atarionline.pl Serwis/Naprawa Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime16 Mar 2014 17:32

Cześć, jestem nowy na forum, ale Atari 800xl mam od 1986:) wyciągnąłem je ostatnio (po 15 latach) z szafy i niestety, jest dead;( po podłączeniu do zasilania doda nie swieci.

Nie mam innego zasilacza żeby sprawdzic a elektronik ze mnie zaden (lutownicy sie boje;))

Znacie kogoś w KRAKOWIE kto może zaglądnac do mojej Atarynki co jej jest? Nie chce iść do byle kogo kto ma miernik i lutownice a widzę ze jest wciąż spora grupa atarowców, co mnie cieszy:)

Krzysiek Kuc
      Gtalk: krisqc
      • 2:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime16 Mar 2014 18:37

@kris3d

Moim zdaniem the best is Lotharek : ->link<-
      • 3: CommentAuthorpin
      • CommentTime16 Mar 2014 18:41

W Krakowie? - zapraszam do mnie ;)- okolice "Piasków"

tel.: 795-841-990 - po 18:00 do 23:00
      • 4:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime16 Mar 2014 19:42

Super, dzięki:) Odzywam się:)
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime16 Mar 2014 20:44

Ok, kontakt nawiązany ;)-
      • 6: CommentAuthorwaryl
      • CommentTime6 Apr 2014 11:49

Mam w zasadzie sprawną stację dysków CA2001 z wbudowanym TOMSem. Niestety po 25 latach pękł zarówno mimośród docisku, jak i ułamał się kawałek plastikowej podstawy (niestety stacja kiedyś mocno "dostała" pracując kilka lat na "giełdzie"), na której osadzony jest klucz zamykający stację. O ile mimośród jakoś połatałem drucikiem, to brak pomysłu i możliwości na naprawę pękniętej podstawy dla tego klucza.

Szukam więc stacji ca2001 z nieuszkodzonymi częściami jak wyżej, żeby ją skanibalizować na części, albo kogoś kto jest w stanie to naprawić.
      • 7: CommentAuthorbarf31
      • CommentTime4 Oct 2014 20:32

Witam. Jest ktoś chętny do naprawy magneciaka CA12 z systemem turbo dopiero go zanabyłem i nie potrafię go ogarnąć a coś tam było już grzebane chyba z kabelkiem audio do mp3. Kartridż też mam blizzarda od ST electronic czy jakoś tak też do ewentualnej naprawy. Mogę wysłać chyba, że ktoś z wlkp to podrzucę. Pozdrawiam Bartek
      • 8: CommentAuthorfder
      • CommentTime13 Sep 2016 22:51

Przepraszam - wiem, że w nie w temacie Atari, ale czy może znacie kogoś z Krakowa kto zajmuje się naprawą Nintendo DS (model Lite)?
      • 9:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime14 Sep 2016 00:10

Cześć, jest jakiś serwis na Kazimierza Wielkiego ale nie wiem czy jeszcze działa, wygoogluj. A co jej jest?
      • 10: CommentAuthorfder
      • CommentTime14 Sep 2016 15:22

Chodzi o 3 konsole ND Lite
      - jedna wymiana ekranów (bad piksele),
      - jedna nie włącza się w ogóle (czarny ekran),
      - jedna nie czyta cartów.
      Fajnie, jakby z 3 można uzyskać 2 sprawne:)
      • 11: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime13 Feb 2017 19:58

serwus, podłączam się do wątku..padła mi 130ka z 320 kb na pokładzie...po podłączeniu do crt słychać szum, zaś po podłączeniu do LCD nic nie słychać ani nie widać.
      Moje pytanie : kto byłby w stanie podjąć się serwisu komputera? oczywiście za dewizy :)
      • 12:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime13 Feb 2017 20:54

@ fder
      mogę dać ci namiary na znajomych z Łodzi ,niektórzy doskonale pamiętają czasy Atari/Amigi .

->link<-
      Ami-Pro - możecie przedzwonić i zapytać co do konsol przenośnych nie jestem pewien czy ma dostęp do podzespołów .

