Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
C64 zrobi to tak:
ldx #39
loop sta sprite_0_y,x
sta sprite_1_y,x
sta sprite_2_y,x
sta sprite_3_y,x
dex
bpl loop
Dely:
Chodzi o podważenie tezy kolegi mgah, który twierdzi, że "ograniczenia sprzętowe nie są specjalnym problemem, odpowiednie finansowanie projektu rozwiązuje ten problem zazwyczaj skutecznie", zaproponowałem więc pomoc w sfinansowaniu, wiedząc że akurat w temacie duszków problemu tego się nie da zrobić.Pet:
Po tych duszkach to widzę, że macie kompleks. Ja nigdy, od kiedy posiadam Atari, nie wpadłbym na pomysł, że brakuje mi akurat sprzętowych duszków hires.Rastan:
Gwarantuję Ci, że zyskasz szacunek i sympatię społeczności atarowskiej, którą dzięki właśnie takim niepotrzebnym tekstom jak ten w tym wątku straciłeś. Dodatkowo na zawsze zostaniesz wpisany w historię Atari.Larek:
Tak też sobie pomyślałem, że Kaz zaproponuje jakąś zaporową kwotę i tym samym utnie dalsze rozważania nad możliwościami graficznymi Atari.Larek:
Kwota 60 tys. złotych to sporo dla przeciętnych Atarowców. Nawet, gdy połączą siły.Larek:
Rozumiem też, że przez zapłacenie za wykonanie gry na Atari staniemy się właścicielami wszelkich praw do niej, bo to chyba normalne i logiczne przy tak poważnym zleceniuDely:
W moim przekonaniu nie ma żadnej możliwości wyświetlania takiej grafiki jak w np. Last Ninja 3, Winter Games, Summer Games (sprzętowe duszki w hires na tle multicolor, nie mówiąc już o 16 kolorach niemal dowolnie na ekranie) na Atari bez podłączania dodatkowego hardware w postaci VBXE, względnie innych dopalaczy dołączanych przez złącze Cartridge.Dely:
Wydaje mi się, że skoro dyskutujemy w wątku o porównywaniu grafiki Atari XL/XE i C64 to należy zapewnić równe warunki dla obu komputerów. Czyli do Atari podłączamy stację dysków lub urządzenie ją emulujące (SIO2SD, SIO2IDE), do C64 również stację dysków i nic więcej.Dracon:
Szkoda, ze owa inicjatywa nie padla tak z 10-20 lat temu,Dracon:
wiec proponowanie i przyjmowanie "zlecen" na hardware'owe duszki z komody ("sprity z c64") na xl/xe uwazam za jeden z ciekawszych zartow mijacego roku.Rastan:
Kaz: ja mam dla Ciebie lepszą propozycję:Rastan:
którą dzięki takim niepotrzebnym tekstom jak ten w tym wątku straciłeś (i powoli tracisz).Kaz:
Wiec nie pisz Arku prosze, ze kwota specjalnie ustalilem na zaporowa - bo to nieprawda. I wtedy i teraz ustalam minimum.Mono:
Zauważ, że Dely proponował pieniądze nie za konwersję gry, ale za zrealizowanie sprzętowych sprajtów o rozdzielczości hires z możliwością pozycjonowania do połowy cyklu koloru (+ restrykcje związane z czasem i wygodą manipulowania takimi sprajtami) - a to bez rozszerzenia sprzętu na Atari (lub wykorzystania VBXE) jest niemożliwe.xxl:
sredniej jakosci konwersja na c64, na atari da sie ja zrobic lepiej ale nie da sie jej zrobic zeby wygladala tak samoxxl:
a ja zamiast deklarowac 200 zl za niewiadomo coCezar:
kto miałby wytypować grę?Jacques:
Jak już mowa o tym, to może się jakiś koder wypowie: