atarionline.pl SID i POKEY - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoremkay
      • CommentTime6 Aug 2024 12:08 zmieniony

dxRMT was built to use the LZSS as player.
      POKEY has 9 registers to update for ALL possible sound combinations.
      dXRMT, as the only available real Synthesizer/Tracker software, doesn't just handle all sound programming "stiff each replay step".
      It runs the sound generating on and on, and makes a "photo" of the replay position and puts it to the registers of POKEY.
      At the end, the player (and the coder) has to grand the replay positions at the exact same timing as in the editor.
      This allows to use timed programming and to reach sounds that weren't possible in standard programming.

See this vid in RMT 1.31. PWM is used for vibrato ....

still stiff 50Hz programming.
      • 2: CommentAuthoremkay
      • CommentTime7 Aug 2024 21:08

Same tune , sharper timing ....

• 3: CommentAuthormlc
      • CommentTime27 Aug 2024 20:08

Nowy sample tracker na C64:

• 4: CommentAuthoremkay
      • CommentTime28 Aug 2024 09:08 zmieniony

POKEY Software still sticking in the past...
      Still today, people don't really know what PoKey really can do.

The upper line (after01:57) shows forward and backward sawtooth.
      The wave is a resulting tone caused by low tone interference.
      the 1,79MHz channels build a 3,4MHz tone generator. Using some fast tickling of both channels causes the up and down waves.
      Doing that calulations in a digitizer, it will work like a "Gauß"-Filter and kill all noise.
      We had some nice talk in the Atariage forums till the Trolls entered the thread.

It's the same people who named me idiot for explaining to use lower resolutions and color plus cute animations, that tell today how "great the new Atari demos and games look" .
      • 5: CommentAuthormlc
      • CommentTime28 Aug 2024 14:08

A ten dalej wrzuca jakieś piski i pierdy. Daj po prostu utwór, który rzuci Commodorowców na kolana ;)
      • 6: CommentAuthorrosomak
      • CommentTime28 Aug 2024 14:08

mlc - zdaje się, że gość chce pokazać światu co A8 potrafi najniższym kosztem proca, większość dobrych produkcji obciąża dość znacznie proca, czy to C64 czy A8, nie nadają się do niczego innego jak do demonstracji możliwości danego układu
      • 7: CommentAuthoremkay
      • CommentTime28 Aug 2024 17:08

mlc "farting" sounds is the main thing SID can do . Squealing is not really possible on a 3,5kHz phonetype chip ;)

As rosomak has explained: While you post CPU stuff, I'm still on the unused features of PoKey. Giving examples for interested people. As simply the Software is missing.
      • 8: CommentAuthormono
      • CommentTime28 Aug 2024 17:08

Tim Follin said one day that SID is a doorbell :P
      • 9: CommentAuthoremkay
      • CommentTime28 Aug 2024 20:08 zmieniony

mlc ,

one example.

This Intro uses a lot more colours than the C64 has. The image runs a color kernel that uses most of the screen time for that.
      You see the "simple" scroller and there is a PoKey tune.
      The specs of the tune:
      1 VBI speed to not interfere with the screen.
      2 all voices active
      3 There is a programmed reverb
      4 There is some synthetic speech
      5 There is a double bass line
      6 Resulting in virtual 6 voices

I can hear you saying:
      Naaa... I don't like the music , and the blue isn't violet enough ;)

But , to resemble this demo on a Commodore computer, you'd need a Plus 4 with an added SID to use toghter with the build in soundchip.

;)

• 10: CommentAuthormlc
      • CommentTime30 Aug 2024 09:08

an average image with scroll and ugly music, that is what i see and hear.
      • 11: CommentAuthoremkay
      • CommentTime30 Aug 2024 13:08

mlc that's the point.
      One could solve miracles and you just put the argument "I don't like it" just it's not at your bias.
      That's why I don't take care about those argues.

Every tune and intro is something "impossible". The main problem is that many decades passed by and people lost the focus of the real thing.
      If people did take care in the past, we still wouldn't sit on incomplete software.

Particular this one..."average image and ugly music" is again something that p....s on the C64

You just ignore it, because it's not in your bias...

The only point here is that people on the C64 scene DO the needed stuff, as today complete game designing software is available. People without any knowledge of the C64 coding, can make games like "Mayhem in Wonderland" , while I'm still fiddling with limited software ...
      • 12: CommentAuthoremkay
      • CommentTime24 Sep 2024 17:09 zmieniony

Btw.
      I found a POKEY tune that I would eventually play in my Car stereo... and still today, I wouldn't play a not remixed SID tune there (remix.kwed.org is a nice source for clean "SID" music ;) ).

While I still have to confirm that SID has it's priority in those clean deep bass sounds, THIS one beats SID dynamically in all cases, even if the development software misses a lot recommended features.

The lead voice is build on Pulse Width manipulations and in "SID" terms "LFO feedback" sounds. Funny what Corrscope shows here :)
      The crunchy audio-basses do their work.

And particulary to mention that it is really melodical.

• 13: CommentAuthormlc
      • CommentTime30 Sep 2024 16:09

Equinoxe 4 - Jean Michel Jarre - SID cover

• 14: CommentAuthoremkay
      • CommentTime3 Oct 2024 20:10

Sounds interesting.
      But for me still is the question of missing software for making POKEY music.
      So I'm still using the available software for finding solutions and workarounds....
      What you hear is just "POKEY" ... no "high CPU usage or other enhancements....

• 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Oct 2024 20:10

Nice again!
      • 16: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime3 Oct 2024 21:10

666 post dla chateau
      • 17:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime3 Oct 2024 22:10 zmieniony

Ten wątek wciąż żyje i generuje jakieś emocje :)
      Co jest nieco dziwne zważywszy na fakt, że dotyczy nierównej konkurencji pomiędzy syntezatorem 3 osc z fajnym filtrem LPF/HPF/BPF (do wyboru) a kontrolerem klawiatury który został zmuszony do generowania "jakośbrzmiącego" dźwięku.
      • 18:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime4 Oct 2024 09:10

@TheFender
      Moze dlatego ze np. Pokeyem mozesz emulowac SIDa programowo (tak, dziala na golym, niemodyfikowanym Atari - sam sie bawilem :) ->

Nie przypominam sobie za to bym kiedykolwiek slyszal o emulatorze Pokeya na C64.

Zreszta... nabijasz sie z Pokeya a powiedz mi... czym jest Paula i co kontroluje? ;)
      • 19: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime4 Oct 2024 09:10

Tak jak bardzo lubię małe Atari i Commodorka, to uważam że pierwszym komputerem na którym idzie słuchać muzyki jest Amiga. Grafika w 8 bitowcach mi nie przeszkadza bo ma swój urok ale własny słuch jednak szanuję i nie mogę słuchać tego niewyobrażalnego chaosu i jazgotu wysokich dźwięków udających muzykę.
      • 20: CommentAuthoremkay
      • CommentTime6 Oct 2024 19:10

Sorry, couldn't resist ;)

• 21: CommentAuthormlc
      • CommentTime6 Oct 2024 21:10

OMG... po prostu katastrofa i profanacja muzyki Jarrea. Nie wiem, albo Pokey, albo Emkay nie umie w muzykę...
      • 22: CommentAuthoremkay
      • CommentTime6 Oct 2024 21:10 zmieniony

So you think the SID Version is better ?
      Jarre never made Polka music ;)

Arpeggios kill the synth anyways.

Actually, you might like your taste in music.

I'm really proud to have reached this level even due to all the missing features in the tracker.
      The Synth sound is gorgeous already. No disturbing Arpeggios were they don't belong.

Btw. My Tune is only "Jarre like" . The SID Version claims to be a cover of the Equinoxe 4 tune.
      • 23: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime6 Oct 2024 21:10

Ta wersja na SID-a kilka postów wyżej jest znacznie lepsza.
      • 24: CommentAuthoremkay
      • CommentTime6 Oct 2024 22:10 zmieniony

Normally I would agree with the bass tones in the SID version. But that is not really "Equinoxe 4" . The "capacitor" basses always impress, but they sound like Polka.... not Jarre.

I could add those weird Arpeggios to the tune, but that is also NOT Equinoxe 4 .
      • 25: CommentAuthorzorin
      • CommentTime7 Oct 2024 02:10

@rbej1977

A ja nie mogę słuchać muzyki z Amigi, bo udaje profesjonalną produkcję, a wali aliasingiem po uszach. Natomiast Pokey, Sid i AY mają swój urok i niczego nie udają.
      • 26: CommentAuthorxbx
      • CommentTime7 Oct 2024 11:10

No tak – Pokey, Sid, AY to syntezatory, a Amiga to "tylko" player 8-bitowych sampli.
      Choć tak naprawdę sensowne możliwości, biorąc poprawkę na wiek sprzętu, ma tylko SID. Nie ma co kopać się z koniem i zaklinać rzeczywistości. Oczywiście niektóre brzmienia z Pokey-a są unikalne i superkultowe.

Nawiasem mówiąc 8-bitowe sample nie muszą wcale brzmieć jak z Amigi czy STE, czyli jak wyciągnięte ze śmietnika. Przykładem jest choćby Ensoniq SQ80 (wskrzeszony przez Arturię ->link<- ), gdzie źródłem dźwięku są właśnie 8-bitowe sample, tyle, że jest tam rozbudowany tor syntezatora z genialnymi analogowymi filtrami na wyjściu.
      • 27:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime7 Oct 2024 14:10 zmieniony

Jakie jest uzasadnienie zestawiania układu dźwiekowego z Atari STE z Paulą, skoro one działają zupełnie inaczej? Że oba czytają 8-bitowe sample? STE odgrywa je tylko w jednej z czterech zdefiniowanych częstotliwości co może być akceptowalne w przypadku efektów dźwiękowych czy brzmień perkusyjnych, przy założeniu że nie angażuje się powazniej CPU. W muzyce nie. A różnic jest więcej.

Sample ze śmietnika? Aliasing? No chyba nie zawsze jest tak źle.

Fajnie, że można było mieć syntezator lepiej obracający samplami 8-bitowymi za cenę 3 razy większą od domowego komputera.

PS: jeśli Paulę potraktować jako układ dwukanałowy to bez większego wysiłku można uzyskać na nim teoretyczną rozdzielność 14-bitową. Zaznaczam, że to teoria, bo przy uwzględnieniu różnych zniekształceń trudno jest to definitywnie oszacować ile na końcu tych bitów wychodzi, ale poziom szumu jest zauważalnie niższy niż dla próbek 8-bitowych.
      • 28:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime7 Oct 2024 16:10

@nogorg
      niechcący dałeś dobry przykład albo słabych sampli albo właśnie szumu 8bitowej kwantyzacji Pauli, bo słychać wyraźnie tzw 'kaszkę'.
      Dodatkowo, ten MOD jest po jakiejś dodatkowej obróbce, bo jest tu zastosowana panorama. Paula ma dwa kanały po lewej i dwa po prawej, bez panoramy.

Jeśli chodzi o te 14 bitów w Amidze to mit, na EAB jest dobry wątek na ten temat. Oczywiście można uzyskać więcej bitów, ale nie jest to nawet w okolicy 14stu, dodatkowo nie każda Paula je zagra tak samo (wymagana kalibracja). No i oczywiście spada ilość kanałów do dwóch.

Co do dźwięku Atari vs Amiga to pewnie kwestia gustu, ale w tym pierwszym masz: prawie dwa razy większą częstotliwość próbkowania, prawdziwe wielostopniowe filtry, prawdziwą panoramę.
      • 29: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime7 Oct 2024 18:10 zmieniony

Nie znam się, ale się wypowiem, mogę?
      Jako zwykły laik i ignorant powiem z mojego ultrasubiektywnego punktu widzenia, iż tak... Średnio mnie interesuje jakiego typu są to układy, czy profesjonalne, jak wielu twierdzi o sidzie, czy też zabawkowe pokeje... Dla mnie jako odbiorcy liczy się efekt końcowy, czyli odsłuch. I cóż? Według mnie najlepszą i najlepiej brzmiącą muzyczką powstałą na 8-bitowce jest motyw przewodni z "Jet Set Willy" na małe Atari. Owszem, SID ma świetne kawałki i w wielu przypadkach faktycznie brzmi jak profesjonalny syntezator, zwłaszcza jeśli podłączy się go pod dobre stereo. Nie przeczę. Pokey na tym polu przegrywa. Ale jeśli chodzi o ogólny rozrachunek to wcale nie przesądzałbym o porażce pokeja względem sida, bo wg mnie oba układy są świetne i mogą toczyć równą walkę i raz wygra jeden, innym drugi, z różnych powodów i względów, ja mam na myśli efekt końcowy, czyli odegrany utwór. To samo się tyczy Amigi i Atari ST... Na pierwszy rzut oka amigowski układ kładzie na łopatki atarowski, ale... są i świetne muzyczki na ST, które kładą na łopatki amigowskie, przykładów nie będę przytaczał. Wszysyko jest kwestią odpowiedniego zaprogramowania oraz dobrania utworu ze smakiem, to jak dla mnie, na mój ogląd, czy tam osłuch. To jakby tyle głosu z tła. :-)
      • 30:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime7 Oct 2024 18:10

@Cyprian
      "niechcący dałeś dobry przykład albo słabych sampli albo właśnie szumu 8bitowej kwantyzacji Pauli, bo słychać wyraźnie tzw 'kaszkę'."

Słyszalny szum kwantyzacji to normalna rzecz przy 8-bitowych samplach o zawartości bardziej złożonej niż proste przebiegi. Jednocześnie dość niska cena za możliwość wyjścia z syntetycznego więzienia, na które skazana była większość komputerów w latach '80.

"Dodatkowo, ten MOD jest po jakiejś dodatkowej obróbce, bo jest tu zastosowana panorama. Paula ma dwa kanały po lewej i dwa po prawej, bez panoramy."

Taka obróbka kosztuje grosze, bo wystarczy do niej tania przejściówka, a w A1200 całe 0 zł, bo była zaimplementowana w hardware (nie pamiętam czy A600 lub może niektore rewizje A500+ też tego nie miały, ale nie chce mi się sprawdzać - może nie). Tylko co to zmienia?

"Jeśli chodzi o te 14 bitów w Amidze to mit..."

"14 bitów" na Amidze to nie jest żaden mit tylko oznacza, że można Paulę nakarmić odpowiednio przygotowanymi 14-bitowymi próbkami. O tym, że efektywnie, na wyjsciu audio nie jest to 14 bitów, ale nadal dużo na plus w stosunku do 8 bitów, to uczciwie napisałem.

Za to nie nazywasz mitem tego powielanego uproszczenia, które nie uwzględnia, że Paula przy odtwarzaniu sampli 8 bit osiąga na wyjściu precyzję lepszą niż 8 bit. Nie każda próbka 8-bitowa musi być odtwarzana z maksymalną głośnością. A gdy ją sciszasz hardware'owo to szum kwantyzacji też spada.

Podobnież podnoszony tutaj aliasing, który jest staje się dotkliwy przy próbkowaniu niższym niż 16 kHz. Aczkolwiek bywa też wykorzystywany jako zabieg estetyczny w muzyce.

"Co do dźwięku Atari vs Amiga to pewnie kwestia gustu, ale w tym pierwszym masz: prawie dwa razy większą częstotliwość próbkowania, prawdziwe wielostopniowe filtry, prawdziwą panoramę. "

Przy takich suchych wyliczankach gdzieś ucieka, że masz do wyboru tylko jedną z czterech częstotliwości próbkowania: 50, 25, 12.5 i 6.25 kHz co ma się nijak do swobody Pauli w tej kwestii. Że tę "prawdziwą panoramę" można uzyskać na Pauli ustawiając dwa rejestry głośności dla odpowiednich kanałów. To się czymś wtedy różni? No i już nie rozpisuję się, że na Amidze można uzyskać 56 kHz, bo w zasadzie chciałem ograniczyć się do paru doprecyzowujących, zwięzłych komentarzy, niż dokładać się do kolejnego dzielenia włosa na czworo. Howgh!
      • 31: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime7 Oct 2024 18:10

Mądrze napisane
      • 32:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime7 Oct 2024 20:10 zmieniony

nogorg:

Słyszalny szum kwantyzacji to normalna rzecz przy 8-bitowych samplach o zawartości bardziej złożonej niż proste przebiegi.

Nawiązałem tylko do tego: "No chyba nie zawsze jest tak źle". Po prostu słychać słabą jakość 8bit. I to nie jest tak że teraz 8 bit jest słabe a kiedyś było dobre. Już w końcówce 80tych i początku 90tych 8bit było słabe, ale nam, ówczesnym dzieciakom, to nie przeszkadzało.
      Ja osobiście lubię nawet 1bitowe muzyczki, pod warunkiem że są dobre.

nogorg:

Taka obróbka kosztuje grosze, bo wystarczy do niej tania przejściówka, a w A1200 całe 0 zł, bo była zaimplementowana w hardware (nie pamiętam czy A600 lub może niektore rewizje A500+ też tego nie miały, ale nie chce mi się sprawdzać - może nie). Tylko co to zmienia?

W a600 i a1200 jest tak jak w a500 (różnica jest jedynie w filtrze), kanały są rozrzucone lewo/prawo. No ale pewnie była jakaś przystawka. Co to zmienia? Prawdziwy sprzęt tak nie gra, więc jest to pewne zakrzywianie rzeczywistości.
      Szczególnie dla osób postronnych które o tym nie wiedzą.

nogorg:

Za to nie nazywasz mitem tego powielanego uproszczenia, które nie uwzględnia, że Paula przy odtwarzaniu sampli 8 bit osiąga na wyjściu precyzję lepszą niż 8 bit. Nie każda próbka 8-bitowa musi być odtwarzana z maksymalną głośnością. A gdy ją sciszasz hardware'owo to szum kwantyzacji też spada.

nogorg:

"14 bitów" na Amidze to nie jest żaden mit tylko oznacza, że można Paulę nakarmić odpowiednio przygotowanymi 14-bitowymi próbkami. O tym, że efektywnie, na wyjsciu audio nie jest to 14 bitów, ale nadal dużo na plus w stosunku do 8 bitów, to uczciwie napisałem.

Chodziło mi o to że mitem jest nazywanie tego triku "rozdzielczością 14-bitową", gdyż ze względu na konstrukcję Paula, dźwięk z kompa zawsze wychodzi 8 bitowy.
      Paula głośność robi na PWM, czyli albo słychać 8bit albo nie słychać (nie jest to dodawanie 6 bitów jednego kanału do 8 bitów drugiego). Wrażenie większej niż 8 ilości bitów powoduje opóźnienia membrany głośnika/ucha.
      Na EAB była mowa że w zależności od próbek wychodzi ~10 lub ~12bitów.

nogorg:

Przy takich suchych wyliczankach gdzieś ucieka, że masz do wyboru tylko jedną z czterech częstotliwości próbkowania: 50, 25, 12.5 i 6.25 kHz co ma się nijak do swobody Pauli w tej kwestii. Że tę "prawdziwą panoramę" można uzyskać na Pauli ustawiając dwa rejestry głośności dla odpowiednich kanałów. To się czymś wtedy różni? No i już nie rozpisuję się,

Paula może jest bardziej elastyczna ale ma dużo niższą częstotliwość odtwarzania. W Amidze jest inaczej, w Atari inaczej, nie oznacza że tu albo tam jest gorzej. Obie firmy obrały inne drogi rozwoju. Trochę to przypomina porównywanie jabłek do pomarańczy.

Co do miksowania dzwięku na Atari to wykorzystuje się CPU czy BLiTTER, więc cztery częstotliwości nie są przeszkodą.
      Można również dzięki mikserowi LMC podnieść ilość słyszalnych bitów. Stosuje to np tzw player 'Lace'.

nogorg:

że na Amidze można uzyskać 56 kHz, bo w zasadzie chciałem ograniczyć się do paru doprecyzowujących, zwięzłych komentarzy, niż dokładać się do kolejnego dzielenia włosa na czworo. Howgh!

No można ale nie na OCS, no i nie działa na TV/15Khz bo wymaga to DoublePal czyli monitorów 31kHz
      • 33: CommentAuthorzorin
      • CommentTime7 Oct 2024 21:10

@xbx

„Oczywiście niektóre brzmienia z Pokey-a są unikalne i superkultowe.”

Podobnie jak na C64. Niektóre kultowe, reszta to bzyczenie komara. Mam tyle samo ulubionych kawałków pokey’owych jak i sidowych. Owszem, sidowy filtr low-pass jest fajny.

„Przykładem jest choćby Ensoniq SQ80 (wskrzeszony przez Arturię), gdzie źródłem dźwięku są właśnie 8-bitowe sample, ….”

Zły przykład. Synteza wavetable to nie to samo co odtwarzanie sampli. Poza tym, syntezator jest albo źródłem dźwięku do dalszej studyjnej obróbki, albo ma wbudowane efekty i one dają mu życie. Muzyka z Amigi zupełnie mnie nie bierze. Zawsze wydaje mi się albo niespójna, albo nudna, albo aliasing za bardzo słyszalny. Mam ulubione pokey’owe i sidowe „przeboje”, i zero takowych z Amigi.
      • 34:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime7 Oct 2024 23:10

@Cyprian

"W a600 i a1200 jest tak jak w a500 (różnica jest jedynie w filtrze), kanały są rozrzucone lewo/prawo."

Nope. W A600 i A1200 zaimplementowano mechanizm monofonizowania dźwięku gdy podłączony jest tylko jeden chinch, lewy. Skoro lubisz powoływać się na EAB to czytaj ->link<- .

"No ale pewnie była jakaś przystawka. Co to zmienia? Prawdziwy sprzęt tak nie gra, więc jest to pewne zakrzywianie rzeczywistości. Szczególnie dla osób postronnych które o tym nie wiedzą."

Po pierwsze to monofonizacja jest najprostszą i najpospolitszą rzeczą jaką można było wykonać i wykonywano w dawnych czasach. Dźwięk z Amigi był monofonizowany przez telewizory, które często posiadały tylko jeden głośnik. Rozstaw głośników w typowym monitorze 1084S był ta wąski, że stereofonia była mocno zawężona. A na zestawach stereo z szeroko rozstawionymi głośnikami, w tym również na demoparty - normą było łączenie kanałów. A wystarczyła do tego tak niesamowita przystawka jak zwarty kabelek sygnałowy kanałów L i P. Magia. Dźwięk mono był de facto powszechnym doświadczeniem wśród amigowców. Liczba utworów, gier, dem które w jakikolwiek sposób polegały na dźwięku stereo była tak śladowa, że można było sobie stereo odpuścić.

To tak dla postronnych, którzy o tym nie wiedzą.

"Chodziło mi o to że mitem jest nazywanie tego triku "rozdzielczością 14-bitową", gdyż ze względu na konstrukcję Paula, dźwięk z kompa zawsze wychodzi 8 bitowy."

Już Ci napisałem, że nie wychodzi 8 bitowy. Nie rozumiesz jak działa Paula.

Gdzie ten mit funkcjonuje skoro od samego zarania tej praktyki na Amidze zawsze podkreślano, że wartość 14 bitów jest czysto teoretyczna, matematyczna itp., a w rzeczywistości jest mniejsza?

"Paula głośność robi na PWM, czyli albo słychać 8bit albo nie słychać (nie jest to dodawanie 6 bitów jednego kanału do 8 bitów drugiego). Wrażenie większej niż 8 ilości bitów powoduje opóźnienia membrany głośnika/ucha.
      Na EAB była mowa że w zależności od próbek wychodzi ~10 lub ~12bitów."

Zmiany głośności uzyskiwane są modulacją PWM. Tyle, że to "miganie" taktowane to jest na poziomie 3,5 Mhz (tak, mega). Nie ma tutaj mowy o żadnym opóźnieniu membrany, bo jest to daleko poza zakresem jej pracy.

"Paula może jest bardziej elastyczna ale ma dużo niższą częstotliwość odtwarzania. W Amidze jest inaczej, w Atari inaczej, nie oznacza że tu albo tam jest gorzej. Obie firmy obrały inne drogi rozwoju. Trochę to przypomina porównywanie jabłek do pomarańczy."

Zdolność do precyzyjnego przestarajania dźwięku jest kluczowa dla reprodukowania tonów o różnych wysokościach z pojedynczej próbki dźwiękowej. Czyli m.in. dla odgrywania muzyki w chipie, bez angażowania CPU. To jest jedno z tych "nic", które robi Paula będąca "tylko samplerem". Więc zgodzę się, że nie ma tutaj czego porównywać, ale z zasadniczo innych przyczyn.

"Co do miksowania dzwięku na Atari to wykorzystuje się CPU czy BLiTTER, więc cztery częstotliwości nie są przeszkodą."

Miksowanie softwarowe nie jest ekwiwalentem tego co robi Paula. Gdy procesor zmniejsza głośność sampla to tracona jest jego precyzja, a więc rośnie szum kwantyzacji. W przypadku Pauli nie ma to miejsca.

Taka prośba jeśli dalej będziesz chciał się powoływać na EAB: zanim to zrobisz to przeczytaj tamte tematy z uwagą i zrozumieniem.
      • 35: CommentAuthorxbx
      • CommentTime7 Oct 2024 23:10

To dobry przykład, choć oczywiście pewnie może być jeszcze lepszy. Pewnie będziesz mógł coś podać.
      Synteza wavetable opiera się na odtwarzaniu sampli. Chodziło mi o to, że nawet z tych marnych 8 bitów może powstać magia, tylko do tego potrzbny jest jakiś tor z kilkoma oscylatorami, obwiedniami, modulacjami, filtrami...
      SQ80 ani wcześniejszy ESQ1 nie miał żadnego procesora efektów i stwierdzenia, że w ich "surowym" brzmieniu nie ma życia nawet nie będę komentował.
    1.  
      Here is some Pokey noise... since A8 can also play samples...
      a) pseudo 8Bit sample (PDS) with Pokey stereo, 22khz
      b) 8Bit sample (COS) with Covox stereo, 22khz

1) Played back with stereo A8 and Sub cart (Xuel's PDM players),
      2) via chinch recorded with Pioneer Hifi CD recorder onto CD-RW,
      3) then CD-RW read on the PC and saved as WAV and
      4) finally (to save some space) converted into MP3 (224 kbit)
      and uploaded here. No noise reduction was used.

At first my Atari made some strange sounds in mono, allthough Sub cart had Pokey set to stereo and Covox on. But since my Atari also has an internal stereo-enhancement and Covox enhancement, I had to switch off Pokey emulation, as well as Covox emulation in the Sub cart - and then it worked as it should...
      • 37: CommentAuthoremkay
      • CommentTime8 Oct 2024 20:10 zmieniony

Interesting to where the thread has gone ;)

Funny enough that music on computers in the 80s was not really relevant.
      Pokey was used sounding flat and peaky, while SID sounded just dull just musically somehow correct.
      The only thing that nagged me was the extense of SID tunes, while Pokey sometimes had just some short version of the SID available.
      In 1989 I bought an AMIGA 2000 (and it's still working), then the interest in listening to Computer Music was fun.
      The Atari was on the Attic for 12 Years. Then the internet arrived and I saw that ABBUC had some online forums.
      Then it was told that some Atari related Forums added the 8 bit series, and in 2003 RMT arrived.
      From that point on I realized that the chip itself had much more to offer .... Well , development on the Atari is rather slow. If we get 200 year + old, we might see a final POKEY Tracker ;)

The Thread is about SID and POKEY. So for me it's about what the chip could do without the expense of CPU outpowering.
      Even more interesting is that my Intros could run on an Atari 800 from 1979.

What other Chips for sound existed in that days?
      • 38: CommentAuthorrbej1977
      • CommentTime8 Oct 2024 20:10

Na Neptunie 156 zarówno Pokey jak i Sid brzmiały super. Nigdy nie miałem Atarynki i Commodorka podłączonego do czegoś innego. Dopiero Amiga była moim pierwszym kolorowym komputerem.
      • 39:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime8 Oct 2024 22:10 zmieniony

nogorg:

Taka prośba jeśli dalej będziesz chciał się powoływać na EAB: zanim to zrobisz to przeczytaj tamte tematy z uwagą i zrozumieniem.

nogorg:

wiadomo, kiedy kończą się argumenty to zaczynają się personalne przytyki...

nogorg:

Nope. W A600 i A1200 zaimplementowano mechanizm monofonizowania dźwięku gdy podłączony jest tylko jeden chinch, lewy.

no tak, z telewizora mono dźwięk jest mono.
      Założyłem że komputer podłączony jest jest normalnie - przez "stereo". Wtedy nie ma różnicy, A1200 ma tak jak A1000/A500 - dwa kanały są po lewej, dwa po prawej.

nogorg:

Zapodaj jakiś artykuł, jakiś link, cokolwiek na poparcie swojej tezy.
      Chyba że chodzi ci o PWM.

nogorg:

Gdzie ten mit funkcjonuje skoro od samego zarania tej praktyki na Amidze zawsze podkreślano, że wartość 14 bitów jest czysto teoretyczna, matematyczna itp., a w rzeczywistości jest mniejsza?

tak jak pisałem "Chodziło mi o to że mitem jest nazywanie tego triku "rozdzielczością 14-bitową", bo nie ma tam 14bitów

nogorg:

Zmiany głośności uzyskiwane są modulacją PWM. Tyle, że to "miganie" taktowane to jest na poziomie 3,5 Mhz (tak, mega).

mówisz oczywistości,
      W dokumentacji jest więcej smaczków, np jaką górną częstotliwość przenosi te PWM.

nogorg:

Nie ma tutaj mowy o żadnym opóźnieniu membrany, bo jest to daleko poza zakresem jej pracy.

tak działa PWM
      W sieci jest sporo przykładów o co w tym chodzi.

Dla przykładu 1-bitowe muzyczki PWM na GTIA brzmią na tyle dobrze że można odnieść wrażenie że jest tam więcej bitów, pomimo tego że komputera nadal wychodzi 1 bit.

nogorg:

Zdolność do precyzyjnego przestarajania dźwięku jest kluczowa dla reprodukowania tonów o różnych wysokościach z pojedynczej próbki dźwiękowej. Czyli m.in. dla odgrywania muzyki w chipie, bez angażowania CPU. To jest jedno z tych "nic", które robi Paula będąca "tylko samplerem". Więc zgodzę się, że nie ma tutaj czego porównywać, ale z zasadniczo innych przyczyn.
      ...
      Miksowanie softwarowe nie jest ekwiwalentem tego co robi Paula. Gdy procesor zmniejsza głośność sampla to tracona jest jego precyzja, a więc rośnie szum kwantyzacji. W przypadku Pauli nie ma to miejsca.

tak jak pisałem, Atari i Commodore miało dwie odmienne koncepcje -
      4 kanały z niskim pasmem przenoszenia oraz dwa kanały z wysokim i analogowymi filtrami. Myślę że obie są ciekawe, ale wiadomo racja "moja jest mojsza"
      • 40:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime9 Oct 2024 10:10 zmieniony

Finalna jakość dźwięku uzyskiwanego przez system nie jest zdeterminowana przez rozdzielczość wprowadzonych do niego sampli. Sample to tylko jeden z czynników. Wewnętrzne przetwarzanie dźwięku to druga sprawa. Skalowanie do rozdzielczości wynikowej trzecia. M.in. dlatego w programach, które na współczesnych systemach odtwarzają moduły z Protrackera, wybiera się rozdzielność 16 bitów i wyższe. Gdyby dźwięk pochodzący z Pauli był 8 bitowy to taka rozdzielczość całkowicie by wystarczyła by go wiernie odwzorować (bez stosowania ditheringu na zakresach nietoperzowych). Można to samodzielnie sprawdzić choćby w programie XMPlay, który daje wybór ustawienia wynikowej rozdzielczości m.in. na 8 bitów i przekonać się, że nie.

Można też obejrzeć drzeworyt przedstawiający różnicę między 8 bitowym dźwiękiem przeskalowanym za pomocą Pauli oraz CPU do analogicznie niskiego poziomu głośności. I to mimo wszystkich widocznych i słyszalnych zakłóceń z toru audio.

Wolno nawet usłyszeć.
      ->link<-

Tylko nie można powąchać. Za to czuć tu unoszący się zapach trolla. Dlatego podziękuję. ChatGPT ma ciekawszy emulator zdartej płyty.
      • 41:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime9 Oct 2024 14:10 zmieniony

nogorg:

Tylko nie można powąchać. Za to czuć tu unoszący się zapach trolla. Dlatego podziękuję. ChatGPT ma ciekawszy emulator zdartej płyty.

czy ty przypadkiem nie używasz jakiegoś translatora albo AI? Bo twoje wpisy są co najmniej dziwne.

Tak czy siak, zamiast personalnych podjazdów zapodaj linka do tego że z 8-bitowych przetworników Paula nie wychodzi 8-bitowy dzwięk:

nogorg:

• 42: CommentAuthormlc
      • CommentTime9 Oct 2024 19:10

Panowie to jest wątek SID i Pokey, więc co do Pauli, to bardziej z tym na PPA.
      • 43: CommentAuthormono
      • CommentTime9 Oct 2024 20:10

Tak, ale pierwszy raz w dziejach ludzkości POKEY z SIDem sprzymierzone przeciw Pauli.
      • 44: CommentAuthorxbx
      • CommentTime9 Oct 2024 20:10

Warto zauważyć, że POKEY-a, czy SID-a trudno byłoby podrobić kilkoma opornikami podłączonymi do portu drukarki :)
      • 45:

CommentAuthornogorg
      • CommentTime9 Oct 2024 22:10

• 46: CommentAuthoremkay
      • CommentTime11 Oct 2024 20:10 zmieniony

Another Fun Part.
      Some people say that POKEY is a synthesizer chip.
      But why isn't it used as such ?

Only dxRMT allows to handle POKEY like a synthesizer.... which fully keeps it over the top of other "Trackers" in replaying music.

Sadly it's discontinued as the coder has vanished without any sign.
      Creating additional instruments is often not possible as the editor crashes on and on.
      • 47: CommentAuthoremkay
      • CommentTime11 Oct 2024 20:10

Another one....

Almost no CPU needed there...
      • 48: CommentAuthoremkay
      • CommentTime11 Oct 2024 21:10 zmieniony

OK a last example....

While in dxRMT the flow of any tune can get 100 % correct, it suffers hard by creating the related instruments.

In RMT 1.31 it is not a big problem to do 3 operator sounds, but the musical flow never gets as right as it should.

It is possible to combine the best of the best. It's not POKEY's fault.... It's just the missing software.