->link<-

U.C.S. - Arek miał kiedyś sporo St/ków ,jest szansa że do tej pory coś mu się ostało , za kaskę jest szansa iż podjął by się naprawy ,zadzwoń i zapytaj.
      • 13: CommentAuthorkraken
      • CommentTime27 Sep 2017 13:14

Witam
      Szukam złotej rączki do serwisu Atari 65 XE w Warszawie.
      Dziękuję za każdy namiar.
      • 14: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime27 Sep 2017 14:55

Spróbuj skontaktować się z Simiusem, portal atari area
      • 15: CommentAuthorjesionen
      • CommentTime27 Sep 2017 20:01

@kraken: może nie w Warszawie ale polecam RJ1307, sprawy niemożliwe robi od ręki :) . Napisz do niego a się nie zawiedziesz. Pozdrawiam :)
      • 16: CommentAuthorpin
      • CommentTime27 Sep 2017 23:02

@kraken - jest również Jer (atari.org.pl), były szef serwisu Atari w Polsce. Adres: Modlin, więc daleko nie jest. :)
      • 17: CommentAuthorr-tea
      • CommentTime24 Mar 2018 14:04

Witajcie.
      Niegdy wcześniej nie miałem do czynienia z Atari (lecz raczej C64 i Amiga), a ostatnio wpadł mi w ręce za grosze model 65XE. Ma dość pordzewiałą płytę, głównie w okolicy modulatora TV. Po podpięciu do zasilania i włączeniu zapala się czerwona dioda. W magnetofonie działa przewijanie. Na kablu antenowym nie ma sygnału. Teraz czekam na kabel video aby i tam sprawdzić.
      Rozebrałem całość, wstępnie oczyściłem miękkim pędzelkiem. Brudu było mnóstwo, w tym robactwo, zdechłe pająki.
      Teraz plan mam taki, żeby wymoczyć płytę w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, a następnie w tym samym płynie ją wyszorować szczoteczką do zębów.
      Następnie wymoczyć w izopropanolu, czy jakoś tak (Cleanser IPA), a później się zobaczy jak cały ten syf puści. Czekam teraz na zamówione kuwety.
      Załączam zdjęcie najbardziej zardzewiałego miejsca.
      Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie, zanim zacznę?
      • 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Mar 2018 11:13

Plan dobry :)
      • 19: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime25 Mar 2018 11:44

Serio? Może o czymś nie wiem, ale jeszcze nie słyszałem, zeby ktoś namaczał elektronikę? Skoro nie działa zardzewiały modulator to chyba najpierw należy go wylutować, oczyścić z rdzy i zobaczyć co jest nie tak...
      • 20: CommentAuthorSamarexus
      • CommentTime25 Mar 2018 21:44 zmieniony

@QTZ
      @kris3d
      @r-tea
      świeży wątek w tej kwestii na ppa.pl
      • 21: CommentAuthorrelnet13
      • CommentTime25 Apr 2018 10:35

Wiecie może gdzie w Białymstoku można naprawić atarynkę ?
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Apr 2018 20:43

QTZ:

Serio? Może o czymś nie wiem, ale jeszcze nie słyszałem, zeby ktoś namaczał elektronikę?

To mało słyszałeś :)

A niżej mały poradnik od elektronika z 25-letnim doświadczeniem w restaurowaniu zabytkowych sprzętów, nie tylko komputerów. Zobaczył ten wątek i podesłał mi swoją metodę na maila:

er:

demontaż. demontaż płytki pcb w środku. gotowanie metalowej obudowy w wodzie 5 minut. gotowanie w mocnym occie pół godziny. znów gotowanie w wodzie 5 minut. następnie trzeba to zanurzyć w acetonie dla oczyszczenia finalnego. wyjąć pensetą i położyć na czystej tekturze (np z jakiegoś pudełka) po pięciu minutach. osuszyć suszarką. pomalować całość 2-3 krotnie dokładnie lakierem bezbarwnym z wysuaniem każdej warstwy w procesie naturalnym. pierwsze osuszanie powinno być wspierane 1 minutowym podgrzewaniem. lakier staje się rzadszy i wnika naprawdę głęboko zabezpieczając na dużo dłużej. rdza prędko nie wróci po moim zabiegu. drugą opcją jest usuwanie galwaniczne następnie galwanizacja ale jest to w tym przypadku zupełnie nieopłacalne

Warto posłuchać starego wyjadacza :)
      • 23: CommentAuthorpawelkrak
      • CommentTime15 Oct 2018 23:17

