atarionline.pl SIC! Cart - "ostatni" preorder - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorstryker
      • CommentTime18 Feb 2012 10:02

Może to kogoś zainteresuję.
      ->link<-
      Cart 4Mbit - 80 zł (+ przesyłka 8zł)
      Czas na zastanowienie do jutra 19.02.2012 :)
      • 2: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime18 Feb 2012 11:02

1. W jaki sposób wrzucam gry file'owe (xex) z AOL na SIC!a
      2. W jaki sposób ładuję gry file'owe z SIC!a?
      3. Czy mogę tam wrzucić np. Seriousy albo Newsroom'a?
      pewnie nie, bo one używają FDD cały czas, na dogrywanie.
      4. Czy można prosić o ten przełącznik od razu, tzn, żeby jak SIC! jest włączony, to żeby - jeśli przełącznik jest odpowiednio ustawiony - startował on z Menu SIC!a ?
      5. Czy obudowa nie może być szara, dopasowana do XE?
      6. Czy istnieje możliwość wrzucenia na SIC!a drivera do SIO2PC-RS (made by Zenon), żeby nie trzeba go za kazdym razem ładować z dyskietki? Zenon twierdzi, że nie da się, że to nie będzie działać.
      Na pewno jednak jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

Chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto wykonałby dla mnie HDD w oparciu o KMK; jednak zabudowanego w oddzielnej obudowie, którą mógłbym np. położyc pod CA2001 (np. obudowa modemu SX212). HDD musiałoby współpracować z SIO2PC (aby można wrzucić soft na HDD z np. AOL via APE/SIO2PC), oraz z jakims dosem z TTP (najlepiej Bibo), żeby wcześniej oprogramowany HDD współpracował z TTP.
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime18 Feb 2012 11:02

Obudowa jest zapewne Maszczyka. Oni mają czarne i białe, a szare Ci trysną, jak zamówisz 2k sztuk. Nie dotyczy to wyłącznie Maszczyka, tylko wszystkich przetwórni tworzyw.

Tobie nie jest potrzebny SIC, tylko SIDE, jak pisał Z. Przez przedłużkę wprowadzoną z carta.
      • 4: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime18 Feb 2012 14:02

Bartcom, ale co ty chcesz osiagnac? Bo to co chcesz zrobic to przypomina wchodzenie do domu przez komin.

1-2 . Manual do sica:
      ->link<-
      Wrzucasz xexy do programu na pc ,generujesz ATR i flashujesz Sica poprzez sio2pc,i gotowe.
      6. Jaki driver do sio2pc? Toz sio2pc dziala bez zadnych driverow od strony atari ????
      7.Kazde Hdd (czy to IDE+ czy Side dziala ze sio2pc i normalnym dosem ktory obsluguje HDD (czyli sparta i od biedy mydos 4.53). Po prostu dos musi miec mozliwosc obslugi HDD.
      Co do ladowania softu, wprzypadku SIDE, kopiujesz xexy na karte pamieci, karte pamieci wtykasz w SIDE,SIDE w Atari,z menu na ekranie wybierasz sobie co chesz zaladowac, ENTER i ladujesz.
      Chcesz odpalic jakis program dosowy, to po to masz wbudowana sparte w SIDE, ladujesz spod niej. Prosciej sie nie da.
      Nie wiem po co tak sobie chcesz komplikowac zycie?
      • 5:

CommentAuthorKaz

bartcom:

HDD musiałoby współpracować z (...) jakims dosem z TTP (najlepiej Bibo), żeby wcześniej oprogramowany HDD współpracował z TTP.

Jak juz pisalem Ci w mailu, z tym bedzie ciezko, bo te DOS-y z TTP nie obsluguja HDD, jedynie MyDOS (do pewnego stopnia). TTP to bardzo stara produkcja, sprzed czasow popularnosci HDD.
      • 6:

CommentAuthorDracon

TTP = Tight Tools Packed ?
      • 7:

CommentAuthorKaz

Tak sadze.
      • 8: CommentAuthorMaciek
      • CommentTime18 Feb 2012 15:02

nie znam się w ogóle na cartridgeach, mam pytanie bo chcę zamówić:
      1. Mogę z tego uruchomić Action! bez żadnych ograniczeń, tak jakby to był prawdziwy cart z action?
      2. odpali bez probelmu XEXy, i dumpy w formacie typowym dla cartridgy atari?
      • 9: CommentAuthorGzynio
      • CommentTime18 Feb 2012 18:02 zmieniony

