atarionline.pl Atari Basic Loader - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorspecopsbarton
      • CommentTime28 Apr 2014 21:04 zmieniony

Znalazłem na kasecie program w basicu o nazwie "START LOAD", który po uruchomieniu wyświetla jakieś serduszka i pisze
      "Podaj linie programu".
      Po podaniu, albo nic nie podawaniu i wciśnięciu return pisze "ZAPISUJE LOADER" i zapisuje się coś.
      Wpisałem byle co, potem zapisałem na taśmie i wgrywałem przez start+option, efekt - self test.

Czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi z tym programem?
    1.  
      A możesz załączyć ten program?
      • 3:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime28 Apr 2014 22:04 zmieniony

Próbowałeś wczytać zapisany program trzymając wciśnięty tylko klawisz START? OPTION odłącza Basic.
      • 4: CommentAuthorpin
      • CommentTime29 Apr 2014 01:04

... a nie chodzi czasem o jakiś "autostart" dla programów zapisanych przez CSAVE?
      • 5:

CommentAuthorspecopsbarton
      • CommentTime30 Apr 2014 12:04 zmieniony

@mgr_inz_rafal

Nie wiem czy to jest legalne.

@larek

Spróbuję.
      • 6:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime4 May 2014 22:05 zmieniony

Zapewne chodzi o loader z Tajemnic Atari (o ile się nie mylę). Program dopisywało się przed właściwym listingiem programu w basicu, a po uruchomieniu wpisywało się numer linii, do której miał nastąpić przeskok po załadowaniu pliku. Tak zapisany plik już się nie dawał listować.

Acha - jeżeli wpisałeś niewłaściwy numer linii lub po prostu nie dopisałeś kodu programu, to po zapisaniu pliku i załadowaniu skok do nieistniejącej linii procedurka wylatywała "w niebyt" powodując właśnie taki efekt.
      //EDIT: i faktycznie, raczej nie była zdolna sama do załączenia basica, co też mogło po załadowaniu z S+O powodować "powrót" do Self Testu.