atarionline.pl Szybka transmisja w stacji XF-551 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorasal
      • CommentTime16 Aug 2026 18:04

W dawnych czasach byłem posiadaczem stacji dyskietek XF-551, którą używałem z różnymi DOS-ami. Miałem do tej stacji mały program rezydentny, który mi włączał szybką transmisję pod dowolnym DOS-em, np. DOS 2.5. Niestety, przez lata ten program nie zachował się w moim archiwum. Czy ktoś z Was wie, czy taki program istnieje gdzieś np. na Pigwie? Programik ten dostałem kiedyś od Pana Tadeusza Okonia z firmy TOMS, który mi moją stację naprawiał. Wiem, że szybką transmisję obsługuje Sparta DOS, rozszerzenie Hyper-XF albo QMEG, ale nie o to mi chodzi.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Aug 2026 21:51

Przeglądałeś archiwum użytków? Żadna nazwa programu Ci się nie przypomina?
    1.  
      Well,
      afaik standard Atari OS works only with 19.200 Baud. For faster SIO transfer with XF551 you may use:

a) alternative OS like QMEG-OS, SPOS, US+OS, etc.
      b) DOS with built-in XF-speeder, like Bibo-DOS, Turbo-DOS, Super-DOS, etc.
      c) Gamedos with built-in XF-speeder, like XF-Gamedos 2.5, (Quad density) nDOS, MyPicoDOS, etc.
      d) a software driver loaded with normal/slow DOS (e.g. as Autorun.SYS from DOS 2.0, DOS 2.5, MyDOS 4.5x): XFast.COM, HighSIO.COM, etc. NOTE: The drivers use RAM under OS, they are not Reset-proof;

Many XF551 tools can also be found with XF-Tools by Rastware or the XF-Master-Disk by Mr.Gun / Berlin Caots, the XF-Utility-Disk by The Top Crew, etc.

Find attached two drivers "XFAST" by Bob Woolley and "HighSIO" by John Gardner. XFast is an *.OBJ file (can be renamed to *.COM or *.XEX) and can be configured with the XFAST.BAS file. HighSIO is a *.COM file. Both XFAST.OBJ and HIGHSIO.COM can be renamed to Autorun.SYS and used under DOS 2.0/DOS 2.5/MyDOS to gain a higher SIO speed with XF551. Not all programs will work with these installed drivers however...
      • 4: CommentAuthorasal
      • CommentTime18 Aug 2026 15:35

Dziękuję za podpowiedzi i za przesłane pliki.
      Znam katalog użytków, ale nie znalazłem tam mojego programu.
      Pamiętam, że ładował się on na pierwszą stronę pamięci, podobnie jak w stacji Atari 1050 z rozszerzeniem Top Drive.