atarionline.pl xBIOS - demo nowych funkcji - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Jan 2014 23:01

To znaczy co takiego? ;)
      • 2: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 13:01

tu jest napisane:

->link<-
      • 3: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jan 2014 16:01

.. no ale w połowie to są same wady ;)
      • 4: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 16:01

Konkrety prosze. Podaj te wady i zalety
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jan 2014 18:01

Wadą dla mnie jest potencjalna możliwość napisania programu w Basic'u /Action tak, że program jest uwiązany do xBios

Podział SIO/US, OS/:D, CAR/RAM - nie wiem, czy dobrze to rozumiem. Czyli w trybie SIO/US nie ma opcji użycia ":D"? Ogólnie wydaje mi się, że rezygnacja z klasycznego D: to strzał w kolano ze względu na zgodność "wstecz". Tzn - coby nie było - mi to do szczęścia nie potrzebne ;)-
      • 6: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 18:01

czyli jesli czegos nie rozumiesz to jest to wada xB :D

zawsze byla potencjalna mozliwosc napsania programu w basicu lub action tak, ze program bedzie uwiazany np. do okreslonej wersji DOS :D
      • 7: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jan 2014 19:01

napisałem, że nie wiem czy "dobrze to rozumiem". Nie oznacza to, że nie rozumiem. Czytaj ze zrozumieniem, bo pytam na "wszelki wypadek" (ksiądz ***** nosi) ;)-
      • 8: CommentAuthorxxl

konfigurowalny to znaczy ze w kazdej z opcji mozesz miec uzadzenie :D zainstalowane.

miales napisac o wadach. slucham
      • 9: CommentAuthorpin

z tym ":D", to ze składni wypowiedzi jednoznacznie to nie wynika.
      • 10: CommentAuthorxxl

pisales ze polowa cech xB to wady. dowiem sie w koncu co miales na mysli? konkrety.
      • 11: CommentAuthorpin

Na dzień dzisiejszy, np. podstawowa wada jak dla mnie. Nie obsługuje Sparta FS, nie obsługuje sektora 512B - a może i szkoda, bo w zasadzie mógłby to być dobry "init" do plików na HDD :P

poza tym, jak pisałem o ":D" to zasugerowałem się składnią części zdania o której mówiłem i która to może stanowić o wadach ze względu na styl wypowiedzi i wynik jej interpretacji ;). Jeśli więc we wspomnianym przypadku ":D" działa w dowolnych warunkach, to należy traktować to jako "zaleta" ;)
      • 12: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 20:01

xB nie ma ograniczen wielkosci sektora, moze to byc nawet 1b czy 4kb to zalezy od FS. dla atari dos FS (calej rodziny) sektor jest wielkosci 128 lub 256 b wiec po cholere dawac wiekszy bufor? xB zapewnia minimalne uzycie pamieci. sparta fs jest tu bardzo rozrzutna ale jesli chcesz mozesz sobie napisac modul sparta fs do xB :)

natomiast jesli ktos pisze program (np. w basicu), ktory musi miec dostep do urzadzenia zewnetrznego ale brakuje mu np. 4KB ramu, staje przed dylematem: albo obcinam mozliwosci programu albo uzyje xB zamiast DOS (bez przerabiania programu). i dla Ciebie wada xB jest to, ze zajmuje mniej miejsca niz DOS, i nie trzeba wymianiac ROM atari zeby miec w "standardzie" US-Speed ;-)
      • 13: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jan 2014 21:01

dlaczego od razu twierdzisz, że jak brakuje pamięci i akurat 4k to program staje się uboższy. Jest wiele rozwiązań tego problemu a dzięki zastosowaniu DOS w tym przypadku program staje się bardziej uniwersalny. Np. poprzez brak ograniczenia co do zastosowanego FS, no i możesz uruchomić program z dyskietki, możesz z dysku twardego (nie ATR, tylko plikowo), możesz zastosować taki dos, lub inny. Czasem wystarczy pomyśleć i program uruchomi się praktycznie na czymkolwiek i to stanowi o jego uniwersalności. Dlatego dziwi mnie trochę podjazd w stronę interpreterów ;)

