atarionline.pl Automat perkusyjny player - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Mar 2013 14:03

ma ktos playera do automatu perkusyjnego?
      • 2: CommentAuthors2325
      • CommentTime7 Mar 2013 15:03 zmieniony

On sam nie może być? Ale nie wiem czy czyta zapisane sekwencje z D: lub H:. Chyba, że jest potrzebny np. do dema lub gry.

• 3: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Mar 2013 15:03

nie chce rippowac, moze ma ktos w zrodlach. swojego czasu avalon chyba promowal ten program moze dawali tez playera?
      • 4:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime7 Mar 2013 19:03 zmieniony

Tutaj: ->link<-

Są to źródła do wcześniejszych wersji, czyli 3.3d i 4.0 (jako Atari Drum Machine). Można je znaleźć w tym archiwum w katalogach "Backup 01 ASM ASM B (!)" i "Backup 02 ASM ASM B".
      • 5: CommentAuthormono
      • CommentTime7 Mar 2013 21:03

Dziwne, że do tej pory nie ma playera. Trzeba to zmienić. Cierpliwości panowie (i Panie).
      • 6: CommentAuthorpin

Może nie ma playera, bo program jest syfiaty? ;)- Pisałem coś pod to kiedyś i poraziła mnie tragiczna jakość sampli. 100 razy lepiej zrobić to w formacie *.mod, czy *.neo .. no i na 4 kanałach.
      • 7:

CommentAuthormiker

A mnie np. by bardzo zainteresował taki kombajnik - Automat perkusyjny + CMC. Dopiero by było fajnie.
      Kto jest za? :)
      • 8: CommentAuthorxxl
      • CommentTime7 Mar 2013 22:03

dzieki Voy :-) ale chyba poczekam na Mono :D
      • 9: CommentAuthorpin

XXL - to kup sobie jeszcze SDX :P
      • 10: CommentAuthorxxl

malo to atari ma ograniczen? chcesz dodac kolejne...
      • 11: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Mar 2013 13:03

... ograniczenie typu xBios? ;)

Playery z wybieraczką to staromodny i niewygodny przeżytek :P

.. a tak, to mamy kulturalny player obsługiwany przez twój ulubiony SDX. Na dzień dobry prawie 0.5 GB na dysku widziane przez system i zupełnie znaczenia nie ma, gdzie plik z danymi dla playera się znajdzie. To się nazywa brak ograniczeń i wygoda ;)
      • 12: CommentAuthorxxl
      • CommentTime8 Mar 2013 14:03

wolisz player obslugiwane z konsoli,
      ja nie :-)
      potrzebujesz kardrydza, interfejsu, rozszerzenia,
      moze przeslesz mi te 0,5 GB muzyczek z automatu perkusyjnego, z przyjemnoscia poslucham.
      • 13: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Mar 2013 15:03 zmieniony

- Player z konsoli, który wbity w system uruchamia się z automatu pod programem typu /commander/ z automatu. Z czego pamiętam kilkanaście formatów muzyczek chip, plus pliki smp(4-bit), wav (8-bit). Samych "czipów" w źródłach mam chyba z dwadzieścia kilka MB. Nie ma innej wygodniejszej opcji dostępu do tak zmasowanej ilości danych i proponowanie innego rozwiązania jest idiotyczne samo w sobie ;). Ty tego nie potrzebujesz, bo nie wiesz jak to działa i nie chcesz wiedzieć :D

- Nie potrzebuje carta

- potrzebuje za to interface'u, bo jest dobry i wygodny. Skupia w sobie równoległy interface z flashowalnym z poziomu atari biosem, podobnie sdx, oraz rt-clock. Tak samo Ty potrzebujesz interface'u. A jeśli nie używasz SIO2SD to rzuć je na podłogę, podeptaj i wyrzuć ;)

- po co mam Ci wysyłać 0.5MB czegoś, co nie istnieje? A reszta kwestii, to mimo wszystko patrz punkt numer 1.