To ja poproszę jedną sztukę na wynos :-)
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime18 Feb 2012 20:02 zmieniony

@Maciek, w wolnej chwili przetestuję to, po odpowiednim przygotowaniu banków Action powinien działać bez przeróbek.
      Ale wówczas nic więcej :)

Dumpy 8 KB kb odpali, ale tylko jeden na raz (reszta miejsca się marnuje :P)
      Co do 16 KB to niestety potrzebna modyfikacja kodu, chyba, że banki nie przeskakują po resecie. wtedy ustawiamy wartość w rejestrze, robi się reboot i już mamy cart.
      • 11: CommentAuthorstryker
      • CommentTime19 Feb 2012 00:02

Chętni z AOL:
      - Gzynio
      • 12: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime19 Feb 2012 02:02

@Zaxon
      1-2.Manual czytałem oczywiście. Pisze tam, że z XEX,COM będzie problem? Może czegoś nie doczytałem, sprawdze jeszcze raz.
      6.Mój SIO2PC-RS jest kabelkiem łączącym Atari(SIO) z PC(poprzez RS232). Aby A8 zobaczyło dyskietkę w APE(PC), oprócz oczywiście jakiegoś DOS'a trzeba załadowac z dyskietki systemowej dostarczonej przez Zenon/DIAL plik o nazwie: APE_WARP. Można tego dokonać np. pod kontrolą DOSII+/D z TTP; ale DOSII+/D nie ma obsługi HDD (tylko Ramdysk). Można jednak teraz wybrać z TTP MyDOS 4.53/4 z TomsNavigatorem, mamy SIO2PC-RS, jednocześnie ten DOS już chyba ma obsługę HDD? Jednocześnie TTP ma obsługę Turbo-Toms'a; ponadto ostatecznie FDD też zawsze się przyda do takiego np. Newsrooma itp. Tak więc byłby i ramdysk 256kB , SIO2PC, FDD-Turbo i HDD wszystko pod MyDOS 4.53/4, z TomsNavigatorem.
      -SDX to osobna sprawa, mam ale jeszcze go nie opanowałem.
      7. Wszystko fajnie, ale jednej rzeczy ciągle nie kapuję: na wszystkich zdjęciach w artykule o SIO (SIO2CF, SIO2SD, SIO2USB) nie ma przecież przewodu łączącego A8 bezpośrednio z PC? Czyli: nagrywamy w PC pliki na CF,SD lub Pendrive'a, no i przenosimy do A8 czy gadam bez sensu? Nie mam czytnika kart CF, SD w moich PC-tach. Dobra, już mam A8 zrobione inaczej, i trudno. Ja walę do A8 przez SIO i dopiero tutaj na ramdysk i FDD-Turbo (jak XEX,COM) albo FASTCOPY i od razu na FDD, ale można byłoby... no właśnie. Można byłoby na HDD, no tylko go nie mam. No i nie mam już wolnych wyjść SIO... dlatego pomyślałem o KMK2, które podłączamy do szyny. No ale tutaj znowu pytanie: czy zostanie on obsłużony przez MyDOS 4.53/4 zawarty w TTP, pozwalający na niego w ten sposób wpakować soft.
      No i oczywiście nie wiem jak potem z ładowaniem, ale ja HDD wykorzystywałbym bardziej do przechowywania plików XEX, COM bo ja prawdziwe całodyskowce, cokolwiek warte, wolę mieć na 5.25, a poza tym takiego Newsrooma, PrintShopa i inne i tak łatwiej ładować z dyskietek, bo z HDD przecież raczej używać sie go bez FDD sie nie da... trzeba byłoby takie programy dopiero przerobić...

Ja mam dwa A8, w drugim prawdopodobnie wprowadzę właśnie takie rozwiązanie o jakim Ty mówisz, prawdopodobnie VBXE+1MB+Covox+SDX+SIDE+... - ale najpierw chciałbym dokończyć tego pierwszego A8 320kB+Stereo+SIO2PC+TTP+2*Toms+HDD... Pomożesz mi?