Co do wielkości sektora i bufora to założenie na dzień dzisiejszy, że ma 256B jest bez sensu. Założysz taką wielkość bufora, ktoś to wykorzysta i napisze program, który zapcha cały ram 64k a następnie ktoś napisze bibliotekę na sektor 512B i jest buba ;)

Dla mnie wadą jest to, że jest np. program plikowy, który korzysta ze systemu na swój sposób, zajmuje ogólnie 50kB na nośniku (pliki na "dyskietce") i 90kB w ramach ATR (single d. - 40 kilo w plecy), który jako obraz dyskietki czyta się z HDD z prędkością 25kB/s zamiast 90kB/s po plikach tylko dlatego, że na siłę jest napisany tak by ładował się od $0C00 mimo, iż sam zajmuje w pamięci 20k a siedzi w tym miejscu tylko dlatego, że została napisana biblioteka umożliwiająca takie właśnie ulokowanie w pamięci programu ... zupełnie bez sensu. To jest userfriendly, ale na poziomie 0/100 ;). Jest to co najmniej tak ciekawe, jak wyjście z programu poprzez wyłączenie i włączenie komputera ;). A podobno mamy XXI wiek.

Właśnie, prośba - bo tego jestem ciekaw. Podeślij mi Mazazem z nowym xBios, bo jedną rzecz chciałem sprawdzić.
      • 14: CommentAuthoras...
      • CommentTime18 Jan 2014 22:01

To ja też poproszę Mazazem :)
      • 15: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 22:01

tak, uwazam, ze jesli program ktory ma do dyspozycji 4kb ramu wiecej moze byc bogatszy, jesli tu sie nie zgadzamy to obawiam sie ze nie zgodzimy sie w niczym :(
      przestan opowiadac glupoty o uniwersalnosci DOS, juz to przerabialismy...

Dyskietka zajmuje co najmniej 90 KB, do mnie masz pretensje ? ;-) te same problemy masz z atr jesli na dysku jest program pod dosa 2.5 ktory nie pojdzie pod Twoim ulubionym dosem. nie obraczaj mnie swoimi problemami.

$c00 to MEMLO, dobrze napisane programy usadawiaja sie wlasnie tu. co mnie obchodzi, ze jakies rozrzutnie napisane DOSy maja memlo w kosmosie i pozniej nie mozesz zaladowac tych dobrze napisanych programow :-)

jesli natomiast jakis program korzysta z jakis funkcji ktore ma tylko DOS i do tego laduje sie od $2000 to nie placze, ze ten program nie korzysta z xB... tak, ze wyluzuj. nikt nikogo do niczego nie zmusza :-)

Mazezam masz na stronie, jesli chcesz z najnowszym xB to sobie po prosru skopiuj xB na ta dyskietke :-)
      ->link<-
      • 16: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jan 2014 23:01

nie mam pretensji o rozmiar dysków w singlu. Z powodu ich ograniczenia nie używam ich, no chyba, że muszę.

$0C00 - dobrze napisane programy mają tę cechę, że są się w stanie załadować na aktualne a nie zadane MemLo :D

z tym $2000 to bym nie przesadzał, bo $1100 jest bezproblemowo osiągalne biorąc pod uwagę przeciętny konfig (np. z kilkoma sterownikami i commanderem pod SDX) :P

Co do Mazazem - wystarczy tylko podmienić plik z xBios w ATR?
      • 17: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jan 2014 23:01

> Co do Mazazem - wystarczy tylko podmienić plik z xBios w ATR?

tak

> z tym $2000 to bym nie przesadzał, bo $1100 jest bezproblemowo osiągalne biorąc pod uwagę przeciętny konfig (np. z kilkoma sterownikami i commanderem pod SDX)

przyjdzie Pin_v2.0 i bedzie jeczal ze jego DOS ma memlo $2000.

juz wole xB i memlo $c00 lub BOOTa z memlo $480
      • 18: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime19 Jan 2014 00:01

zmienne os zajmują obszar do $3ff, więc chyba mogę ładować sobie programy od $400
      xxl - dlaczego memlo musi być min. $480 a nie $400?
      • 19: CommentAuthorxxl

jesli chesz zrobic program typu bOOt to zacznij od $3c0 :-)
      • 20: CommentAuthorpin

