atarionline.pl Atarowe i nieatarowe newsy scenowe - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime26 Oct 2014 21:10

no tak, na c64 wiadomo ze demko chodzi na 64k... na atari nigdy nie wiadomo, takie informacje powinny byc podawane, 64k, 128k czy jeszcze inaczej
      • 2: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 22:10

Po prostu na C-64 rozszerzenia pamięci pomimo iż istnieją, mają bardziej charakter gadżetu niż użytecznego urządzenia, bo komputer ma bardziej charakter zabawki niż poważnego systemu :) I tyle.

Nie widzę powodu aby przyjmować na siłę konwencje stosowane gdzie indziej - tam są inne standardy inne uwarunkowania. U nas np. nikt by nie pomyślał, że demo może mieć problemy z tym żeby ruszać z SIO2SD, nikt nie odpala na compos dem z prawdziwych dyskietek. Tymczasem np. "Uncensored" jeśli nie chcemy używać prawdziwej stacji dysków, wymaga przynajmniej Ultimate :) Które kosztuje więcej niż komputer. Rozszerzenie pamięci czy np. stereo jest u nas powszechne. W C-64 stereo też istnieje ale widziałem dosłownie 2 dema które tego używają. Za w Atari z kolei jak na razie nie przyjęło się VBXE jako standard, w związku z czym 99% produkcji używa GTIA. I tyle.
      • 3: CommentAuthorwieczor

PS. Acha, rozszerzenie pamięci jako takie specjalnie nie wpływa na to co widać w demie. Siłą rzeczy i tak jak jest obsługiwane w większości wypadków traktowane jest jako magazyn na kolejne części. Więc gdyby narzucić ograniczenie do 64 kilo, to jedyne co by się zmieniło to to, że demo by robiło pauzy prosząc o kolejną dyskietkę :) To faktycznie świetny pomysł :)
      • 4: CommentAuthorxxl

zgadzam sie z tym, zeby nie przejmowac na sile konwencji stosowanej gdzieindziej. przyklad: na scenie c64 demka leca z emulatora - ja uwazam, ze poki jest mozliwosc nalezy prace demonstrowac na atari (niestety na niektorych zlotach prace nie sa juz zapuszczane na atari :(
      jednak nadal sie upieram, ze nalezy podawac konfiguracje jakiej praca wymaga. szczytem oszustwa bylo prezentowanie pracy stereo jako muzyki 4kanalowej :-) to samo tyczy sie ilosci pamieci 64k a 128k robi roznice, chce wiedzec czy praca ktora oceniam uruchomi sie na zwyklym atari czy nie. co w tym dziwnego?
      • 5: CommentAuthorwieczor

A któż to prezentował muzykę stereo jako 4-kanałową? Regulamin mówi wyraźnie co jest dopuszczalne w music compo, raczej nikt nie czuje się tu chyba oszukany. Różnicę też słychać gołym uchem, a co do oceny - chyba raczej to specjalnie nie wpływa, bo zwycięska praca była właśnie 4-kanałowa z tego co pamiętam.
      • 6: CommentAuthorxxl
      • CommentTime26 Oct 2014 23:10 zmieniony

a to nie Ty sie upierales, ze Twoja praca jest 4 kanalowa podczas gdy na zlocie odtwarzana byla na 8 kanalach (bo faktycznie zapisuje do 8 kanalow)?
      jesli Twoja prace pusciliby na 4 kanalach tak jak napisales brzmialaby inaczej.
      kolejny argument za tym aby podawac wymagania.
      musisz zrozumiec - to nie chodzi o to czy dopuszczac czy nie do konkursu tylko o rzetelna informacje na temat prac :-)
      • 7: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 23:10 zmieniony

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek twierdził coś podobnego. Twierdziłem owszem zawsze, że wszelkie moje prace są zrobione tak, aby brzmieć na dobrze na 4 kanałach. Jednocześnie wszystkie one są stereo - poza jedną jak do tej pory :) Nie widzę nic złego w tym aby taka informacja była wyświetlana podczas odtwarzania. Zresztą uważam, że tytuł pracy również powinien być w całości prezentowany - informacja o autorze, jak rozumiem, jest kontrowersyjna (przy czym nagle przestaje być w przypadku ST, co ciekawe).

