CommentTime19 Jul 2026 02:07 (5 godzin temu) zmieniony
Jako że jestem fanem tej gry, a doskwierał mi brak wersji plikowej, to pozwoliłem sobie takową zrobić i z szanownym towarzystwem podzielić.
Oryginalna wersja dyskowa zajmuje prawie 90 KB. Jest tam 32 plansze (choć w czołówce chwalą się że tylko 30) po 2 KB, co już daje 64 KB. Dało się to jednak całkiem dobrze skompresować Exomizerem i całość zmieściła się w pamięci XL/XE. Wersja oryginalna od Epyx daje się uruchomić na Atari 800. Patch zrobiony jest tak, że zachowane są oryginalne bloki $2000-$6FFF oraz $0A00-$0FFF, a dopiero na nie nakładane są łatki z modyfikacjami dekompresującymi dane z pamięci. Pierwszy blok $800-$9FF zawierający ekran ładowania oraz testy wielkości pamięci i obecności cartridge-y został przeze mnie przepisany i znajduje się w nowym miejscu pamięci nie kolidującym z popularnymi loaderami.
Dla odróżnienia wersji podczas ładowania gdy wyświetla się "PLEASE WAIT..." u mnie są trzy kropki, a w wersji oryginalnej tylko jedna. Program też informuje o konieczności posiadania 64 KB RAM, podczas gdy Epyxowa wymagała 32 KB.
Załączam pliki .xex i .atr z wersją plikową i tą, na której bazowałem.
Smacznego.
Edit: Zapomniałbym. Podczas analizy kodu znalazłem ciekawostkę - kiedy mianowicie wersję dyskową zaczniemy ładować z wciśniętym klawiszem Clear, wtedy na dysku zostaną wyczyszczone tablice "High Bonuses" i "Top Scores". Wersja plikowa jest rzecz jasna tej funkcji pozbawiona.