To xBios nie potrafi pobrać parametru za nazwą pliku? :D - cóż to za ograniczenie...
      • 14: CommentAuthorxxl
      • CommentTime8 Mar 2013 15:03

> To xBios nie potrafi pobrać parametru za nazwą pliku? :D - cóż to za ograniczenie...

xbiosa tez chcesz z konsoli obslugiwac?

• 15: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Mar 2013 16:03

:) - no widzisz. Bo mówiąc o ograniczeniach należy zwrócić uwagę też na to, co jest do czego i czemu służy. I tu tkwi zasadnicza różnica.
      • 16:

CommentAuthormiker
      • CommentTime8 Mar 2013 19:03

@xxl & pin: Czy możecie zabrać swoje głodne gadki na priv??? To już się robi denerwujące, coby nie powiedzieć dosadniej...

Dziękuję.
      • 17: CommentAuthorBluki
      • CommentTime8 Mar 2013 22:03

...albo załóżcie specjalny wątek...
      • 18: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Mar 2013 22:03

:) - nie ma po co, bo wszystko zostało powiedziane.
      • 19: CommentAuthorpin
      • CommentTime10 Mar 2013 00:03

Miker:

A mnie np. by bardzo zainteresował taki kombajnik - Automat perkusyjny + CMC. Dopiero by było fajnie.
      Kto jest za? :)

Kilaste sample spod automatu do owszem - oldschoolowego CMC? Po co?

Efekt = zero. Milion razy lepsze efekty uzyskasz bez łaski pod MPT + sample. Różnica jest taka, że MPT istnieje i nic nie trzeba "dorabiać". Jest program, są playery, jest w cholere istniejących muzaków. Sam wiesz o ile lepszym rozwiązaniem jest MPT :P :)
      • 20: CommentAuthor0xF
      • CommentTime10 Mar 2013 20:03 zmieniony

IMO sample z Automatu nie są takie złe.

Uwaga Pina o MPT jak najbardziej słuszna. Wyciągnąłem sample z automatu do formatu MPT - patrz załącznik. Nie wiadomo tylko, czy powinno to być D8 czy D15, bo Automat gra te sample z częstotliwością pośrednią między tymi obsługiwanymi przez MPT.
      • 21: CommentAuthormono
      • CommentTime10 Mar 2013 20:03 zmieniony

Zarówno Automat, Chaos Drums, Atari Drum Machine jak i Atari Digi-Drum grają sample z częstotliwością 5278,116 Hz (pal) lub 5326,704 Hz (ntsc). Dla pitch=-1 jest to odpowiednio 6333,739 Hz i 6392,045 Hz. Dla pitch=+1 odpowiednio 4524,099 Hz i 4565,746 Hz. Odpowiada to wartościom 5,4,6 AUDF przy AUDCTL=0. Każdy sampel ma długosć 1KB.

Edit: Co jest zabawne, to że MPT daje szersze możliwości operowania samplami. Można np. zagrać bassdrum i werbel naraz, czego nie da się zrobić w żadnym z powyższych programów. Tam można grać jedną ręką bass, snare i tomy, a drugą pozostałe instrumenty. Pewnie wynika to z ograniczeń żywego perkusisty :) Pin się wypowiedz :P
      • 22: CommentAuthor0xF
      • CommentTime10 Mar 2013 21:03

Mono: nieświadomie zrównolegliliśmy prace uzyskując taki sam plik. Ale: AUDF=5 to przerwanie co (5+1)*28 cykli, czyli 12667 Hz w PAL. Dźwięk prostokątny byłby 6333 Hz. :) Najpierw myślałem, że to ja się pomyliłem w obliczeniach i zedytowałem swój post, ale wróciłem do poprzedniej treści.
      • 23: CommentAuthorpin

.. są dwie ręce i dwie nogi, więc możliwości jest jeszcze więcej. Powiedzmy, że na potrzeby pisania muzyczek wystarczy to, co ma MPT ;)

