atarionline.pl Podziękowania dla XXL'a - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime12 Jun 2017 13:06

Chciałem podziękować za dwie moje ulubione gry na Atari- Deathchase XE oraz Jetboya. Obie są bardzo grywalne i fajnie, że ktoś je zrobił. Dzięki XXL za twoją pracę.
      • 2: CommentAuthormono

A ja dziękuję za:
      - SlightSID player,
      - Jet Set Willy
      - Knight Lore
      - Nightshade
      i za całą serię Beep'em All!
      Szacun.
      • 3: CommentAuthortebe

Pin-ek teraz TY ... :)
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Jun 2017 14:06 zmieniony

ja dziękuję za płynięcie pod prąd, bo z tego ciekawe rzeczy wynikają

(sory za wbicie się pomiędzy wódkę a zakąskę :]]]]])
      • 5: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime12 Jun 2017 15:06

jakiś jubileusz dzisiaj?
      • 6:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime12 Jun 2017 15:06 zmieniony

ja dziękuje za Deathchase XE - fajny dopracowany port ,Flowers Mania i mój ulubiony Hobgoblin WIELKIE DZIĘKI ,w końcu mogłem się nagrać he,he...

ale co się dzieje, uciekasz gdzieś ?
      • 7: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime12 Jun 2017 15:06

jetboyowi 10 lat stuknęło
      • 8: CommentAuthorpin
      • CommentTime12 Jun 2017 17:06

@TeBe - ja nie dziękuję, bo nie ma za co. U mnie to nie działa ;)
      • 9: CommentAuthorxxl
      • CommentTime13 Jun 2017 09:06

dzieki ale Jetboy to port Jetpaca braci Stamper (niewiele poprawek), Deathchase to tez konwersja z zx ale tu kod jest praktycznie caly nowy - tak czy siak ojcow jest wiecej ;-) kto pisal muze? kto zrobil grafike?

dziekuje w imieniu autorow :D
      • 10:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Jun 2017 09:06

Ja dziękuję przede wszystkim za Knight Lore (nieskromnie powiem, że to była moja propozycja gdy xxl szukał pierwszej gry do konwersji) i Jet Set Willy 2007.

Co do tego ostatniego, może dałoby się podkolorować tak jak działa Manic Miner, żeby JSW było kolorowe bez VBXE? ;-)
      • 11:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime13 Jun 2017 10:06

No a ja dziękuję, że ktoś taki jak kolega xxl jest aktywny na rzecz Atari. Bo co by nie wymyślił i nie zrobił, jest to zawsze ciekawe i na wysokim poziomie technicznym. Oczywiście z uwzględnieniem wyciśnięcia ostatnich soków ze stockowego sprzętu :)
      • 12:

CommentAuthorRastan

Widzę, że xxl ma całą rzeszę fanów! :)
      No, to i ja się dołączam i dziękuję za całokształt pracy. Pomysły i ciekawe rozwiązania proponowane przez xxl'a pchają scenę Atari coraz dalej.
      • 13: CommentAuthortebe

innymi słowy najgłośniej słychać krzykaczy którzy nic nie wnoszą oprócz wyplutej śliny, a grzeczni "konsumenci" stoją z boku w ciszy, chyba że ktoś założy wątek pt. "Podziękowania dla ..."

dziękujemy że Ci się chce XXL :)
      • 14: CommentAuthorpin
      • CommentTime13 Jun 2017 11:06

Rastan:

rozwiązania proponowane przez xxl'a pchają scenę Atari coraz dalej.

Muszę to sobie zapisać. Dobry tekst!
      • 15:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime13 Jun 2017 11:06

Ja też dołączam się do podziękowań:
      Kawał dobrej roboty zrobiłeś i dalej robisz.

Megaszacun za xBiosa + za konwersje gierek. I za to WIFi (nie pamiętam jak się projekt nazywa).

I fajnie, ze to wszystko działa na gołym Atari.
      • 16: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime13 Jun 2017 13:06

To i ja się przyłączę . Tak ogólnie.
      Dzięki za to że wam się chce wspierać małe Atari.
      Dzięki za nowe gry, dema i programy.
      Doceniam to że jesteście i pomagacie.
      Dzięki za AST
      Dzięki za UMasters
      Dzięki Wam wszystkim całe to forum się kręci.
      Return.
      • 17:

CommentAuthorRastan
      • CommentTime13 Jun 2017 16:06

@pin: wiedziałem, że mój tekst spotka się z Twoją aprobatą. :) I Tobie też dziękuję ... za całokształt. :)
      • 18: CommentAuthorstc
      • CommentTime13 Jun 2017 20:06

