Koprodukcja polsko-niemiecka Znaczy ja kodowałem a Emkay zrzędził :) Sprawdzenie trybu (w wąskim gronie znanego jako Emkay mode ;) ) Czyli czy Atari może grać sample 3kHz i jeszcze można by sobie pograć przy 50 fps :) A dla mnie wybadanie gruntu przed stworzenie czegoś podobnego w przyszłości(pewnie odległej ;) )
z tej samej strony zbadałem gry dla Game Boy Advance i nie są to jakieś popierdółki tylko strategie na poważnie więc może podobnie jest z grami na Atari
Natrafiłem dziś na emulator Atari XE/XL o bardzo niskich wymaganiach - XL it ->link<- Do gry wystarcza PC z procesorem 33MHz, oczywiście nie na pełnej prędkości, ale można kombinować z frameskip. Emulator obsługuje pliki ATR, XFD, ROM i możliwe że także XEX i COM jeśli włączymy emulację HDD. Ma proste i przyjazne GUI. Emuluje podobno dźwięk, ale komputer na którym testowałem nie ma karty dźwiękowej. Wykorzystać potrafi joystick lub joypad podłączony przez port gier. Uruchomiłem na tym Asteroids, Fred (postać ma trochę mniej kolorów), a Adax pokazuje tylko biały ekran po dekompresji, ale możliwe że z inną wersją obrazu dyskietki działa.
co prawda imprezka czysto Amigowa, ale podobno ma być "akcent retro" w postaci Atari. Jak ktoś będzie w pobliżu, może sobie wpadnie i spotka tego i owego :) ->link<-
ciekawa rzecz, że akcent retro to c64 i atari, tak jakby amiga się nie łapała, heh (klasyczna, oczywiście)
Obadałem dziś emulator PocketAtari ->link<-->link<- na tanim Packard Bell 2030, da się grać z frameskip ustawionym na 3 i high fidelity pokey ustawiony na no. Dźwięk jest nadal trochę rozciągnięty. Gdy trzymamy palmtopa normalnie obraz jest trochę kiepsko przeskalowany, ale można go w opcjach odwrócić o 90 stopni i jest już bardzo dobrze, z tym że obracając palmtopa gra się niewygodnie, przyciski fire są wtedy pod d-padem, a nie można ich skonfigurować inaczej, a i tak nie bardzo jest je na co zmienić, bo po prostu brakuje przycisków na tym sprzęcie. Można się trochę poratować włączając w opcjach virtual joystick, klikanie na wyświetlaczu stylusem jest wtedy odbierane jako przycisk fire. Uruchamia te same formaty plików co Atari800win i Altirra. Jako przenośne Atari to się nadaje tylko do wolniejszych gier, pograłem w Aqua Marina, Gridwars, Najezdzcy z Kosmosu, Dr Mario.
"Twórcą gry The ShootAR jest spółka Future Reality Games.
Mieszcząca się w Krakowie firma została założona m.in. przez Dariusza Żołnę, który od ponad 20 lat zajmuje się tworzeniem gier komputerowych. Jego pierwsze produkty przeznaczone na ośmiobitowe komputery Atari (m.in. Hans Kloss i Spy Master) były wydawane na początku lat dziewięćdziesiątych przez rzeszowski LK Avalon."
8 bitowa knajpa w Barcelonie w ktorej mozna zagrac w gre napisana specjalnie dla tej knajpy na zx spectrum i msx, swieza rzecz, jak ktos sie wybiera do katalonii niech koniecznie odwiedzi to miejsce i zda relacje!
Gratuluję Arku i życzę satysfakcji z zakupu. Moje STE też stoi na honorowym miejscu w salonie i nawet teraz właśnie dzieciaki go katują grając w Dynamite Duxa.