atarionline.pl Szykuje sie Misja 2? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbolo
      • CommentTime5 Oct 2010 16:20

• 2: CommentAuthorbolo
      • CommentTime5 Oct 2010 16:23

wie ktos moze cos?
      • 3: CommentAuthors2325
      • CommentTime5 Oct 2010 16:27

sądziłem że Machina Czasu czy tak jakoś to sequel Misji
      • 4: CommentAuthorbolo
      • CommentTime5 Oct 2010 18:00

nie machina czasu to gra napisal Krzysztof Rutkowski a dokonczyl ja Avalon bodajze w 1994 roku , ta gra wykorzystywala postacie z Misji dzbanki z Freda
      • 5: CommentAuthors2325
      • CommentTime5 Oct 2010 18:41

Krzysztof Rutkowski? szykuje się grubsza afera
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime5 Oct 2010 19:03

Nieee, MISJE2 mial pisac Jaskier (juz w XXI w.), ale mu najwidoczniej przeszlo... ;P
      • 7:

CommentAuthorstring
      • CommentTime5 Oct 2010 20:28

potwierdzam wersję z Jaskierem. mam nadzieję że mu nie przeszło i gra kiedyś powstanie. a może sam Pelc wróci kiedyś do korzeni ;)?
      • 8:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime5 Oct 2010 20:30

Ja tylko proszę o jedno (zaraz posypią się gromy).
      Jeśli ktoś kiedykolwiek zrobi kontynuację Misji PROSZĘ o to, aby główny bohater wyglądał jak żołnierz a nie jak teletubiś i różowe kolory zostawmy innej tematyce ;)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Oct 2010 22:32 zmieniony

Nieee, MISJE2 mial pisac Jaskier (juz w XXI w.), ale mu najwidoczniej przeszlo... ;P

Rozmawialem o tej grze z Jaskierem w 2007 roku w Glucholazach (zdjecie zrobione wlasnie w trakcie tej rozmowy). Wtedy powiedzial, ze raczej nic juz z tego nie bedzie, bo nie ma za bardzo czasu. Ale moze byl to tylko wplyw ciezkiej imprezy dnia poprzedniego i kiedys jednak wezmie sie za "Misje 2"?

1.  
      Czyj w takim razie jest ten test silnika? Sam się przecież nie napisał?
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 12:43

Czyj w takim razie jest ten test silnika? Sam się przecież nie napisał?

Pytanie skierowalem do autora filmiku (Slowak) i uzyskalem nastepujaca odpowiedz:

Hi there. I was making it in game maker using ripped sprites from original Atari game Misja. But unfortunately my HDD was broken and so all of my work (and other importatnt) are now gone. It was just a test if it is possible to do something like Misja on todays PC with game creating tools. But..I haven't said that this game is dead ;-) But if I want to continue, I will need help. I want to revive Misja. Bye . psychonaut25
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 13:00

Psychonaut25 dodaje tez, ze jezeli jakis milosnik "Misji" chcialby pomoc dokonczyc projekt - to jest otwarty na wspolprace. Przy tym projekcie jest znacznie wiecej pracy niz dla jednej osoby.
      • 13:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime6 Oct 2010 13:34

Kaz-> zaczynam sie Ciebie bac, ... czy kazda rozmowe dokumentujesz zdjeciami:)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 13:48

He he - kazda dotyczaca Atari - tak! Zrobilem kurs w CBA ;D
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 16:01 zmieniony

Kolega Psychonaut25 udostepnil tez plik exe z ta demonstracja wykonana w programie "Game Maker":

Here is that video in "playable" form :) I was unable to save anything else. Only complied test I had uploaded on rapidshare.

->link<-

Thanks Psychonaut25!
      • 16: CommentAuthorbolo
      • CommentTime6 Oct 2010 16:10 zmieniony

Kaz a na AO jest ten Game maker? do sciagniecia?
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 16:19 zmieniony

Nie prowadzimy narzedziowni dla pecetow, tylko dla Atari.

