Jakim sposobem? Moja pierwsza próba to ircha i woda potem do sucha i niby zeszło. Nie wiem czy działa bo stację będę miał pod koniec tygodnia. Ktoś ma inne pomysły?
a czy rozbierałeś obudowę żeby wyciągnąć nośnik? czy przez "fasolkę", ja rozebrałem (dyskietka mogła pójść na straty) potem obudowa lekko odstaje ale można to przykleić.
no i pytanie czy tania wóda z supermarketu tak samo się sprawdzi jak ta lepszej jakości? ;)
Ja bym z alkoholem uważał - w końcu można go użyć też do czyszczenia głowicy i nie wiem czy nie naruszy warstwy magnetycznej. Woda jest chyba lepsza...
... dziwne. Mam około 2000 dyskietek i żadna nie spleśniała ;)- Nie widziałem w życiu zapleśniałej dyskietki. Czy ktoś może zrobić zdjęcie i publicznie je zaprezentować? ;)-
mogę ją wziąć na SV sobie pooglądasz i powąchasz czy co tam chcesz :) a na nośniku są widoczne po prostu plamki, dyski były trzymane w piwnicy o dużej wilgotności.
Dokładnie - piwnica :) Parę dni temu wyrzucałem karton z jakąś starą drukarką, w którym schowało się kilka dyskietek. Nikomu nie życzę takich doznań zapachowych :) Myślę, że dyskietek bym nie domył nawet wodą święconą :)
W domu pleśnieje mi tylko pasztet w lodówce - sprzęt komputerowy ma się dobrze :)
Pamiętam jak kiedyś do redakcji Bajtka ktoś przysłał list z serii "pomóżcie" że usuwając kurz z dyskietki opluł dyskietkę i co ma teraz zrobić?? Ale cała redakcja miała z tego radochę ;):)
Teraz wiemy, że nieodpowiednio potraktowana mogła mu ta dyskietka zapleśnieć:P
use pure alcohol, thats what a former Lynx developer did and showed at atari-age forum, when he tried to get old sourcecode from floppy disks readable again (developer of Stun Runner, Toki, etc.):
Good tutorial, thanks. Anyway opening 5.25" disks is more difficult and more invasion than 3,5". I did one like it and I hope it will work, I will try on weekend.