Czy ktoś jest mnie w stanie uświadomić czemu po odpaleniu Altirry 1.3 lub 1.4 ukazuje mi się biały prostokąt? Wszystko słychać, że działa, menu i reszta jest, ale zamiast obrazu Atari jest białość...
Potwierdzam, że to pomaga. Miałem taki efekt po uruchomieniu którejś z nowszych wersji, bezpośrednio po używaniu starszej. Podany przez Pecusia sposób naprawił problem. :)
Może ktoś napisać jak skonfigurować sobie ten emulator, aby odpalać rzeczy na VBXE itp. ? Umieściłem ROMy obok emulca, zaznaczyłem "PAL" i "VBXE", potem za pomocą drag'n drop ładuję i... nic (albo zwiecha albo inne nieciekawe efekty). Jak na razie interesuje mnie (poprawne) uruchomienie tych plików:
W edytorze Basica (i nie tylko) klawisze kursora na klawiaturze PC działają mi jak klawisze... kursora, czyli na Atari CTRL+"kierunek". Nie chcę, żeby Altirra za mnie wciskała klawisz CTRL. Co zrobić, żeby do przesuwania kursorem należało naciskać CTRL+"kierunek", a nie tylko "kierunek"?
Może masz włączoną windowsową funkcję pt. "klawisze trwałe" ( ->link<- ) bo nie spotkałem się z takim zachowaniem Altirry. W razie czego to uruchomienie Altirry z linii poleceń z przełącznikiem /resetall przywraca ustawienia domyślne programu.
Nie, nie mam nic takiego włączonego w windowsie. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi o to, że po uruchomieniu np. Basica (w Altirze) i nacśnięciu klawisza kursora na klawiaturze Peceta kursor na ekranie przeskakuje zgodnie z wciśniętym klawiszem, a wszyscy dobrze wiemy, że w Atari tak się nie dzieje, bo żeby przesunąć kursor trzeba oprócz klawisza ze strzałką nacisnąć klawisz CTRL. Altirra wciśnięcie klawisza kursora "przekłada" na atarowskie CTRL+kierunek. W Atari800Win można było ustawić sobie interpretację klawiszy kursora, a w Altirze tego nie widzę...
Lewy Alt+kierunek? Zaiście małoatarowska kombinacja ;). Uważam, że powinno być CTRL+kierunek, bo tak jest w Atari.
Problem ze strzałkami zniknął, a w zasadzie został zamaskowany, gdy w opcjach "Input Maps" zaznaczyłem "Arrow Keys -> Joystick (port 1)". Ale to takie połowiczne rozwiązanie. Choć na razie może być :) Dzięki za pomoc.
Czy wie ktoś, jak ustawić w Altirrze, aby dyskietka domyślnie była w trybie R/W, a nie R/O? Zaczyna mnie wkurzać, jak przy każdym uruchomieniu Rzygonia muszę wchodzić w opcje i odblokowywać zapis na dyskietce.
edit: Właśnie zauważyłem, że jak odpalam najpierw Altirrę, to jest ok (dyskietka w trybie R/W), ale jak klikam w dyskietkę (pik ATR) - co powoduje uruchomienie emulatora - to dyskietka zawsze jest w trybie R/O.
W gałęzi rejestru HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\VirtualDub.org\Altirra\Profiles\00000000 też nic nie ma, co by pozwalało na ustawienie tego na sztywno. Spróbuj może napisać do Phaerona.
dwa pytania. 1. W niektórych grach na ekranie pojawiają się takie artefakty jak po prawej stronie. Jest sposób na to? 2. Czy przy nagrywaniu video z "gejmpleja" można ustawić większy rozmiar niż 376x240?
Panowie (i panie) mam spory problem z "ujarzmieniem" Altirry w temacie nagrywania video z działającego np. dema. ZAWSZE "wyprodukuje" mi z tego obraz rozciągnięty, panoramiczny. :( Próbowałem rożnych opcji i ciąglę efekt ten sam lub podobny. Przez to przy wgrywaniu na YT mam komunikat, że wynik będzie kiepskiej jakości.
ALTIRRĘ mam chyba w miarę nową, odpalam to pod W10, dysponuje kartą graficzną GeForce GTX1060. Czy ktoś tu może poratować??? ;o
Ja przełączam Altirrę na pełny ekran i wtedy skrótem klawiszowym włączam nagrywanie w sterowniku NVIDII , wystarczy później nagrany materiał wrzucić na youtube.
Dzięksy za wszystkie odpowiedzi! Na pewno jeszcze potestuję nagrywanie. Mam tylko pytanie jakich opcji najlepiej używać w podmenu emulatora (włączyć kompresję itp.) ?
Czy jest możliwość robienia "pauzy" w nagrywaniu pod Altirrą podczas ładowania czegoś, tak aby zminimalizować niepotrzebnie wydłużony o to czas? Czy raczej robi się to później w jakimś edytorze video?
@shanti77 Rozumiem, że obywasz się bez bezpośredniego nagrywania w emulca i aktywujesz nagrywanie z samej karty graficznej... Czy nic nie musisz tam ustawiać? Czy wychodzi oszczędniejszy rozmiar niż gdyby nagrywać spod samej Altirry? U mnie było tak, że 15 minut to 1 GB filmik (opcja "save video" z Altirry).
@Dracon dokładnoe tak robię, w nvidii trzeba tylko ustawić sobie jakiś skrót klawiszowy, który nie koliduje z Altirrą. Wielkość pliku jest w rozsądnych rozmiarach.