atarionline.pl Zmiany w bazie gier, dem, użytków - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthors2325
      • CommentTime22 Oct 2014 19:10

Jeśli jest sam podpis pirata może to być spreader zamiast cracker. To skomplikowane i mnóstwo pracy przed kimś.
      • 2:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime22 Oct 2014 19:10 zmieniony

Przyjmijmy na razie, że zrównamy obie te grupy. Naszym celem jest przerobienie całej kolekcji na TOSEC, potem naniesie się korekty.

A w międzyczasie nowe Robbo:
      Robbo Marik (2014-10-15)(Wolany, Mariusz)(PL).atr
      • 3:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime22 Oct 2014 20:10 zmieniony

@wieczor
      Ja też początkowo opierałem się koncepcji voya twierdząc, że aż takie rewolucje nie są nam potrzebne. Jednak uległem sile rozsądnych argumentów - choćby temu, iż bez dostosowania nazw naszych zbiorów do reszty dostępnych w sieci dalsze rozwijanie bazy oraz jakakolwiek późniejsza jej obróbka może stać się uciążliwa do granic absurdu. Kolejnym niech będzie praca i czas zaoszczędzone na niepotrzebne wyważanie już otwartych drzwi: stosując nasze własne nazewnictwo trzeba by było żmudnie przerobić całą bazę, sztuka po sztuce. Tymczasem o wiele łatwiej, szybciej oraz po prostu wygodniej będzie skorzystać z owoców czyjejś pracy jedynie nieco je poprawiając i dopasowując do naszych potrzeb. A mówiąc wprost: słyszałem od voya, że chętnych do pomocy było już wielu, lecz koniec końców wszystko jakoś rozchodziło się po kościach. Ja obecnie mam czas oraz warunki na tego typu dłubaninę, więc zamierzam wywiązać się z danej obietnicy, ale to nie oznacza automatycznie, iż skłonny jestem poświęcić temu najbliższy rok. :)

@s2325
      Tak jak napisał voy, w pierwszej kolejności naszym celem jest umożliwienie łatwego rozeznania się w tym co już mamy. Na chwilę obecną da się to zrobić wyłącznie poprzez porównywanie sumy kontrolnej plików (czasem mogą trafić się dwa przypadki o identycznej wielkości, ale różniące się zawartością - dzięki voy za zwrócenia na to uwagi, już udało mi się odpowiednio oznaczyć pewnego dubla, którego TOSEC bezwiednie na wyrost zaklasyfikował jako inną wersję). Mając taki materiał o wiele łatwiej będzie wyszukać w nim np. wszystkie gry oznaczone tagiem "cracked" albo "hacked" i następnie przyjrzeć im się bliżej w celu choćby przerobienia na proponowane przez ciebie, całkiem zresztą sensowne moim zdaniem, "spread" tam gdzie okaże się to zasadne. No ale nie wszystko naraz - pomalutku i po kolei.
      • 4: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime22 Oct 2014 21:10 zmieniony

Nazwy nie zapewniaja zadnej identyfikacji. Zwlaszcza w sytuacji gdy ten sam plik w roznych miejscach mozr miec rozne tagi, albo rozne wersje mozna w zasadzie opisac w ten sam sposob. Identyfikacje zapewnia jedynie unikalny hash generowany na podstawie zawartosci a wtedy nazwa nie ma juz znaczenia jak mozna ja bez problemu powiazac z inna. I takie narzedzie jest.
      • 5:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime22 Oct 2014 21:10 zmieniony

Celem naszym jest doprowadzenie do sytuacji, w której użytkownik AOL-u nie będzie musiał korzystać z innych źródeł, a moim zadaniem jest właśnie takie poprzerabianie TOSEC-owskich nazw na podstawie owych hashy, aby każdy plik posiadał swoją unikalną, logiczną winietę umożliwiającą więcej niż jedynie pobieżną identyfikację jego zawartości na pierwszy rzut oka.

Ogólnie widzę, że sprawa wzbudziła pewne zainteresowanie, więc powiem tak: moim zdaniem zmiana nazw na porządne jest naszej bazie bardzo potrzebna. Zaproponowana przez nas metoda to na chwilę obecną jedyne rozwiązanie wchodzące w grę. Ale jeśli użytkownicy mają się czuć uszczęśliwionymi nieco na siłę, no to nie ma sprawy - możemy niczego nie ruszać, z dziką rozkoszą wrócę do przeglądania gier choćby nawet dziś. Dlatego bardzo prosiłbym wszystkich zainteresowanych o wypowiedź w tej sprawie jeszcze PRZED konkretnym rozpoczęciem prac. O ile stare nazwy da się łatwo przywrócić, tak lojalnie ostrzegam, iż za niepotrzebne marnowanie mojego czasu możemy się pogniewać - będę gryzł mocno i boleśnie.
      Decyzja zatem należy do was, ale weźcie poprawkę na fakt, że drugiego takiego szaleńca skłonnego podjąć się tego typu wyzwania raczej szybko nie znajdziecie, jeżeli w ogóle. Czekam jeszcze dzień, góra dwa, a jeśli nic się nie wydarzy to zabieram się do roboty.
      • 6:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime26 Oct 2014 05:10 zmieniony

Cyferki mamy przerobione. Ledwo kilkanaście katalogów na krzyż, a zajęło mi to ponad dwie godziny nieziemskiego dłubania. Dopiero doświadczywszy na własnej skórze można się przekonać jak straszliwie niewdzięczną robotą jest zajmowanie się bazą gier. voyowi należą się za to pokłony do samej ziemi, a ja tylko zrobię swoje i znikam stąd czym prędzej. :)
      • 7:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime26 Oct 2014 08:10

Tylko mi się nie zniechęcaj! Te zmiany są potrzebne.
      • 8: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 14:10 zmieniony

Ja tylko mówię o tym, że czasem bezwiedne kopiowanie rozwiązań nie jest dobrym podejściem do tematu, bo system toseca ma poważne wady, których nie było gdy tosec powstawał. Chodzi o nielegalne znaki w nazwach plików - spacje i nawiasy. Dlaczego nie myślniki i podkreślenia? Na szczęście można to naprawić automatycznie.

Drugie - to nastawienie na emulatory. Sorry, ale użytkownikom prawdziwego sprzętu to trochę utrudnia (zresztą to co było też utrudniało).

Ja po prostu nie widzę najmniejszego sensu, w trzymaniu tych - użytecznych niewątpliwie - informacji - w nazwie pliku. To metoda czołgowa. Mamy XXI wiek, bazy danych są szybkie, powszechne i poręczne. Inna rzecz, że te informacje nie rozwiązują podstawowego problemu AOL - nie zawierają tego co w grze jest istotne. I zawierać nie mogą, bo będzie to informacja nieco dłuższa.