@KAZ
      no właśnie o ten MyDOS 4.53/4 chodzi, chyba nadaje sie?
      chodzi więc o przeniesienie pliku XEX z APE(PC) via SIO2PC-RS do KMK2-HDD pod kontrolą MyDOS 4.53/4 z TTP.
      Można tak zrobić w przypadku przenoszenia pliku XEX z APE(PC) via SIO2PC-RS na FDD pod kontrolą tegoż DOS-u.

@stryker
      miałem kilka pytań odnośnie SIC!'a - zero Twojego zainteresowania.
      • 13: CommentAuthorstryker
      • CommentTime19 Feb 2012 08:02

ok odpisuje:

1. na pc za pomoca sic menu gui robisz sobie obraz carta (wybierasz obrazek tytulowy lub nie, muze itd..)...wrzucasz odpowiednie xexy po czym generujesz atr'a(bootowalnego) i go uruchamiasz pozniej za pomoca sio2pc, sio2ide, sio2sd po czym po wlaczeniu flashujesz carta. Mozna tez utworzyc plik bin ktory samemu trzeba wrzucic na atr'a razem z sicflasherem.
      2. Po poprawnym sflashowaniu carta. Ukazuje ci sie menu gdzie klikasz literke , spacja przelaczasz ewentualnie kolejne gry lub chodzisz joyem i wybierasz.
      3. nie
      4. chodzi ci o ten microswitch po ktorego wcisnieciu(pozniej trzeba wcisnac jeszcze reset) cart wlacza sie od nowa - nie trzeba uzywac przycisku powera.... - montowane jest to z automatu ;)
      5. nikt nie broni ci zmienic obudowy :-) jak taka dostaniesz to bez problemu sobie podmienisz ;) - cart jest łatwo "rozbieralny"
      6.nie - niewiem
      Ogolnie to odpal sobie sicmenu gui - zrob jakis plik i zaladuj do emulatora altirra ktory go supportuje i bedziesz wiedzial jak to wszystko wyglada.
      • 14: CommentAuthorstryker
      • CommentTime24 Nov 2013 19:11

Ktoś zainteresowany na kompletny cart albo gołe płytki ?
      • 15: CommentAuthorV0yager
      • CommentTime24 Nov 2013 23:11

Zainteresowany kompletnym SIC!-em
      • 16: CommentAuthorstryker
      • CommentTime25 Nov 2013 21:11

dobra czekam do 29.11.2013
      Chętni:

- ProWizard - 5pcs (atariage)

- rdea6 - 2pcs (atariage)

- V0yager - 1pcs (atarionline)
      • 17: CommentAuthorValdghir

Czy cena 80 + przesyłka jest nadal aktualna? To cena za kompletny kart?
      • 18: CommentAuthorstryker

tak
      • 19: CommentAuthorValdghir
      • CommentTime25 Nov 2013 22:11

Na kiedy mogłyby być, da rade na prezent pod choinkę?
      • 20: CommentAuthorstryker
      • CommentTime25 Nov 2013 22:11

;/ zapewne dopiero początek stycznia.
      Oczywiście wcześniej trzeba się zapisać i zrobić przedpłatę.
      • 21: CommentAuthorpaptak
      • CommentTime28 Nov 2013 14:11

Ja też jestem zainteresowany jednym kompletnym.
      • 22: CommentAuthorstryker
      • CommentTime28 Nov 2013 16:11

paptak napisz do mnie na meila : stryker2(@@@@@@@)o2.pl podesle dane....
      • 23: CommentAuthorpin
      • CommentTime28 Nov 2013 21:11

@Bartcom - jeśli masz w tym kompie IDE+ 2.0, i chcesz coś przez SIO2PC wrzucić na ten interface (na dysk w sensie), to odpuść sobie temat Mydos. Pomyśl o Sparta DOS X, i problem zniknie. Nie wiem tylko, po kiego w tym przypadku to TTP, bo w tej konfiguracji jest to bezużyteczne wspomnienie. Bardzo ładne skądinąd ;)
      • 24: CommentAuthorpin
      • CommentTime28 Nov 2013 21:11 zmieniony

@Bartcom - na sic!a możesz zflaszować:

