Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
nogorg:
Słyszalny szum kwantyzacji to normalna rzecz przy 8-bitowych samplach o zawartości bardziej złożonej niż proste przebiegi.nogorg:
Taka obróbka kosztuje grosze, bo wystarczy do niej tania przejściówka, a w A1200 całe 0 zł, bo była zaimplementowana w hardware (nie pamiętam czy A600 lub może niektore rewizje A500+ też tego nie miały, ale nie chce mi się sprawdzać - może nie). Tylko co to zmienia?nogorg:
Za to nie nazywasz mitem tego powielanego uproszczenia, które nie uwzględnia, że Paula przy odtwarzaniu sampli 8 bit osiąga na wyjściu precyzję lepszą niż 8 bit. Nie każda próbka 8-bitowa musi być odtwarzana z maksymalną głośnością. A gdy ją sciszasz hardware'owo to szum kwantyzacji też spada.nogorg:
"14 bitów" na Amidze to nie jest żaden mit tylko oznacza, że można Paulę nakarmić odpowiednio przygotowanymi 14-bitowymi próbkami. O tym, że efektywnie, na wyjsciu audio nie jest to 14 bitów, ale nadal dużo na plus w stosunku do 8 bitów, to uczciwie napisałem.nogorg:
Przy takich suchych wyliczankach gdzieś ucieka, że masz do wyboru tylko jedną z czterech częstotliwości próbkowania: 50, 25, 12.5 i 6.25 kHz co ma się nijak do swobody Pauli w tej kwestii. Że tę "prawdziwą panoramę" można uzyskać na Pauli ustawiając dwa rejestry głośności dla odpowiednich kanałów. To się czymś wtedy różni? No i już nie rozpisuję się,nogorg:
że na Amidze można uzyskać 56 kHz, bo w zasadzie chciałem ograniczyć się do paru doprecyzowujących, zwięzłych komentarzy, niż dokładać się do kolejnego dzielenia włosa na czworo. Howgh!nogorg:
Taka prośba jeśli dalej będziesz chciał się powoływać na EAB: zanim to zrobisz to przeczytaj tamte tematy z uwagą i zrozumieniem.nogorg:
Już Ci napisałem, że nie wychodzi 8 bitowy. Nie rozumiesz jak działa Paula.nogorg:
Nope. W A600 i A1200 zaimplementowano mechanizm monofonizowania dźwięku gdy podłączony jest tylko jeden chinch, lewy.nogorg:
Już Ci napisałem, że nie wychodzi 8 bitowy. Nie rozumiesz jak działa Paula.nogorg:
Gdzie ten mit funkcjonuje skoro od samego zarania tej praktyki na Amidze zawsze podkreślano, że wartość 14 bitów jest czysto teoretyczna, matematyczna itp., a w rzeczywistości jest mniejsza?nogorg:
Zmiany głośności uzyskiwane są modulacją PWM. Tyle, że to "miganie" taktowane to jest na poziomie 3,5 Mhz (tak, mega).nogorg:
Nie ma tutaj mowy o żadnym opóźnieniu membrany, bo jest to daleko poza zakresem jej pracy.nogorg:
Zdolność do precyzyjnego przestarajania dźwięku jest kluczowa dla reprodukowania tonów o różnych wysokościach z pojedynczej próbki dźwiękowej. Czyli m.in. dla odgrywania muzyki w chipie, bez angażowania CPU. To jest jedno z tych "nic", które robi Paula będąca "tylko samplerem". Więc zgodzę się, że nie ma tutaj czego porównywać, ale z zasadniczo innych przyczyn.nogorg:
Tylko nie można powąchać. Za to czuć tu unoszący się zapach trolla. Dlatego podziękuję. ChatGPT ma ciekawszy emulator zdartej płyty.nogorg:
Już Ci napisałem, że nie wychodzi 8 bitowy. Nie rozumiesz jak działa Paula.