PS. Jeśli jednak zmiana nazw plików jest pożądana, to warto przemyśleć, czy tak jak zrobił to tosec jest dobrze, czy warto zrobić to lepiej ;)
      • 9: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 14:10 zmieniony

A i jeszcze jedno; wg systemu tosecowego, dane o pliku zawarte w jego nazwie nie mają jednej istotnej rzeczy... kluczy do tych danych. O ile jest to w pewnym sensie human readable, to absolutnie bezużyteczne jeśli chodzi o jakieś sensowne uporządkowanie czy przeszukiwanie.

Jeśli dane byłyby zmagazynowane w jakiejś bazie to :

a) od razu można w pół sekundy znaleźć te, dla których jakichś danych brakuje
      b) uzupełnianie danych może być bajkowo proste
      c) wygenerowanie nazwy wg dowolnego systemu, choćby i tosecowego może być absolutnie automatyczne

Więc Panowie, proponuję przemyśleć zagadnienie i wówczas systematycznie działać, żeby się po prostu nie okazało że ta ciężka praca przynosi mniej efektów niż może przynieść.
      • 10:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime26 Oct 2014 16:10 zmieniony

To zapraszam do stworzenia bazy danych, miast mleć ozorkiem. :P Ja się na tym po prostu nie znam, więc metoda "siłowa", czyli na wpół ręczna zmiana nazw na TOSEC jest dla mnie najszybsza (powiedzmy).

TOSEC stał się niekwestionowanym standardem, gdyż użytkowników emulatorów jest po prostu więcej niż używających fizycznego sprzętu.

W przypadku nomenklatury TOSEC aż się prosi o dodanie przełączalnego trybu 80-znakowego do konfiguratora SIO2SD (na standardowe Atari lub z wykrywaniem VBXE).
      • 11: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 16:10

TOSEC nie tyle stał się niekwestionowanym standardem, co po prostu nigdy nie powstało nic innego. A bazę stworzyć można, why not.
      • 12:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime26 Oct 2014 19:10 zmieniony

wieczor:

Dlaczego nie myślniki i podkreślenia?

Osobiście dostaję białej gorączki, gdy widzę w nazwach plików myślniki i martwe spacje - to jest dla mnie kwintesencja burdelu. Czasy BBS-ów i ogólnie DOS-owego nazewnictwa 8.3 już dawno minęły.

te informacje nie rozwiązują podstawowego problemu AOL - nie zawierają tego co w grze jest istotne.

Co mianowicie masz na myśli?

warto przemyśleć, czy tak jak zrobił to tosec jest dobrze, czy warto zrobić to lepiej

Gwarantuję ci, że już jest lepiej - mogę nawet pokazać paluszkiem gdzie konkretnie.

wygenerowanie nazwy wg dowolnego systemu, choćby i tosecowego może być absolutnie automatyczne

Patrz powyższa odpowiedź - już wiem o tym, że nie może być automatyczne, jeśli ma wyglądać tak jak robię to teraz. Maszyna poleci według ustalonego schematu - jedynie czynnik ludzki wyłapie i poprawi to, co z automatu wyjdzie jako błąd bądź nieścisłość.
      • 13: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 19:10

Tenchi:

Czasy BBS-ów i ogólnie DOS-owego nazewnictwa 8.3 już dawno minęły.

Za to przeglądarek internetowych i archiwizerów nie i gwarantuję Ci, że w którymś punkcie będzie fail :)

Tenchi:

nie może być automatyczne, jeśli ma wyglądać tak jak robię to teraz. Maszyna poleci według ustalonego schematu - jedynie czynnik ludzki wyłapie i poprawi to, co z automatu wyjdzie jako błąd bądź nieścisłość.

Dobrze więc, podaj mi przykład. Czyżby tagowanie nie trzymało się ścisłych reguł?

Mówiąc automatyczne, mam na myśli to, że nazwa jest komponowana z elementów zawartych w bazie, nie że są automatycznie "wymyślane".
      • 14:

CommentAuthorvoy

Wieczór, to znajdź mi chętnego, kto będzie się "bawił" w dziubanie info do bazy. Przecież ktoś to musi najpierw zrobić.

Postanowione, koniec... Przejście na TOSEC jest ostateczne i nie zamierzam się z tego wycofywać, a tym bardziej zmieniać na wytyczne hipotetycznej - jak na razie - bazy. Cel, jaki sobie postawiliśmy, jest jasny: dostosować nazewnictwo do powyższych reguł, które są czytelne.

Co do tagowania: rzuć okiem na szablon nomenklatury przedstawiony choćby w Wikipedii i na końcowe punkty w nazwie w nawiasach. To właśnie miejsce na specyficzne wymagania danej platformy i miejsce na informacje jej dotyczące.
      • 15:

CommentAuthorTenchi

voy, spokojnie - są twarde dowody na to, że czynnik ludzki jest niezastąpiony. :)

wieczor:

Za to przeglądarek internetowych i archiwizerów nie i gwarantuję Ci, że w którymś punkcie będzie fail :)

A to już nie mój problem, że ktoś może używać dziwnego bądź niestandardowego oprogramowania - u mnie wszystko działa jak trzeba. :]

Dobrze więc, podaj mi przykład. Czyżby tagowanie nie trzymało się ścisłych reguł?

U TOSEC-a się trzyma AŻ ZA BARDZO i właśnie przez to są nieścisłości. Już pokazuję oraz tłumaczę. Na warsztat bierzemy grę pod tytułem 180. W katalogu z nią widzimy:
      180 (1986)(Mastertronic)(GB).cas - wersja kasetowa, no big deal.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB).xex - czysty XEX.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB)[h Homesoft].xex - crack Homesoftu.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB)[cr Mr. Bacardi].xex - crack Mr. Bacardiego.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB)[cr Mr. Bacardi][a].xex - najprawdopodobniej inaczej scrunchowany crack Mr. Bacardiego.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB)[cr Mr. Bacardi][k-file].atr - obraz dyskietki stworzony przy pomocy AtrUtil, za plik wsadowy służy PIERWSZY crack Mr. Bacardiego.
      180 (1986)(Mastertronic)(GB)[cr Mr. Bacardi][a k-file].atr - tyle samo zajmujący, ale posiadający inną sumę kontrolą obraz dyskietki z AtrUtil. Plikiem wsadowym także jest PIERWSZY crack Mr. Bacardiego. Tymczasem TOSEC, zgodnie ze swoją nomenklaturą z automatu dodał tutaj [a]. Mogłoby to błędnie sugerować, że za plik wsadowy posłużył DRUGI crack Mr. Bacardiego takoż oznaczony tą literą. Aby wyeliminować tego typu nieścisłość rozpakowałem oba ATR-y i po sprawdzeniu co mamy w środku zdecydowałem się zmienić TOSEC-owskie [a][k-file] na [a k-file] aby od razu było widać, że to tylko inny kontener, ale zawartość jest identyczna jak w poprzednim. Dasz radę napisać taką bazę, która byłaby w stanie mechanicznie zrobić coś podobnego? Ja nie żartowałem mówiąc, że u nas będzie lepiej niż u nich, a każdy plik otrzyma UNIKALNĄ DLA SIEBIE winietę umożliwiającą jego łatwą identyfikację na pierwszy rzut oka.
      • 16: CommentAuthors2325
      • CommentTime26 Oct 2014 19:10

