atarionline.pl Koderem być - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Ten post kieruje głównie do Koali oraz TDC/a ponieważ z tymi koderami miałem główny kontakt na zlotach ,co prawda odnośnie kodowania lepiej zobrazował mi zarys Koala może dlatego iż powiedział że jest to prostsze niż to na jakie wygląda , nawet polecił mi "język" którego nazwy niestety nie pamiętam,z kolei TDC napomknął o zapoznaniu dokładnym budowy/architektury A8 a później zaczął mówić niezrozumiałymi procedurami i liczbami .
    Panowie ja chciałbym poznać początki waszej nauki w sztuce programowania tzn. z jakich materiałów czerpaliście wiedzę w ogóle chciałbym dostać dokładny tutorial czy też jak to się tam nazywa odnośnie poleceń danego języka .
    Poznałem kiedyś podstawy Basic/a na podstawie domysłów a domyślam się iż nie o domyślanie się znaczenia poszczególnych znaków/procedur w tym wszystkim chodzi(trwało by to wieki),Koala jeśli możesz to napisz , lub jeśli ktoś wie to chciałem się dowiedzieć w czym napisane zostało Gówno spadające....
    Podsyłajcie linki do materiałów ,no i opiszcie od czego zacząć by jasno wszystko zrozumieć .
    Dziękuje :-)
    • 2:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    ->link<- Seriousy to dobra lektura na początek (i nie tylko).

    Dziś trafiłem na ten blog: ->link<- - słowem: ciągle coś się dzieje - i to cieszy.

    Ponadto: zaczynałem od "Atari Basic" Miguta (praca zbiorowa), "zrzynania" Bajtków, no i dzięki biblioteczce AtariOnline wreszcie dostałem w swoje ręce kilka dobrych pozycji na temat składni i poleceń innych języków niż Basic Atari.
    • 3:
       
      CommentAuthoradv
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Ja również sugeruję zacząć od Atari Basic. Być może są lepsze i gorsze języki programowania. Ten pozwoli Ci dobrze zacząć od zera, literatury Ci u nas dostatek. Polecana przez MaW książka to dobra pozycja, klasyk. I do ściągnięcia za darmo.

    Kiedy już przez nią przejdziesz możesz zerkać do "Tajemnic Atari" Tam znajdziesz tzw. 5 linijkowce, które nauczą Cię optymalizacji kodu.

    Kodowanie to jedna z najfajniejszych rzeczy, jakich w życiu próbowałem. Często żałuję, że nie kształciłem się w tym kierunku i nie zostałem informatykiem. Ze względu na wykonywany zawód moje hobby to teraz sport i muzyka, ale dla grafika, to rzecz rewelacyjna.

    Powodzenia i czekam na pierwszy programik na forum !
  1.  
    Nie zaczynaj nauki programowania od konkretnego języka. Na początek ogarnij pojęcia ogólne, takie jak zmienne, pętle, warunki, procedury, może nawet obiekty.

    To pozwoli Ci swobodnie programować w większości języków "wysokiego" poziomu (Basic, C, Action!, itp.).

    Kolejny etap to zrozumienie tego samego co powyżej, ale w ASM. Tam pętle czy wyrażenia warunkowe robi się trudniej, ale jeśli dobrze rozumie się podstawy, to niewiele trudniej. Tu również lepiej zacząć od "czystego" asemblera, a dopiero później korzystać z dobrodziejstw jakie dodatkowo oferuje, np. MADS (sinusy, procedury, zmienne, itp.).

    Na koniec zostaw sobie poznanie architektury ATARI, dzięki czemu będziesz mógł wykorzystywać charakterystyczne dla niego triki (np. DLI, itp.).

    Do całości potrzebna jest cierpliwość.

