Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Krótki:
Prawidłowo wyregulowane Atari w wersji NTSC także ma kolor F identyczny z 1.Krótki:
Dlatego emulatory zrezygnowały (...)Adam:
Drobna uwaga do strony graficznej - zamiast koloru nr 1 proponowałbym używać koloru F. Na maszynach PAL 1 i F to de facto identyczny brązowy kolor i nie widać różnicy, natomiast na maszynach NTSC kolor 1 to zieleń.jhusak:
i dlatego też wcześniej wprowadziły AI do swojego kodu :Dmgr_inz_rafal:
Prosta zmiana koloru z $15 na $f5 sprawiła, że zarówno w PAL jak i w NTSC mam soczysty, biegunkowy brąz!firestorm:
I jest czerwony, Altirra Default PAL bez PAL Quirks.brx:
W końcu zostaną tylko emulatory i sprzętowe zamienniki, pytanie, jaką będę mieć paletę (czy algorytm tworzenia kolorów). I oby nie był to (tak jak teraz) chaos. Myślę, że warto się nad tym poważnie zastanowić już dzisiaj i moim zdaniem wyjdzie to z pożytkiem dla wszystkich.firestorm:
Porownuje to co widze na CRT z Altirra na laptopie. Jest przeciez colors.xex wiec nie tak trudno porownac, tak?firestorm:
Czy ktos ma Atari NTSC? Czy moze to sprawdzic na CRT?firestorm:
Co juz wiem: Atari 800XL PAL, Atari 800 PAL nalezy rgulowac potencjometrem aby uzyskac kolor nr 5 taki jak wfirestorm:
Po wyregulowaniu w PAL'u (jak powyzej) kolor 4 zamiast czerwonego jest raczej rozowy, a kolor 10 jest troche zielonkawy reszta jest OK. Moim zdaniem tak powinno byc wyregulowane Atari PAL.firestorm:
Krotki czytalem Atari 800 service manual ale go troche inaczej zrozumialem. Tam chodzi o kolor 15(F) I kolor referencyjny na samym dole.firestorm:
Nie polecam tego opisu jak sposobu regulacji.firestorm:
Potwierdzm jednak, ze SETCOLOR 2,1,0 i SETCOLOR 2,15,0 daja teraz taki sam kolor na moim Atari 800XL.firestorm:
Krotki a czy masz dostep do prawdziwego Atari? Czy moglbys potwierdzic moje spostrzezenia?brx:
Nie. Od dawna ufam domyślnym ustawieniom Altirry i wierzę, że twórcy tego emulatora wiedzą co robią, nie mam zresztą innego wyjścia.brx:
Z jednej strony ludzie mogą nieco kręcić nosem na silne nasycenie barw, ale w sumie to zgodne z naszymi czasami, gdzie jest pięknie i kolorowo.brx:
Jednakże ta "paleta" nie jest np. zgodna z paletą laoo, która podobno (nie wiem jak jest teraz) nieco zmodyfikowana jest domyślna w VBXE.brx:
A przypuśćmy, że tą osobą jesteś Ty. Jeśli chodzi o PAL, co uznałbyś za oficjalny standard? (Altirra PAL default, laoo, olivier itp.) Czy raczej wolałbyś - jak to powiedzieć - kompletny chaos w tej kwestii?jhusak:
Rzeczywiście, w emulatorze powinien być potencjometr 500 kom do regulacji przesunięcia kolorów (i jest), ponadto do regulacji jasności i nasycenia barw (co tych nie będę się upierał, ale w przypadku emulatora by się przydało, bo nie można (upraszczam) tego zrobić na monitorze.brx:
@Krótki: No tak, mamy dziś możliwość regulacji kolorów w emulatorach, na pewno to zgodnie z duchem emulacji (potencjometr w Atari czy regulacje w TV), ale pomijając np. jasność, jaki przeciętny użytkownik emulatora będzie z tego korzystał bo i po co?brx:
Ja nie chcę, żebyś dyktował coś światu, tylko wyraził swoją opinię, bo widać, że sporo o tym wiesz.brx:
Tyle że z Twoich złośliwości raczej jasno zaczyna wynikać, że nie jesteś zwolennikiem żadnego standardu kolorów (jakkolwiek to nazwać). Jeśli się mylę, to naprawdę wystarczy na to jedno spokojne zdanie z wyjaśnieniem.brx:
Ponad 20 lat temu to była wielka radocha jak komp w ogóle coś wyświetlił na ekranie, nieważne jak ekran był rozmyty czy zniekształcony, nieważne czy były w ogóle jakieś kolory. Ale do tego "standardu" już nie ma powrotu.brx:
Ale w erze grafik czy gier po kilkanaście-kilkadziesiąt kolorów na ekranie sytuacja staje się "trochę" inna (różnice PAL/NTSC czy Altirra/laoo), a jakby się jeszcze upowszechniło kręcenie rzeczywistymi lub wirtualnymi potencjometrami, to już szkoda gadać. Chyba że uznać, że standardem jest brak standardu. Albo po prostu uznać, że jak ktoś coś zrobi i dobrze mu to wygląda na domyślnych ustawieniach Altirry to... dobrze. A jak u kogoś inaczej/gorzej, to jego problem.firestorm:
Ale to blad, gosc ustawial kolory na Star Raiders!firestorm:
Wedlug 4 zrodel na NTSC kolor 1 i 15 to zloty, rdzawy, zobacz manual do Atari 800. Dam glowe uciac ze nie jest to kolor zielonkawy jak obecnie ma to standardowo Altirra.firestorm:
Krotki, jak to jest postaram sie sprawdzic, poszukuje Atari 800XL w systemie NTSC.firestorm:
Jesli chodzi o Star Raiders to trzeba przyznac, ze nie jest to najbardziej kolorowa gra na Atari ;)voy:
wyprowadzenie sygnału wizji jako osobne sygnały R, G i Bvoy:
Poszperałem nieco i okazało się, że dla komputera z układem FGTIA jednak się davoy:
Chciałbym uzyskać rzeczywiste kolory generowane przez GTIA, a nie je przypisywać.