Niektóre przeglądarki mają problemy ze ściąganiem plików ze znakiem #. Ze względów oczywistych najczęściej przypada na ziny.
      • 17: CommentAuthorwieczor

Ech, ja miałem na myśli uproszczenie wam roboty. Narzekacie ile roboty jest z renamowaniem plików, a potem pytacie, kto będzie wprowadzał dane do bazy, co jest prostsze - i kilkukrotnie szybsze :) No ale wasz cyrk, wasze małpy. BTW: zipa czy rara nie nazwałbym niestandardowym oprogramowaniem.

Co do hasha - ŻADNA przeglądarka nie zaakceptuje bo hash służy do czegoś innego. Trzeba zrobić url encode.

@Tenchi: mówiąc o ścisłych regułach miałem na myśli to, czy zawsze konkretne pole w kolejności po nazwie zasadniczej oznacza to samo. Przykład który podałeś jest przykładem BRAKU tej reguły. Twój rename jest właśnie uściśleniem.

@voy - to nie baza ma narzucać wytyczne, a być skonstruowana wg wytycznych, oprogramowanie dostosowuje się do problemu, nie na odwrót (albo kończy się to failem).

Czy można założyć że przyjęty standard to:

nazwa(rok)(wydawca)(język)[informacje dodatkowe].rozszerzenie ?

Właśnie informacje dodatkowe... Jakie? Czy jest jakaś sensowna lista?

Baza: wyglądać może np. tak:

nazwa, rok, producent, język, info1, info2, info3 ,... rozszerzenie, hash, nazwa pliku na dysku (serwerze)

ewentualnie info dodatkowe, jako coś co się zmienia , rozszerza może byc w osobnej tabeli. Uzupełnianie informacji wyglada wtedy tak, że jesteś w stanie wypełnić je w parę sekund, pozostawić puste, to czego jeszcze nie wiesz i to nie zginie itp. Nikt nie mówi o wpisywaniu tego wprost do bazy, odpowiednia aplikacja webowa, która przy okazji obliczy hash i sprawdzi czy nie wrzucasz czegoś, czego już nie ma (albo wyciągnie informacje o takim samym pliku z bazy tosec, jeśli on tam istnieje, bo można to wygenerować i trzymać taką bazę informacji osobno). Takie dane można zweryfikować , poprawiać ile razy chcesz, a na koniec zrobić klik i program sam Ci wygeneruje nazwy plików, zgodne z konwencją. A jak nie chcesz , to może wygenerować 8+3. Albo jeszcze inaczej... Sam.

Ale powodzenia :)
      • 18:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime26 Oct 2014 20:10 zmieniony

Ani ZIP, ani RAR nigdy nie miały żadnych problemów z bazami TOSEC-a - możesz mi wierzyć, siedzę w tym od lat.

Czy można założyć że przyjęty standard to:

nazwa(rok)(wydawca)(język)[informacje dodatkowe].rozszerzenie ?

Tak, mniej więcej tak właśnie ma to wyglądać - kolejność pól jest stała. Jeżeli jakiejś informacji brakuje, to zastępuje ją (-).

Właśnie informacje dodatkowe... Jakie? Czy jest jakaś sensowna lista?

Tutaj idziemy na całość i poza korzystaniem z już istniejących ([multijoy], [t +1]) tworzymy także własne ([picture], [enhanced graphics by Gonzo]).

Lecz żeby być uczciwym, po twoim dokładniejszym przedstawieniu idei działania bazy zaczyna mi się ona podobać - dla mnie żadna różnica czy zmieniam nazwę fizycznego pliku, czy wpisuję ją na jakąś listę. Ale pytanie podstawowe: czy ktoś da radę stworzyć taką bazę w najbliższym czasie? Naprawdę chciałbym jak najszybciej powrócić do przeglądu gier...
      • 19: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 20:10

Umówmy się tak - taka idea chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Nie widzę tu kolizji z tym co robicie - gdyż po uzyskaniu zadowalającej odpowiedzi na moje pytanie, dotyczące regularności nazw - baza może wciągnąć to, co już zostało zrobione i nie trzeba tego robić od początku.

Na pytanie kiedy i jak udziele odpowiedzi w tym tygodniu, bo patrząc na moją listę "to do" wydaje mi się, że zaczynam znowu rumakować i to się źle skonczy ;)
      • 20:

CommentAuthorTenchi

Hm, no właśnie chyba nie do końca nie ma kolizji. Jeżeli przykładowo chciałbyś swoje INFO1 zarezerować np. na informację o wymaganej ilości pamięci, INFO2 na informację o stereo, a INFO3 na multijoy, to już zrobi się kociokwik, bo w TOSEC-u i co za tym idzie naszym nazewnictwie używamy do tego jednego pola, którego umiejscowienie może się zmieniać (brakujące informacje o dacie, wydawcy i języku zastępuje się asteriskiem, ale przykładowo brak crackera już nie - to jest pole opcjonalne używane tylko w razie konieczności).
      Byle tylko baza nie korzystała z cudownych wynalazków Micro$oftu typu Excel lub Word. Przez 7 lat użytkowania peceta ani razu nie splamiłem swego dysku tymi aplikacjami i bez względu na szczytność celu to się nigdy nie zmieni, więc nie będę w stanie pomóc. You have been warned. :)
      Ale dobra: przyjmijmy zatem, że ja dalej robię swoje. Skoro baza ma dać radę wyciągnąć sobie co trzeba i ewentualnie potrafić zmienić nazwę pliku na pożądaną, to chyba faktycznie no problem - szczegóły zawsze będzie można dograć potem.
      • 21: CommentAuthors2325

Tutaj ->link<- jest trochę obrazów których emulatory nie widzą ze względu na za długie nazwy plików.
      • 22:

CommentAuthorTenchi

Skoro już o tym mowa, jedyną wadą TOSEC-a są niekiedy pierońsko długie nazwy. Czasem trzeba przejść z tym na główny katalog dysku, bo inaczej potracą się ich końcówki wraz z rozszerzeniami.
      • 23: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Oct 2014 20:10

Tenchi:

Hm, no właśnie chyba nie do końca nie ma kolizji. Jeżeli przykładowo chciałbyś swoje INFO1 zarezerować np. na informację o wymaganej ilości pamięci, INFO2 na informację o stereo, a INFO3 na multijoy, to już zrobi się kociokwik, bo w TOSEC-u i co za tym idzie naszym nazewnictwie używamy do tego jednego pola

Spokojnie, to był tylko przykład. Poza tym baza to jedno, a prezentowana nazwa pliku to co innego, jest pełna separacja i reguły mapowania mogą być dowolne. Można info dodatkowe wciągnąć generycznie w jedne pole a potem w miarę wolnego czasu ktoś to odseparuje.