Przypomniał mi się właśnie dość ciekawy tracker - Tomka Liebicha. Szkoda, że nie skończony (nim. brak możliwości zapisu muzyczki do pliku). Tracker umożliwiał edycję dwóch kanałów na syntetykach i dwóch na samplach. Różnica w stosunku do MPT była taka, że mając sampla można było go dowolnie "użyć" (w sensie, że nie był to jeden sampel i jeden dźwięk jak ma to miejsce w MPT). Dobrym przykładem użycia jest muzak z planszy tytułowej gry "Technus".
      • 24: CommentAuthor0xF

"Dowolnie użyć" w sensie zagrać z różną częstotliwością, jak w modzie?

BTW. obsługa atarionline proszona o zmianę nazwy "Automat Perkusyjny.atr" na xfd. Lub przerobienie pliku na atr.
      • 25: CommentAuthorpin
      • CommentTime10 Mar 2013 23:03

Fox - z czego pamiętam to tak.
      • 26: CommentAuthormono
      • CommentTime11 Mar 2013 00:03 zmieniony

0xF:

AUDF=5 to przerwanie co (5+1)*28 cykli, czyli 12667 Hz w PAL.

Dzięki. Częstotliwości ulegają więc podwojeniu :) (nigdy nie mogę spamiętać czy zegar bazowy jest dzielony na pół czy nie)

Edit: @pin: masz ten traker?
      • 27: CommentAuthorpin
      • CommentTime11 Mar 2013 10:03 zmieniony

Miałem to na hdd używanym bodaj do 2005 roku i właśnie go znalazłem (tzn na razie dysk a nie program).

EDIT:

->link<-

.. tu się rozpoczyna rozmowa na temat owego trackera. Wylądował rzekomo u nas, na atari8.info lecz widzę, że oczywiście nie ma bezpośredniego linka do pliku. Trzeba atakować Waska ;)
      • 28: CommentAuthorpin
      • CommentTime11 Mar 2013 14:03 zmieniony

@Mono - znalazłem ten tracker. Podsyłam na mono********.**

Tracker ma w "sobie" dołączoną muzyczkę TL. Ciekawe brzmienia, może coś by z tego było ;)- Sporo jest ograniczeń, no i średnio przyjemny w użyciu user_interface. Z czego widzę brak jest kontroli głośności instrumentów, albo nie wiem jak się do tego dobrać. Największy koszmar, to obsługa joystickiem ;). Reasumując, chyba warto by było ruszyć ten temat.
      • 29: CommentAuthors2325
      • CommentTime13 Jun 2013 20:06

• 30: CommentAuthors2325
      • CommentTime17 Nov 2014 23:11 zmieniony

Polskie Bat's Infusion to taki uproszczony Automat Perkusyjny dla Atari. Różne brzmienia do wyboru, ale tym razem są generowane zamiast sampli. Po skończeniu mamy do wyboru tylko tempo i można obserwować perkusistę jak wyklepuje co mu kazaliśmy. Kiedyś pewnie dawało to nieco zabawy, a jeśli nie mamy muzykalnego dnia to przed programem wczytuje się foto pani bez ubrania.
      • 31:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime18 Nov 2014 00:11 zmieniony

.
      • 32: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime18 Nov 2014 00:11 zmieniony

Ja kiedys poczynilem taki music tracker (to sie nazywalo CMC Sample Maker ->link<- pliki CMCSM.COM i CMCSMPLY.TXT -niestety plik CMCSM.COM jest uszkodzony na pigwie a ja nie mam dzialajacego :( ) ktory wykorzystywal 3 kanaly CMC i 1 kanal sampli. Dalo sie nim zrobic taka muzyka jak w Barahir Intro
      . Nawet mialem ten utwor do testowania czy wszystko gra jak powinno :)
      • 33:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime18 Nov 2014 06:11

Piguła kiedyś udostępnił działającą wersję na swoim serwerze: ->link<-

Ale to już 10 temu...