Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Larek:
A w G2F nie da się? Zaznaczasz pixel: 4x1, screen: 40 (albo i nawet fullHD, tj. 48) i już.Insert:
pytanie tylko jaki program graficzny uzyc?Irwin:
Nie wiem jak Photoshop (nie mam, nie używam, a nawet nie mogę używać bo się u mnie nie uruchomi się, nie dlatego że by nie mógł ale że jest bardzo badziewnie napisany) ale Paint Shop Pro pozwala na odczyt indeksowanej grafiki. Co specjalistycznych programów typowo pixlowych to Pro Motion jest niezły ale ma jedną zasadniczą wadę - jest płatny ;). Ja zaś polecam taki, napisany przez jednego z najlepszych komodorowskich grafików:Kaz:
G2F obsluguje GR.9 (16 odcieni jednego koloru), oczywiscie w gre wchodza tez DLI. Tryby GR.11 (16 kolorow w jednym odcieniu) tam nie ma.insert:
rysuje on w trybie 11 linie we wszystkich 16 kolorach, zrobilem printscreena efektu jego dzialania,Insert:
btw. jaki to tryb ten wampir (Emkay) ze sa i odcienie szarosci i kolor? jakis interlacowy tak?Kaz:
Gdyby rozwiazac rysowanie w edytorze (ale na PC, bo na Atari sie nie da) tak, ze kazda linia jest powtorzona drugi raz (zamiast tej ciemnej, drugiej) to byloby latwe dla oka rysowanie - po pierwsze bez tych ciemnych linii, po drugie kwadratowymi pikselami. Potem oczywiscie edytor zapisywalby obrazek w formacie Atari juz co druga linie.Emkay:
Here some (unfinished) 256 colour car picture. Hope, we can finish it sometimes, when a tool supports thist mode fully.Emkay:
Here you get another example of a 256 colour picture without interlace. Possibly it will roll on the real machine, because the last line has to be "0" . Not testet on the real thing.