Tenchi:

Byle tylko baza nie korzystała z cudownych wynalazków Micro$oftu typu Excel lub Word.

Za kogo mnie masz :) Baza danych powiedziałem :) <flame_mode szczegolowo="z fanami SQL Servera">Microsoft nie zrobił jeszcze produktu który by zasługiwał na to określenie</flame_mode>
      • 24:

CommentAuthorTenchi

Za kogo mnie masz :)

Pokornie proszę o wybaczenie - nie każdy ma na czole napisane "jestem normalny i nie pracuję na byle czym" - wręcz przeciwnie (patrz poniżej), przez co z miejsca zakładam najgorsze. :)

Baza danych powiedziałem :) <flame_mode szczegolowo="z fanami SQL Servera">Microsoft nie zrobił jeszcze produktu który by zasługiwał na to określenie</flame_mode>

I to jest bardzo dobra odpowiedź. Ogólnie rozwalają mnie ludzie, którzy do zrobienia listy zakupów na jutro czy chwilowego zanotowania adresu mailowego bądź numeru telefonu otwierają Worda.
      • 25:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime27 Oct 2014 16:10 zmieniony

Dodane do gier:
      Alternate Reality - The City (1985)(Datasoft, Inc.)(US)(cr turbo version by Homesoft).xex
      Arkaneth I (1988)(Rascal Soft)(DE)[BASIC].bas
      Atari Chess (1985)(-)(DE)[BASIC].bas
      Ayo! (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Brain Buster (19xx)(Howarth, R.L.)(US)[BASIC].bas
      Dateline Titanic (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Der Wuerfel Baut Den Turm (1988)(FL)(DE)[BASIC].bas
      Diamantenraeuber (1987)(ACC Software)(DE)[BASIC].bas
      Dr. Livingston (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Koung (1989)(Strotmann, Carsten)(DE).xex
      Lemmings (demo)(1993)(HMC)(CZ).xex
      Math Game, The (19xx)(James, L.)(US)[BASIC].atr
      Mission X (1985)(Atlantic Software)(DE)[h Marc Mazurek)[BASIC].bas
      Patience (19xx)(Howarth, R.L.)(US)[BASIC].bas
      Rescue Sub (1985)(Kruger, K.)(US).xex
      Revoler Kid (1985)(Keiber, H. - Boenold, Micael)(DE)[BASIC].bas
      Ribbit! (19xx)(-)(US).xex
      Rolly Dolly (1984)(Meier, Clemens)(DE)[BASIC].bas
      Tombstone City (19xx)(Cash-Soft)(DE)[BASIC].bas
      Treasure Island (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Tron II (1988)(Enterprices Soft)(DE).atr
      Werewolf (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Yahtzee (19xx)(Friday Fun Software)(UK)[BASIC].bas
      • 26:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime27 Oct 2014 17:10 zmieniony

Dodane do demosceny:
      Atari Sound Demo (1989)(Hawk)(-).xex
      Demologicus - Hidden Part (1993)(Waxsoft)(PL).xex
      Flaga Demo (19xx)(WSL)(PL)(unfinished version).xex
      Frish Intro 2 (199x)(Datri)(CZ).xex
      Frish Intro 4 (19xx)(Datri)(CZ)(stereo).xex
      Frish Intro 5 (19xx)(Datri)(CZ)[stereo].xex
      Frish Intro 6 (199x)(Datri)(CZ)[stereo].xex
      Futurevision SoundDemo (1994)(Buettner, Falk)(DE).atr
      Happy Birthday Chris (1991)(-)(DE).xex
      House of Rising Sun (19xx)(-)(-).xex
      Info Demo'96 (1996)(Datri)(CZ).xex
      LCD Demo, The (19xx)(High-Tech Team)(-).xex
      Maturita (2001)(Svoboda, Petr)(CZ).xex
      Morf - Just for Fun (199x)(-)(NL).xex
      Music Demo (199x)(Paizert, Krzysztof)(PL).xex
      Music with drums (199x)(Sterba, Radek)(CZ).xex
      Phong (1996)(Pussy Proyect)(PL).xex
      Pomsta Sileneho Hulice (2002)(Svoboda, Petr)(CZ).xex
      RAM Demo (199x)(Rheinland Atari Maniacs)(DE).atr
      Sine Intro (19xx)(TACF)(-).xex
      Sniper Intro (2003)(Fly - Premo)(CZ).xex
      Sound-Demo I (19xx)(Homesoft)(US).xex
      Sound-Demo II (19xx)(Homesoft)(US).xex
      Soundmachine Demo, The (19xx)(Piscol, Juergen)(DE)[cr Matisoft].xex
      Speech Demo 4 (19xx)(Spider Man - Spy Hunter)(DE)(PD).xex
      Trabant Demo, The (Analog Research - Chip Special Software)(1992)(DE)[256k Compy Shop only].atr
      Walker Demo (199x)(Datri)(CZ).xex
      • 27:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime27 Oct 2014 19:10

