atarionline.pl Altirra problem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime3 Nov 2009 00:11

Czy ktoś jest mnie w stanie uświadomić czemu po odpaleniu Altirry 1.3 lub 1.4 ukazuje mi się biały prostokąt? Wszystko słychać, że działa, menu i reszta jest, ale zamiast obrazu Atari jest białość...
      • 2:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Nov 2009 01:11

W rejestrze skasuj zawartosc:
      HKEY_USERS\Software\virtualdub.org\Altirra\Pane layouts
      • 3:

CommentAuthormiker
      • CommentTime3 Nov 2009 06:11

Potwierdzam, że to pomaga. Miałem taki efekt po uruchomieniu którejś z nowszych wersji, bezpośrednio po używaniu starszej. Podany przez Pecusia sposób naprawił problem. :)
      • 4:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime3 Nov 2009 08:11

A ja miałem podobny problem przy próbie uruchamiania wersji skompilowanej. Ogólnie z konfiguracją UI są problemy.
      • 5:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime3 Nov 2009 10:11

Dzięki! Teraz działa :-) Mała poprawka -> to jest w HKEY_CURRENT_USER
      • 6:

CommentAuthorPoklik
      • CommentTime3 Nov 2009 17:11

Ewentualnie wybranie opcji "Reset Window Layout" z "View" powinno dać taki sam efekt bez grzebania w rejestrze.
      • 7:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime26 Dec 2009 00:12 zmieniony

Może ktoś napisać jak skonfigurować sobie ten emulator, aby odpalać rzeczy na VBXE itp. ? Umieściłem ROMy obok emulca, zaznaczyłem "PAL" i "VBXE", potem za pomocą drag'n drop ładuję i... nic (albo zwiecha albo inne nieciekawe efekty).
      Jak na razie interesuje mnie (poprawne) uruchomienie tych plików:

1. christmasbeep.xex
      2. ns-vbxe.xex
      3. jsw_vbxe.xex

:)
      • 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime26 Dec 2009 01:12

System -> Hardware -> 800XL
      System -> Firmware -> 600XL/800XL
      System -> Video -> PAL , VBXE
      • 9:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Apr 2011 17:04

W edytorze Basica (i nie tylko) klawisze kursora na klawiaturze PC działają mi jak klawisze... kursora, czyli na Atari CTRL+"kierunek". Nie chcę, żeby Altirra za mnie wciskała klawisz CTRL. Co zrobić, żeby do przesuwania kursorem należało naciskać CTRL+"kierunek", a nie tylko "kierunek"?
      • 10:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime23 Apr 2011 18:04 zmieniony

Może masz włączoną windowsową funkcję pt. "klawisze trwałe" ( ->link<- ) bo nie spotkałem się z takim zachowaniem Altirry.
      W razie czego to uruchomienie Altirry z linii poleceń z przełącznikiem /resetall przywraca ustawienia domyślne programu.
      • 11:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Apr 2011 18:04 zmieniony

Nie, nie mam nic takiego włączonego w windowsie. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi o to, że po uruchomieniu np. Basica (w Altirze) i nacśnięciu klawisza kursora na klawiaturze Peceta kursor na ekranie przeskakuje zgodnie z wciśniętym klawiszem, a wszyscy dobrze wiemy, że w Atari tak się nie dzieje, bo żeby przesunąć kursor trzeba oprócz klawisza ze strzałką nacisnąć klawisz CTRL. Altirra wciśnięcie klawisza kursora "przekłada" na atarowskie CTRL+kierunek. W Atari800Win można było ustawić sobie interpretację klawiszy kursora, a w Altirze tego nie widzę...
      • 12:

CommentAuthormiker
      • CommentTime23 Apr 2011 19:04

Zawsze można to zgłosić bepośrednio autorowi. Raczej nie robi oporów co do sugestii zmian (no, może z małymi wyjątkami). :)
      • 13:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime23 Apr 2011 19:04

U mnie Altirra tak się nie zachowuje - żeby przesunąć kursor w BASICu (pod Altirrą) muszę dodatkowo przytrzymać lewy Alt.

Ostatni build Altirry:
      ->link<-
      • 14:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime23 Apr 2011 20:04

Lewy Alt+kierunek? Zaiście małoatarowska kombinacja ;). Uważam, że powinno być CTRL+kierunek, bo tak jest w Atari.

