Witajcie Bracia Atarowcy :) Długo wypatrywałem tego 4joyowego Atari i w końcu starsi bracia 800XL i 65XE doczekali się praprzodka. Niestety radość trwała krótko - nie wgrywają się gry przez kabelek SIO, nie wgrywa się Archon z kartridża - wszystko kończy się mozaiką. Udało się odpalić 1 gre; Air Hockey. Próbowałem nawet gry z Atari 400 :( Mogę zwrócić Atarynkę ale bardzo tego nie chcę. Czy możecie podpowiedzieć co to może być, czy brnąć w naprawę i do kogo?
Tak, komplet modułów to podstawa. Archon może się nie odpalić nawet przy wszystkich modułach RAM, ponieważ seria cartów XE jest przeznaczona na nowszy OS (XL/XE), na OS-B z Atari 400 czy Atari 800 mogą ruszyć tylko niektóre z nich. Co do kabla SIO2? się nie wypowiadam. Jakie gry z Atari 400 i z jakiego nośnika próbowałeś wgrywać?
Sprawdzałem na emulatorze i Archon uruchomił mi się na starej wersji osa. Jeśli tak wiele gier się nie uruchamia to znaczy że jest to jakiś inny problem sprzętowy. Może któryś z modułów pamięci ma jakieś uszkodzenie? Może postaraj się odświeżyć styki w Atari i w modułach?
Tez posiadam takie cudo, wlasciwie to dwa, Pal i NTSC ale tylko jedna obudowe. Z wlasnego doswiadczenia proponuje przeczyscic kontakty w kartach pamieci i karcie OS. Polecam tez docisniecie do plytki kazdego z chipow, ten komputer ma wiekszosc chipow w podstawkach.
Na ubiegłorocznym SillyVenture miałem swojego Atari 800 z Incognito. Zakupiony był jako wersja NTSC, ale przerobiłem go na PAL korzystając z oryginalnego Atarowskiego moda. Incognito mam w wersji Candle'a (nie wiem czy Lotharek w ogóle się brał za produkcję swojej wersji - chyba za mały rynek). A kilka miesięcy temu zrobiłem w nim jeszcze stereo - to dopiero była zabawa.
Gratuluję zakupu i cieszę się, że wszystko działa. Atari 800 to piękna maszyna.