Dodane do użytków:
      Atari Midi Recorder (1991)(Terpin, Chris)(US)[BASIC].bas
      Basic - Podstawy Programowania (19xx)(Klawikowski, Michal)(PL)[BASIC].bas
      Bibo-Assembler to ASCII File Converter (19xx)(-)(-)[BASIC].bas
      Calculator v2.0 (19xx)(-)[BASIC].bas
      Cart Copy (1981)(Young, David)(US)[BASIC].bas
      Casette Logwriter (19xx)(Kweder, Frank)(US)[BASIC].bas
      Chemie v2.0 (1988)(Klubal, Libor)(CZ)[BASIC].bas
      Colorfont Machine, The (1985)(Universe Soft)(DE)[BASIC].bas
      Compiled Turbo Utilities (19xx)(The Cryptic Wizard)(US).atr
      Copy Casette Boot Program to Disk (1981)(Polone, P.)(US)[BASIC].bas
      CTH Fast Basic v2.0 (1991)(Hunt, Tom)(EN).xex
      Daisy Dot II Print Processor (1987)(Goldman, Roy)(US).atr
      Desert Survival Test (19xx)(Kormos, Charles)(US)[BASIC].bas
      Disassembler 6502 v1.0 (1983)(Crider, Gary C.)(US).xex
      Disk-Doktor v1.0 (1989)(Sabath, Peter)(DE).xex
      Diskcopy (19xx)(-)(-)[128k].xex
      Diverse Utilities pack (19xx)(-)(-).atr
      DOS Wizard v1.0.4 (1983)(Crider, C.)(US).xex
      Dr. Disk XL v1.0 (1990)(Game-Killer soft)(US).xex
      Elektronische Worterbuch, Das (1989-09)(hyratron Software)(DE).xex
      Hard Drive Directory Backup v1.0 (19xx)(Horanoff, Jerry)(US).xex
      Hard Drive Restore Utility v1.0 (19xx)(Horanoff, Jerry)(US).xex
      Hypra Soft Basic v1.0 (19xx)(Roeder, Uwe).xex
      Informator v2.0 (1997)(Cermak, Libor)(CZ).xex
      Label Maker (19xx)(Jones, Matthew)(US)[BASIC].bas
      LZWPack v4.1 (19xx)(Biela, Tomasz)(PL).xex
      Mikronotes (1988)(Valka, I.)(CZ).xex
      Mini Office II - Graphics menu (1987)(Database Software)(-).xex
      Mode 9 Pixel Averaging (19xx)(John E.)(UK)[h hack of Pixel Averaging].xex
      Money Converter (19xx)(Swarbrick, Tony)(US)[BASIC].bas
      Multi Tasking Operating System v1.1 (sample)(1988)(DataQue)(US)[256k].txt
      Multi Tasking Operating System v1.1 (sample)(1988)(DataQue)(US)[256k].xex
      MyCopyR! v2.1 (19xx)(Smith, Glenn)(US)[BASIC].atr
      OMNI-Loader (19xx)(MISFIT! Software)(US).xex
      Picture Ripper (19xx)(John E.)(UK).bas
      Point (1994)(RZoG)(PL).xex
      Quick-View Creator (1992-02)(Kractwerk, Von)(-)[BASIC].bas
      Sector Editor v1.0 (19xx)(Pokey)(-).xex
      Sector Spy (1989)(Redner, Oliver)(DE)[a].xex
      Spelling Bee (1984)(Browning, Robert (US)(Side A)[BASIC].atr
      Spelling Bee (1984)(Browning, Robert)(US)(Side B)[BASIC].atr
      Super Duper (19xx)(McMillan, Robert)(-).xex
      Super Duper II (19xx)(Thorin)(-)(PD)[h hack of Super Duper].xex
      T-Edit Text Editor (1986)(Computing)(US).xex
      Tasdum v1.0 (19xx)(Fischer, Detlef)(DE)[BASIC].bas
      Text Converter (19xx)(Schoenbach, Michael)(US).xex
      TML Sample Compiler - The Editor v1.0 (19xx)(TML)(US).xex
      Zero Free v3.0 (1983)(Stortz, Mike)(US).xex
      • 28: CommentAuthors2325
      • CommentTime28 Oct 2014 00:10

Demologicus - Hidden Part (1993)(Waxsoft)(PL) to czarnobiałe fotki w sklepie mięsnym - dużo kiełbas.
      • 29:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime28 Oct 2014 18:10

Dodane w grach:
      4-Player Volleyball (19xx)(Hilger, Jim - Bell, J. Bradley)(US)[BASIC].bas
      Acrobat (198x)(-)(US)[BASIC].bas
      Adventure Island (1984)(Antic)(US)[BASIC].bas
      Alien Attack (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Alphabet Train (1983)S.O.)(US)[BASIC].bas
      Arena Racer (19xx)(Sutherland, J.)(US)[BASIC].bas
      Assault! (19xx)(Walters, Mike)(US)[BASIC].bas
      Avalanche (1980)(Koble, Dennis)(US)(Atari APX)[paddles].atr
      Avalanche (1980)(Koble, Dennis)(US)(Atari APX)[paddles].cas
      Bats (1982-03)(Ockers, Stan)(US)[BASIC].bas
      Beehive (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Big Quest!, The (19xx)(KE-Soft)(DE)(en)[BASIC].bas
      Bombardment (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Bopotron (1985)(Peacock, Kyle)(US)[BASIC].bas
      Bopotron Construction Set (1985)(Peacock, Kyle)(US)[BASIC].bas
      Box-In (1982)(Casten, JD)(US)[BASIC].bas
      Car Calamity (19xx)(Jr., Albert W. Hailes)(US)([BASIC].bas
      Castle Hexagon (1982-10)(Ockers, Stan)(US)[BASIC].bas
      Dimo's Quest v1.3 (2014)(Schulz, Thomas - Prinz, Tobias - Theisse, Hiltonn)(DE).atr
      Dungeon Maker v2.0 (1988)(Bartmess, Andrew)(UK)[BASIC].atr
      Nemezyro (2014)(Simecek, Martin - Pesout, Marek)(CZ)[stereo].xex
      Popeye Pinball (19xx)(-)(US).xex
      RGB (2014)(Eisenhammer, Zdenek - Pavlik, Marek - Powroznik, Adam)(-).xex
      • 30:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime28 Oct 2014 18:10 zmieniony

Dodane do demosceny:
      Edelweiss Megademo (1992)(Chaos Club Chemnitz)(DE)[256k Compy Shop only](Side A).atr
      Edelweiss Megademo (1992)(Chaos Club Chemnitz)(DE)[256k Compy Shop only](Side B).atr
      Pyromania Demo (1997)(Datri)(CZ).xex
      Phoenix Magazine 01 (1993)(IAU Production)(IE)(Side A).atr
      Phoenix Magazine 01 (1993)(IAU Production)(IE)(Side B).atr
      Phoenix Magazine 02 (1994)(IAU Production)(IE)(Side A).atr
      Phoenix Magazine 02 (1994)(IAU Production)(IE)(Side B).atr
      Phoenix Magazine 03 (1994)(IAU Production)(IE)(Side A).atr
      Phoenix Magazine 03 (1994)(IAU Production)(IE)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.0)(1986-05)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.0)(1986-05)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.0)(1986-05)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.0)(1986-05)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.0)(1986-05)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.1)(1986-09)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.2)(1986-10)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 1 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 2 of 3)(Side B).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side A).atr
      New Aladdin, The (Volume 1.3 A)(1986-12)(Disk Publications Inc.)(US)[BASIC](Disk 3 of 3)(Side B).atr
      • 31:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime28 Oct 2014 18:10

