Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Wieczór:
TeDeC, kup nowego peceta, u mnie na emulatorze (Altirra) nie ma różnicy w porównaniu do real hardware, chodzi megapłynnie ;)pavros:
Można wprowadzić wybór poziomu trudności przed grą (novice/relax, normal, hard, itp.).Tenchi:
Brawo ten pan - doskonały w swej prostocie, a chyba (nie znam się na pisaniu gier) jednocześnie dosyć łatwy do zrealizowania pomysł, który nie przyszedł mi do głowy.Rastan:
No, jak skończysz to Ciebie dopiero popieszczę. :)Tenchi:
ja grywam w dzikie danmaku, gdzie zazwyczaj nie widać tła spod przeciwników i ich pociskówTenchi:
Poza tym zaplanowane etapy wyeliminują możliwe do pojawienia się bardzo niezdrowe sytuacje, z których nijak nie da się wyjść (gracz otoczony z każdej strony czy to przeciwnikami, czy ich pociskami), a które mogą wystąpić przy obecnej losowości rozgrywki.Tenchi:
A dałoby się połączyć obie te koncepcje naraz?Tenchi:
szkoda, że nie masz czasu czytywać mojego wątkuTenchi:
Strzelanina to jednak przede wszystkim cieszące ucho wybuchy, do których świetna muza zazwyczaj bywa tylko dodatkiem...Tenchi:
naprawdę dłuższy czas nie dostałem nawet jednego poziomu do działka. Niewiele brakowało, a byłbym wyłączył grę.Tenchi:
Wiesz, momenty chwilowego "rządzenia" bywają bardzo miłe. Fajnie byłoby dorzucić do gry np. jakąś czasową osłonę, albo taki power-up, który na krótką chwilę daję nam full siły ognia bez względu na jej obecną moc (w rozplanowanych etapach oczywiście należałoby umieścić go przed jakimś nadzwyczaj ciężkim do przejścia momentem).Tenchi:
Hm, hm - za pozwoleniem i tak na przyszłość: samo Tenchi wystarczy w zupełności, nie ma potrzeby trudzić się za każdym razem wpisywaniem całości.Tenchi:
Cóż mogę rzec... Nigdy wcześniej tego nie robiłem, więc nawet nie za bardzo wiem, na czym taka praca polega.Tenchi:
Aczkolwiek jeżeli dwa powyższe powody nie są żadną przeszkodą, to ze swej strony bardzo chętnie podejmę się tego zadaniamgr_inz_rafal:
Zrobiłem mały eksperyment i zagrałem bez górnego i dolnego scrolla oraz bez muzyki.mgr_inz_rafal:
W takich warunkach gra okazała się mało dynamiczna, na pewno nie ślamazarna, ale jednak trochę :)mgr_inz_rafal:
Nie wiem natomiast co zrobić, aby dynamikę tę podnieść.mgr_inz_rafal:
Może możliwość ponownego wystrzelenia, zanim poprzedni pocisk dotrze do celu?mgr_inz_rafal:
Zgadza się jednak, że gdyby przeszkody do ominięcia zapierniczały tożsamo, to byłaby to katorga.Adam:
Naprawdę zaskakujące. A oczekiwałeś, że...? ;Dmgr_inz_rafal:
Ale zawsze można zrobić coś, co leci ciut wolniej, np. jakiś meteoryt, "cycuś" :)tdc:
Jednak to strasznie brzmi: "TeDeC, kup nowego peceta" do emulacji komputera z 1979 roku?? :DsOnar:
A ja od godziny słucham muzy Wieczora z ROBOTYPEkosa0:
Dzisiaj sluchalem jej cały czas :-)tdc:
Jednak to strasznie brzmi: "TeDeC, kup nowego peceta" do emulacji komputera z 1979 roku?? :DTenchi:
Jeszcze jak, jeśli się weźmie pod uwagę fakt, iż konsola z current genów może być w pełni swobodnie emulowana nawet na nieco starszym modelu...tdc:
W sensie technicznym to ucierpi na tym jakość muzyki (szczególnie w wersji mono czyli pewnie najczęściej spotykanej). Ogólnie jest to trudna techniczna robota dla muzyka, czyli znów kompromisy.wieczor:
(...) robić od razu porządnie to PV będzie finalna :)wieczor:
warto dbac o szczegoly od poczatku i mowie to z wlasnego bolesnego doswiadczenia, bo w przeciwnym wypadku czlowiek laduje z wlasciwie prawie gotowym produktem z mnostwem niedorobek, z ktorych polowa przyprawia o bol glowy a o drugiej polowie nie sposob sobie przypomniec i klops. Albo co gorsza na skutek niedorobek okazuje sie ze jakies fundamentalne zalozenie jest bledne, to juz jest koszmar.wieczor:
I jeszcze jedno: nie zaniedbujcie fazy projektu i planowania. Robcie projekt, mockupy nawet we flashu (swietnie sie do tego nadaje) planujcie etapy implementacji. To pochlania troche czasu zanim w ogole zacznie sie kodowac, ale nie jest to czas stracony. Implementacja wtedy jest naprawde szybka, czlowiek moze sie skupic na tym jak cos zrobic a nie co.wieczor:
A po drugie, jako argument padł brak czasu i na to właśnie odpowiedziałem - stosujac odpowiednie kroki przy pisaniu programu właśnie oszczędza się czas. Niby planowanie i projekt może zajać nawet kilka tygodni, ale za to implementacja również zajmie kilka tygodni zamiast pół roku. I zdaży się i na party a zamiast zużywać potem czas na poprawianie, można się zajać następnym projektem :) Uwierz mi to wszystko z własnego praktycznego doświadczenia, nie z ksiażek.Adam:
Eksperyment pt. "gdy wyciąłem wszystkie dynamiczne elementy, to gra zwolniła". Naprawdętdc:
Ale się nakombinowałeś;)tdc:
Bo tak jest do około 40tdc:
Naprawdę mało Tobie?tdc:
Oj to bardzo niebezpieczne pytanietdc:
Przykładowo nikt mi nie narysował (może teraz Wieczór zacznie rysowanie - byłoby super!) animacji oraz bossów.mgr_inz_rafal:
Etam... Spokojnie :) Lubię podyskutować, nie będę od razu rzucał stolcem :)Adam:
Daje to ZŁUDZENIE dynamiki, ale właśnie o to chodzi autorom.Dracon:
A oglaszales wczesniej "pospolite ruszenie" w tym temacie, zapraszales do wspolpracy? ;)tdc:
Jeszcze nie udało nam się określić o co chodzi w czołówce gry, niemniej wiemy jak to jest z przeciwnikami;):)tdc:
Ogłaszałem naszym grafikom, ale wiedziałem że nie mają czasu.willy:
pociski obcych poruszają się w takim samym tempie co np. powerupy ,a właściwie to się nie przemieszczają tylko stoją w miejscu.xxl:
nie wiem czy mowilem (na zlocie?) - kazda kolejna Twoja gra jest coraz lepsza.gorgh:
zgadzam się!Wieczór:
Odnoszę wrażenie że mało jest bonusów upgrade'ujących broń.tdc:
Wiesz, trzeba mieć po prostu szczęście!;)Wieczór:
W efekcie w levelu 11, już dość gęstym broń mam cały czas na poziomie podstawowym...Wieczór:
No dobra, teraz "szczęścia" miałem więcej udało mi się podnieść broń aż do 4 poziomu, ale już wiem dlaczego - otóż grałem bardzo asekuracyjnie.kosa0:
Nowa wersja zdecydowanie lepsza :-) .Niestety levele trwaja za krótko - ja bym zwiększył czas dwu albo nawet trzykrotnie.kosa0:
Zachowanie wrogów genialne. szczeka mi opadła gdy jeden z nich doszedł do końca ekranu i zamiast zniknąć za nim zaczął się cofać .kosa0:
Masz jakieś plany związane z grafiką górna oraz dolną?kosa0:
Wracam na dobre 16 Czerwca wiec się odezwę do ciebie w wiadomym temacie