atarionline.pl Formatowanie karty 4gb sdhc na 2gb sd :-) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordavero
      • CommentTime17 Jan 2014 20:01

Witam da się coś takiego zrobić. Potrzebuje karte pod sio2sd. póki co mam tylko 4gb sdhc, może po sformatowaniu na fat 16 i zmniejszeniu jej na 2gb uda się uruchomić

Pozdrawiam
      • 2: CommentAuthormaÅ‚y

Nie. SD i SDHC to są dwa różne protokoły. Samo sformatowanie karty na 2GB nie pomoże, jeśli urządzenie nie obsługuje SDHC.
      • 3:

CommentAuthorlarek

Sio2sd z najnowszym softem czyta karty SDHC. Sam mam 4GB i sprawdza się wyśmienicie.
      • 4: CommentAuthorpyta
      • CommentTime17 Jan 2014 21:01 zmieniony

Może być potrzeba wgrania najnowszego firmware do SIO2SD, aby to zrobić i tak prawdopodobnie potrzebujesz zwykłej karty SD.
      • 5: CommentAuthordavero
      • CommentTime17 Jan 2014 22:01

Tak jest muszę kupić kartę i wtedy upgrejdować
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Jan 2014 23:01

@Davero - no to się wyjaśniła kwestia karty ;)
      • 7: CommentAuthorwieczor

aby to zrobić i tak prawdopodobnie potrzebujesz zwykłej karty SD.

Przypomniało mi się jak nie mogłem otworzyć blistra z kablem, byłem poza domem i nie było nawet głupiego noża. Wstąpiłem do najbliższego sklepu aby kupić nożyczki, a te oczywiście były zapakowane w blister :)
      • 8:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime17 Jan 2014 23:01 zmieniony

Offtopic:

Niby wiem, co to jest blister, ale coś mnie skusiło, aby wyszukać tego w Guglach. Teraz żałuję: ->link<-
      • 9:

CommentAuthorMaW

Fuuuu... nie otwierajcie tego linku od Rafala
      • 10: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime18 Jan 2014 00:01

Ojaaa.... Nie wiedziałem o tej dwuznaczności. Blister znałem tylko jako najbardziej wredne (zapewne najtańsze z opakowań):

->link<- (ten można bezpiecznie otworzyć :))
      • 11: CommentAuthordavero
      • CommentTime18 Jan 2014 12:01 zmieniony

Ok kartę udało mi się wygrzebać sio działa. Terazm mam pytanie da się wyłączać stacje z poziomu sio ? przewijać, włączać itp da się, ale anulować stacje na off udało mi się tylko z pod atari. Jest to pierwsza wersja sio2sd.