A ja dziękuje programiście XXL-owi za używanie nielegali i trzymanie sie limitu 62k pamięci :) To podnosi poprzeczkę i trzeba się naprawdę napracować mózgiem ,żeby zrobić coś porządnego na tak ubogim sprzęcie, a nie odpierdolić coś na szybko byle by było i że coś się zrobiło. Limit ten jest wyzwaniem umysłowym , który można zaciśniać oczywiście do 48k lub 16k jak i 256b gdzie na x86 "Puls by Řrřola" rządzi i takie podejście pokazuje na co ludzi jak chcą tak naprawdę stać :D np:Xbios jest dobry ,bo jest mało "pamięciożerny" :P Mam 800 XL 62K bez stacji tylko sio2pc samodzielnie lutowane :D
      • 19: CommentAuthorpin
      • CommentTime13 Jun 2017 21:06

stc:

i trzymanie sie limitu 62k pamięci :)

Ten sprzęt nie jest aż tak ubogi jak się wydaje :). Da się podnieść poprzeczkę wyżej. 61k i program wstaje z dos'a. Są programiści, którzy wiedzą jak to zrobić.
      • 20:

CommentAuthorkris3d
      • CommentTime13 Jun 2017 23:06

Nie wiem z jakiego powodu ten wątek ale przy okazji wazeliny różnokolorowej dołączam się i ja:)

Dziękuję PINowi że odebrał telefon 3 lata temu i od tego czasu regularnie odwiedzam zloty, spoty, domówki i jego "Kuchnię pełną Atari" w której zjadam tony kanapek Iwony, uczę się od Szymona cierpliwości i uwagi oraz wiem że w końcu odzyskam te zaślepki do Atari 800XL;) bo śrubki już się udało;)

Nie wiem czy w temacie, ale szczerze;)
      • 21:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime14 Jun 2017 08:06

To to też jest zasługą xxl-a?

Co za gość ... ;)
    1.  
      Dołączam się do podziękowań dla xxl-a. Fajnie wiedzieć, że są tacy ludzie, którym się chce i którzy faktycznie coś robią od początku do końca według swojego planu. Żyjemy w takich szalonych czasach, że wiele fajnych pomysłów upada zanim zostaną dokończone. Xxl się wyróżnia na tle ogółu tym, że faktycznie dowozi, a lista dowiezionych rzeczy jest długa i ciągle rośnie.

Także wielki szacun.

Żeby nie było, nasze forum gości jeszcze inne znakomite osoby, ale skoro dziękujemy tutaj xxl-owi, to proszszsz... :)
      • 23:

CommentAuthorbocianu
      • CommentTime14 Jun 2017 12:06

kris3d to chyba pomylił tematy albo osoby :D

Nie wiem czy to jakiś benefis XXLa, czy 30 rocznica zakupu Atari, ale ja się dołączam. Każdy kto robi coś więcej niż pisanie na forum i narzekanie zasługuje na swój laur, lub laurkę :) Pozdrawiam i czekam na jeszcze więcej dobrych rzeczy.
      • 24:

CommentAuthorMontezuma
      • CommentTime14 Jun 2017 12:06

Random Atari Convention dziękuje XXL-owi za całokształt ;)
      • 25:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime16 Jun 2017 02:06

@ bocianu
      kris3d uogólnił że jest fajnie ,też tak czasem mam jak za...
      a, nieważne .
      • 26:

CommentAuthorEnjo
      • CommentTime17 Jun 2017 20:06

tebe:

innymi słowy najgłośniej słychać krzykaczy którzy nic nie wnoszą oprócz wyplutej śliny

bocianu:

Każdy kto robi coś więcej niż pisanie na forum i narzekanie zasługuje na swój laur, lub laurkę :)

Bądźmy sprawiedliwi i dołóżmy też tych, którzy może nic nie programują na Atari i tylko piszą na forum, ale za to płacą za utrzymanie serwera, co?
      • 27: CommentAuthorpin
      • CommentTime17 Jun 2017 23:06

.. przez takie posty, to tylko więcej za prąd trzeba płacić ;)
      • 28: CommentAuthormartinez
      • CommentTime18 Jun 2017 04:06 zmieniony

Również dziękuję koledze xxl, za całokształt. Trzymam kciuki za SIOcart - nie mogę się doczekać, kiedy będzie można zakupić to urządzenie z nową grą, z ekstra muzyką. Za WiFi Prime, za nowy uniwersalny silnik do gier biegnąco-skakanych, i tak dalej.

Wydaje mi się, że chęć dokopania neoatarowcom stanowi siłę napędową aktywności xxl-a. Więc można powiedzieć, że działa on z niskich pobudek. Niektórym osobom ewidentnie to przeszkadza. Mnie w ogóle, dopóki w efekcie otrzymujemy nowe gadżety na mój ulubiony komputer.
      • 29:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime18 Jun 2017 09:06

Kto to jest "neoatarowiec" ? :)
      • 30: CommentAuthorxxl
      • CommentTime18 Jun 2017 10:06

@martinez: dziekuje chociaz z oceną zupelnie sie nie zgadzam.