    Próba przeskoczenia któregoś z powyższych etapów skończy się tym, że będziesz kodował, ale nie będziesz do końca rozumiał co napisałeś albo dlaczego to działa, gdyż spora część kodu to będą przeklejanki z różnych książek/forów, itp.
    • 5: CommentAuthor0xF
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Zaczynałem od:
    Migut "Atari BASIC"
    Ruszczyc "Asembler 6502"
    Zientara "Mapa pamięci"
    • 6: CommentAuthorEagle
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    • 7: CommentAuthorwilly
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Też zaczynałem od "Atari Basic" potem było Jan Ruszczyc "Assembler 6502" i Wojciech Zientara "Mapa Pamięci Atari XL/XE"

    Atari Basic jest o tyle ciekawą książką że uczy ona jednocześnie sprzętu, programowania, i algorytmów od zera. Wg. mnie jest idealną pozycją by zacząć naukę programowania, szczególnie jeśli o Atari chodzi. Potem przeczytałem jeszcze wiele innych książek i żadna tej nie dorównała. (Stara miłość nie rdzewieje)

    W Atari Basic, była na końcu tabelka z opcodami procesora oraz rozdział o asemblerze. Była to moja ulubiona lektura do czasu zdobycia książki o assemblerze.
    • 8: CommentAuthorarturkb
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Proponuję mały boot camp na fortification 2k13, jestem w podobnej sytuacji. Myślę iż dostęp do żywej wiedzy będzie dobrem nieocenionym. Mam kila książek Zientara myślę iż to dobry początek.
    • 9: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    ...serdeczne podziękowania .
    • 10: CommentAuthorBartoszP
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    A tu można znaleźć "evergreen'y" czyli zestaw pomysłów na programy do napisania w ramach ćwiczeń aby nie tracic czasu na kolejne wynajdywanie koła czyli mysleniu o tym co mam wymysleć:
    ->link<-
    • 11:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime24 Apr 2013 zmieniony
     
    Ja zaczynałem od kursu Basica w Młodym Techniku. Za nic nie mogłem zrozumieć, co to jest zmienna i dlaczego X=X+1 ?! ;)


    Potwierdzam, że "Atari Basic" Miguta to podstawa podstaw :)
    • 12: CommentAuthormono
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    • 13: CommentAuthorBluki
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    N I E A K T Y W N Y
    Niektórzy mówią, że jeśli chcesz programować w asemblerze, to nie powinieneś zaczynać od BASIC-a, bo to później przeszkadza. Z drugiej strony większość „asemblerowców” zaczynała od BASIC-a i nie przeszkodziło to im w pisaniu profesjonalnych gier.
    Asembler daje największe możliwości, ale poza determinacją wymaga też sporo pracy, czyli wolnego czasu. Podobne możliwości stwarza FORTH, tworzy oszczędny, bardzo szybki kod, ale należy do najtrudniejszych do opanowania języków. Szczególny problem stwarza tzw. „odwrotna notacja polska”. Jednak są, a przynajmniej byli, tacy co ten język opanowali, o czym świadczą gry. W „Tajemnicach Atari” jest kurs tego języka, podobnie jak programowania procesora 6502 i ciekawy cykl „Piszemy demo”. W ogóle „Tajemnice Atari” są kopalnią wiedzy, z którą koniecznie trzeba się zapoznać. Z innych języków można wymienić C (w różnych odmianach) i bardzo ciekawy, ale z błędami Action! Szkoda, że nie powstała nowsza, poprawiona wersja. Tu jednak wkroczyłem na pole tdc, więc już milknę :)

    Na początek mogę polecić:

    1) „Atari Basic. Język programowania i obsługa mikrokomputera Atari”, zwłaszcza, że znajduje się tam wprowadzenie do programowania w języku maszynowym.



    2) De Re Atari



    3) Mapa pamięci (dowolna). Dobra, drukowana była w „Tajemnicach Atari”, ale cykl chyba nie został ukończony. Te które widziałem zawierały mniejsze lub większe błędy, więc trzeba mieć to na uwadze, jak coś nie zadziała zgodnie z oczekiwaniem.
    Na początek wystarczy zaznajomić się z adresami pamięci z książki z pkt 1 i z czasopisma „Komputer” z listopada 1987, strona 17 (P. T. Grabczyński, „Tajemnice Atari XL/XE”).




