to demko z czachami to ja odpalam na stocku ;) Czym dokładnie jest Veronica?,oprócz stabilnego wyższego taktowania coś jeszcze daje ? rozumiem że to taki wolniej taktowany Rapidus podłączany pod port "Cartridge" ,fajnie,wstępnie jestem zainteresowany,takie dopałki są the best,kiedy potrzeba podpinasz a jak nie chcesz to odłączasz :D.
Istnieje jakaś przelotka umożliwiająca podłączenie na raz dwóch urządzeń na raz pod port "Cartridge" ?
@ pin oczywiście,ale jesteś świadom że wymagasz ode mnie przewertowania kilkunastu dem które mam na karcie ? tamto demko nie chodziło w 50klatkach ale było płynne 12/14 klatek ;) no płynne jak dla mnie :D. Jeżeli faktycznie i nadal chcesz to poszukam.
@pin, IRATA4: Te czaszki były w 'Asskickerze'. Ale były trochę mniejsze i chodziły trochę wolniej. No, i na stock 130XE śmiga :)
@shanti77: jest taki projekt (nazwy zapomniałem) - na YT znaleźć można demo - pełno duchów na ekranie. Polega to na tym, że cart generuje i wystawia obraz dla Antica. Ten w kółko wyswietla niby tą samą linię.
możecie napisać czym dokładnie jest "Tomek"wedle tego co piszecie to takie VBXE na cartridge,a "Veronica"to z kolei taki Rapidus.... dobrze kombinuje,możecie poprawić,wyjaśnić ?
W pradawnych czasach akceleratory graficzne były osobnymi urządzeniami podłączanymi do karty graficznej. Akcelerator rysował trójkąty, a karta je wyświetlała. No to Tomkowi całkiem blisko do takiego akceleratora - to osobny procesor, który w locie generował pamięć ekranu dostarczaną ANTICowi. Nie dodawał on zatem nowych możliwości graficznych, tylko obliczeniowe. To samo co rysował Tomek da się zrobić na Atari bez niego, tylko o wiele wolniej.
Weronika jest cartem zawierającym procesor 65C816 taktowanym zegarem 14 MHz z własną pamięcią RAM 64K. Dodatkowe 64K to pamięć bankowana za pomocą której wymienia się dane z Atari za pomocą okien pamięci $8000-$9FFF i $A000-$BFFF. Obydwa procesory pracują niezależnie.
A nawet więcej, bo Mono podał przykład konkretnej implementacji Weroniki, a przecież to jest tak zaprojektowane, by można było włożyć również inne procesory - np. drugi 6502, ZX80, etc.