Gonzo - zacznij nawet od $0000 ;)- program będzie popularny, dodatkowo dostaniesz kilkadziesiąt zapytań na priv ;)
      • 21: CommentAuthorxxl

od $0000 mozna ladowac tylko z xB, wszsytkie inne loadery sie zawiesza.
      • 22: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime19 Jan 2014 00:01 zmieniony

konkretnie to chodzi mi o danger ranger - coś tam się ładuje od adresu $400 właśnie
      • 23: CommentAuthorpin

... i jak widzę na Atari800 win zwiecha. Nie tędy droga raczej ;)
      • 24: CommentAuthorxxl

Gonzo, musisz z tego zrobic BOOT disk i powinno wejsc. co prawda pierwszy sektor zawsze wchodzi do casbuf i pozniej jest kopiowany we wlasciwe miejsce ale tu bedzie chyba kopiowal z $400 do $400 - powinno sie udac :-)
      • 25: CommentAuthorGonzo

pin - takie od $0000 to już robiłem :) jaka zwiecha? u mnie dranger chodzi ok. na a800win i na altirra też, hmm...
      • 26: CommentAuthorxxl

Gonzo, u mnie tez chodzi ale zeby u Pina chodzilo musisz zrobic BOOT disk ;-)
      • 27: CommentAuthorpin
      • CommentTime19 Jan 2014 01:01

Ogólnie to jest tak. Zassam coś z sieci, nie działa na emu. Koniec. Działa, więc zrzuta na real hw. Działa, ok, nie działa - del. No i tyle w zasadzie ;)
      • 28: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime19 Jan 2014 01:01 zmieniony

a mi właśnie chodzi o to, żeby zadziałało na hw, dlatego puszczam te pliki i chcę dojść, dlaczego nie zawsze chcą działać na hw...
      • 29: CommentAuthorpin
      • CommentTime19 Jan 2014 01:01

XXL Ci odpowie ;)
      • 30: CommentAuthorxxl
      • CommentTime19 Jan 2014 01:01 zmieniony

Gonzo: zeby zaladowac .xex musisz miec loadera.

bez wnikania w szczegoly pliki mozesz ladowac:
      xB i inne loadery powinny zaladowac od $c00
      xBOOT od $800

jesli sam zrobisz program typu BOOT to musisz wiedziec ze pierwszy sektor OS zawsze laduje do casbuf z ktorego kopiuje w miejsce docelowe i 2 i kolejne sektory ida juz bez buforowania. dlatego w tej opcji mozesz ladowac nawet od $3c0 - ale musisz zapisac taki program na dysku od pierwszego sektora. (podejrzewam wiesz jak zapisac program typu boot bo juz raz taki podlinkowales)

i to cala filozofia.
      • 31:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime19 Jan 2014 10:01

pin:

Ogólnie to jest tak. Zassam coś z sieci, nie działa na emu. Koniec. Działa, więc zrzuta na real hw. Działa, ok, nie działa - del. No i tyle w zasadzie ;)

Generalnie to ja też tak robię. I zapewne większość z nas tak robi. Różnica jest w ilości naciśnięć Del ;p
      • 32: CommentAuthorpin
      • CommentTime19 Jan 2014 11:01

Różnica wbrew pozorom niewielka :P
      • 33: CommentAuthorxxl
      • CommentTime19 Jan 2014 11:01

Pin, co z MazezaM, miales cos sprawdzic z nowym xB, o co chodzilo?
      • 34:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime19 Jan 2014 12:01

Z tego co widzę, to Pin jest największym użytkownikiem xBiosa :D
      • 35: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 Jan 2014 12:01 zmieniony

poniekąd Pin-ek stał się ekspertem od xBios-a, jeśli masz z nim problem Pin-ek udzieli Ci rady :)
      • 36: CommentAuthorxxl
      • CommentTime19 Jan 2014 13:01

Pin juz dawno zostal zwerbowany... moze powinienem pisac (TW)Pin.
      • 37: CommentAuthorpin
      • CommentTime19 Jan 2014 13:01

:) - no może.