- pliki wykonywalne
      - sdx
      - nie wiem, bo może np. XXL zrobi jakąś tam wersje iksbajosa z dostępem plikowym na sica. W takim przypadku ten produkt (iksbajos) nabierze choćby i minimalnej wartości w tej materii właśnie :P

Dodatkowo, można tym zaprogramować czy rom do małej Atarki, albo i do dużej jeśli trzeba ;)... na Sicu składałem np. rom do mojego XEGS nie używając do tego peceta. Wystarczyła Sparta X, Eddy (zajebisty edytor sektorowo/plikowy), pliki wsadowe pod sdx, Turbo-Basic, HDD i soft do programowania kości na sic'a. Kilka godzin wybornej zabawy. Ale za to jaka satysfakcja ;)
      • 25: CommentAuthorstryker
      • CommentTime29 Nov 2013 22:11

Sic!:
      - ProWizard - 5pcs (atariage) PAID
      - rdea6 - 2pcs (atariage) PAID
      - V0yager - 1pcs (atarionline) PAID
      - dragos - 2pcs (atariage)
      - David_P - 2pcs (atariage) PAID
      - paptak - 1pcs (atarionline) PAID
      PCB:
      - Duddie - 1pcs (atari.pl)
      - Yezy - 2pcs (atari.pl)
      • 26: CommentAuthorfder
      • CommentTime30 May 2020 13:05

Czy karty SIC są jeszcze może gdzieś dostępne? Czy jest ktoś kto mógłby sprzedać taki kart i nagrać wybrane gry na niego? Z góry dziękuję za jakieś info.
      • 27:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime31 May 2020 15:05 zmieniony

Ja mam kilka płytek (tzn działających kartridży bez obudów). Ale gry sobie musisz sam nagrać :)
      • 28:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime1 Jun 2020 23:06

ooo dobrze wiedzieć :)
      • 29: CommentAuthorfder
      • CommentTime1 Jun 2020 23:06

Jaka byłaby cena za taki cartridge?
      • 30:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Jun 2020 20:06 zmieniony

A ile była oryginalnie?

Ponieważ bez naklejki, to 70.
      • 31: CommentAuthorstryker
      • CommentTime3 Jun 2020 08:06

Ja tylko przypomnę zapis ze strony "for personal use only, not for commercial use".
      Plan jest taki żeby to wylądowało gdzieś w sklepie ... może u Drygola ale to czas pokaże.
      • 32:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Jun 2020 09:06 zmieniony

"for personal use only, not for commercial use"
      @stryker, czy naruszam jakieś warunki licencji?
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2021 10:01 zmieniony

Stryker prosił o jakiś obrazeczek do SIC+, to machnąłem taki (acha, logo by Piesiu, wykorzystałem za zgodą). Hasło do tego: Piekielnie dobry cartridge :)
    1.  
      Leonardo lepiej by tego nie zrobił ;)
      • 35: CommentAuthorpigula
      • CommentTime4 Jan 2021 12:01

jhusak - dwie pcb mogę przygarnąc - pacnij do mnie mejla na poczta@usuntomarcinprusisz.pl
      • 36:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Jan 2021 16:01 zmieniony

Ale ja nie mam gołych płytek... Kupiłem kiedyś 3 czy 4 od strykera i je zmontowałem. To, co mam, to zmontowane pcb 1 czy 2 sztuki.
      • 37: CommentAuthorpigula
      • CommentTime4 Jan 2021 16:01

A to spoko - poczekam, aż ktoś jakąś serie zamówi i będzie się nadmiaru pozbywał
      • 38: CommentAuthorstryker
      • CommentTime8 Jan 2021 17:01 zmieniony

Jest szansa że w tym roku :) na 10 lecie ukażą się "nowe" płytki sic'a i sic+

• 39:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime8 Jan 2021 17:01 zmieniony

Czemu @stryker trzymasz się przewlekańców? Ja to robię tak, że jak już, to robię możliwość montowania tht ale podstawa to smt. Takie tranzystory czy kondensatory się wyginają i urywają w końcu... Pytam po prostu :)
      • 40: CommentAuthorstryker
      • CommentTime8 Jan 2021 18:01