Witam. Czy serwis Atari w Krakowie jest nadal aktualny ? Mam 65XE z odzysku, pali się dioda power ale obrazu brak i po SVIDEO i po CHINCH. Dzięki i pozdrawiam.
      • 24: CommentAuthor_kriss_
      • CommentTime24 Nov 2018 11:50

Komputer potraktowany prawdopodobnie zasilaczem od c64, jeżeli chcesz naprawić pisz na priv. Pozdrawiam
      • 25: CommentAuthorLuk
      • CommentTime7 Jan 2019 17:31 zmieniony

Witajcie...po 29 latach

29 lat od rozstania sie z Atari 130xe z magnetofonem (ale uturbionym na Malborskiej w Krakowie) powróciłem do Atari tym razem 1040Stf z małym zestawem na zdjęciu.

Ktos zna namiary na serwis ST w Krakowie? Kilka problemów mam po zbyt długim włączeniu: 1- mrugający obraz przez eurozlacze 2: nie działająca stacja dyskietek 3- system w języku francuskim

Pozdrawiam

Luk
      • 26:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime7 Jan 2019 18:16

Cześć , fajnie że jesteś :-) Najlepiej poprzez @Kroll/a skontaktuj się z Gwinter/em poprzez to forum .

Ps.Zaraz przeczytają i odpiszą sami :-) .
      • 27: CommentAuthorgwinter
      • CommentTime7 Jan 2019 22:08

@Luk
      Odezwij się na pw, coś poradzimy.
      • 28:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime12 Jan 2019 01:46

Prawie 5 lat temu wróciłem z moim Atari 800xl do żywych :) Wszystko to wina Pinokia;) @pin, trzeba uczcić okrągła rocznicę nawiązania kontaktu z obcymi;)
      • 29: CommentAuthorpin
      • CommentTime12 Jan 2019 01:54

... nie powiem wpadaj jutro, bo będzie to moja wina. Najlepiej nawiąż kontakt z władzą ustawodawczo-wykonawczą a resztę dogadamy wieczorową porą ;). I na miłość boską bez SAMOCHODU!!11 ;)
      • 30:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime12 Jan 2019 16:26 zmieniony

.
      • 31: CommentAuthortebe
      • CommentTime12 Jan 2019 20:05

dwóch mężczyzn porwało przypadkowego przechodnia, związali go i przetrzymywali w odosobnieniu, poszkodowany twierdzi że przez cały ten czas zmuszali go do oglądania starych komputerów, gier i czegoś co nazwał "demami", trwają poszukiwania porywaczy ... ;)
      • 32:

CommentAuthorpabloz1974
      • CommentTime13 Jan 2019 11:27

Okazało sie że to nie byli mężczyźni tylko SIOstry. Jedna nawet ma długie włosy :-)
      • 33: CommentAuthorkazik
      • CommentTime29 Jun 2019 10:47

Cześć
      Możecie kogoś polecić kto przywróci do życia 800XL ?
      Marzy mi się powrót do przeszłości (mój pierwszy komputer)
      Objawy: czarny ekran oraz wydaje jakieś dźwięki podczas wciskania klawiszy funkcyjnych.
      • 34: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime29 Jun 2019 12:28

pogadaj z Simiusem (forum atari area), on zdaje się potrafi naprawić Atari, Warszawa
      • 35:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime30 Jun 2019 01:22 zmieniony

@kazik
      może kabel jest uszkodzony ,ale dźwięk od funkcyjnych może źle wróżyć ...
      • 36: CommentAuthorjesionen
      • CommentTime30 Jun 2019 19:29 zmieniony

.
      • 37:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime2 Jul 2019 20:04

@kazik - a skąd jesteś?
      • 38: CommentAuthor_kriss_
      • CommentTime2 Jul 2019 20:42

@kazik ja Ci mogę go naprawić, ale tylko wysyłkowo.
      • 39:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Feb 2020 15:21

Zestawienie informacji o podstawowej diagnostyce Atari. Mamy: czarny ekran, czerwony ekran, Self Test, etc.:

->link<-

• 40: CommentAuthormisk
      • CommentTime2 Nov 2020 22:08

Cześć,
      Czy Forum może polecić kogoś do serwisu Atari 65xe z Poznania?
      Pozdrowienia
      • 41:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Nov 2020 09:59

