atarionline.pl Tworzenie ATR - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxxl
      • CommentTime3 Jan 2014 11:01

Poszukuje programu na PC (nie musi dzialac z linii polecen) ktory pozwoli tworzyc .ATR w formacie MyDOS oraz BiboDOS.
      • 2:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime3 Jan 2014 12:01

makeATR
      ->link<-
      • 3: CommentAuthorxxl
      • CommentTime3 Jan 2014 13:01

makeATR nie pozwala tworzyc ATR w formacie BiboDOS (nie pozwoli zapisac 128 plikow w katalogu)
      • 4: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Jan 2014 14:01

To może połątałbyś Franny lub xedisk'a?
      • 5: CommentAuthorxxl
      • CommentTime3 Jan 2014 18:01 zmieniony

autorzy tych programow sa aktywnymi atarianami... przydaloby mi sie takie narzadko :D
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime4 Jan 2014 18:01

Sprawdź plugin do TotalCMD. Mimo, iż ma błędy to jest chyba największym kombajnem do ATR.
      • 7: CommentAuthorxxl
      • CommentTime4 Jan 2014 21:01

sprawdzalem plugin do TotalCMD, nie obsluguje. Ale moze cos sie urodzi - jeden z aeropagitow obiecal pochylic sie nad problemem... kiedys...
      • 8: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime4 Jan 2014 23:01

heh, prawie mnie do tablicy wyciągnięto :). więc tak:
      1. daty nie podam żadnej, bu jej użyjecie przeciwko mnie :P
      2. w samym franny - średnio chce mi się grzebać. wiem, że ma kilka bugów, ale mi one nie przeszkadzają.
      3. ale gdyby przeszkadzały innym - to projekt jest open source. na wszystkie pytania odpowiem, pomóc - pomogę.
      4. tylko uprzedzam - napisany jest fatalnie...
      5 bo może jednak mnie weźmie :). ten bibodos to jak w katalogu zapisuje 128 plików? i jak wygląda link do następnego sektora. generalnie - czym jego dysk różni się od atari dos ii (lub sparty, ale domyślam się, że to mutacja formatu standardowego jest)?
      • 9: CommentAuthorxxl
      • CommentTime5 Jan 2014 00:01 zmieniony

co do 5. jednym zdaniem bez szegolow:

tak samo jak mydos z ta roznica, ze jesli sektor jest wielkosci 256 to wpisy katalogowe zajmuja caly sektor a nie pol. czyli w mydos 8 wpisow po 16 bajtow = 128b czyli polowa sektora. w bibo 16 wpisow po 16 bajtow = 256.