Dodane do użytków:
      Altirra 2.60 test15.7z
      Altirra 2.60 test16.7z
      Altirra BASIC v1.21 (2014-10-25)(Lee, Avery)(US).bin
      Altirra BASIC v1.21 (2014-10-25)(Lee, Avery)(US).xex
      Atari Font Maker 1.3.5.7z
      BobTerm v1.22 (1990)(Puff, Robert)(US)(Side A).atr
      BobTerm v1.22 (1990)(Puff, Robert)(US)(Side B).atr
      CTH HD Browser (1991)(Hunt, Tom)(US)[SpartaDOS].xex
      Translator, The (1984)(Atari)(UK)[PAL].atr
      • 32:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime28 Oct 2014 23:10

Kolejne gry:
      Chase (19xx)(Howarth, L.R.)(US)[BASIC].bas
      Circus (19xx)(Analog Computing)(US)[BASIC].bas
      City Bomb (1983)(Bunn, Paul)(US)[BASIC].bas
      Clown Around (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Defending World 3000 (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Diamonds (19xx)(Priggert, Frank)(US)[BASIC].bas
      Dino Battle (19xx)(Cestaro, V. Art)(US)[BASIC].bas
      Dinoventure! (1985)(Lemaitre, Jerry)(US)[BASIC].bas
      Dodge (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Dragon Chase (19xx)(Bacotti, Peter)(US)[BASIC].bas
      Dynamite Dan (1983)(Ockers, Stan)(US)[BASIC].bas
      Escape from Satellite A19790C (19xx)(Faulkner, W.)(US)[BASIC].bas
      Find the Pea (19xx)(Kershaw, Brad)(US)[BASIC].bas
      Galactica (19xx)(Kinnamon, Mike)(US)[BASIC].bas
      Game of Tag, The (1982)(-)(US)[BASIC].bas

Demka:
      Commodore 64 Slideshow (19xx)(Loggie, S. - Stewart, R.)(UK)[BASIC](Side A)[a].atr
      Commodore 64 Slideshow (19xx)(Loggie, S. - Stewart, R.)(UK)[BASIC](Side B)[a].atr
      Rick's 19th Birthday Demo (1996-02-07)(Czech)(CZ).xex

Użytki:
      Teachers Toolbox (19xx)(-)(US)[BASIC](Side A).atr
      Teachers Toolbox (19xx)(-)(US)[BASIC](Side B).atr
      • 33:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime29 Oct 2014 11:10

Nowości w demoscenie:
      Acid (1996)(Poison - Bol - Mirage)(CZ).xex
      Amiga 500 Demo Part I, The (1989-07)(The Magic Crystal)(DE).xex

Nowości w użytkach:
      576XE Memory Tester (19xx)(Peterson, Scott)(US)[576k Rambo].xex
      Atari 800 Kermit v3.3 (1984)(Dunning, John)(US).xex
      Bedit v1.5 (1988-02)(Aycock, Bill)(US).xex

Nowości w grach:
      Card Games for The Atari! (19xx)(-)(US)[BASIC].atr
      Goblin (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Hangman (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Hex Puzzle (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Horrible Secret of Erotica-X, The (19xx)(Walnum, Clayton)(US)[BASIC].bas
      Hunt the Wumpas (19xx)(Poly Versa Technology)(US)[BASIC].bas
      Inspector Clew-So (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Kitten (19xx)(Happy Trash Software)(US)[BASIC].bas
      Knights and Chalices (19xx)(Willard, Bruce)(US)[BASIC].bas
      Kong! (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Kooky's Quest (19xx)(Antic Magazine)(US)(PD)[BASIC].bas
      Kung-Fu (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Laser Gunner (19xx)(Antic Magazine)(US)(PD)[BASIC].bas
      Lumberjack (1984)(Ertl, Bernie - Euker, John)(US)[BASIC].bas
      Lunar Mission (19xx)(-)(-)[BASIC].bas
      Stimulating Simulations - #3 Lost Treasure (1979)(Hayden Book Company)(US)[m Jackson, E. - Lewis, R.][BASIC].bas
    1.  
      Well,

- Diamonds by Frank Priggert is a type-in listing from a german magazine, so (DE) would be correct
      - Kitten is another type-in listing from a german magazine, so again (DE) would be correct; webpage of Happy Trash software is here: ->link<-
      • 35:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime29 Oct 2014 22:10

Thank you for the information. I corrected all the inaccuracies.
      • 36:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime30 Oct 2014 08:10

Nowe gry:
      Maze Maniac (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Maze Race (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Miami Ice (1986)(Compute!)(US)(PD)[BASIC].bas
      Midway Campaign (1980)(Microcomputer Games)(US)[BASIC].bas
      Mini Billard (19xx)(Kamps, Thomas)(US)[BASIC].bas
      Motie (1983-03)(Ockers, Stan)(US)(PD)[BASIC].bas
      Munch'in Climb'in (19xx)(Comeau, Mark)(US)[BASIC].bas
      Mushroom v1.1 (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Nerm of Bemer (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Odd Man Out Plurals (19xx)(Real, W.J.)(US)[BASIC].bas
      Olympiad (1984)(Compute!)(US)(PD)[BASIC].bas
      One On One! (1983)(Compute!)(US)(PD)[BASIC].bas
      Paratrooper (1985)(Compute!)(US)(PD)[BASIC].bas
      Piggy Bank (19xx)(-)(US).xex
      Piggy Bank (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Price is Right, The (1981-01)(Vorndam, Kevin - Waller, John)(US)[BASIC].bas

Nowe w demoscenie:
      Crue Demo (1995-08-27)(NIP)(CZ).xex

Nowe w użytkach:
      Chemistry Assistant v1.0 (1982)(Cestaro III, V. Art)(US)[BASIC].bas
      De-Rezilyzer v1.0 (1985)(The Mad Programmer)(US)]BASIC].xex
      Recover.COM v1.1 (1989-09-23)(Lowery, Tim)(US).xex
      Words Are Fun (19xx)(Antic Magazine)(US)(PD)[BASIC].atr
      X-Com Wedge,The v2.1 (1989)(Bachman, Ed)(US).xex
      • 37:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime31 Oct 2014 00:10 zmieniony

Dziś najnowsze wersje paczek dzień wcześniej niż zwykle - zapraszam do pobierania! :)