Nie no - nic nowego. Chciałem się upewnić, że granie muzyczek w czasie I/O, oraz ładowanie takiego ATR z IDE+ nie jest możliwe.
      • 38: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime21 Jan 2014 23:01

joł, udało się, spakowany bd ładuje się z boot sektora :)
      • 39: CommentAuthorxxl
      • CommentTime22 Jan 2014 14:01

jakiego narzedzia uzywasz do wkopiowania sektorow do .atr ?
      • 40: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime22 Jan 2014 23:01

danger ranger (po małym tunningu)- spakowany boot ładuje się w 6sek :) niestety na razie tylko na a8 z 64kB

xxl - hex editor neo
      • 41: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 Jan 2014 12:01

sprytny sposob z hex editorem, niemniej przydalby sie programik z wiersza polecn lub okienkowy do wkopiowywania danych poczawszy od konkretnego sektora.
      • 42:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime23 Jan 2014 12:01

jest taki - dd
      na windzie dziala z cygwina
      • 43: CommentAuthorseban
      • CommentTime23 Jan 2014 21:01

@gonzo: co ty wpisujesz do $d301... gry nie uruchamiają się na żadnym rozszerzeniu pamięci, nawet na 130XE... musi być stock 64k.
      • 44: CommentAuthorpin
      • CommentTime23 Jan 2014 21:01

:) - bo to jest nowoczesne rozwiązanie. Potrzebujesz stock 64k i pakujesz grę mieszczącą się w 10kB na dysk o pojemności 90k ;) Zyskujesz w plecy 80k
      • 45: CommentAuthorxxl
      • CommentTime23 Jan 2014 22:01

wydaje mi sie, ze kolega Gonzo robi to specjalnie :-) kilka razy w roznych watkach zwracalem na to uwage.
      • 46: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime24 Jan 2014 20:01

xxl - :)

pin - muszę cię zmartwić, spakowany dranger zajmuje niecałe 6,5kB :)

seban - wpomniałem, że na razie uruchamia się tylko na a8 z 64kB pamięci

ale dopiero jak będę pewien na 100% tzn wtedy gdy ktoś potwierdzi, że gierka działa na prawdziwym sprzęcie to napiszę jaka była przyczyna.
      • 47: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 Jan 2014 21:01

spakowana LZ4 zajmuje 6,1 KB :)
      • 48: CommentAuthorseban
      • CommentTime24 Jan 2014 21:01

przepraszam, nie doczytałem że to się uruchamia tylko na 64K. Uruchamiałem to na real-hardware. Jeżeli był dodatkowy RAM to z Bouler Dasha widziałem tylko logo. Dopiero podpięcie gołego 65XE umożliwiło mi uruchomienie tego.

Zajrzałem w tą ostatnią wersję "danger ranger", który działa na każdej konf. pamięci. Jednak nie bardzo rozumiem po co to całe zamieszanie ;/ Wpisujesz do $d301 wartość $F3 (%11110011) (a więc włączasz dodatkowy bank RAM 130XE). potem do kompletu numer ze zmianą wektora IRQ i BRK. i wpisywaniem $e0 w NMIEN? to ma jakiś ukryty cel?

Wracamy do czasów piratów i crackerów? :) To ma stymulować powstanie nowych grup hackerskich i crackerskich? Wykształcenie nowego młodego narybku? Tworzycie soft który będzie trzeba doprowadzić do normalnego działania przed użyciem? :)
      • 49: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime25 Jan 2014 00:01

seban - masz rację, powinno tam być ff (portb), ale skoro to jakoś działa to na razie niech będzie. jak będę miał trochę czasu to poprawię tą i inne gierki też.
      błąd wyniknął stąd, że jakoś nie zauważyłem, że w super packerze miałem powpisywane jakieś dziwne wartości do ram_enter i ram_exit. kod generował się taki, że musiałem ratować się tym f3 :)
      jeśli chodzi o wpis $e0 do nmien to już nie ja, poprostu gierka tak ma i już :)
      • 50: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime30 Jan 2014 21:01 zmieniony

próbka możliwości xbios

wszystkie gierki ładują się bez konieczności wyłączania komputera :)
      wybieranie gierek - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
      powrót do menu - reset, za wyjątkiem gyrussa :( w tym przypadku powrót do menu jest niestety niezbyt elegancki - najpierw trzeba nacisnąć select (f3) a później reset (f5)

przy okazji załączyłem poprawione bd6, dranger i pooyan w wersji boot - wszystkie poprzednie wersje, które tu puszczałem należy wyrzucić do kosza :)