    Osobiście nie polecam dzieł W. Zientary. Nie czytałem wszystkich, ale w tych co widziałem jest pełno większych lub mniejszych błędów.
    • 14: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    ...dobrze, więc na początek zapoznam się z "Atari Basic" Miguta ,zobaczę czy znam te podstawy podstaw,kiedyś czytałem także o FORTH i z tego co pamiętam to posiada on gotowe procedury których nie trzeba pisać od podstaw .
    Wie ktoś może w czym zostało napisane to "Gówno spadające w dół" Koali ?
    Przejże także wszystko co podaliście drodzy koledzy Atraowcy i zobaczę z czego będę mógł skorzystać/co będzie przystępne dla mnie, dziękuje a w zasadzie to nie dziękuje by nie zamknąć tematu ,bowiem pomoc wasza jest dla mnie nieoceniona.
    • 15:
       
      CommentAuthorxeen
    • CommentTime24 Apr 2013
     
    Wie ktoś może w czym zostało napisane to "Gówno spadające w dół" Koali


    w asemblerze
    • 16: CommentAuthorkoala
    • CommentTime25 Apr 2013
     
    potwierdzam:) w asemblerze - chyba na stronie Grzybsona są źródła, poszukaj stufu z party.
    a tak kodowaniem tak samo jak inni zaczynałem od Basica. w tamtych czasach to była naturalna kolej rzeczy. Ale w dzisiejszych do końca nie upierałbym się przy tym żeby zaczynać od Basica... Spróbuj przeczytać jakiś kurs asemblera, rejestry jakie są(mapa pamięci), jak się tworzy Display List itp itd
    • 17:
       
      CommentAuthortdc
    • CommentTime25 Apr 2013 zmieniony
     
    Z tego co tu widzę to raczej, asembler może być dla niego tym co go bardzo odstraszy od programowania na Atari, myślę że powinien pomyśleć o jakimś bardziej naturalnym języku. Ja uwielbiam asembler i bardzo go polecam, należy się go uczyć, ale tutaj czytamy:

    IRATA4:

    z kolei TDC napomknął (...) a później zaczął mówić niezrozumiałymi procedurami i liczbami .

    Ja zwykle staram się mówić do ludzi zrozumiale bez względu na to kto mnie słucha;)
    • 18: CommentAuthorwieczor
    • CommentTime25 Apr 2013 zmieniony
     
    I tu bym z Panem Redaktorem polemizował, gdyż assembler jest bardzo prosty, to najprostszy ze wszystkich języków do zrozumienia. Natomiast trudność programowania w nim wynika nie z jego komplikacji a właśnie prostoty. Osoba przesiadająca się z języka wysokiego poziomu często ma problem ze zrozumieniem i przestawieniem się na assembler, głównie z braku właściwych nauczycieli, którzy zamiast sypać mnemonikami i podawać przykłady jak zrobić scrolla, powinni zacząć od wytłumaczenia jak działa komputer, co to jest rejestr, jak jest ułożona pamięć i jak pod jej adresami zostały podłączone urządzenia i układy, bo to jest sensem programowania w assemblerze i kluczem do jego zrozumienia :)

    PS. Na maila odpisz ;)
    • 19:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime25 Apr 2013
     
    Wieczór,
    powinni zacząć od wytłumaczenia jak działa komputer, co to jest rejestr, jak jest ułożona pamięć i jak pod jej adresami zostały podłączone urządzenia i układy
    to, to jest już u podstawy - to znaczy w... "Atari Basic" Miguta :D
    • 20:
       
      CommentAuthortdc
    • CommentTime25 Apr 2013 zmieniony
     
    Wieczór, ale ja się z Tobą całkowicie zgadzam, też uważam że asembler jest najprostszym językiem. Mam jednak wątpliwości czy jest to język stosowny dla każdego gdy chce się uczyć jak programować komputer. W mojej ocenie niektórzy chcieliby zobaczyć w programowaniu coś co już znają, np. zmienne, warunki, oraz warunki zapisywane w formie takiej jaką znają z matematyki i logiki (jako przedmiot szkolny i uczelniany) itp.
    Zwróć uwagę, że powyższy cytat "mówić niezrozumiałymi procedurami i liczbami" wcale nie dotyczył asemblera, a już wyzwolił pewien stopień strachu;)


    ps. nie tylko odpisz na e-mail, ale koniecznie załącz załącznik;):)
    • 21: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime26 Apr 2013 zmieniony
     
    ...poniekąd wyzwolił pewien stopień strachu może nie do końca dobrze wytłumaczyłeś ,jak ja bym ci powiedział np. iż najlepszy jak dla mnie jest Xl 600 R to zrozumiał byś w pierwszej chwili o co biega ?
    • 22:
       