Kolejna porcja softu w programach użytkowych:
      16K Cassette Copier (19xx)(-)(US).atr
      Archiver and Editor v1.0, The (1984)(Spartan Software of MN)(US).atr
      Archiver and Editor v1.1, The (198x)(Spartan Software of MN)(US).atr
      Archiver and Editor v1.2, The (198x)(Spartan Software of MN)(US).atr
      Atari Memory Test (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[Req OS B].asm
      Atari Memory Test (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[Req OS B].cas
      Atari Memory Test (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[Req OS B].xex
      Backup Master (19xx)(Computer Age)(US).atr
      Bit by Bit v1.0 (1981)(Stillings, Dave)(US).atr
      Black Rabbit v1.5 (198x)(Moriarty, Brian)(-).atr
      CasDis v1.0 (1982)(Vervan Software)(US).atr
      CasDup v2.0 (1982)(Vervan Software)(US).atr
      Copy disc to tape for DOS 2.0&2.5 (1986)(B&K)(-).xex
      CopyCat (1982)(Jones, Ralph)(US).atr
      Disk Catalog (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Disk to Tape (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Disk-Cassette Manager (1984)(MAO)(US).atr
      Kilowatts Electricity Analysis Program (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[BASIC].bas
      MS-Copy v1.8 (1988-02)(Schubbert, Michael)(DE).atr
      MS-Copy v1.8 (1988-02)(Schubbert, Michael)(DE).xex
      Multi-Load Tape To Disk Copier (198x)(-)(US).atr
      Multi-Load Tape To Tape Copier (1983)(W.Enterprises)(US).atr
      Multiboot to Cassette (1984)(MAO)(US).atr
      Rob.C Menu Maker (198x)(C., Robert)(US).atr
      Rob.C Menu Maker v1.0 (198x)(C., Robert)(US).atr
      Rob.C Menu Maker v1.1 (198x)(C., Robert)(US)[cr Ripoff Software].atr
      Speedy Backup v1.3 (1986)(Compy-Shop)(DE).xex
      Spring Nature Quiz (1983)(Analog Computing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Super Archiver Byte Copier v1.4, The (1988-05-05)(Puff, Robert)(US).xex
      Super Archiver RPM-Diagnostic v1.3 (1987-12)(Puff, Robert)(US).xex
      Super Disk to Tape (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Super Duper (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Super Mover (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Super Tape Copier (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Tape to Disk (198x)(McMillan, Robert)(US)(PD).atr
      Ultra Speed Backup v2.3 (1986-05-31)(-)(US).atr
    2.  
      Well,

download of Ultra Speed Backup v2.3 (1986-05-31)(-)(US).atr does not work. Hopefully this can be fixed.
      • 39:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime31 Oct 2014 20:10

Fixed. :)
      • 40:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime2 Nov 2014 18:11 zmieniony

Nowości w grach:
      Apple Tree Pinball, The (1984)(Hunt, Terry)(US).xex
      Hangman (19xx)(Howarth, R.L.)(US)[BASIC].bas
      Noisy Giant, The (19xx)(Parker, Charlie)(US)(PD)[BASIC].atr
      Pro Tour Golf (1980-10-29)(White, Jerry)(US)[BASIC].bas
      Quest I (19xx)(Reynolds, Brian - Zett, J. Alan)(US)[BASIC].bas
      Red Hot (19xxx)(-)(US)[BASIC].bas
      Road Race (1983-01)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Robot Raid (19xx)(Kormos, Charley)(US)[BASIC].bas
      Sea Battle! (1986-04-27)(Crawford, T.J.)(US)[BASIC].bas
      Shoot It (19xx)(Coleman, Paul)(US)[BASIC].bas
      Siege (1984-06)(Analog Computing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Smurf! (19xx)(KE-Soft)(DE)[BASIC].bas
      Snow Bird (1983-01)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Space Mines (19xx)(Wilkes, Jeff)(US)[BASIC].bas
      SpaceAce Running (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Spellbound (19xx)(Brown, H.)(AU)[BASIC].bas
      Spy Plane II (19xx)(Bacotti, Peter)(US)[BASIC].bas
      Squirm Tracks (19xx)(Keypunch Software)(US)[BASIC].bas
      Ssssnake! (1986)(Antic Publishing)(US)[BASIC].bas
      Starlanes (19xx)(D.L.D.)(US)[BASIC].bas
      Starsector Defense (1984-07)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC].bas
      StarTrek (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Stratoblaster Outpost (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Stunt Man (1982)(Parker, Charles)(US)[BASIC].bas
      Super Wumpus Caves (1986-07)(Emmerich, Jack - Hoge, Andrew)(US)(PD)[BASIC].bas
      Thunderbird (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Tight Rope (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      Tiles (1988)(Compute!)(US)[BASIC].bas
      Trivia Time (1985)(WOP - Balmy Don Software)(US)[BASIC].bas
      Ufo Angriff! (19xx)(-)(DE)[BASIC].bas
      Witching Hour, The (19xx)(-)(US)[BASIC].bas
      World Power (1982-08-06)(Javorski, Joe - Steinbrecher, Jim)(US)[BASIC].bas

W demoscenie:
      Allstars Demo (1997)(Czech)(CZ).xex
      Crack 3 Demo (1996-03-24)(Czech)(CZ).xex
      WAF Demo, The (1992)(Wuerzburger Atari Front)(DE)(128k)(Side A).atr
      WAF Demo, The (1992)(Wuerzburger Atari Front)(DE)(128k)(Side B).atr

Nowe w użytkach:
      Arcmate v1.0 (1987-09-19)(Caroll, Wm)(US).xex
      Chemistry Drill (1981-07)(Packer, Brent - Voskuil, Jon)(US)(PD)[BASIC].bas
      Daisy-Dot II Font Editor (19xx)(US).xex
      Diskette Sector Copy v1.0 (1984-05-27)(Cognos)(US)[BASIC].bas
      Grip Assembler (1986)(Henry, Bruce)(CA)[BASIC][a].atr
      Home Security System, The (1986)(Payne, Ken)(US)[BASIC].atr
      MOD-Player v1.11 (1992)(The Gatekeeper)(NL).xex
      • 41:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime2 Nov 2014 18:11 zmieniony

Z zupełnych nowości przybyło grywalne demo Secretum Labyrinth Kings Gold od Atlantis Games Group:

Secretum Labyrinth Kings Gold (demo-playable)(2014-10-29)(Atlantis Games Group)(US)(beta).xex
    3.  
      Well,

Kemal Ezcan used various pseudonyms, e.g.
      - Disk Ripper
      - Byte Nibbler
      - Michel Plejier
      and others which I do not remember.

