Dorzucę jeszcze muzykę z gry "No Buddies Land". W archiwum SNDH można ją znaleźć w katalogu "LOTUS".
Na youtubie jest wersja Amigowa.
Polecam porównać z wersją ST. Muza z Amigi leci co prawda w stereo ale brzmi jak chiptun odtwarzany z kasety magnetofonowej. Co do samej gry tez polecam, bo chodzi równie płynnie co wersja Amigowa dzięki syncscrollowi. Tyle że emulatorowcy obejda się smakiem, bo emulator nie łyknie tego co program wyczynia z czipem graficznym, aby uzyskać płynny scroll :). No i pewnie dlatego nikt jak dotąd nie umieścił filmiku z gry na YT.
Nie wchodząc w śmieszne spory, polecam następne kawałki do posłuchania i porównania.
Lotus Esprit Turbo Challenge i Lotus Esprit Turbo Challenge II z muzyką Roba Hubbarda, Shauna Southerna i Barryego Leitcha.
Muzyka z LETChII jest jednym z moich ulubionych kawałków. Na Amidze ta muzyka płynie. Polecam wszystkim, którzy jej nie słyszeli na dobrym sprzęcie do odtwarzania muzyki.
Opis do podlinkowanego filmiku na YT z muzyką Brain Damaging Arps wskazuje, że została ona zrobiona za pomocą maxYMiser, czyli chipowego trackera na Atari ST/E/TT/Falcon (patrz: Lista popularnych edytorów do chiptuneów)
@adv: Akurat ten program umozliwia wykorzystanie instrumentow typu YM czyli synchronizowanych lub sampli, ale ogolnie muzyczki YM to sa chiptunes. "As said elsewhere, there are two different types of channels in maxYMiser: YM channels and sample channels. And there are two types of instruments as well; YM and timer based instruments (or just “YM instruments”) and sample based instruments (or just “sample instruments”)."
Nie wiem na czym najlepiej. Ja wrzuciłem winampowy plugin do XMPlay i gra. (tylko dlatego że nie mam/nie lubię winampa). Niestety plugina do Foobara chyba nie ma (a tego preferuję do słuchania muzyki).
@xeen: numer 133 miałem jakiś czas temu na uszach przez całe dnie, jest świetny! Jakby ktoś szukał źródła to jest to "Funky Stars" Quazara/Sanxion, a ja trafiłem na to przez nectarine:
Chodziła za mną słynna muzyka z invitki Codein/DHS. Autorem był Toodeloo. Na stronie YesCREW Poducts znalazłem Toodeloo`s JukeBox (akapit Music)
Toodeloo's JukeBox is compilation of Toodeloo's YesCREW tunes. Toodeloo tragicaly died on 02.08.2005 at age of only 30... This collection is here to honour great musician and effort to save his work!