      CommentAuthortdc
    • CommentTime26 Apr 2013
     
    No wiesz ja bym wiedział o czym rozmawiamy, Ty wtedy też wiedziałeś o czym rozmawiamy, bo przecież Twoje pytanie było proste: jak programuje się sprzętowe duszki na Atari, więc podałem listę rejestrów, które nadają im kolor, przesuwają itp. Wiedza ogólnie dostępna w wielu źródłach. A jeśli chodzi o język to jeśli dobrze pamiętam to mówiłeś że chcesz się dowiedzieć jak to się robi w Basicu bo o asm to jeśli dobrze pamiętam to nie było mowy.
    • 23: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime6 May 2013 zmieniony
     
    jak zrobić plik atr lub xex z programu napisanego w Basic/u,istnieje taka możliwość ? ,tymczasowo zapisuje na kasecie (CSAVE, SAVE "C:") a potrzebuje xex lub atr ponieważ mógłbym dodać prostym sposobem obrazek i historyjkę przed właściwym programem gdybym miał xex lub atr, niebawem zakupię potrzebną mi przelotkę do SIO2PC na SIO2USB i będzie mi lepiej;-p ,ewentualnie zmontuje samodzielnie SIO2SD(jutro kupuje płytkę i najgorszego sortu papier kredowy,laminat i cuś do wytrawienia[reszte komponentów później]) wyniki eksperymentu zaprezentuje na forum ewentualnie działający egzemplarz lub kupę polutowanego złomu pokaże na Głuchołazach .
    Jakim sposobem przenieść dowolny rysunek do Basica.
    • 24:
       
      CommentAuthormgr_inz_rafal
    • CommentTime6 May 2013 zmieniony
     

    IRATA4:

    jak zrobić plik atr lub xex z programu napisanego w Basic/u,istnieje taka możliwość ?
    Zobacz, jak jest zrobiony np. Biedny Pies Antoni (w archiwum AOL).

    Jest to dyskietka z DOS + autorun + program.bas.
    • 25: CommentAuthorBluki
    • CommentTime6 May 2013 zmieniony
     
    N I E A K T Y W N Y
    Tu masz szczegółowy opis tworzenia ATR z programem w BASIC-u i TBXL:
    ->link<-
    ->link<-
    Opisane są chyba wszystkie metody. Dodam, że do utworzenia wirtualnej dyskietki (czyli ATR) na PC można użyć Altirry (File ==> Disk Drives), ale lepiej makeATR.

    Co do grafiki, to zależy w jakim formacie jest zapisana.
    • 26:
       
      CommentAuthorgreymsb
    • CommentTime6 May 2013
     
    kurde, w pierwszej chwili przeczytałem "Krollem być" i zastanawiałem się, czy do tego jest potrzebny jakiś tutorial ;)
    • 27:
       
      CommentAuthortdc
    • CommentTime7 May 2013
     
    :D :D :D
    • 28: CommentAuthorGonzo
    • CommentTime7 May 2013 zmieniony
     
    IRATA4 - Jakim sposobem przenieść dowolny rysunek do Basica



    fajny temacik, bo nigdy tego nie robiłem, hmm...

    chyba najprościej jest wrzucić obrazek i program antica z dyskietki, potem wystarczy jeden poke. oczywiście antic i dane obrazka powinny ładować się pod żądany adres, dlatego trzeba je odpowiednio przygotować, tzn dopisać odpowiedni nagłówek. w tym przykładzie antic ładuje się pod adres $4820, a obrazki pod $5010.
    - wczytaj najpierw antic.com i faraon.com/abbuc.com
    - przełącz się na basic.
    - załaduj programik mic.bas i wtedy run :)
    • 29: CommentAuthoras...
    • CommentTime7 May 2013
     
    Grey a co ma z tym Kroll?
    • 30: CommentAuthorGonzo
    • CommentTime10 May 2013 zmieniony
     
    nie ma to jak odkrywanie ameryki od nowa i od nowa jeszcze raz :)
    np. nie wiedziałem, że żeby załadować plik spod dosa to nie potrzeba żadnych rozszerzeń typu .com .exe itd.

    sekwencja poleceń (po każdym poleceniu nacisnąć ENTER):
    dos L an L fa L ab b lo."d:mic1.bas" run
    • 31:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime10 May 2013
     
    Gonzo, a może byś wyjaśnił niewtajemniczonemu w kod maszynowy, co robią te kawałki "an" "fa" "ab" ?
    • 32: CommentAuthorGonzo
    • CommentTime10 May 2013 zmieniony
     
