Tą głowę tygrysa z postu 46 (2:16) przeniosłem kiedyś na Atari (był też batman). Oto jak powstała:
U kumpla komodziarza wydrukowaliśmy ją w dużej pikselozie na drukarce kolorowej (Star LC, nie pamietam modelu), następnie z "przyklejonym nosem" do mojego tv Elemis 14" (mam, i dziala do dziś) oraz linijką, piksel po pikslu przenosiłem grafę na Atarka :) Niestety drukarka z niewiadomych nam przyczyn nie drukowała odcieni szarości i "broda" tygrysa została biała. Identyczna sytuacja była z Grafika batmana :)
Dziś w nocy ma zostać zaprezentowana konsola Playstation 4. Tak na upartego to można w tym znaleźć atarowy niuans "Przewiduje się, że procesorem będzie ośmiordzeniowa jednostka oparta na architekturze Jaguar" ;)
"Ralph demolka" Disneya. Właśnie obejrzane w kinie :-) Sporo retro klimatów, dobra muzyka, dużo dużych pikseli ;-) Nie znalazłem Atari. Mogłem jednak coś przegapić. Polecam.
Dzięki za podpowiedzi! "Paddle 1 and Paddle 2 from Pong" - Dały się zauważyć, conajmniej 10s na ekranie :-) "A racer from RoadBlasters" - tego nie skojarzyłem, a jest kluczowe dla filmu. Jeden z głownych bohaterów tamże nabroił co wpływało mocno na losy bohaterów. Dodatkowo "Paperboy" z Atari pojawia się na ekranie kilka razy. Przed filmem w kinie wyświetlany jest film krótkometrażowy Disneya pod tytułem "Paperboy" jeśli dobrze pamiętam. Nie jest to jednak opowieść o gazeciarzu, lecz młodym pracowniku zbiurokratyzowanej firmy + jego żeński odpowiednik ;-)
Co mi się nie podoba to kompletne przemilczenie komputerów 8 i 16-bit. To nie jest tylko w tej produkcji, oglądając różne retro wspomnienia na temat gier prawie nigdy nie ma tam Amigi, Amstrada CPC czy C64. Tak jakby stare gry to tylko Mario i Sonic. Jeśli jest coś o NESie to Duck Hunt, Super Mario Bros i to koniec biblioteki gier. Gdy SNESa ktoś ruszy to trucie o przeróżnych RPGach i postaciach z nich jakby to był jedyny gatunek na tę konsolę. O MegaDrive tyle, że ktoś od razu ze SNESem porównuje co nie ma sensu jeśli się wie jaki przedział czasowy je dzieli.
W pewnym polskim sklepie wysyłkowym z retro sprzętem pojawił się C64, dobrze by było by trafił w ręce gracza zamiast by ktoś po przebitce to na allegro opchnął.
Na Atari.area i Atariage pojawił się wątek dotyczący mało znanej (przynajmniej w Polsce) stacji dysków PERCOM AT88SPD. Nie będę powtarzał, co tam napisano, dodam tylko ->link<- do dość ciekawej strony o firmie PERCOM.
Może któraś kaseta widoczna na foto ma napis Atari i się sprzedawcy pokręciło. Ale równie dobrze można zapytać czy nie miałby Amstrad BBC Micro czy inne Amiga 65XE.
Dobre! Chociaż, gdyby w swoim czasie obie firmy zjednoczyły siły, zamiast rywalizować, to może o standardzie PC dziś byśmy mówili tylko w kontekście historycznym :)
Dobrze, że zdjęcie coś wyjaśnia, bo gdyby na nim był taki Amstrad, albo co innego...
Jeśli komuś mało to istnieje także bardzo podobne polskie demo (obrazek+scroll+digitalizacja) ->link<- co może nasuwać podejrzenia, że dema pochodzą z jakiegoś edytora.
Pochodzą, był taki demo-maker do pakietu Crystal-Sound. Anyway sampler ze schematu Tajmenic Atari czy Atari Magazynu (nie pamiętam teraz dobrze) był z tym kompatybilny.