@TheFender:

- klasyczna atarowość - pierwsza połowa lat '80, fabryczny sprzęt, komercyjne gry na Zachodzie
      - neoatarowość - lata '90, wykorzystywanie tricków istniejącego sprzętu, niezbyt inwazyjne przeróbki jak drugi POKEY
      - postatarowość - 65816, megabajty RAMu, VBXE, itd.
      • 31:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime18 Jun 2017 10:06

Dzięki za wyjaśnienie:)
      Ależ rozłam w tej atarowskiej braci.
      A dla mnie postatarowość to jest po prostu Amiga, ew. próby odtworzenia Amigi na bazie platformy małego Atari :)
      • 32: CommentAuthorpin
      • CommentTime18 Jun 2017 12:06 zmieniony

:) - czyli Mapram zalicza się do którego nurtu?

.. a jak nazywa się okres w drugiej połowie lat '80?
      • 33: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jun 2017 11:06

@pin: To jest atarowość lat '90 :) czyli neoatarowość.

Niezbyt inwazyjne przeróbki, jak Cobra Freezer, rozszerzenia pamięci do 1MB, 65C816 na pokładzie.

Nie wiem z czego wynika ten dziwny podział, bo nawet jeśli przyjmujemy murzyńskie założenie że tylko rozszerzenia projektowane przez bwana kubwa z Ameryki to jest to, co Atari chciało, to i tak bwana kubwa pierwszy wsadził adapter do 816 jeszcze w latach 90. Bwana kubwa też wsadził ECI do 65XE i sprzedawał twarde dyski; dopiero Polak je usunął, bo mu było szkoda kasy i z komputera chciał zrobić konsolę do gier.
      Mapram powstał w nowym millenium i na dodatek został zaprojektowany nie przez bwana kubwa.

Ja tego podziału na różne okresy atarowości nie rozumiem i uważam nie tylko mechanizm powstawania nowych rozszerzeń i urządzeń za naturalny, ale również uważam wykorzystywanie możliwości fabrycznego sprzętu za naturalne. Xxl tymczasem przyjmuje sobie za podstawę jakiś pojedynczy model Atari i wciska wszystkim że co ponadto od złego pochodzi.
      • 34: CommentAuthorxxl
      • CommentTime19 Jun 2017 12:06

kiepsko kombinujesz - przykladowo bwana kubwa zaprojektowal i promowal rozszerzenia bez rozdzielnego dostepu do pamieci antica i cpu... a atari tego wyraznie nie chcialo :-)

mowiac o polaku ktory usunal eci (trzmiel?) to chce powiedziec ze on je wprowadzil ;-)
      • 35: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jun 2017 13:06

No "wprowadził", bo oszczędzał. Dzięki temu o ile w XL można było używać newdevice i równocześnie mieć wetkniętego carta, to w XE takiż newdevice musi mieć złącze carta na sobie, bo inaczej carta się użyć nie da.
      Ja widzę dwa plusy działalności Tramiela:
      1. Przepiękny design obudowy XE.
      2. Atari 130 XE.
      Ale okrajanie sprzętu w każdy możliwy sposób (wadliwe GTIA, wyrzucenie newdevices w wersjach prototypowych OS-a + na otarcie łez wbudowanie 38k turbo do SIO, klawiatura z gumkami) zaliczam mu na minus, bo to nie żaden postęp tylko degradacja świetnej maszyny.

Wracacjąc do tematu wątku: jest Ci za co dziękować, ale jest też i za co przyłożyć :)
      • 36: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime19 Jun 2017 13:06

Na czym polega wbudowanie turbo 38k, bo w XL też działa i jest to rozwiązanie czysto programowe :)
      • 37: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jun 2017 14:06

Wbudowane w OS.
      • 38: CommentAuthorxxl
      • CommentTime19 Jun 2017 15:06

tez "dziekuje" trzmielowi za to ze kolejnym modelem atari po xl nie byla amiga
      • 39:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime19 Jun 2017 20:06

Dołączam się do podziękowań xxl-a.
      Amiga 250ST z 256KB RAM i 2 przetwornikami CA nie byłaby tym, czego ludzkość oczekiwała ;)
      • 40: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Jun 2017 20:06

Nikt nie spodziewał się hiszpańskiej przyjaciółki :)
      • 41:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime20 Jun 2017 18:06 zmieniony

Nie ,nie,nie chce być postatarowcem to jak po apokalipsie a ja męczyłem się całe dzieciństwo w magnetofony ,Draconusy,Zybexy .... dopiero później w te polskie ładne Misje itp aż do Rockmana ,potem aol itp , jestem graczem z lat 80/90 ,potrzebuje ten 1MEGA bo animacji na oryginale sprawdzać ani odpalać nie mogę a tworzę ... i co teraz ?
      • 42: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime24 Jun 2017 00:06

Mam to samo tylko trochę inaczej
      • 43: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime24 Jun 2017 16:06 zmieniony

Szanowny panie Wojciechu Mannie, sercem mym targa skarga i żal...

są jakieś postępy prac nad tą grą?