Nadal nie uważam, żeby to miało jakikolwiek wpływ na ocenę czy jakość pracy, co wyraźnie widać po wynikach, ale skoro chodzi o informację - czemu nie.
      • 8:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime26 Oct 2014 23:10

bob_er, a może BD podpadli Ci przedrostkiem Un* w nazwie dema? ;))))
      • 9: CommentAuthorpin
      • CommentTime27 Oct 2014 00:10 zmieniony

Co za bzdury....

Co do muzyki: od lat muzyki 4 kanałowe były odgrywane w stereo. Z lekkim opóźnieniem drugiego Pokeya uzyskiwały "masę" dźwięku, którego nieraz nie miały 8 kanałowe. Postulaty takie są bzdurą i są wprowadzaniem niepotrzebnego zamieszania i dywagacji o nieistniejących problemach.

To samo, co do wymagań pamięci dla dema. Może inaczej - jak sobie autor tego zażyczy, to nie ma problemu - na kompotach można ogłosić, że wymaga 64k ram, bo tu jest minimalny sens. W przypadku wymagań powyżej nie ma to żadnego znaczenia.

Zasłyszałem jeszcze o jakiejś ciekawostce w temacie prezentacji DOCów. Chyba autor tego pomysłu nie ma pojęcia o czym mówi ;)
      • 10: CommentAuthorpin
      • CommentTime27 Oct 2014 00:10

dobra - bo widzę że chodziło o coś całkiem przeciwnego. Czyli potraktowanie muzy 8 kanałowej jako 4. Nie wiem jednak o jaką pracę chodzi. Była natomiast jedna prośba, by pracę 8 chn odpalić w panoramie mono. Nie widzę jednak związku ze sprawą w tym przypadku.
      • 11: CommentAuthorjok
      • CommentTime27 Oct 2014 07:10

xxl: hmm na X leciały z komodorka, z tego co wiem to od zawsze (pierwszy raz z ultimate) - nie widziałem żeby na którymś party leciały z emulatora na kompotach.
      • 12: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime27 Oct 2014 07:10

@xeen: no, taki szlachetny początek nazwy :).
      • 13: CommentAuthorxxl
      • CommentTime27 Oct 2014 09:10

@jok: masz racje, pomylilem sie. teraz sie przyjrzalem to bylo menu ultimate a nie emulatora.
      • 14: CommentAuthorjok
      • CommentTime27 Oct 2014 21:10

W każdym razie party było świetne, dema pozamiatały (tzn 4 pierwsze miejsca)

2 miejsce - BD rozwalili designem i dopracowaniem i flow (mój faworyt)

a pierwsze miejsce MASYWNĄ ilością kontentu (w obu rewelacyjne efekty)
      Comaland (#1) troszkę niespójne, imo za długie i nierówne poziomem. Muzyka w obu dobra, ale bez rewelacji.

3 "rgb" - miało dobre momenty - ale raczej dla ludzi którzy lubią poczytać (nieczytelne) scroll'e na tle ładnej grafiki ;)

4 shape "disko apocalypto" - niesamowita grafika Archmage, spójny (acz dziwny) koncept, konsekwentny design - krótko konkretnie i na temat, też polecam, przyjemnie się ogląda.

Ciekawostką były "mega" kooperacje legendarnych grup:
      fairlight+offence+prosonix (#3)
      Oxyron+Censor Design (#1) - potrzebowali dwudziestu kilku ludzi, prawie "na etacie" zaangażowanych w demo by pokonać Booze (o parę głosów)

Ciekawe music compo - ja w tym czasie jeszcze kończyłem grafikę więc uwaga była nieco podzielona ;) akcent 3 (chyba) polskie kawałki - Randall ponownie na podium.

Na gfx compo tylko 17 prac, ale dość wysoki poziom (mi #2 miejsce podobało się najbardziej) - klika prac wybitnie pod publikę parę konwersji ale ogólnie tendencja wzrostowa. Szkoda, że najlepsi byli zaangażowani w dema i nie wszyscy dali radę wystawić grafiki.