Kiedyś naprawiał różne rzeczy Pajero, spod Poznania, ale nie wiem jak jest teraz.
      • 42: CommentAuthor_kriss_
      • CommentTime3 Nov 2020 16:03

Możesz dostarczyć do mnie, mieszkam 50 km od Poznania lub możesz wysłać do paczkomatu. Jak się zdecydujesz pisz na priv.
      • 43: CommentAuthorwrona
      • CommentTime15 Nov 2023 21:17

Hej,
      potrzebowalbym serwisu dla ATARI 400 w Wielkopolsce (najlepiej okolice Poznania albo polnocna WLKP). Pisalem na maila podanego w formularzu do kolegi _kriss_ jeszcze nie mam odpowiedzi, do innych osob nie znalazlem maila...

Moje Atari 400 oprocz zapalania diody nie podaje obrazu i nie ma dzwieku klawiatury ...
    1.  
      Szukam kogoś kto zajmie się moją CA2001. Pekniety jest docisk... ale po 35 latach [może więcej], jest potrzebny kompleksowy serwis, konserwacja, odnowienie, odświeżenie... czyli szukam kogoś, kto mojej stacji zrobi naprawdę dobre SPA.
      Jestem z Poznania ale miejsce nie jest ważne. Ważne jest oddanie sprzętu w naprawde dobre ręce.

Kogo polecicie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
      Waliszewski Bartek
      • 45: CommentAuthorZenon
      • CommentTime7 Apr 2024 08:48

Jak się nikt nie znajdzie, ślij do mnie.
      Rozumiem, że ogólnie stacja sprawna, czyta, formatuje etc...
      • 46: CommentAuthorkola
      • CommentTime30 Sep 2024 16:26

Witam szanowne grono. Szukam kogoś kto by się zajął moim magnetofonem atari xc12. Ostatnio wyciągnąłem sprzęt z szafy po kilkunastu latach i oprócz tego że pewnie wideo w Atari 65xe będzie do wymiany bo mam dziwne kratki i przebarwienia, ale bardziej zależy mi na magnetofonie. Pewnie trzeba by wymienić głowicę jedną i drugą, tą co odtwarza i nagrywa, bo chciałbym parę kaset z grami nagrać i pokazać dzieciakowi jak to się kiedyś grało w gry (zakupiłem już sio2sd aby móc z niego nagrywać), oprócz tego pewnie ogólny serwis, sprawdzić kondensatory itp, dodam też że klapka od kasety wylatuje i pewnie by trzeba ją wymienić, na pewno jest też coś z masą bo buczy przy odtwarzaniu, a jak się ręką dotknie to buczy ale mniej. Czy ktoś by się podjął takiej naprawy, czy lepiej szukać innego kaseciaka? Choć na aledrogo nie wiadomo co się dostanie.
    2.  
      Witam Forumowiczów!

W tym wątku dawno już nic się nie działo, ale mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda ;)
      W ostatni weekend postanowiłem wyjąć moje Atari 65XE, żeby pokazać synowi, na czym się dawniej grało. Niestety maszyna odmówiła posłuszeństwa i nie odpaliła.
      Zasilacz wygląda ok - napięcie jest na wszystkich trzech pinach. Natomiast po przełączeniu włącznika nie dzieje się nic - dioda przy klawiaturze się nie świeci, kaseciak też nie daje znaku życia.

Czy możecie polecić kogoś, kto mógłby ją zreanimować?

Pozdrawiam!
      • 48:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Feb 2026 02:22

Jeszcze podaj okolicę, w której mieszkasz :)
      • 49: CommentAuthor_kriss_
      • CommentTime5 Feb 2026 12:39

Ja naprawiam znajdziesz moje ogłoszenie na OLX
      • 50:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Feb 2026 13:07

Zapodaj śmiało link do swojego profilu/ogłoszenia czy co tam jest na OLX. Dobrych i uczciwych naprawiaczy coraz mniej, nie ma co się chować pod kamieniem.

A ja jeszcze z naprawiaczy polecam Gwintera z Krakowa - ponieważ ma sklep, a tam serwis, to oprócz wysyłki można też osobiście dostarczyć i odebrać, a to jest często zaleta. Ja starych sprzętów staram się nie wysyłać paczkami.