Był kiedyś wątek na głównej (w kilku częściach) "Atari w filmach" czy jakoś tak, ale dostępne archiwum chyba do niego już nie dosięga. Chodziło tam raczej o polskie filmy, i np. sam podałem informację o praktycznie wszystkich scenach z Atari w serialu "W labiryncie".
Siedzę i oglądam Big (1988, Tom Hanks, 37 minuta filmu) i trafiam na takie coś. Swoją drogą ciekawe co napisane jest na ekranie. Wygląda na jakiś program w Basicu, wylistowany trzy razy.
Poprosiłem agentów CSI o powiększenie i wyostrzenie ;)
ale odmówili :]
Na oko to jest 3 razy to samo, 2 pierwszych kolumn nie widać. Na pewno jest to program w basicu: 10 PRINT 20 GOTO 10 30 PRINT ".....jakiś tekst, ch wie jaki 40 GOTO 30
Witam. Jaki jest tytuł tego filmu : , który larek zamieścił powyżej. Szkoda, że moje ATARI 65XE nie potrafi wyczarować takiej kobiety. 600XL z tego filmu potrafiło. Pozdrawiam
Trochę dziwny ten wątek... była kiedyś nowinka o Polskich filmach z Atari, ale chyba nic po niej nie zostało...
Dziś na TVP Kultura był film "Król Komputerów", przegapiłem go, podobno bardzo słaby (dziwne - wg opisu cała obsada z wyjątkiem reporterki to mężczyźni), może ktoś oglądał? Ciekawe jakie/jaki komputer był użyty w tym filmie?
Właśnie go obejrzałem i nic ciekawego, strata czasu. W filmie było widać głównie komputery Spectrum/Timex, przelotnie kilka innych modeli, a pod koniec C64. Z Atari zauważyłem tylko naklejkę, możliwe że mignął jakiś model w scenie w sklepie komputerowym.
Prawdopodobnie o "Odrze" - słusznym komputerze polskiej produkcji :)
Taki krótki fragment... Nigdy tak się nie przyglądałem, a tu mamy mnóstwo detali typowych dla mieszkań tamtego okresu...
Ślepa kuchnia z oknem na pokój, stolik z wzorzystym obrusem, kwiaty w butelce... wiklinowy fotel, krzesło, wyłączniki, telewizor, kaloryfer z kamionką i parapetem z roślinami doniczkowymi, lampka, herbata w blaszanym pudełku (zapewne "z paczki"), szafki z charakterystycznymi uchwytami i z dziurkami, lodówka, termos, butelki, drzwi wejściowe malowane farbą olejną, pawlacz nad drzwiami, aluminiowe klamki, drzwi, drewniany wieszak, "spłuczka" zamontowana "na górze", nalepka i inne ozdoby, umywalka na ekranie ze wspólnym kranem i prysznicem dla wanny, nie wspominając o strojach... Chodnik, luksfery... i inne...
Teraz możemy zrobić konkurs, kto coś jeszcze wypatrzy ;)
Mam też wrażenie, że cenzura coś tu wycięła, bo inkasent przeskoczył z kuchni do stołu, mimo wcześniejszego wyraźnego sprzeciwu gospodyni...
Hehe, u mnie w mieszkaniu jeszcze nieco takich "reliktów" zostało. m. in. ta kuchnia z "bufetem", drzwi i parapecik. Generalnie Żelazna Brama & okolice. :)
"Blade Runner 2049" podejrzewam, że Ridley Scott używał motywu naszej platformy już w pierwszej, klasycznej części sci-fi, no tutaj motyw - logo ATARI z najnowszej, jeszcze nie w kinach. Ciekawe...
ogólnie masakra . ..."muchy ... nie nie zauważyłam w ogóle ... wie pan ...tych muchów." Można się śmiać jednakże w oczy również wpada grzeczność i takt tejże konwersacji, co w dzisiejszych czasach nie wiedzieć czemu praktycznie nie istnieje ...