atarionline.pl Jumpman wersja plikowa - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jul 2026 02:07 zmieniony

Jako że jestem fanem tej gry, a doskwierał mi brak wersji plikowej, to pozwoliłem sobie takową zrobić i z szanownym towarzystwem podzielić.

Oryginalna wersja dyskowa zajmuje prawie 90 KB. Jest tam 32 plansze (choć w czołówce chwalą się że tylko 30) po 2 KB, co już daje 64 KB. Dało się to jednak całkiem dobrze skompresować Exomizerem i całość zmieściła się w pamięci XL/XE. Wersja oryginalna od Epyx daje się uruchomić na Atari 800.
      Patch zrobiony jest tak, że zachowane są oryginalne bloki $2000-$6FFF oraz $0A00-$0FFF, po których następują kolejne bloki z łatkami.
      Pierwszy blok $800-$9FF zawierający ekran ładowania oraz testy wielkości pamięci i obecności cartridge-y został przeze mnie przepisany i znajduje się w nowym miejscu nie kolidującym z popularnymi loaderami ($1000-$11B1).
      Dekompresor Magnusa Linda z modyfikacjami autorstwa Krill/Plush wziąłem z mads-a - wykorzystuje on obszary $F4-$FA oraz $400-$49B.

Dla odróżnienia wersji, gdy podczas ładowania wyświetla się "PLEASE WAIT...", u mnie są trzy kropki, a w wersji oryginalnej tylko jedna. Program też informuje o konieczności posiadania 64 KB RAM, podczas gdy Epyxowa wymagała 32 KB.

Załączam finalny plik .xex i .atr z wersją na której bazowałem.

Smacznego.

Edit: Zapomniałbym. Podczas analizy kodu znalazłem ciekawostkę - kiedy mianowicie wersję dyskową zaczniemy ładować z wciśniętym klawiszem Clr (lub Shift+Clr), wtedy na dysku zostaną wyczyszczone tablice "High Bonus" i "Top Scores". Wersja plikowa jest rzecz jasna tej funkcji pozbawiona.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime19 Jul 2026 12:46

Tak na szybkiego zrobiłem sobie symulacje jakby to wyglądało gdyby takiego XEX ładować z CAR. I o dziwo komunikat, że cartridge przeszkadza. Ciekawe dlaczego?
      • 3: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jul 2026 13:05 zmieniony

Tak się zachowywała oryginalna gra i nie zmieniałem tego.

U mnie z kolei dekompresor i planety są trzymane w obszarze $8000-$ADB4, $C000-$CFB4 oraz $D800-$FFCE, więc ten test też wydaje się być zasadny.

Ale gdyby tak loader na czas wykonania INITADów i przed wejściem do RUNAD odłączał cart (a w sumie to powinien), to gra powinna się dać załadować i uruchomić bezproblemowo. Loading screen jest w $1000-$10E5.

Edit: Dodałem jeszcze odłączanie BASIC-a przy testach cartridge'y.

Edit 2: @gienekp: Widzę że .car ładnie działa. Kiedy wypisywało żeby usunąć carty z gniazda?
      • 4:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime19 Jul 2026 19:31

OK, emulator Atari800MacX 6.2.4 ma buga dla J(atari)Cartów. Nie wyłącza banku...
      Zgłaszam do autora. Na innych emulatorach działa. ;)
      • 5: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime19 Jul 2026 21:06 zmieniony

@mono na A8pico Cart xex (pierwsza wersja) działa. A czy prywatna wiadomość do ciebie dotarła? (chyba ze 3 miesiące temu pisałem).

Fajnie by było gdyby była możliwość zobaczenia co się wysłało - dobrze, że teraz jest panel wiadomości prywatne - niestety nie ma panelu "wysłane" - to może prowadzić do nadużyć (włamania na konta i rozsyłania spamu "przez typy spod ciemnej gwiazdy" itp.)
      • 6: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jul 2026 23:14

@Ataripuzzle: Wiadomość prywatna faktycznie dotarła, jakoś to musiałem przeoczyć.

Co się tyczy Jumpmana, to zrobiłem błąd w detekcji pamięci. Poprawiłem i dodałem też kosmetykę żeby nie mrugało podczas przepisywania pamięci pod ROM.
      • 7: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime19 Jul 2026 23:41 zmieniony

na A8pico Cart - 1 wersja i 3 działa, drugiej nie sprawdzałem ze względu na brak miejsca na cartridgu - ale pewnie też działa
      • 8:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime21 Jul 2026 09:40

Fajne. Twoja wersja skłoniła mnie w końcu do zapoznania się z tą grą.

mono:

Jest tam 32 plansze (choć w czołówce chwalą się że tylko 30)

Poziom "Mystery Maze" ma 3 różne wersje, ładowane w zależności od tego ile gracz ma żyć. Więcej tutaj. Czy w Twojej wersji to nadal działa prawidłowo?

mono:

U mnie z kolei dekompresor i planety

Planety, hłe hłe, Robbo nie daje o sobie zapomnieć.
      • 9: CommentAuthormono
      • CommentTime21 Jul 2026 10:07 zmieniony

Krótki:

Poziom "Mystery Maze" ma 3 różne wersje, ładowane w zależności od tego ile gracz ma żyć. Więcej tutaj. Czy w Twojej wersji to nadal działa prawidłowo?
      Dzięki! Tego nie wiedziałem. Działać powinno, nie analizowałem dogłębnie programu, a modyfikowałem jedynie fragmenty związane z komunikacją z dyskiem.