Candle też się mnie pytał po co....bo dla niego było to również niezrozumiałe :)
      Może pomyślisz że dziwny ze mnie koleś ....
      Czemu tht ? "każdy se to zlutuje" no i małe Atari też jest tak zbudowane :) I jeżeli się da użyć "starej" technologi :) to dodaje tylko uroku :) takie smt to "iście" na łatwiznę :) no i mało "retro" :)
      • 41: CommentAuthorpigula
      • CommentTime8 Jan 2021 20:01 zmieniony

Stryker piszę się na 5 sztuk. Będziesz oferował 2 warianty czy tylko z flashem dip?
    2.  
      Ja też się piszę - taki ładny obrazek @Kaz namalował, że nie mogę się oprzeć :)
    3.  
      SIC! cart jak wino :) ->link<-
      • 44: CommentAuthorGzynio
      • CommentTime8 Jan 2021 23:01

To ja też poproszę po jednej sztuce z plusikiem i bez :)
      Stara wersja musi mieć młodszych braci :)
      Nowy SIC(bez +) też będzie miał nową etykietkę czy starą?
      • 45: CommentAuthorEmu
      • CommentTime9 Jan 2021 05:01

No, no, to jak będzie już dostępny to poproszę o jedną sztukę SIC+.

Pozdrawiam,
      Emu
      • 46:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2021 12:01 zmieniony

A czym się różni SIC od SIC+?

I chciałem przy okazji podziękować serdecznie Strykerowi, który zrobił mi niespodziankę, że choć chciałem zakupić, to podarował mi karta SIC-a 512KB! Dotychczas zalety tego urządzonka mnie omijały, ale teraz zamierzam korzystać bez opamiętania :D. Już podłączony w Atari 65XE...
      • 47: CommentAuthorstryker
      • CommentTime9 Jan 2021 13:01

KAZ no przecież zrobiłeś obrazek :)
      Gzynio - Sic! 1.2 będzie miał starą etykietę (no chyba że uda się mi przekonać OOZ'a na jakiś drobny upgrejd)
      Dojdzie jeszcze jedna dla SIC!+ która była przewidziana dla SIC 2 - ale zostanie "poprawiona" i będzie można wybierać pomiędzy tą od KAZ'a a Piesia :)

Sic! 1.2 - max 512KB (pamięci flash DIP) przełączniki poszły do góry tak więc będzie lepiej pasować do 1200XL ? Doszedł też przełącznik wyboru połówek czyli jak mamy pamięć 512KB to można przełączać 2x256 i mieć np. SDX i składankę gier/programów

Sic! + - max 1024KB ( dwie pamięci flash 512KB w obudowie PLCC). Całość w obudowie "Sikorowej" zamontowane podstawki więc w razie "awarii" łatwo naprawić.
      W razie czego może służyć jako flasher/dumper ... np. gdy padnie nam zawartość w Ultimate 1MB.
      Choć wyjmowanie pamięci z podstawki plcc nie jest łatwe i można ją uszkodzić ...bez odpowiednich narzędzi ...

Projekt oczywiście by nie powstał gdyby nie konstruktor urządzenia Candle oraz programisty Trub'a.

Zamysł jest taki żeby w dystrybucji były "gołe płytki" np. w pakietach 5,10,15 ... sztuk.
      Myślę że i tak będzie się to opłacało złożyć samemu lub dalej komercyjnie.

Kwota ze sprzedaży będzie podzielona na osobę która będzie to sprzedawać + reszta na serwer ftp.pigwa.net + nagrody na wybrane zloty Atari :) ale to czas pokaże czy to faktycznie coś z tego wyjdzie.

• 48:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2021 13:01 zmieniony

Stryker:

KAZ no przecież zrobiłeś obrazek :)

Zrobiłem, a także projekt naklejki. Ale robiłem to dla idei, dla wsparcia projektu, a nie żeby dostać coś w zamian. Więc skoro nie umawialiśmy się na nic w zamian - to znaczy, że to prezent - bo mogłeś nie dawać i też by było ok :D

PS. Poczatkowo Twoje zdjęcia były w poście widoczne, a po chwili znikają. Czy to sprawa jakiejś blokady z pigwy? W razie czego zdjęcia możesz dołączyć do postu bezpośrednio w załączniku.
      • 49: CommentAuthorstryker

U mnie zdjęcia cały czas widoczne :)
      • 50:

CommentAuthorKaz

U mnie też wróciło. To może stało się jakieś chwilowe przytkanie pobierania zdjęć z serwera pigwy.