No to urządzenie robi niemal to z Atari, co Timex 2048 z ZX Spectrum :) (oczywiście nie do końca, bo układ z Timexa wprowadzał całkowicie nowy hires). Ciekawe czy będzie można zmieniać kolory w hiresie w jakiś sposób, mając nad tym kontrolę programową. Jedna uwaga - za drogie.
No to urządzenie robi niemal to z Atari, co Timex 2048 z ZX Spectrum :) (oczywiście nie do końca, bo układ z Timexa wprowadzał całkowicie nowy hires).
Nie robi. Sophia PRZEDE WSZYSTKIM daje wyjście RGB lub YPbPr i nieco poluzowuje ograniczenia w trybie najwyższej rozdzielczości. Timex nie dawał wyjścia RGB.
Jedna uwaga - za drogie.
Ale za drogie, bo uważam, że zrobiłbym taniej, czy za drogie, bo 300 zł?
Analogia do Timexa oczywiście nie do końca trafna (rozpędziłem się), chodziło mi o to że funkcjonalnie sinclairowe Spectrum nie oferuje wyjścia monitorowego, a Timex tak. Oraz oczywiście oferuje większe możliwości pod względem hiresu (choć jednocześnie tam jest całkiem nowy hires).
kolejny nieprzydatny mod na którego nikt nie wykorzystuje.... kuźwa powoli robi się tych różnych dopałek sporo , niech każdy zamontuje inną to już w ogóle nie będzie się opłacało czegokolwiek robić na A8 ,jak będę chciał inne tryby i więcej kolorów to odpale Amige
@pin: no i napisz zdanie więcej jeszcze, tzn przepisz moje (za drogie) ;) Po prostu lepiej dołożyć i kupić vbxe. Zresztą tak patrzę na ten wielgachny scalak i się zastanawiam czy on przypadkiem więcej nie potrafi.
Można było kupić w preorderze za ok. 220 zł. To też drogo? Bo wydaje mi się, że taniej wyjścia RGB się nie da zrobić, pamiętaj, że czas projektanta i jego wiedza też kosztuje.
Kiedyś (kiedy wyszło VBXE) rozmawiałem z Electronem o tym, żeby zrobić VBXE bez FX, czyli samo RGB + ew. tryb 80 kolumn i powiedział, że koszt wcale by się drastycznie nie zmniejszył. Ergo robisz sobie przewód S-VIDEO za kilkanaście złotych, płacisz 220 zł za Sophię, ok. 400 za VBXE jeśli potrzebujesz dodatkowych możliwości, albo siedzisz na composite. Nikt tu nikogo nie zmusza do wydawania pieniędzy :)
dely wyraziłem swoją opinię, nie traktuj tego jako krytykę wyrobu (który sam w sobie realizuje pożądaną funkcję). Przypuszczam, że lwia część tej kwoty to koszt zakupu głównego procesora który zapewne potrafi więcej. A tak sobie pomyślałem, po lekturze tego: ->link<- ->link<- Nie wiem, czy to ten sam układ ale kwotowo podobnie. --------- ------ --- - edit> oczywiście 220 brzmi przyjemniej od 300 (zwiększa dystans do vbxe).