Z pewnością większość z was zna Ekranownię. Jej twórca VLX zaprzestał aktualizacji strony od blisko czterech lat (ostatni wpis pochodzi z grudnia 2006 r.). Dzięki Ekranowni można skojarzyć szukaną grę, reklamować nowe produkcje.
Chciałbym zmobilizować autora do aktualizacji strony przez pokazanie mu listy wpisów osób, którym na Ekranowni zależy.
Na pewno daloby sie to i owo ulepszyc w EKRANOWNI, np. tagowanie obrazkow - wtedy jak ktos szuka gry z mlodosci gdzie (jak zapamietal) maly ludzik pracuje w magazynie... to moze nawet szybciej by trafil.
Jako, że ekranowni nie ma, to zacząłem (korzystając z ogromu czasu w szpitalu) robić własną. Pierwsza setka screenów już poszła, jutro domena powinna być też aktywna, a jak już dojdę przynajmniej do skończonej literki "C" to się pochwalę moim tworem. ;-)
Nie szkoda dublować wysiłków? Lepiej robić razem chyba. Atarowiec ze Słowenii ma niezłą bazę skrinów (ogólnie: danych o grach): ->link<- Co prawda jest to inny koncept, ale może dałby się namówić na dodanie opcji przeglądania "po ekranach".
Póki co spokojnie sobie radzę, przy okazji przypominam sobie stare zapomniane tytuły i odkrywam nowe, więc jest to dla mnie świetna rozrywka a nie konieczność i żmudna robota. Jeśli ktoś ma ochotę podesłać paczki screenów, lub zaoferować inną pomoc to niech pisze prosto na: dope [at] ekraniki.pl
@Dope. A nie moglbys zrobic "importu" wprost z istniejacej Ekranowni + swoje apdejty? ;) Piszac "import" mam na mysli metode kliknij i zapisz, bo skoro nie ma kontaktu z "naczelnikiem" to radzic sobie mozna inaczej... :P
Kiedy dojedziesz do połowy wrzuć info na AOL. Będziesz potrzebować supportu znajdziemy silent service.
Edit: BTW: Niezła ale i trudna zabawa - oddać charakter gry za pomocą kilku screenów - ekran z loadingu, ekran tytułowy, ekran gry (najważniejszy, skupiający maksymalnie najwięcej elementów akcji i wariantów).
A no widzisz, ale ja nie byłech... Bardziej mi chodzi o to, że od czasu do czasu znajde jakiś namiar elektroniczny do niego i staram się wtedy naskrobać pare słów, ale nie dostałem jeszcze odpowiedzi.
Sparsowałem sobie ekranownie kawałkiem regex'a i może coś bym zrobił z tego, ale chciałbym też błogosławieństwo VLX'a na wykorzystanie materiałów...
Nie wykluczam, że gość poprostu nie chce ze mną rozmawiać :D
Nie dam sobie uciąć głowy, bo było to rok-dwa temu, ale raczej tak.
Teraz to już ma mniejsze znaczenie - na początku chciałem go poprosić o bazę danych, żeby mi było łatwiej, ale już rozpykałem ekranownie do tabeli. Bardziej chciałbym go poinformaować, że chciałbym bazować na jego pracy. Zresztą myślę, że nie jest osobą, która powie "proszę to usunąć" w razie czego :)
Nie myślałem, że ten serwis ma tak dobrą opinię. To budujące. Ekranownia została przeze mnie odstawiona ze względów zdrowotnych. Nie prowadziłem serwisu, nie pisałem muzyki, nie robiłem prawie nic poza leczeniem się. Nie odpisywałem też na maile, bo naprawdę nie miałem do tego głowy. Teraz mam przygotowane trochę nowych ekranów, ale też trochę przerabiam stronę, bo się wysypała, leży i kwiczy. Nawet wyszukiwarka nie działa. :/ Jestem też na etapie załatwiania nowej szaty graficznej, ale nie wiem jeszcze, kiedy i jaka ona będzie. Postaram się przywrócić go do życia w jakimś rozsądnym czasie.
Ciekawy pomysł. Na wiele gier z pewnością by to wystarczyło, ale na razie za cienki jestem, żeby coś takiego napisać. ;)
Z adresem jest tak, że sprawdzam ten onetowy (ze stronki), ale Onet raz mi odbiera, a innym razem pokazuje, że nic nie przyszło. Podstawowy adres mam na tlen.pl, też z "vlx" z przodu.
Nie wiedziałem, że jest takie zapotrzebowanie społeczne na tę stronę. ;)
Przy okazji: Witam, to mój pierwszy post tutaj. :)