atarionline.pl IBM Tetris... - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Hello,

the database of AOL has a version of IBM Tetris, that does not work on real A8 from diskette (because one segment uses $0600-29xx to load). Some time ago I asked Homesoft to fix this and he did, alas he splitted the file into approx. 780 segments...

Now, I used Ataricom by HiasSoft to merge the segments together again and then SuperPacker by TeBe to pack the file from 58k down to 26k... and both files now work on the real A8...

Here you can find the ATR image with the packed and unpacked file... -Andreas Koch.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2012 01:01

Added to games, thanks.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Oct 2019 00:10

A tak przy okazji Tetrisa, to pojawił się ciekawy artykulik o tym, jak radzono sobie z randomizacją klocków w kolejnych wersjach Tetrisa:

->link<-

• 4: CommentAuthorVidol
      • CommentTime4 Oct 2019 03:10

ladna plansza tytulowa, ale sterowanie to jakas porazka.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 May 2020 10:05

Wrzuciłem ostatnio filmik z rozgrywki w Vioris, taki tetris-like z 1996 roku Dariusza Kociuby:

Pojawił się dzisiaj komentarz, że to nie jest tetris-like, tylko dokładnie tetris. Otóż nie! Tylko podobny do tetrisa - w tetrisie mamy wyłącznie klocki czteroelementowe, jest ich siedem typów. Tutaj są dodatkowe klocki, jak trzyelementowe (na filmiku widoczny w 2:44 i 5:42 oraz 5:50), dwuelementowe widoczne w 3:27 i 7:06, a nawet jednoelementowy z 5:06. To zmienia rozgrywkę, jest znacznie łatwiej. Dodatkowo w tetrisie pole gry (tetrion) ma pole 20x10, tutaj jest 19x12.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Oct 2024 14:10

Wieści ze świata:

->link<-

16-letni Michael Artiaga – znany w sieci pod pseudonimem “dogplayingtetris” – dotarł do 255 poziomu Tetrisa. Nastolatek korzystał z poprawionej wersji gry. Dlaczego? Otóż oryginalny Tetris posiada błąd, który sprawia, że po dotarciu do 157 poziomu gra się wiesza.

Ale my też mamy mistrza świata w Tetrisa, z Bytomia:

->link<-

->link<-

Matys, który znany jest społeczności graczy pod pseudonimem „AdamMts”, rozpoczął grać w Tetrisa w 2017 roku. - Najpierw zobaczyłem finał mistrzostw świata z 2016 roku, ale ta rozgrywka wcale nie wciągnęła, Tetris wydawał mi się wtedy przeciętną grą komputerową. Kilka miesięcy później oglądałem ćwierćfinałowy pojedynek w mistrzostwach świata i spodobało mi się, jak gra Fin Jani Herlevi. Zainteresowałem się Tetrisem, spędziłem setki godzin oglądając najlepszych zawodników świata, zacząłem też grać, chociaż wtedy w Polsce Tetris raczkował. Dopiero później nastąpił u nas renesans gry - tłumaczy. W 2020 roku został rekordzistą świata w Tetrisie PAL, uzyskując najwyższy pojedynczy wynik. - Ale w pierwszym półroczu 2022 roku musiałem odpocząć, praktycznie nie brałem do ręki kontrolera. Miałem za sobą cztery lata intensywnej gry. Ta przerwa dobrze na mnie wpłynęła - dodaje.