To chyba jest ten Game Maker:
      ->link<-

Warto tez wspomniec, ze stRing i Larek swego czasu zrobili to i owo w innym tego typu systemie The Game Factory:

->link<-
      • 18: CommentAuthorbolo
      • CommentTime6 Oct 2010 16:28

Pomylilem to z pakietem Henryka Cygerta "Game Masters" ktorym zrobiono Miecze Valdgira, ktorego notabene nigdzie nie moge znalezc w necie
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Oct 2010 16:36

A przegladales, czy nie ma czasem w zrodlach dostarczonych przez Henryka Cygerta? Sa tutaj:

->link<-
      • 20: CommentAuthorbolo
      • CommentTime6 Oct 2010 16:41

dzieki zamykam watek
      • 21: CommentAuthors2325
      • CommentTime20 Sep 2014 18:17

• 22: CommentAuthor0xF
      • CommentTime20 Sep 2014 22:13

Quasimodos rządzą!
      • 23: CommentAuthorforsberg
      • CommentTime25 Sep 2014 20:08

"aby główny bohater wyglądał jak żołnierz a nie jak teletubiś i różowe kolory"

Na moim ekranie był fiolet :) I mi się podobał, natomiast jak widzę w grze kolejnego zielonego żołnierza, to pierwsze co myślę "nuda". :) Myślę, że postać Misji, jednej z najbardziej rozpoznawalnych gier na XL / XE, powinna pozostać niezmieniona.
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Jun 2020 14:09 zmieniony

W zeszłym miesiącu na KWAS-ie kolega PG z Czech prezentował parę grafik do planowanej gry "Mission Manta", która ma być taką właśnie "Misją 2". Pisaliśmy też o tym na stronie głównej: ->link<-

No i mały update od kolegi Zdenka w tej sprawie:

PG:

Project update: in the current build of the game, full map is implemented, including extra colours using DLI (except for a a few screens which still need some work). Also software sprite implementation is under development and it already kinda works for the main hero. Also colisions with background do work.

Czyli świetne wiadomości! :)

• 25:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime1 Sep 2021 16:11

Umarło czy żyje ?
      • 26:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime26 Oct 2022 00:52

Pamiętacie zapowiedź "MISJI 2" sprzed 2 lat? Od braci Czechów. :)
      ->link<-

Jednakże dziś mam złe wieści bo niedawno dowiedziałem się od PG, że... "niestety, MaPa całkowicie zaprzestał jakichkolwiek prac związanych z kodowaniem na Atari. Być może jakiś kryzys wieku średniego czy co tam. Wątpię, żebym znalazł innego kodera, więc będę musiał zobaczyć, czy jego nastawienie się zmieni." :(
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jan 2025 20:19

Podbijam. Any news?
      • 28: CommentAuthorXaVeR
      • CommentTime23 Dec 2025 22:19 zmieniony

Hej Atarowcy.

Tak jako mała zapowiedź prezentu na zbliżające się święta. ;-)
      Wszystkiego najlepszego, zdrowia i radości.
      • 29: CommentAuthormono
      • CommentTime23 Dec 2025 23:56

Fantastycznie! Projekt Mission Manta, jak rozumiem jest chwilowo zamrożony, ale Mission episode 2 jak najbardziej byłby świetny. Czekam z niecierpliwością na nowy labirynt! Czemu sam Avalon po sukcesie pierwszej misji nie robił kolejnych epizodów? Zagadka.
      • 30: CommentAuthoras...
      • CommentTime23 Dec 2025 23:59

Super .!.
      • 31: CommentAuthorRubcio
      • CommentTime24 Dec 2025 12:16

…ale to są sceeny z oryginału, (dodany tylko napis na ekranie tytułowym). Pamiętam dokładnie bo "Misję" przeszedłem ze 100 razy (albo więcej), pewnie dziś bez problemu byłbym w stanie ją "przebiec".
      • 32: CommentAuthortebe
      • CommentTime24 Dec 2025 13:00

dzięki temu każdy może sobie wyobrazić swoją wersję Misji ;)
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Dec 2025 15:15 zmieniony

@Rubcio: To nie są screeny z oryginału. Grafika jest z oryginału, ale to jest "Episode 2".
      • 34: CommentAuthorXaVeR
      • CommentTime25 Dec 2025 17:08 zmieniony

Przyjrzyj się proszę dokładniej. Znajdź te komnaty na mapie oryginału. Nie wierzysz że powstają nowe? Masz prawo. Aby wypuścić "episode 2" muszę ta mapę skoczyć i przetestować.
      Ale to prawda że silnik jest dokładnie ten sam i ta sama grafika. Jedynie nowa mapa.
      Jestem autorem edytora do gry Lord od the Orb, której również nowe mapy powstały i są na tym portalu. Ale masz prawo nie wierzyć.
      • 35:

