Usura demo is nice, but in the original version you have to wait until the end of the text-scroller to listen to the digi-sample. Fandal did a patch for me, so you can press Start at any time to listen to the digi-sample (no need to read the text first)... ;-)
przeglądałem dzisiaj demoscenę na Atari i trafiłem na bardzo ciekawe intro- "80 random rectangles"- przedstawia ono 80 prostokątów różnej wielkości, które poruszają się wszystkie w jednej ramce, od strony koderskiej to nie lada osiągnięcie. Nie znalazłem wersji Atari na YT, ale jest wersja na ZX, która jest niemal identyczna
Po tytule nie mogę znaleźć XEXa wersji na Atari, podrzucisz linka? Całkiem możliwe, że da się to zrobić jak unlimited bobsy, ale to że od połowy ekranu jest lustrzane odbicie trochę komplikuje sprawę - każda zmiana musi być zatem w osobnym obszarze pamięci, ale jest tego sporo mniej niż wysokość ekranu. Przynajmniej na Atari. Na ZX nie da się tak zrobić.
Oj... właśnie o Kefrenach myślałem pisząc to wyżej, tylko mi się w mózgu coś poprzestawiało. Sprawdziłem DL w Altirrze i każda linia wskazuje na tę samą pamięć, więc w istocie Kefreny z jakąś sprytną obsługą mirrora dolnej połowy ekranu.
OK. Wiem jak to działa. Cholernie sprytne. Pionowe i poziome linie obsługiwane są niezależnie. Pionowe: Do połowy ekranu co wiersz dochodzi jeden prostokąt, od połowy jeden znika. Poza ramką dla każdego wiersza obliczane są pozycje w pamięci ekranu gdzie jest zmiana oraz wartość zmiany. Kod rysujący synchronizuje się z wierszem (WSYNC) i nanosi te zmiany (co i gdzie jest w tablicy). Poziome: To jeden szeroki sprajt. Kształt jest w pamięci - na obrzeżach ekranu ma 8 pikseli i skraca się co jeden pixel aż do środku ekranu. Co wiersz jest zmieniana jego pozioma pozycja.
Tak to działa na Atari. Na ZX muszą więcej smarować w pamięci ekranu bo tam nie ma sprajtów.
Raster to był jednak cholernie łebski gość. To gigantyczna strata, że nie ma go już z nami.