I'm in the process of creating SillyPack 2k14 and face the problem, that out of the 4 VBXE GFX entries (320x200x256), only one came with an executable. Is there any tool, to convert a PNG/BMP into an executable for VBXE equipped machines?
No to i na małe Atari zaczęła się era Photoshopa/Gimpa/etc, chociaż w takim wypadku sens tego jest jak na mój gust (i najdelikatniej mówiąc) bardzo rozmyty... Mogę tylko zacytować klasyka: O tempora, o mores!...
@XXL - bo twoje wywody na temat tego, "czy to jest Atari" są po prostu wyjątkowo irytujące i do niczego to nie prowadzi. Skutkiem tego jest tylko marnowanie czasu i skłócanie ludzi. Wierz mi, że im więcej takich podziałów tym będzie gorzej. Pośrednio i dla Ciebie.
A co powiesz na modele prototypowe, wyposażone choćby w równoległą stację dysków, modem i syntetyzer mowy? A specyfikacja Atari 1090 z listą przewidywanych kart rozszerzeń (m.in. Apple Card, VCS Adapter Card)? To już nie Atari? :)
@Voy - dowiesz się zaraz, że Wielka Komisja Standaryzacji odstąpiła od złych i niepoprawnych politycznie rozszerzeń, nie wymyślili za to MapRam - co też zostało naprawione przez działania nowej komisji sprzeciwiającej się działalności Degenerosceny ;) Spokojnie, wbrew pozorom stoimy w miejscu.
Ok, pierwsze przykazanie może brzmieć: "Nie będziesz miał innych małych Atari przede mną" :)
Ale poważnie, znowu kolejne 600+ postów??!
Każdy może sobie mieć swoją wizję małego Atari jaką chce. Tyle teorii. Problem w tym, że i tak się to wszystko widowiskowo rozjedzie, co już widać i dawno temu gdzieś kiedyś sam to widziałem, bo historia bardzo lubi się powtarzać...
To jest tak. Grupa CheckPoint wypuszcza w roku 2014 demo na Atari ST(e). Mam kontroler ACSI ICD z 1988 roku ... kończą mi się naprawdę dyskietki. No i co otrzymuję w XXI wieku? Demo po sektorach na FDD / Atari ST(e). To nie jest jakaś rewolucja, a chodzi o to że program można napisać tak, by uniwersalnie działał z możliwie każdego medium. Tylko beton tego nie zrozumie, a temat dotyczy jak i "małego" Atari, tak i tego "większego" ;)
Efektem tego są takie sytuacje, jak na kompo SV 2k14. Forsowanie własnego standardu stock komputera ;). No i skutki każdy już zna. Jest demo, jest Atari 130XE, jest stacja (dopisana w regulaminie). Finał - nie działa.
Pin, małe Atari to komputer martwy od prawie/ponad 20 lat... Utrzymują go przy życiu tylko sentymentaliści i hobbyści. Falcona i Amigi i tak z niego nie zrobicie (nawet nie wspominam o PC), nie ma co marzyć o nowych użytkownikach (bo Ci np. wyjmą z szaf swoje Falcony, Amigi itd., a i tak lepiej na tym wyjdą) . Ale jak już n-razy mówiłem, wciąż jest szansa, by pogodzić totalne wizjonerstwo z totalną klasyką. Także przy użyciu nowych technologii. Przy tak starym ośmiobitowym komputerze przy jego ograniczeniach zupełnie to się nie musi wykluczać.
Co do incydentu na ostatnim SV, skoro sam nieprowokowany poruszasz ten temat, swoje zdanie już wyraziłem w pewnym wątku z ponad 600 postami... Ale jakby co, to naprawdę idę już spać...
Nikt nie robi z hardware'u Atari8 bit systemu podobnego do 16/32 bit. On po prostu taki jest od czasu wyprodukowania serii Xl/XE i niczego udowadniać nie trzeba. Są jednak tacy, którzy za wszelką cenę starają się osrać coś, co wymyśliło Atari a co jest dobrym rozwiązaniem i krokiem w przód. Są tacy, którzy usilnie starają się zniwelować system do poziomu (przepraszam) ZX, czy C64 (nie chodzi o możliwości komputera, chodzi o OS itd). Umożliwia utrzymanie wysokiej zgodności z dowolnym urządzeniem I/O, bezkonfliktowe dodawanie nowych rozszerzeń. To wszystko się nie gryzie, od programisty zależy tylko czy chcemy mieć wszystko, czy tylko magnetofon. Tyle.
@Peter.Dell: "Ni z Gruchy ni z Pietruchy" (aka "Pan Gruszka" aka "GRU") is SDX application. I can sent my sourcecode to you - this could be slightly easier rewrite it to standard AtariDOS executable. Please contact me by m1o2n3o4@5a6t7a8r9i0.1p2l3 (remove numbers to reach an email address).