    MaW - to nazwy plików
    an - antic (ładuje się od $4820 - nagłówek ff ff 20 48 e9 48)
    fa - faraon.mic (ładuje się od $5010 - nagłówek ff ff 10 50 13 6e)
    ab - abbuc.mic (ładuje się od $7010 - nagłówek ff ff 10 70 13 8e)

    struktura nagłówka:
    - pierwsze dwa bajty: $ff $ff
    - adres od którego ładuje się plik: dwa bajty (w kolejności młodszy starszy)
    - adres do którego ładuje się plik: dwa bajty (w kolejności młodszy starszy)

    nie ma tu kodu maszynowego. mic1.bas to program w basicu :)
    • 33: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime11 May 2013
     
    ...no trudno było by pisać w "języku" maszynowym i dekompilować na język programowania ,choć z drugiej strony ...:-p
    • 34: CommentAuthorwilly
    • CommentTime11 May 2013
     
    ... i dekompilować na język programowania


    Taka praktyka jest powszechnie znana i nazywa się to Reverse Engineering.
    • 35:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime11 May 2013
     
    @Gonzo, a jak jeszcze połączysz sobie te 3 pliczki dosowe, to ci je wczyta na raz tam, gdzie trzeba. I z tego co pamiętam, to można też "run "d1:xxxx" z basica.
    • 36: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime11 May 2013 zmieniony
     
    willy
    być może znana dla dobrego kodera ;-)
    zróbmy zero jedynkowy konkurs ,bądź turniej na wczytanie programu z wydawanych strunami głosowymi dźwięków(taśmowych) ;-)

    Ps.THX za info :-)
    • 37: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime11 May 2013
     
    proszę o przykład uzyskania efektu "tęczy" w danym obszarze ekranu ,chciałbym także wiedzieć jak dopisać napis wpisany w ów efekt i przykładowy program tzn listing jak to zrobić
    • 38: CommentAuthormono
    • CommentTime11 May 2013
     
    rainbow:
    lda $d40b
    sta $d40a
    sta $d01a
    jmp rainbow
    • 39: CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime11 May 2013
     
    chodzi mi o Basic/a
    • 40:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime11 May 2013
     
    Irata, zanim ktoś się zlituje, zainteresuj się bajtkowym cyklem "nie bój się przerwań".

    @Mono: na jakim przerwaniu to wywołać? Nie napisałeś :->.
    • 41: CommentAuthorwilly
    • CommentTime12 May 2013
     
    MaW: akurat ten kod nie uzywa przerwan, Nejpierw odczytuje numer linii obrazu (lda $d40b) potem wpisuje to do rejestwu wsync (sta $d40a) powoduje to wstrzymanie pracy CPU do czasu zakończenia rysowania aktualnej linii. Następnie wartośś popradnio odczytana wpisywna jest do rejestru koloru tla (sta $d01a)i wykonywny jest skok do początku.
    • 42:
       
      CommentAuthorEnder
    • CommentTime12 May 2013
     
    A co polecilibyście dla 8-latki? Ja postaram się pobawić z córką Atari Logo na Atari 130XE, później myślałem o Basicu, jeżeli dobrniemy. O "C" nawet nie marzę. Mała jest uzdolniona matematycznie, więc pomyślałem pokażę, że taki stary komputerek ma swój czar.
    • 43:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime12 May 2013
     
    @Willy: a więc jest to kod, który wogóle nie powinien być pokazywany początkującemu ze względu na uczenie złych nawyków - wstrzymywanie procka do czasu zakończenia rysowania aktualnej linii to imho po0ważna strata zapasu cykli.
    • 44:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime12 May 2013 zmieniony
     
    @Ender: Z "Biblioteczki Atarowca": http://atarionline.pl/biblioteka/materialy_ksiazkowe/Logo%20Atari%20czyli%20Wprowadzenie%20do%20programowania.pdf

    //EDIT: jeszcze jest:
    ale nie widzę skanu tej książki w biblioteczce.
    • 45:
       
      CommentAuthorEnder
    • CommentTime12 May 2013
     
    Mam kupiłem. Na allegro widziałem jeszcze inną, ale w komplecie z innymi książkami, a reszta mnie nie interesuje.