CommentAuthorMq
      • CommentTime25 Dec 2025 18:44

Powiem tak: kibicuję, pod warunkiem że powstanie JEDNA kontynuacja pod szyldem Misja 2 i pod warunkiem, że będzie tak fantastycznie przemyślana, że da rozrywkę na poziomie oryginału, lub lepszą. Nie hejtuję projektu, uważam że jest fajnym pomysłem, ale zaznaczam to, bo Misja to nie tylko kwestia grafiki, sterowania i koncepcji ogólnej całej gry. To również wyśmienicie przemyślany labirynt i jego scenariusz. Krótko mówiąc samo zrobienie nowych map, może popsuć zabawę, albo zrobić coś wręcz przeciwnego. Prośba do autora, żeby skupił się nie tylko na technicznym opanowaniu podmianki map, ale również na skrupulatnym projekcie scenariusza całej rozgrywki i takiego rozmieszczenia elementów, żeby było to godne noszenia tytułu Misja 2. Chyba nikt nie chce potworka w stylu Draconus 2.
      • 36: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Dec 2025 18:58 (7 dni temu)

Zdenda zaprojektuje ;)
      • 37:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime25 Dec 2025 20:23 (7 dni temu)

Kiedyś przechodziłem tą grę za każdym razem, bo znałem ją na pamięć. Przydałoby się, przy zmianie poziomów, troszkę odświeżyć grafikę , a na pewno zmienić muzykę. Ogólnie kibicuję projektowi.
      • 38: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime25 Dec 2025 20:26 (7 dni temu)

Mq - lepszy Draconus 2, niż jego brak, chyba. :-D Aczkolwiek nie ukończyłem go, pewnie nawet zbyt długo nie grałem, w przeciwieństwie do jedynki. :-)
      • 39: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime25 Dec 2025 20:28 (7 dni temu)

Shanti77 - z grafiką pewnie będzie trudnawo, ale muzyka jak najbardziej jakaś nowa by się przydała, co by nudnawo nie było. :-)
      • 40: CommentAuthorXaVeR
      • CommentTime25 Dec 2025 22:38 (7 dni temu) zmieniony

@Mq: Postawienie w ten sposób sprawy stawia bardzo duże wymagania jeśli chodzi o projekt nowej mapy/labiryntu. I to nie pod względem technicznym (edytor jest IMHO dość dobry i wygodny), ale samej jakości nowej mapy.
      W 100% rozumiem takie oczekiwania. Poprzeczka jest bardzo wysoko.
      Choć z innej strony mnogość innych wersji gier typu: Robbo czy Boulder Dash chyba nie profanuje tak do końca oryginałów tych gier.
      Poza tym są różne gusty i kolejne części (czy to gier, filmów itp) bardzo często odbierane są jako gorsze przez pryzmat starej dobrej wersji do której ma się sentyment. ;-)

Reasumując:
      - Poprzeczka bardzo wysoko postawiona.
      - Nie będę się spieszył z żadnym upublicznianiem wersji.
      - Na razie dla mojej prywatnej zabawy. ;-)
      - Po prostu zawsze chciałem zagrać w kolejną część, więc taką sobie zrobię.
      • 41:

CommentAuthorMq
      • CommentTime26 Dec 2025 00:02 (7 dni temu)

Tu nie chodzi o to, żebym chciał Cię zniechęcać do robienia tej nowej wersji. Wręcz przeciwnie, bardzo kibicuję. Jednak po prostu wierzę, że jesteś w stanie zrobić to w sposób przemyślany i fajny, a nie masowy.

To trochę inny typ gry niż Robbo, czy Boulder Dash, czy nawet Lord Of The Orb (w którym zrobiłeś fajne nowe poziomy, wg mnie lepsze niż w oryginale). Gry z wieloma poziomami mogą mieć niektóre poziomy lepsze, inne słabsze i nie musi to oznaczać gorszego odbioru gry, bo jako całość i tak może być super.

Robiąc Misję 2 tworzysz dużą mapę do stosunkowo długiej rozgrywki, więc jak w tym coś popsujesz, to automatycznie cała gra może być zepsuta złymi decyzjami projektowymi. Piszę o tym nie jako osoba z koncertem życzeń, tylko jako twórca gier, w którym to tworzeniu mam już jakieś doświadczenia i wiem że to jest po prostu ważne. Wiem że Ty też masz takie doświadczenie w projektowaniu, ale właśnie to miałem na myśli, że brawo za postawienie wysoko poprzeczki, i trzymam kciuki, żebyś to zrobił po prostu fajnie:-)