Krótki:

Planety, hłe hłe, Robbo nie daje o sobie zapomnieć.
      Aaa, tak się u nas mówiło. Albo "komnaty". Tak jak Kaz mówi "panopek" - całkowicie nieznane słowo u nas. Na PodKarpaciu się mówi "chłopek". I w MałoPolsce :)
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Jul 2026 16:33

Faktycznie, kolega z Chełma, który grał z nami na Atari i ST mówił "chłopek", my mówiliśmy "panopek". To chyba podobne do podziału "na dworze" i "na polu", bo tu "chłop" i "pan" jako rdzeń.
      • 11:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime21 Jul 2026 19:12 zmieniony

My z bratem mowilismy "chipek" :D

P.S. ...chociaz glownie gralismy w Jumpman Juniora
      • 12: CommentAuthormono
      • CommentTime21 Jul 2026 19:51

Bo był w pliku! I można go było załadować z kasety. Teraz można też w Jumpmana :)
      • 13:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime22 Jul 2026 07:51 zmieniony

Atari800MacX (6.2.5) dostał poprawkę dla JACART_8, JACART_16, JACART_32, and JACART_64.

Tak z ciekawości czy ktoś posiadający A8PicoCart może sprawdzić czy poprawnie idą J(Atari)carty w tych mniejszych pojemnościach poniżej 128kB?

I jaki jest czas wczytania XEX a jaki CAR?

Pytam dlatego, bo format XEX jest bardzo wygodny, można go przekabacić na praktycznie dowolne wgrywadełko. Ale sposób jego wczytywania zależy od tego wgrywadełka. Multicarty coś tam muszą udawać. Dlatego ja zamieniam sobie XEXy na CARy. Jak zadziała, to zadziała zawsze. Dobrze, że przyjęły się kontenery J(Atari)cart 64kB i w dół. Nie trzeba pakować małych XEXów do 1Mbajtowego wora.

Dla przykładu poniżej jumpman3.car w kontenerze 64kB. Swoją drogą gra zajmuje aż 49kB, dość sporo.

Edit.
      W wersji kasetowej, "wykrzyknik" też ogarnia tego XEXa :)
      • 14:

CommentAuthorMq
      • CommentTime22 Jul 2026 11:38 zmieniony

Kaz:

Faktycznie, kolega z Chełma, który grał z nami na Atari i ST mówił "chłopek", my mówiliśmy "panopek".

Na Śląsku też wszyscy mówią "chłopek".

U nas w Poznaniu wszyscy mówili "ludzik", albo "ludek". Czasami niektórzy mówili też "pamperek" chociaż to słowo było bardziej zarezerwowane do małych figurek postaci (np. z klocków lego), a w odniesieniu do postaci z gier chyba rzadziej stosowane.
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Jul 2026 12:03

Ludzik albo ludek też słyszałem. Pamperek - nigdy.
      • 16:

CommentAuthorMq
      • CommentTime22 Jul 2026 14:32

No widzisz :-) Ja tutaj właśnie dzisiaj pierwszy raz w życiu usłyszałem "panopek". Ciekawe jaka jest geneza tych wszystkich słówek, bo skądś niewątpliwie się wywodzą.
      • 17:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime22 Jul 2026 14:55

"Panoczek" to bym jeszcze zrozumiał. Ale "panopek"? Dziwne...
      • 18: CommentAuthorxangel
      • CommentTime23 Jul 2026 14:35

A czym się różni Jumpman od Jumpman Junior? Za dzieciaka grałem tylko w Juniora, więc może trzeba nadrobić...
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime23 Jul 2026 15:16

Innymi planetami :) Ale w obydwu tych grach są różne mechaniki na każdej planecie co już samo w sobie jest wielką zaletą, bo trzeba się starać.
      • 20:

CommentAuthorMq
      • CommentTime23 Jul 2026 15:43

Kurde, widziałem kiedyś tę grę i nie wciągnęła mnie jakoś, przeszedłem obok niej obojętnie.
      A teraz dzięki temu xex-owi i dzięki temu, że @mono się wciągnął w pracę nad tym, to postanowiłem głębiej się przyjrzeć tej grze. Pograłem trochę, przeszedłem kilka planszy i wciągnęła mnie bardzo! Świetna gra!

My mówiliśmy zwykle "plansze" na kolejne etapy, czy tam levele. Używaliśmy też określenia "planety", bo ja kupiłem Atari w czasie kiedy wyszło Robbo i miałem od początku Robbo razem ze swoim Atari. Oczywiście nie była to moja pierwsza gra, bo kilka lat wcześniej już Atari poznałem i grałem w różne gry na nim, ale w momencie zakupu własnego właśnie wyszło Robbo i dokładnie w dniu, w którym kupiłem Atari, kolega pożyczył mi kasetę z Robbo świeżutko zanabytą z Avalonu.
      • 21: CommentAuthormono
      • CommentTime23 Jul 2026 15:53

Ja jestem zachwycony animacją ludzika.
      • 22: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime23 Jul 2026 16:17

ktoś pamięta Tytusa na dzikim zachodzie ? Strzały znikąd?
      • 23:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime23 Jul 2026 16:39

no ba.
      jak się przyjrzeć mojemu marnemu rysunkowi podczas ładowania bank! bang! to można się domyślić, skąd się wziął kształt banku.