Problem ze strzałkami zniknął, a w zasadzie został zamaskowany, gdy w opcjach "Input Maps" zaznaczyłem "Arrow Keys -> Joystick (port 1)". Ale to takie połowiczne rozwiązanie. Choć na razie może być :)
      Dzięki za pomoc.
      • 15:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime28 Dec 2015 21:12 zmieniony

Czy wie ktoś, jak ustawić w Altirrze, aby dyskietka domyślnie była w trybie R/W, a nie R/O?
      Zaczyna mnie wkurzać, jak przy każdym uruchomieniu Rzygonia muszę wchodzić w opcje i odblokowywać zapis na dyskietce.

edit:
      Właśnie zauważyłem, że jak odpalam najpierw Altirrę, to jest ok (dyskietka w trybie R/W), ale jak klikam w dyskietkę (pik ATR) - co powoduje uruchomienie emulatora - to dyskietka zawsze jest w trybie R/O.
      • 16: CommentAuthorxxl
      • CommentTime28 Dec 2015 21:12

w naglowku ATR jest informacja czy ma to byc ATR tylko do odczytu - sprobuj moze o to altirze chodzi.
      • 17:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime28 Dec 2015 21:12

Bajty (bity), które odpowiadają za ochronę przed zapisam (wg opisu pliku ATR w Atariki ) mają wartość 0. To chyba nie to.
      • 18:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime28 Dec 2015 23:12

W gałęzi rejestru HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\VirtualDub.org\Altirra\Profiles\00000000 też nic nie ma, co by pozwalało na ustawienie tego na sztywno. Spróbuj może napisać do Phaerona.
      • 19:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime29 Dec 2015 01:12

Z tego co się doszukałem, to było już poruszane: ->link<-
      • 20: CommentAuthorodislaw
      • CommentTime16 Sep 2018 11:09

dwa pytania.
      1. W niektórych grach na ekranie pojawiają się takie artefakty jak po prawej stronie. Jest sposób na to?
      2. Czy przy nagrywaniu video z "gejmpleja" można ustawić większy rozmiar niż 376x240?
      • 21: CommentAuthorodislaw
      • CommentTime16 Sep 2018 11:09

ok, problem nr 1 rozwiązany
      • 22:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime16 Sep 2018 12:09 zmieniony

Ja nagrywam na fullscreenie nakładką nvidii, taki materiał po wrzuceniu na youtube chodzi w 60hz i hd.
      • 23:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime5 Feb 2019 15:02 zmieniony

Panowie (i panie) mam spory problem z "ujarzmieniem" Altirry w temacie nagrywania video z działającego np. dema. ZAWSZE "wyprodukuje" mi z tego obraz rozciągnięty, panoramiczny. :(
      Próbowałem rożnych opcji i ciąglę efekt ten sam lub podobny.
      Przez to przy wgrywaniu na YT mam komunikat, że wynik będzie kiepskiej jakości.

ALTIRRĘ mam chyba w miarę nową, odpalam to pod W10, dysponuje kartą graficzną GeForce GTX1060.
      Czy ktoś tu może poratować??? ;o
    1.  
      Spróbuj wyłączyć emulację VBXE - u mnie powodowała ona właśnie taki efekt.
      • 25: CommentAuthorkski
      • CommentTime5 Feb 2019 17:02

Przed wrzuceniem na YT przeskaluj do 720p w przeciwnym razie YT wyświetla 25 klatek zamiast 50 i gorszą jakość.
      • 26:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime5 Feb 2019 19:02

Ja przełączam Altirrę na pełny ekran i wtedy skrótem klawiszowym włączam nagrywanie w sterowniku NVIDII , wystarczy później nagrany materiał wrzucić na youtube.
      • 27:

CommentAuthorYosh
      • CommentTime5 Feb 2019 22:02

Altirra zrzuca ładnie bezstratnie, yt wymaga konkretnej kompresji aby było dobrze i nie musiał za dużo dłubać:

->link<-
      • 28:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime6 Feb 2019 09:02

Dzięksy za wszystkie odpowiedzi! Na pewno jeszcze potestuję nagrywanie.
      Mam tylko pytanie jakich opcji najlepiej używać w podmenu emulatora (włączyć kompresję itp.) ?

Czy jest możliwość robienia "pauzy" w nagrywaniu pod Altirrą podczas ładowania czegoś, tak aby zminimalizować niepotrzebnie wydłużony o to czas? Czy raczej robi się to później w jakimś edytorze video?

@shanti77
      Rozumiem, że obywasz się bez bezpośredniego nagrywania w emulca i aktywujesz nagrywanie z samej karty graficznej...
      Czy nic nie musisz tam ustawiać? Czy wychodzi oszczędniejszy rozmiar niż gdyby nagrywać spod samej Altirry?
      U mnie było tak, że 15 minut to 1 GB filmik (opcja "save video" z Altirry).
      • 29:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime6 Feb 2019 11:02

@Dracon dokładnoe tak robię, w nvidii trzeba tylko ustawić sobie jakiś skrót klawiszowy, który nie koliduje z Altirrą. Wielkość pliku jest w rozsądnych rozmiarach.
      • 30:

CommentAuthormav
      • CommentTime6 Feb 2019 13:02

Ja z kolei polecam Wam sprawdzić program OBS, bo sprawdza się w tej roli świetnie, można zaznaczyć region, albo okno, albo fullscreen. Bardzo dobry.
    2.  
      Potwierdzam, OBS świetnie daje radę.