Dla mnie pomysł jest świetny, ale jeśli mogę coś doradzić, to postaw na dopracowanie szczegółów, nie spiesz się z tym. Może weź też jakichś dobrych testerów takich, którzy przechodzą Misję z zamkniętymi oczami i są wielkimi fanami tej gry. I takich, którzy na chłodno będą to potrafili oceniać, a nie tylko bić brawo. Trzymam kciuki, życzę powodzenia!
      • 42: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime26 Dec 2025 01:49 (7 dni temu)

Skoro już modyfikujesz tę grę, dodaj obsługę Joy 2B, aby można było rzucać granatami za pomocą drugiego przycisku. Dobrze byłoby również zapewnić kompatybilność z PAL i NTSC, aby uzyskać taką samą rozgrywkę. Podaję to jako pomysł. ;)

Jeśli nie wiecie, DRACONUS 2 został zmodyfikowany za pomocą edytora szesnastkowego metodą prób i błędów, ponieważ sam twórca nie miał pojęcia o asemblerze. xD
      • 43: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime26 Dec 2025 10:35 (7 dni temu)

Draconus 2 (i dalsze) były o tyle skopane (przynajmniej te, które ja widziałem), że zmieniono w komnatach tylko układ elementów stałych (podesty i inne), natomiast przeszkadzajki, elementy strzelające zostały na oryginalnych pozycjach. Więc efekt wyszedł słabo.
      Zakładam, że w 'Misji 2' to będzie ogarnięte.
      • 44: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime26 Dec 2025 14:02 (7 dni temu)

@bob_er To prawda, ponieważ były to skutki uboczne modyfikacji bez próby zrozumienia, co zostało zmodyfikowane. :p
      • 45: CommentAuthorRubcio
      • CommentTime28 Dec 2025 14:19 (5 dni temu) zmieniony

@:bob_er z tego co pamiętam to nie jest tak jak napisałeś. Przeszedłem z Draconusa wszystko co się kiedyś ukazało ale tylko kilka razy także słabo pamiętam, w odróżnieniu od Misji w którą grałem (przechodziłem) raz w tygodniu przez kilka lat zanim niestety sprzedałem zestaw. Chyba było to w sumie 4 gry, łącznie z oryginałem. Z tego co pamiętam to kontynuacje miały jakieś krzaki w grafice od czasu do czasu ale można było z tym żyć.
      Bardzo żałuję, że sprzedałem (ponad 35 lat temu) bo w turbo 2000/2001/AST… bo w T2000 "znalazłem" loader który umożliwiał wgrywanie "dogrywanych" gier (np: The Goonies, Karateka, Road Race - myśmy tak nazywali The great american cross-country… - dogrywane były wyniki a na jednej z tras miałem średnią 220 - ponad, tego się nie da powtórzyć) i ładowanie z dogrywanymi obrazkami (np. jedna z wersji Ninja Commando - taka, w której ładował się obrazek z oczami - takie gry nie ładowały się w T2000 - później nigdy tego nie widziałem ani o tym nie słyszałem żeby w T2000 taki myk był możliwy bez tego loadera ale może z tego powodu że się tym przestałem interesować. Oryginalnie z tego co pamiętam ten loader był do czegoś innego ale "jak już był" to go wykorzystywałem. W normalu nie było z tym problemów ale co czekać sekundy (w turbo) a co z 20 minut na załadowanie gry.

@ascrnet również jestem przeciw, przełączenie pomiędzy granatami i karabinem było dosyć łatwe, dobrze "zaprojektowane" - nigdy nie miałem z tym problemów, nigdy nie "zginąłem" przez to, jak np: super mario 3 latanie ale tam są "tylko" 2 przyciski(3 dni temu podłączyłem nesa do TV… no i myślę… od razu kupiłem upskaler nie wiem co z tego będzie - opinie ma bardzo dobre - zobaczymy jak przyjdzie - ale oryginalnej konsoli nie chciałbym przerabiać), myślę że podobnie będzie z wyświetlaniem grafiki z A8 na telewizorze (będzie potrzebny upskaler), mam 65xe x2 i 130xe… z powodu jednego z tych 65 się tu kiedyś zarejestrowałem (tak na dłuższą przyszłość bo prawdopodobnie - wg. opisu sprzedawcy nie działa reset a komputera jeszcze nie podłączyłem - już kilka lat od kupna - chcę to naprawić ale na razie nie mam na to czasu)

@mono te komnaty są żywcem z oryginału.