Smurf! was programmed by Kemal Ezcan and appeared as a type-in listing in a german magazine, thus (DE) would be correct here...
      • 43:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime2 Nov 2014 20:11

Corrected. Thanks for the info.
      • 44: CommentAuthors2325
      • CommentTime2 Nov 2014 22:11

Dzięki nazwom zgodnym z TOSECem wiadomo wreszcie która gra została zrobiona w edytorze PCS. Wyjątkiem był tylko świeżo wrzucony Apple Tree.
      • 45:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime2 Nov 2014 22:11 zmieniony

Dzięki temu można w końcu wyszukiwać po dacie, autorze, kraju pochodzenia, czy wymaganiach. To stanowi niezaprzeczalną zaletę TOSEC.

Nowe gry ze zmarłego konkursu:
      Catch the Skull v1.0 (2014-11-02)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).atr
      Catch the Skull v1.1 (2014-11-02)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).atr
      Catch the Skull v1.0 (2014-11-02)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).xex
      Catch the Skull v1.1 (2014-11-02)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).xex
      Duchoskoczek (2014-11-02)(Cieslewicz, Tomasz)(PL)(beta)(FW).atr
      Rest In Peace - You Only Live Once (2014-11-02)(tbxx)(PL)(en)(FW).atr
      • 46:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime3 Nov 2014 10:11 zmieniony

Nowe w użytkach:
      Altirra 2.60 test17.7z
      Altirra 2.60 test18.7z
      Altirra BASIC v1.25 (2014-10-31)(Lee, Avery)(US).bin
      Altirra BASIC v1.25 (2014-10-31)(Lee, Avery)(US).xex
      Altirra BASIC v1.26 (2014-11-01)(Lee, Avery)(US).bin
      Altirra BASIC v1.26 (2014-11-01)(Lee, Avery)(US).xex
      Altirra BASIC v1.27 (2014-11-02)(Lee, Avery)(US).bin
      Altirra BASIC v1.27 (2014-11-02)(Lee, Avery)(US).xex
      AtariTools-800 0.5.0 beta.7z
      Stella 4.2 (Win32 and Win64).7z
      Stella 4.2 (Win32).7z
      Stella 4.2 (Win64).7z

Nowe w grach:
      Rest In Peace - You Only Live Once v2 (2014-11-03)(tbxx)(PL)(en)(FW).atr
      • 47:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime4 Nov 2014 00:11

Nowe gry:
      Catch the Skull v1.2 (2014-11-03)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).atr
      Catch the Skull v1.2 (2014-11-03)(Szpilowski, Michal)(PL)(en)(FW).xex
      Galactic Conflict (19xx)(Haley, Kevin)(US)[BASIC](Side A).atr
      Galactic Conflict (19xx)(Haley, Kevin)(US)[BASIC](Side B).atr
      Monopoly Games Disk (19xx)(C and T ComputerActive)(US)(PD)[BASIC].atr

Nowe dema:
      Fire Demo (1997-09-01)(Datri)(CZ).xex
      Rick Last Demo (1995)(Bol - Rick Paralax)(CZ).xex

Nowe użytki:
      GTIA Loader and Dump (19xx)(Cox, Bryan)(US)[BASIC].bas
      LittleLister (19xx)(Curzon, R.)(US).xex
      Screens v1.0 (1986)(Wrobel, Joseph J.)(US)(SW)[BASIC].atr
      Trigonometry Machine, The (1985)(Lee, Donald B.)(US)[BASIC].bas
      • 48:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime5 Nov 2014 00:11 zmieniony

Nowe użytki:
      Daisy-Dot II Font Ultlities (19xx)(-)(US).xex
      Flash Count (1984-03)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC].bas
      Flash Count (1984-03)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC][m].bas
      Flash Count (1984-03)(Antic Publishing)(US)(PD)[BASIC][m][a].bas
      Function Machine,The (1981)(Macomb Intermediate Schools)(US)[BASIC].bas
      LabelPlus v1.9RF (1984-06-18)(Wuz Corp.)(US)[BASIC].bas
      Multi-Copy v1.1 (1985-11-01)(Gill, Chuck M.)(US)[BASIC].bas
      Music Major (19xx)(-)(US)[BASIC].atr
      PTR Font for Gemini Printers (1984-09)(Elwood, Dave)(US)[BASIC].bas
      TextPro v2.5r (1986)(Collins, Mike - Riche, Ronnie)(US)[128k][BASIC].atr
      Word Builder v1.0 (1985)(Novatari Program Exchange)(US)[BASIC](Side A).atr
      Word Builder v1.0 (1985)(Novatari Program Exchange)(US)[BASIC](Side B).atr
      • 49:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime7 Nov 2014 00:11 zmieniony

Nowa gra:
      StarTrek Space War (19xx)(-)(-)[BASIC].bas

Nowe w demoscenie:
      Atari Beethoven (19xx)(DuHamel, Bob)(US).atr
      Music Demo (1995-10-04)(Czech)(CZ).xex
      Pictures 1 - LACE Public Domain Disk #37 (1994)(London Atari Computer Enthusiasts)(GB)(PD)(Side A).atr
      Pictures 1 - LACE Public Domain Disk #37 (1994)(London Atari Computer Enthusiasts)(GB)(PD)(Side B).atr
      Power of American Natives Demo (1995-07-14)(Fox-1)(NL)(PD)[256k](Side A).atr
      Power of American Natives Demo (1995-07-14)(Fox-1)(NL)(PD)[256k](Side B).atr

Nowe w użytkach:
      Atari Epson Lister v2.0 (1983-04-02)(Warman, Kiefer)(US)[m Frank Gray][Req Atari 850][BASIC].bas
      Multiply 1-6 (1981)(Macomb Intermediate Schools)(US)[BASIC].bas
      • 50:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime7 Nov 2014 18:11

Nowe w grach:
      Hook (demo-playable)(2014-09-20)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Hook (demo-playable)(2014-10-10)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Hook (demo-playable)(2014-10-21)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Hook (demo-playable)(2014-10-26)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Hook (demo-playable)(2014-11-04)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Hook (demo-playable)(2014-11-06)(Gonzo)(PL)(alpha).xex
      Moria (2014-11-05)(Jefferson, Shawn)(US)(beta)[Req VBXE][Req MaxFlash 1M-8Mbit].bin
      Secretum Labyrinth Kings Gold (demo-playable)(2014-11-05)(Atlantis Games Group)(US)(beta).xex

Nowe w użytkach:
      Altirra 2.60 test19.7z
      Altirra BASIC v1.28 (2014-11-07)(Lee, Avery)(US).bin
      Altirra BASIC v1.28 (2014-11-07)(Lee, Avery)(US).xex
      AST-Turbo 2000 System Converter (1989)(_Ajek)(PL)[!].cas
      System Turbo 2600 Kopier (1988)(Bereznicki, Miroslaw - Rozynek, Zygmunt)(PL).cas