Do tego super żarcie, koncerty i świetna atmosfera.
      • 15:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime29 Oct 2014 19:10 zmieniony

dwudziestu kilku ludzi :)

A to grafa Joka, który przyzwyczaił nas do swojej skromności i nie podał linka :)

->link<-

Seby Los - LOL!
      ->link<-

Czy dobrze kojarzę grę słów?
    1.  
      Seby Los jest świetny :)
      • 17:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime29 Oct 2014 20:10

Dokładnie :) Seby Los rządzi :)
      • 18:

CommentAuthoradv
      • CommentTime29 Oct 2014 21:10

@Jok Jak to zrobiłeś?
      • 19: CommentAuthorjok
      • CommentTime30 Oct 2014 12:10

seby los - he he ;)

adv: tzn??
      no narysowałem - prawie całość powstała na party
      ale nie wiem o co pytasz
      • 20:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime2 Nov 2014 19:11

Dość niespodziewana nowa prodka na jaguara:

->link<-
      • 21: CommentAuthorjok
      • CommentTime16 Nov 2014 23:11

demko z WIP
      ->link<-
      • 22:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime2 Jan 2015 12:01

Jak nie lubię "nowych" dem na PC (no, niektóre są oczywiście super) to demka "na znakach" leżą mi całkowicie:

->link<-
      • 23: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime2 Jan 2015 22:01

Osobiście polecam przejrzenie całej historii TMDC. Sporo tam fajnych produkcji. Aż dziwne, że na ZX/C64 mało jest takich rzeczy. Tam aż się prosi, by tryb tekstowy użyć....
      • 24:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime5 Jan 2015 21:01

Rift na Falcona z 60 do pobrania z DHS.NU
      na Falconie jakby płynniejszy niż na Amidze - czy tylko ja mam takie wrażenie?
      • 25: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime18 Jan 2015 10:01

1bitplane compo:
      ->link<-
      • 26:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime26 Jan 2015 09:01

nowe na VCS:

->link<-
      • 27:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime31 Jan 2015 19:01 zmieniony

Trwa PayBack - party na które falconową invitką zapraszał nas Britellite na ostatnim Silly Venture.

Stream jest na scenesat:
      ->link<-
      • 28: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime31 Jan 2015 22:01

thx za link, amiga compo calkiem fajne, intro na c64 tez
      • 29:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime3 Feb 2015 22:02

demko Dekadence z PB zaiste w klimatach dekadenckich
      ->link<-

Bardzo fajne - bo na gołą A1200.

No i Assembly Summer będzie nastawione na Ami? Świetna wiadomość!
      • 30:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime6 Feb 2015 21:02

znowu VCS

->link<-
      • 31: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime20 Feb 2015 14:02

nowe demo na ste i falcona autorstwa lsl,ktorego mogliscie poznac na sv:
      ->link<-
      • 32:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime20 Feb 2015 14:02

fajne voxele na końcu.
      szkoda że nie ma SV :(
      • 33:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime26 Feb 2015 17:02

A na DHS znowu nowa prodka
      ->link<-
      • 34: CommentAuthors2325
      • CommentTime4 Mar 2015 21:03

z ppa.pl
      "Rozpoczęło się przyjmowanie zamówień na książkę Adama Zalepy zatytułowaną "Zapomniana królowa maszyn". Przedstawiać będzie Amigę w świetle całego rynku komputerowego lat 80-tych i 90-tych aż do chwili obecnej. Nie sposób nie uwzględnić pozostałych konstrukcji z tamtych lat, dlatego przeczytamy także o innych komputerach 8- i 16-bitowych, a więc m. in. ZX Spectrum, Commodore i Atari. Pozycja jest ukierunkowana na szersze grono odbiorców, nie tylko użytkowników i fanów Amigi. Autor skupia się na znaczeniu poszczególnych konstrukcji w kontekście rozwoju rynku, na wadach i zaletach w porównaniu do konkurencji. Przypomniane są sylwetki osób związanych z historią rozwoju tego okresu informatyki, wśród których najbardziej znane to Jay Miner i Jack Tramiel.
      Książka ukaże się pod koniec maja i będzie liczyła 300 stron formatu B5. Wzorem poprzednich zostanie wydana w twardej oprawie. Cena wynosi 40 zł + koszty wysyłki. Zapraszamy na stronę AMIGA.net.pl do działu "Nowości"."
      • 35:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime20 Mar 2015 21:03 zmieniony

nowe demo od still z nvscene 2015.
      świetne przedstawienie

demko smasha/flt ma ładne otwarcie - pomysłowa rzecz.
      • 36:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime13 Apr 2015 23:04 zmieniony

