atarionline.pl Gra "Bosconian" - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime21 Oct 2016 13:10 zmieniony

Nowa wersja:
      - więcej sampli, (muszę popracować nad ich jakością)
      - zmieniona liczba pojawiających się przeciwników w czasie(zależnie od condition) i trochę zmienione ich ruchy
      • 2:

CommentAuthoranonymus
      • CommentTime21 Oct 2016 14:10

Bardzo fajna gra. Tylko nie fair, że wrogowie sobie przelatują przez pociski z bazy
      • 3:

CommentAuthorGAD ZombiE
      • CommentTime21 Oct 2016 18:10

No wiesz, taki rodzaj "niesprawiedliwości" był standardem w grach od początku. Rzadko się zdarza, że wrogowie się rozwalają nawzajem, choć było parę takich gier.
      • 4:

CommentAuthorGAD ZombiE
      • CommentTime21 Oct 2016 18:10 zmieniony

shanti77: nowa wersja fajna, choć drastycznych zmian nie ma. Jak jeszcze można poprawić jakość sampli? I tak brzmią niesamowicie dobrze, patrząc na to, że odtwarzane są równo z grą. Kiedyś sample to był dramat i albo brzmiał tragicznie (np. Bio Defense), albo ekran był wyłączany (np. Kissin Kousins). Jak Ci się to udało?
      Przeciwnicy w oryginale przylatują czasem seriami - jakby ustawieni w szyku. Mam nadzieję, że to też uda Ci się odtworzyć :]
      Nie udało mi się przejść 3 etapu :)
      • 5:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime21 Oct 2016 18:10

Sample są 4 bitowe, a podobno można zrobic 5.5 bitowe, muszę sprawdzić czy to faktycznie działa.
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime21 Oct 2016 22:10 zmieniony

przy tak niskiej częstotliwości odtwarzania zwiększanie ilości bitów na próbkę może niczego nie zmienić.

... no i Antic robi swoje niestety. Pozostaje VBXE, lub / i Rapidus ;)
      • 7: CommentAuthorpin
      • CommentTime21 Oct 2016 22:10

Gra w obecnym stanie bardzo stabilnie działa na 16mhz/65c816 tak jak by coś.

Aha - taka kwestia, można dopracować efekt wybuchu naszego "głównego bohatera"? Po rozbiciu się widać nieładne krzaki ;) To chyba jedyna brzydka rzecz w tej grze :D
      • 8:

CommentAuthorRastan

Świetne!!!!
      Takiego miodu dawno nie było na Atari. :)
      • 9: CommentAuthorpin

ha, niezła ta gra, tylko od level 3 idzie ciężko :D
      • 10:

CommentAuthorGAD ZombiE

Wydaje mi się, że sample brzmią tak dobrze, że nie ma sensu próbować wyciskać z nich więcej. Skupiłbym się na grze, która już jest świetna, a może być jeszcze lepsza.
      • 11:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime22 Oct 2016 09:10

Właśnie jestem na 8bit party i chciałem pokazać nową superprodukcję na Atari i... okazuje się, że gra nie wczytuje się z Sio2sd. Na szczęście wczytalo się z SIDE2 :)
      • 12: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime22 Oct 2016 10:10 zmieniony

Niech zgadnę - zawiesza się po pierwszym ekranie? :) Czy może nawet przed?
    1.  
      Z wersją 25 gra stała się dużo łatwiejsza. Bez większego wysiłku można kilkukrotnie przejść grę.
      Na real atari wszystko działa prawidłowo. Sample brzmią dobrze.
      • 14:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime22 Oct 2016 12:10

"condition red" też dobrze słychać?
      • 15: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime22 Oct 2016 13:10

Co do problemów z SIO wspomnianych przez Larka - to tylko przypuszczenie, ale jeśli po pierwszych blokach i inicie wyłączasz przerwania aby się dostać do górnego RAMu, upewnij się czy przed powrotem do ładowania włączasz je ponownie.

