atarionline.pl Jak odpalić program w Basic na real Atari? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime23 Feb 2012 09:02 zmieniony

Posiadam A800XL z magnetofonem oraz program w Basicu rezydujący na PC. Można go jakoś przenieść na Atari, np. generując wave z pliku .bas, nagrać na kasetkę, itp.?

Szukam rozwiązania szybszego niż przepisywanie listingu :)

Jakie inne rozwiązanie do komunikacji z PC polecacie? Wydaje mi się, że SIO2PC jest na topie, ale skąd to cudo wziąć?

________
      Dodam jeszcze, że wczoraj kombinowałem w taki sposób:
      1. Altirra, nagrywanie Video i CSAVE (na Atari800Win CSAVE nie chce działać, słychać tylko jeden długi pisk). Dlaczego video? Bo nagrywanie dźwięku generowało mi .PCMa, którego nie dałem rady na nic sensownego skonwerotwać
      2. Ekstrakcja ścieżki dźwiękowej z pliku .avi
      3. Wypalenie wave na CD-RW
      4. Nagranie na kasetkę za pomocą zestawu HiFi
      5. Kasetka do XC12
      6. Porażka :)

Uzyskany dźwięk wyraźnie różnił się od tego, który uzyskuje się nagrywając za pomocą CSAVE bezpośrednio na Atari. Był m. in. sporo głośniejszy i jakoś inaczej brzmiał. Pewnie kompresja w .avi cy cuś...

PS. Ogólnie ten XC12 wczytuje dość dobrze. Kasetka też nowa.
      • 2:

CommentAuthorjhusak

sprawdź cas2wav (ja nie próbowałem)
      ->link<-
      --edit--
      próbowałem, wygląda na to, że działa - plik "na ucho" jest poprawny.
      --/edit--

ale najprościej (jeśli więcej takich operacji) to:
      - zakupić sio2sd
      - zrobić/zakupić SIO2PC ew. SIO2USB na ft232RL.

Możesz jeszcze spróbować wyłączyć dźwięk (ten pierwszy, a zostaje drugi, modulowany) przed CSAVE.

poke 65,0
      • 3:

CommentAuthorjhusak

Wygląda na to, że plik .cas zgrany z Atari800Win przez csave działa po przemaglowaniu cas2wav.

Trzeba tylko umieścić wirtualną kasetę w wirtuanym magnetofonie, nadać nazwę i zrobić csave.
    1.  
      Kurde, niby "się wgrywa" na real atari, dźwięk jest poprawny, ale ładowanie się nie kończy.

Wydaje mi się, jakby dźwięk był na końcu lekko obcięty - może to mój soft do nagrywania płyt albo wieża :(

Odnośnie tworzenie kaset w Atari800Win - niestety brak powodzenia. Wybieram Tape Recorder, tworzę nowy obraz .cas. Wyłączam SIO Patch, robię CSAVE i czekam aż skończy wrzeszczeć. Niestety w pliku .cas nic się nie pojawia (tylko 20 bajtów nagłówka, FUJI cośtam...). Trzeba tę kasetkę jeszcze "finalizować"?
      • 5: CommentAuthorMaciek
      • CommentTime23 Feb 2012 12:02 zmieniony

Miałem identyczny problem, program/gra ładuje się z real kasety nagranej programem cas2wav ale ładowanie się nie kończy. Nigdy nie udało mi się go rozwiązać i musiałem się w końcu przesiąść na sio2sd, bo zależało mi żeby pracować na prawdziwym Atari. Czy ktoś wie o co chodzi?

Paiętam, że zqmieniałem xexy na casy i wavy czy jakoś tak, bawiłem się wyszystkimi tymi programami i zawsze efekt był ten sam. Na wieży przegrywałem pliki WAV na kasetę - może tutaj trzeba o coś zadbać żeby gra się poprawnie wczytywała?
      • 6:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime23 Feb 2012 15:02 zmieniony

mgr_inz_rafal:

Dodam jeszcze, że wczoraj kombinowałem w taki sposób:
      1. Altirra, nagrywanie Video i CSAVE (...) Uzyskany dźwięk wyraźnie różnił się od tego, który uzyskuje się nagrywając za pomocą CSAVE bezpośrednio na Atari.

Bo dźwięk generowany przez Atari na głośniki podczas nagrywania to nie jest to samo, co ląduje na taśmie. Z tego powodu ten sposób po prostu nie zadziała.

