między sobą jakiegoś rozjemcę? ja mówię, że była indukcja Ty, że nie - na Boskim sądzie się dowiemy ;)
    4.  
      Analizując ten fragment dyskusji, odpowiadam wprost na Twoje pytanie:

NIE, w pierwszym twierdzeniu (wypowiedź 19. użytkownika ilmenit) NIE została zastosowana indukcja.
      • 43: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 20:15 zmieniony

a ja nie wykluczam, że mam rację Monsieur Jourdain też nie wiedział, że mówi prozą ;)

musimy się zgodzić na twój arbitraż, ja się nie zgadzam ;)

EDIT: proszę o kogoś kto ma jakąś podstawową wiedzę z zakresu logiki i filozofii.

ps. po namyśle, a jakieś uzasadnienie czy tylko NIE? bo to nawet mniej uzasadnienia niż Ilmenit.
      • 44: CommentAuthorVidol
      • CommentTime24 Jun 2026 20:30 zmieniony

Wracając do tematu gry.
      Jak zobaczyłem xex,a z postu 12 pierwsze co mi przyszło do głowy ze obrazek ma złe proporcje, jest za bardzo rozciągnięty w stosunku do grafiki z postu 1. Zastanawiało mnie jak to wyjdzie zachowując proporcje oryginalnej grafiki. Po przeskalowaniu i zjechaniu do 4 kolorów wyszło mi w trybie E 100x239 pikseli.
    5.  
      Astrofor - powiadasz, że rządy syjonistów są wolne od podpaleń? Mam uświadomić Pana ile było ich chociażby dzisiaj? I to wielkich, pali się w Chorzowie, Włocławku i Chrzanowie. Raczej nie oczekuję i nie chcę Pańskich tłumaczeń dlaczego tak się dzieje. Oni już nawet na polskich forach bezczelnie piszą, że niebawem będą nam się d..py palić i że to dopiero początek.
      • 46: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime24 Jun 2026 20:36 zmieniony

>Dobra... Przepraszam Konstantego i Ilmenita za ton swoich wypowiedzi. - ma Pan tupet. Ale bardzo słabe to. A taki poważny i światły "informatyk", który wykazuje się ignorancją. Człowiek, który pragnie zgłębić jakiś temat, szuka w różnych źródłach, żeby obalić albo potwierdzić jakąś teorię/tezę/hipotezę. A to, co pisałem o ai jest bardzo proste do zweryfikowania dla byle szaraka, nie mówiąc już o światłym informatyku. I nie potrzeba tu mieszać Boga, wystarczy czysta analiza danych. Co z tego, że wymieniam Kościół Rzymsko-Katolicki? Przecież jest to instytucja fizycznie istniejąca, czy się Pan zgadza, czy nie. Tak samo istnieje masoneria. I fakt, że syjoniści-masoni chcą zniszczyć Kościół nie jest jakimś dewocyjnym użalaniem się. Nie chce mi się pisać elaboratu. Po prostu chciałbym sobie spokojnie jeszcze pożyć tyle, ile będzie mi dane, popykać w Montezumę, a nie trafić na mięso armatnie albo martwić się o bezpieczeństwo bliskich, dobytku itd. A w obecnej sytuacji w Polsce bezpieczeństwo państwa oraz poszczególnych obywateli jest zagrożone. Jeśli nie widzi Pan, co się dzieje to alboś Pan ślepy albo nie chce widzieć, z jakiegoś tam swojego powodu. Napisałem na zapas, więc Amen. Najlepszości.
      • 47: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 20:39

@Konstantyn przyjmuję krytykę do wiadomości, nadmienię, że już dawno nie jestem informatykiem.
      • 48:

CommentAuthorMq
      • CommentTime24 Jun 2026 20:50

Ja też ekspertem od logiki ani filozofii nie jestem, ale uważam podobnie jak mgr_inz_rafal, że w wypowiedzi 19 ilmenita nie ma indukcji.
      Ciebie zbyti też lubię podobnie jak ilmenita, ale musiał byś przyprowadzić jakiegoś niezależnego eksperta, który potwierdzi to co piszesz, żeby tutaj zatriumfować. Może sam przeanalizuj to raz jeszcze.
      • 49: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 21:00 zmieniony

@Mq mi nie chodzi by udowodnić rację, skro uważacie, że "nie ma indukcji" to co ja poradzę?

Z tego co wiem z lektury Davida Hume i Bertranda Russella to jest wręcz "podręcznikowa" indukcja ;)

ok. milknę :]
    6.  
      Zbyti - pozwól, że zadam Ci jedno pytanie, czy mógłbyś zdefiniować czym jest przyszłość?