W przypadku braku tego efekt będzie taki właśnie - na prostych loaderach, jak tym z SIO2SD, gra się nie wczyta, na urządzeniach nie SIO (jak SIDE), które nie używają przerwań do ładowania - wczyta się. Z SIO wczyta się na niektórych dosach, np Bibo, które włączają przerwania same.
      • 16:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime22 Oct 2016 13:10

To już poprawiałem wcześniej, bo testowałem grę ładując ją z pod dos'a 2.5 . Pytanie gdzie łafuje się loader sio2sd i jakie bajty na stronie zerowej używa?
      • 17:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime22 Oct 2016 21:10 zmieniony

wieczor:

Niech zgadnę - zawiesza się po pierwszym ekranie? :) Czy może nawet przed?

Obrazek tytułowy się ładuje i wyświetla, wciskam spację, ładuje się dalej, pojawia się napis "Loading BOSCONIAN..." i następuje reset i ładowanie zaczyna się od początku (przy Q-Megu) lub następuje zwiecha (przy Atari OS).

Z SIDE2 też nie jest idealnie, bo mimo ustawienia pamięci w U1MB na 1088KB, 578KB lub 320KB bardzo często zdarza się, że wyświetlany jest komunikat, że gra wymaga więcej niż 64KB. Nie wiem od czego to zależy.
      A jak z SIDE2 ładujemy loaderem U1MB (a nie z SIDE2) to nie ładuje się wcale.

Mam świadków :P

Atari z Ultimate 1MB, Stereo (włączone lub wyłączone) i VBXE (włączone lub wyłączone).

Ale jak już uda się wczytać, to gra się SUPER!
      • 18: CommentAuthorxxl
      • CommentTime22 Oct 2016 21:10

z xbios wchodzi
      • 19: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime22 Oct 2016 22:10 zmieniony

O właśnie, to tym bardziej wygląda na nie włączenie czegoś po wyłączeniu, co xbios włącza sam :) Albo i konflikt pamięci z loaderem faktycznie.
      • 20:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime22 Oct 2016 22:10 zmieniony

Sprawdzanie pamięci faktycznie miało błąd bo atari800 z 64Kb wchodził do selftestu bez komunikatu, to już poprawiłem, poza tym wklejałem plik wynikowy z graph2font bez obróbki i dlatego pojawialo się tam wywołanie "run $2000", a po nim "init $2000" co zależnie od loadera mogło powodować problem.
      Pozostaje jeszcze strona zerowa ,bajty od 236 do 255 i 6 bajtów na 21,22 i 28,29,30 i 31, te ostatnie przerzuciłem na 203-208.

Wersja do sprawdzenia z poprawkami z powyżej:
      • 21:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Oct 2016 17:10

Potwierdzam - teraz ładuje się bez problemu :)
      • 22:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime23 Oct 2016 18:10

Ok, dzięki za sprawdzenie
      • 23:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime10 Nov 2016 21:11 zmieniony

Nowa wersja:
      - obsługa szpiega
      - dodane kolizje przeciwników z pociskami bazy, meteorami i bombami
      - można zestrzelić rakietę (animacja wybuchu tymczasowa)
      - różne inne poprawki

Wersja 128K i 64K:

--edit
      szpieg będzie się częściej pojawiał
    2.  
      Fajna giera. Mały defekt kosmetyczny to "pływanie" spodu pola radaru.
    3.  
      Będzie to fajna gra, powiadam Wam.
      • 26:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime10 Nov 2016 22:11

@mariuszbox atari800 nie wyświetla dobrze obrazu.
      • 27:

CommentAuthorGAD ZombiE

O jak super! Już ściągam :)
      • 28:

CommentAuthorGAD ZombiE

U mnie dziwny efekt (chyba niezamierzony?), którego nie było. Co jakieś pół minuty prawe menu znika na około 1-2 sekundy.
      • 29: CommentAuthornodez

super:)
      • 30:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime10 Nov 2016 23:11

@GAD ZombiE , prawe menu znika podczas odtwarzania sampla, nie da rady wyświetlić go w tym czasie poprawnie, ale można tam bedzie wstwić jakąś animację, podobnie jak przy Blast Off.
      • 31:

CommentAuthorGAD ZombiE

Miałem takie podejrzenia, ale grałem bez dźwięku :). Wcześniej jednak nie pamiętam wyłączania menu podczas sampli... Choć może nie zauważyłem
    4.  
      A może wywalić te sample? I tak nie są za bardzo zrozumiałe...
      • 33:

CommentAuthorshanti77

Wersja 64k ma tylko 1 sampla
      • 34:

CommentAuthorGAD ZombiE

E, nie! Sample są zgodne z oryginałem i bardzo dobrze brzmią. Moim zdaniem to świetny ficzer ;)
    5.  
      Zacnie!