POKE 65,0 też nie pomoże, bo Altirra nie odtwarza dźwięku z taśmy podczas nagrywania. (W ogóle nie obsługuje nagrywania.) (Prawdziwe Atari też chyba nie odtwarza właśnie zapisanego dźwięku, nie?)

mgr_inz_rafal:

Wydaje mi się, jakby dźwięk był na końcu lekko obcięty

Bardzo możliwe, już kilka razy spotkałem się z takimi doniesieniami. Może to sam WAV2CAS ucina? Spróbuj dodać trochę ciszy w WAV-ie na końcu przed nagraniem.

mrg_inz_rafal:

Odnośnie tworzenie kaset w Atari800Win - niestety brak powodzenia. Wybieram Tape Recorder, tworzę nowy obraz .cas. Wyłączam SIO Patch,

ZTCW WinPLus umiał nagrywać taśmy tylko z SIO patchem, przy czym w najnowszej wersji nawet to nie działa - ciekawe czemu.

W razie czego możesz skorzystać z Atari800-a8cas, w którym nagrywanie działa bez problemu, i do CAS, i do WAV.

Ogólnie polecam program a8cas-convert (jestem skromny z natury). Wywołanie go z parametrami
      a8cas-convert -r -fs <plik BAS> <plik WAV>
      tworzy audio z programem w BASIC-u bezpośrednio.

Maciek:

Paiętam, że zqmieniałem xexy na casy i wavy czy jakoś tak, bawiłem się wyszystkimi tymi programami i zawsze efekt był ten sam. Na wieży przegrywałem pliki WAV na kasetę - może tutaj trzeba o coś zadbać żeby gra się poprawnie wczytywała?

No, trzeba zadbać o to, żeby sygnał był przede wszystkim nagrany na prawym kanale (na lewym też może, to bez znaczenia) i żeby nie był "ani za cichy, ani za głośny" (cokolwiek to znaczy).

Na AtariAge Marius1976 opowiadał ostatnio o tym, jak jego próby wgrywania taśm wytworzonych WAV2CAS-em kończyły się porażką, natomiast po zastąpieniu tego narzędzia a8cas-convertem wszystko działało poprawnie (wspomina też o tym, w jaki sposób nagrywał). To mnie składnia do przypuszczeń, że sam WAV2CAS ma gdzieś, coś, jakiś błąd.
      • 7:

• CommentTime23 Feb 2012 16:02 zmieniony

Krótki:

Bo dźwięk generowany przez Atari na głośniki podczas nagrywania to nie jest to samo, co ląduje na taśmie. Z tego powodu ten sposób po prostu nie zadziała.

Technicznie to ja się tam nie znam. Na chłopski rozum przyjąłem, że jak kiedyś nagrywało się soft z radia i z kasetki na kasetkę można było kopiować za pomocą dwóch radiomagnetofonów Kasprzak, to jednak musi chodzić o dźwięk. Zresztą Atarynka "jakby" wczytuje program, dopiero na końcu sprawia wrażenie, że daje za wygraną.

Krótki:

W razie czego możesz skorzystać z Atari800-a8cas, w którym nagrywanie działa bez problemu, i do CAS, i do WAV.

No, nie chcę zapeszać, ale za pomocą a8cas udało mi się z krótkim programem :) Atari wykryło koniec nagrania! Zaraz będę robił eksperymenty z biednym psem, który już osiąga 3,5 minuty nagrania :)
      Gierka tu: ->link<-

Krótki:

Ogólnie polecam program a8cas-convert (jestem skromny z natury). Wywołanie go z parametrami
      tworzy audio z programem w BASIC-u bezpośrednio.

Jest gdzieś do ściągnięcia ten tool skompilowany na Windę? Byłoby ciut wygodniej niż używając spaczowanego Atari800.
      • 8:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime23 Feb 2012 17:02 zmieniony

Zob. pakiet a8cas-tools na tej samej stronie co Atari800-a8cas, ->link<-
      • 9:

• CommentTime23 Feb 2012 17:02 zmieniony

Działa! Krótki, dzięki za ten program :) Wygląda więc na to, że CAS2WAV przycina końcówkę pliku.

I te emocje... Czy się wgra, czy nie?

Oto parę screenów Psa Antoniego z real Atari :)

2.  

jhusak:

ale najprościej (jeśli więcej takich operacji) to:
      - zakupić sio2sd
      - zrobić/zakupić SIO2PC ew. SIO2USB na ft232RL.

Chętnie kupię. Kto sprzedaje?
      • 11:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Feb 2012 19:02

Lotharek: ->link<-
      Allegro: ->link<-
    3.  

larek:

Lotharek: ->link<-

Kurde, registration required :)

larek:

Allegro: ->link<-

Kurde, bez kabla :)

____
      OK, zamówione od Lotharek :)
    4.  

Krótki:

Plik nagrany tą metodą nie chce się wczytać. Po pierwszym bloku Atari wyświetla Error 21 (Attempted to LOAD a non-LOAD file). Próbowałem CLOAD i LOAD "C:".