A już za chwileczkę brać commodoreowska będzie się bawiła na Starym Pierniku.
      Może ktoś wpadnie i ... zabierze Atari? :)

->link<-
      • 37:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime12 May 2015 12:05

Niejeden ma na imię Irata :)
      ->link<-
      • 38:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime27 May 2015 21:05

My tu gadu gadu a LiSu puścił wilda na Outline

->link<-
      • 39:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime22 Jun 2015 11:06

najnowsze intro by Desire z tego weekendu ( Nordlicht demoparty in Bremen)
      • 40: CommentAuthorjok
      • CommentTime22 Jun 2015 13:06

Ja polecam to "demko" na VCS - wymiata,
      2 miejsce, o oczko wyżej niż desire na tym samym party

->link<-
      ->link<-

godne polecenia jest też zwycięskie demo na c64 - oxyron/cenzor

->link<-
      • 41:

CommentAuthorcavox
      • CommentTime23 Jun 2015 08:06

może nie nowe ale genialne, wszystko realtime nie żadne filmiki. :)
      • 42:

CommentAuthorcavox
      • CommentTime23 Jun 2015 09:06

jeszcze jedno stare ale jare. A tak w ogóle czy wiecie czym ci ludzie teraz się zajmują ? :) proszę prześledzić trochę historię... zobaczymy kto pierwszy prawidłowo odpowie :)
      • 43:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime23 Jun 2015 13:06 zmieniony

Cavox: w tym wątku opisujemy co nowego się wydarzyło i warto wiedzieć:)
      Wątek z ulubionymi demami jest tutaj: ->link<-

Co do Nordlich:
      To demo na VCS podoba mi się. Heaven - fajny torus.
      Demko na c64 robi wrażenie i w ogóle ale ... te dema są juz dla mnie takie same (mam kłopot z doceninneniem tych prodek Censorów, Oxyrounu itp). Oczywiście może to wynikać z mojej ignorancji. Flow w demkach na c64 to kołysnaka :)
      • 44: CommentAuthorszeryf
      • CommentTime23 Jun 2015 14:06

Niezłe 3D na VCS i fajny torus oraz grafa z Rasty.

Co do demka na C64 to tym razem miała być chyba nieco bardziej "poważna" tematyka a na końcu i tak standardowo poleciały bąki/pszczółki, he he :))
      • 45:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime23 Jun 2015 16:06

@cavox: jeśli chodzi o "Mental", to polemizowałbym z realtime. :) Na żywo generowana była inna ich produkcja, czyli "Dolphin's Dream". Dziś zajmują się tworzeniem tapet i animowanych screensaverów: ->link<-

Zanim przeszli na Amigę, działali na ZX Spectrum pod nazwą Extreme.
      • 46:

CommentAuthorcavox
      • CommentTime23 Jun 2015 20:06 zmieniony

@voy chodziło mi o drugą produkcję Lapsus - Maturefurk

Maturefurk = MadOnion.com = Futuremark
      dobrze prześledzić historię i wszystko jasne :)

a co do Mental to jakbyś wiedział jakie ma wymagania to demo to wcale by Ci sie nie wydawało to takie dziwne. Odpalałem je w niedzielę na sprzęcie a nie na Youtube :)
      • 47:

CommentAuthorcavox
      • CommentTime23 Jun 2015 21:06

co do commodorowskich dem ostatnimi czasy to sie zgadzam ze wiekszosc to po pierdółki, ale te demo jest naprawdę sympatyczne i tylko kompletny FANBOY może je skrytykować.
      • 48:

CommentAuthorvoy

Też je odpalałem na prawdziwym sprzęcie i wiem, jakiej maszyny wymaga. Pomyka bardzo fajnie na BlizzardPPC 060@50 MHz/603e 175 MHz. :)
      • 49: CommentAuthorjesionen

@Cavox: to demko cisnąłeś już w tym wątku ->link<- :)
      • 50:

CommentAuthorcavox
      • CommentTime23 Jun 2015 21:06 zmieniony

ja piernicze następny...!

@jesionen i oczywiście nie omieszkałeś to napisać ? ręce opadają