He, czyli teraz kazdy moze rysowac w programach komodorowskich (ktorych na PC jest sporo) i przenosic to na Atari... Jednym programem Ilmenit przylacza grafikow ze sceny C-64 na potrzeby Atari... ;)
@Xeen, obrazek jest wow , czy wynik konwersji jest wow ?? bo grafika jest dla mnie słaba i po prostu spaprana. (BTW, referencja obrazka dostępna w google images).
@crrn - nie będzie. On z założenia działa w sposób losowy, bo przestrzeń przeszukiwań (czyli kombinacji wykorzystania zsynchronizowanej zmiany trzech rejestrów do ustawienia pikseli, duszków i kolorów) jest zbyt duża: ->link<-
bardziej referencja niż kopia... nie żebym bronił yazoo... grafika faktycznie średnia, ale konwersja wyszła nieźle. zwłaszcza w kontekście podejścia któ®e chcę cały czas ćwiczyć - tzn pixlowanie na pc i konvertowanie przez RC.
@ilmenit jakie ustawienia dałeś? takie same jak do moich grafik wcześniej?
@crrn, tak, Yazoo prawdopodobnie się tylko wzorował na obrazku, chodziło mi tylko , że średnio ta kompozycja mu wyszła. tak, na marginesie napixlowanie "dynamicznego" obrazka to duża sztuka.
@MaW, to chyba nie ma sensu , poza tym sam obrazek (orginał) jest kiepskiej jakości
czy jest gdzieś dostępna wersja Rasty na np. na linuxa? czy trzbea sobie skompilować samemu? - wybaczcie ignorancję.
rzecz w tym, że wysępiłem wstępnie na noc u adminów we firmie wejście na maszynkę, na której będę miał ponad 30 konkretnych procków i chciałbym to spróbować odpalić przy takiej mocy z dużą ilością wątków.
Chyba nie ma kompilacji najnowszej wersji na Linuxa. Ale źródła są dostęne na GitHubie i zależności to biblioteki Allegro 4 i Freeimage, więc kompilacja nie powinna być problematyczna.
szacunek za rc, ogladam obrazki na crt 27 cali i wyglada to zupelnie jak na amidze, druga rzecz ktora jest super to tryb interlace ostatnio wykorzystany w rgba JACa , w Animkomials meet boris valeiro obrazki potrafia miec do 350 kolorow, zdecydowanie niedoceniany tryb moim zdaniem. tak na marginesie jeszcze dodam,ze moim zdaniem atari ma kolor czerwony, nawet bez vbxe jest to widoczne , wystarczy dac odpowiednie kolory sasiadujace aby bylo to wyrazniej widac, ale nawet bez tego moim zdaniem atari ma ladniejszy czerwony niz c64. pzdr :)
Przepraszam jeżeli już ktoś o to pytał, ale bardzo przydałaby się opcja (jeżeli to możliwe) wyboru zakresu na którym ma działać rasta. Jeżeli mamy juz prawie gotowy obrazek który w kilku, kilkunastu liniach źle wygląda wówczas można by wypróbować różne ustawienia na takim właśnie zakresie.
blb nie jestem wprawdzie autorem i daleko mi do fachowca w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że obrazek z RC jest wypadkową duchów i DLI. Nie jest możliwa więc spektakularna zmiana fragmentu obrazu, bo o ile DLI jest w dużym stopniu skłonne do zmian (szczególnie z linii na linię ;) ) o tyle duszków i missile jest skonczona ilość.
RC nie działa "po liniach", ale optymalizuje cały obrazek jednocześnie. Jak napisał TheFender - największym problemem są duszki, które idą pionowo przez cały obrazek. Ale nawet bez duszków, aby zmienić odpowiednio kolory rejestry czasem muszą być ustawiane nawet kilka linii wcześniej, co oczywiście wpływa na te linie. Co więcej, mała zmiana w jednej linii wpływa na wszystkie kolejne linie, więc nie można skupiać się przy konwersji na tylko wybranym zakresie.
W sumie ciekawa byłaby opcja ustalania wag dla zdefiniowanych przez usera fragmentów obrazu. Czyli, że na którymś fragmencie zależy nam bardziej niż na innym. Sądzę jednak, że tak zdefiniowane warunki wejściowe nie będą mogły być zmienione bez przeliczenia całości od nowa. Niemniej tylko autor może się wypowiedzieć autorytatywnie na ten temat.
ech, zawsze można wziąć proponowane dst, zmienić po swojemu i spróbować dać jako source przy tym samym ditheringu lub jego braku itp. nie było pytania gdyż nie było ono zbyt przemyślane.
Wyszło mi po tym jak proponowane dst miało kolory zupełnie inne jak source w kluczowym miejscu - niedługo dam przykład (liczy się)