Uruchomienie spaczowanego emulatora, utworzenie nowej taśmy i przeczekanie CSAVE tworzy plik, który ładuje się poprawnie.

Jakie parametry zastosować do a8cas, aby bezpośrednio tworzyć wave kompatybilnego z CLOAD? Albo jak inaczej wczytywać plik, aby nie wyskakiwał Error 21?
      • 14:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime27 Feb 2012 09:02

Niemożliwe.

Zamiast powyższego, wywołaj z tym samym plikiem BAS polecenie

a8cas-convert -f -fh <plik BAS> plik.hex

i przyślij wynikowy plik.hex. Zobaczę co jest nie tak.
    5.  
      Sprawdzę jeszcze raz jak dokończę gierkę i znowu będę zgrywał na kasetkę. Jak dalej będą problemy to podeślę plik .hex.

Czy plik BAS to normalny listing kodu Atari? Jeśli tak, to czy na błąd odczytu może mieć wpływ to, że plik jest nagrywany z Atari800Win przez urządzenie H6 (czyli z tłumaczeniem znaków)?
      • 16:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime27 Feb 2012 23:02 zmieniony

Plik BAS to nie listing, tylko program nagrany komendą CSAVE/SAVE. Nagrywaj przez H1:. Inaczej nie zadziała. H6: służy do transmisji plików tekstowych (czyli np. LIST/ENTER), nie dziwota że w tej sytuacji nie działa.
    6.  
      OK, czyli sprawa jasna. Dzięki.
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime13 Mar 2012 10:03 zmieniony

A propos a8cas-convert - zamienia on BARDZO DOBRZE wavy na cas i inne formaty. Zapewne nie sprawdza długości impulsów tak, jak WAV2CAS albo prawdopodobnie MagoTrans, tylko używa normalnych filtrów cyfrowych środkowoprzepustowych (nie sprawdałem, ale tak to wygląda i prędkość ma dużą).

Jest to taka różnica, jak między czymś co "czasem działa, ale głównie zależnie od pogody)" a czymś co "działa zawsze".

Sprawdziłem na pliku dość długim w turbo 800 bodów i było 5 błędów za pierwszym razem, ale podgłośniłem (normalizacja) i zrobiły się 4. Odczytałem jeszcze raz plik z kasety (walkman :) ale tylko początek, i zrobiło się 0 błędów. Wniosek - taśma się nie ułożyła prawidłowo jeszcze, albo i walkman musiał się dotrzeć. Z ciekawostek jeszcze - walkman lekko zwalnia, ok 3%, ale nie ma to znaczenia dla algorytmu. Chociaż być może miałem szybciej magnetofon ustawiony...

Generalnie super jest to, że można sobie taki plik hex stworzyć, który jasno mówi, gdzie jest błąd, pójść do rekordu, który jest wadliwy i go dokładnie obejrzeć w wavie i być może i naprawić (np. zagniecenie taśmy podgłośnić) :)

Ale warto poeksperymentować z ustawieniami długości bitów, synchronizacji itp.
      • 19:

CommentAuthorKrótki
      • CommentTime13 Mar 2012 23:03 zmieniony

jhusak:

jak WAV2CAS albo prawdopodobnie MagoTrans

MagoTrans = WAV2CAS + CAS2WAV + chyba jeszcze coś + GUI, FYI.

jhusak:

tylko używa normalnych filtrów cyfrowych środkowoprzepustowych

Konkretnie to dwóch filtrów dopasowanych używam.

jhusak:

walkman lekko zwalnia, ok 3%, ale nie ma to znaczenia dla algorytmu.

Ma wpływ o tyle, że baudrate zapsane w .cas będzie o 3% niższe.

jhusak:

Generalnie super jest to, że można sobie taki plik hex stworzyć, który jasno mówi, gdzie jest błąd, pójść do rekordu, który jest wadliwy i go dokładnie obejrzeć w wavie i być może i naprawić (np. zagniecenie taśmy podgłośnić) :)

Super to by było, gdyby było "klikam miejsce w pliku HEX -> podgląd WAV przewija się do odpowiedniego miejsca -> poprawiam fragment w WAV -> bajty w pliku HEX same się odświeżają", ale niestety nie mam czasu pisać do tego GUI. Może Ty masz? :-D

Za pochwały dziękuję, dostać kudosy od samego Husaka to nie byle co, do CV se wpiszę.