@XaVeR wiesz, tak pomyślałem odpalę emulator i zagram w Misję po ponad 30 latach… bo na telewizorze i oryginalnym atari może być problem ze skalowaniem, no i porobię zdjęcia ale mi się nie chce. Do pracy mi się nie chce chodzić… nawet na inne hobby nie chce mi się poświęcać czasu… A8 jest trochę dalej w priorytetach.
      …ale jak najbardziej chciałby zobaczyć skończoną produkcję. Oryginał miał kilka "momentów" takich, które… nie można "podrobić" - wskakiwanie na minę żeby dostać się wyżej, świetnie przemyślana mapa - można było sobie ułatwić ucieczkę pozostawiając windę zamiast iść po "drabinkach" ale to tyle czasu temu było, choć jak mówiłem raczej tego nie zapomniałem i bym to przeszedł (a raczej przebiegł).
      • 46: CommentAuthormono
      • CommentTime28 Dec 2025 15:45 (5 dni temu)

@Rubcio: pokaż gdzie są?
      • 47: CommentAuthorpigula
      • CommentTime28 Dec 2025 19:47 (4 dni temu)

" W turbo 2000/2001/AST… bo w T2000 "znalazłem" loader który umożliwiał wgrywanie "dogrywanych" gier (np: The Goonies, Karateka, Road Race"

To raczej były specjalnie zmodyfikowane wersje gier -sytuacja jak z grą Winter Olympiad, będąca pociętą na kawałki wersją dyskową.
      • 48: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime28 Dec 2025 22:29 (4 dni temu)

@Rubcio - w epoce młóciłem Draconusa na tyle dużo, że znałem go na pamięć (włącznie z tym, w której komnacie co strzela i lata). Całą grę przechodziłem też pierwszym życiem.
      Teraz dwójkę z atarionline ściągnąłem, i pobieżnie sprawdziłem komnatę startową i sąsiednie - pozycje przeszkadzajek się nie zmieniły. Być może w dalszych są różnice, ale tam nie doszedłem.
      • 49: CommentAuthorRubcio
      • CommentTime29 Dec 2025 13:58 (4 dni temu)

@pigula nie, nie…. Ja wtedy miałem około 20 lat (jak sprzedawałem swoje pierwsze A8). Bardzo żałuję, że tego nie da się odzyskać. Pytałem o to wiele lat temu (chodziło mi tylko o programy). Tzn. nie jest to definitywne ale tak na 99.99%, bo tu mówię o moim "archiwum" bo ja "hurtowo brałem" w większość od jednej osoby. (też nie tak że ja brałem… on mi dawał kasety i prosił o "odzyskanie" tego co się da). Być może ten kolega cały czas posiada to czego ja się pozbyłem ale… on w wirtualu nie istnieje (jak ja, nie istnieje w social mediach przynajmniej pod swoją prawdziwą tożsamością), jedynie dałoby się odszukać przez znajomych a że nie mieszkam w PL ponad 20 lat… dlatego to mało prawdopodobne. Byłoby to dziwne, szukanie kogoś po 30 latach (myślę, że gdzieś tyle czasu upłynęło od ostatnich kontaktów).
      Nie były to "specjalne" wersje. Żeby nie było zbyt kolorowo ten loader nie umożliwiał ładowania absolutnie wszystkiego.
      1. to o czym pisałem, że dało się ładować programy w których wczytują się obrazki w czasie ładowania - ładowanie obrazka (zmiana ekranu) mogła być tylko wykonana 1 raz (jedna zmiana ekranu co najczęściej było na początku ładowania) i musiała być wykonana w jednym "bloku" na raz (kto miał T2000 ten wie o co chodzi). Jeżeli obrazek wczytywał się dłużej niż 1 blok taki program po prostu się nie wgrywał. Nie wiem czemu tak ale tak.
      2. jeżeli chodzi o dogrywane gry, przerzucałem w T2000 wersje kasetowe tak jak one chodziły w normalu. Ten przykład który podałeś z Winter Olympiad to zupełnie inna sytuacja. Z tego co pamiętam (dla przykładu) nie dało się w ten sposób przerzucić A.D. 2044 - były programy które nie działały.
      To też nie tak że ja czegoś nie pamiętam albo coś koloryzuję. Wiem co miałem, wiem jakie sztuczki stosowałem…

@bob_er w kontynuacjach jest zupełnie inna "mapa". Także nie patrz na to gdzie "na początku jest coś". Kontynuacje są trochę "dłuższe". Nie jestem w stanie określić czy trudniejsze bo za dużo czasu upłynęło. Ja raczej nie grałem dużo w Draconusa (przeszedłem tylko kilkanaście razy każdą z nich) jak "nie było" w co grać odpalałem Misję/Freda/Robbo/Lasermanię/Zybexa.