A czy jest szansa na to, żeby statek nie targał ciosów wzdłuż swojej osi? Obecnie jest taki trochę efekt jak w River Raid.

Ale może tak ma być... Nie wiem, nie znam niestety oryginału.
      • 36:

CommentAuthorshanti77

Rozumię, że chodzi o przesuwanie się strzałów razem ze statkiem. Tak jest to zrobione w oryginale, tylko tam strzały są trochę szybsze i mniej to się rzuca w oczy, po prostu pociski są sterowane i możesz je podkręcać :)
      • 37:

CommentAuthorzbylu

Jak dla mnie wersja prawie salonowa. Majstersztyk :-).
      • 38: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 Nov 2016 07:11

Mega. Czekam na więcej poziomów i na opis silnika. Mało która gra na Atari ma tyle poruszających się obiektów we wszystkich kierunkach.
    6.  
      Ok, jeśli tak jest w oryginale to luz. Kwestia przyzwyczajenia. Na razie niestety często nie trafiam do celu, ale miodność i tak jest super!
      • 40:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime11 Nov 2016 14:11

Gra nie jest szczególnie trudna (no, poziom 3 już daje się we znaki) co zresztą można zaobserwować na tym filmiku...
      • 41:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime16 Nov 2016 21:11

- poprawki w wykrywaniu kolizji strzałów z przeciwnikami
      - poprawa jakości sampli + zmiana sampla "game over"
      - sample są teraz odgrywane jednocześnie z dźwiękami z gry
      - zmiana częstotliwości pojawiania się szpiega (jeśli nie zestrzelimy szpiega w ciągu kilku sekund to włącza sie od razu "condition red")
      - zestrzelenie bazy nie przywraca od razu "condition green" daje tylko określony bonus czasowy.

Zna ktoś może program do edycji znaków w trybie Antic 4 (Graphics 12) z możliwością ich animacji (element złożony z 4 znaków w tym trybie), bo zastanawiam się czy muszę stworzyć dodatkowy program czy może ktoś już to zrobił ?
    7.  
      zajebista gierka :) własnie ciupie :) wiecej takich :)
    8.  
      tylko 3 levele :( bedzie wiecej???
      • 44:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime17 Nov 2016 15:11 zmieniony

Będzie więcej :), kwestia ile będę miał na nie pamięci. Obecnie np. 3 level zajmuje 73 bajty, ale po optymalizacji będzie to 41 bajtów, więc sądzę że uda się sporo ich umieścić.
      • 45: CommentAuthornosty
      • CommentTime17 Nov 2016 22:11

Gra robi się z każdą aktualizacją bardziej fenomenalna!
      • 46:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime24 Dec 2016 10:12

Nowa wersja:

- po zbiciu szpiega pojawiają się zdobyte punkty
      - w trakcie odtwarzania sampla teraz na bocznym panelu widać ostrzeżenie (tu brakuje mi na razie pomysłów więc są podobne, dla formacji nic nie wymyśliłem ;)
      - przyspieszenie rysowania ekranu, dopasowanie momentu pojawienia się szpiega (po zakończeniu sampla)
      - dodałem 4 poziom (głównie do testu prędkości)
      - przebudowałem ustawienie spritów w bocznym panelu ,żeby zmieścić napis "FORMATION"
      - dodałem już ostatni sampel pojawiający się w momencie ataku formacji

Ostatnio miałem trochę mniej czasu i nie zdążyłem jeszcze dokończyć formacji, kupiłem sobie nową kartę graficzną więc nadrabiam zaległości w graniu :)

Życzę zdrowych i wesołych świąt!
      • 47:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime24 Dec 2016 14:12

Coraz lepiej. Fantastyczny projekt.
      Wesołych Świąt.
      • 48: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 Dec 2016 15:12

Brakuje opcji HSC. poza tym genialne.
      • 49: CommentAuthorpin
      • CommentTime24 Dec 2016 21:12

zajebista gra! Baardzo grywalna przyznam.

Aha - przy okazji sprawdziłem program na dopale, gra na 100% działa dobrze nawet przy 20MHz@65c816.
      • 50:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime24 Dec 2016 21:12

Rewelka! :)