Hej. Zrobiłem sobie dawno temu do Atarynki poczwórny ROM z zewn. przełcznikami. Niestety nie opisałem sobie jaka kombinacja przełączników daje jaki ROM :-( Co jakiś czas mnie wkurza że jak nie działa na jednym to przełączam na inny, ale nie wiem na jaki.... I stąd pytanie. Jak z poziomu Atari rozpoznać jednorazowo jaki mam aktualnie OS włączony, coby sobie wreszcie opisać na obudowie?
Na pewno mam Qmeg 4.04 i ten wiem gdzie jest, bo startuje. Pamiętam że jest standardowy Atari OS.... Jedna z kombinacji daje tekst "ATARI COMPUTER MEMO PAD" co powinno ułatwić rozpoznanie.
COMPUTER MEMO PAD - Atari 400/800 (nie XL) Jeśli SELECT + RESET = Menu Qmeg, no to Qmeg w danej wersji Shift + Reset = nic (w sensie, że to samo co sam Reset) Atari XL/XE Jeśli SELECT + RESET nie daje menu Qmega, a Shift + Reset = cold start - HighSpeed OS
To tak na szybko z głowy, więc mogłem coś pomylić.
-> larek - nie działają mi te kombinacje z selectem -> pin - nie mogę rozpakować tego arc'a. To nie są chyba archiwa. Próbowałem dwóch aplikacji, jedna z nich to freeArc
Nie mam chyba 3 Qmegów, bo by się zgłaszały przecież... Możliwe że te kości opisane przeze mnie powyżej mam w innej Atarce (mam kilka).
edit:
Znalazłem wersje atr SysInfo 2.22 na naszym forum ->link<-