atarionline.pl Tensor Trzaskowskiego - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Oj bo będzie afera :D
      Ludzie odejdo...
      • 2:

CommentAuthorsun
      • CommentTime5 Jan 2021 12:01

@mav: może lepiej "ampułkę" strzępionki :)
    2.  
      @sun,
      Potestujesz trochę czy jeszcze gra wychodzi z siebie jak podeślę Ci testowy apk?

Testowałem dziś po całej rodzinie, ale crashów nie było. Zresztą "u nas działa" od zawsze :)
    3.  
      Anyway, puściłem już do Google Play wersję z poprawkami. Musiałem trochę pocisnąć z czasem, bo inne rzeczy mnie gonią...

Teraz Google odpalił swoje logarytmy do przypiedzielania się do byle czego, więc aktualizacja niedługo będzie do pobrania albo i nie :D
      • 5:

CommentAuthormav
      • CommentTime7 Jan 2021 21:01

Chyba jeszcze jej nie ma - pobrałem wersję 0.3 (bo zmieniałem niedawno phon).

Swoją drogą zauważyłem, że "clickboxy" do strzałek są ogromne, rozsuwając menu telefonu na środku ekranu łapie obrót ;)
    4.  
      Jeszcze trwa sprawdzanie...

A jeśli chodzi o clickboxy strzałek, to każdy ma swoją ćwiartkę ekranu :)

W przeciwieństwie do clickboxów przy wybieraniu leveli - te są za małe i właśnie sobie przypomniałem, że zapomniałem je powiększyć :D
      • 7:

CommentAuthormav
      • CommentTime7 Jan 2021 21:01

Zdaje się też, że w tej wersji komunikat o "wartko" jest martwy, tzn nie wiem, czy da sie to zmieniać?
    5.  
      Tak, jest martwy i niezmienialny. Został jako część grafiki z wersji na Atari (podobnie jak malutki numer wersji poniżej).
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime8 Jan 2021 23:01

No, chyba update się udał. Gram dalej, bo przestało się sypać. ;) Wciągające, przyznaje ze gry na Atari nie odpaliłem. Muszę się pokajać i nadrobić to niedopatrzenie.
    6.  
      Polecam, na Atari to na pewno się nie sypie, bo Atari jest lepsze :)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2021 12:01

I ja poproszę do testów na Andku 8.0.
    7.  
      Hej Kaz,
      Apka już jest w sklepie, można pobrać oficjalnie.
      Przy ewentualnie kolejnych wersjach będę podsyłał do testów.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2021 15:01

Pobrałem! Gra się świetnie, wszystko pięknie hula. Ale jedna poważna wada na moim telefonie - nie ma jakiegoś przycisku wyjścia z gry, przerwania, wyjścia z trybu pełnoekranowego. Nie mam fizycznych przycisków, tylko wirtualne na ekranie, więc pojawia się problem z wyjściem z gry, gdy gra przejmuje cały ekran i przyciski obsługi telefonu znikają.
    8.  
      "Pociągnięcie" którejś z krawędzi ekranu do środka ujawnia wirtualne przyciski ekranowe.
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2021 18:01

No właśnie nie każdej krawędzi, tylko jednej - tej, która jest górną. A, że gra przeorientowuje ekran, to górna staje się prawą. Ja byłem przez chwilę zdezorientowany, nie mogąc w żaden sposób zatrzymać gry, a jednocześnie pasek z prawej mi się nie pojawiał, tylko obracała sie plansza gry. PS. Ja nie zgłaszam błędu! Zgłaszam _mój problem_, który powstrzymuje mnie przed oceną "perfect!" :D
    9.  
      Understood.

Ja mam tak samo i w sumie przyzwyczaiłem się, że muszę w taki właśnie sposób "wychodzić" z różnych pełnoekranowych aplikacji.
      • 17:

CommentAuthorsun
      • CommentTime9 Jan 2021 21:01

@Kaz: hm... np na hujałeju można sobie ustawić, czy mają być wirtualne klawiszki czy pociąganie. Ja mam ustawione pociąganie i w zasadzie jest to dość naturalne, że w ten sposób można wyjść z każdej aplikacji.
      Odruchowo zaś faktycznie szuka się opcji "exit".
      • 18:

CommentAuthormav
      • CommentTime10 Jan 2021 11:01

Aktualizacja weszła.
      Zauważyłem, że spadający na ścianę migdał potrafi na klatkę czy dwie, rzucić czarny prostokąt tak 2/5 wysokości na tenże murek.
    10.  
      Dzięki za info.

Mogę trochę poprzestawiać wajchy w ustawieniach wykrywania kolizji w Unity, ale uprzednio musiałbym umieć to zreprodukować, czy raczej dostrzec. Spróbuję zwrócić uwagę na ten element.
    11.  
      I jeszcze w ramach zabawy z Unity przedstawiam oto wersję łebową:

->link<-
      • 21:

CommentAuthormav
      • CommentTime11 Jan 2021 22:01

Złapałem taką klatkę, w wolnej chwili wrzucę filmik.
      A co do wersji webowej - kolega ma fantazję nie dodając obsługi klawiatury :P
    12.  
      Dodałem w zakresie klawisza "ESC" :D
      • 23:

CommentAuthorsun
      • CommentTime12 Jan 2021 13:01

łałałi! :)
      • 24:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Jan 2021 14:01

to jest rodzaj błędu, ale wyszło świetnie - chodzi mi o to, że klocki spadając przelatują trochę za daleko i wracają na miejsce. daje to poczucie pewnej elastyczności materiału. bardzo fajne.
      • 25: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime12 Jan 2021 15:01 zmieniony

W grze brakuje elementów śmiertelnych(kolizja z graczem kończyła by się jego śmiercią), które zobowiązywałyby gracza do większego zaangażowania intelektualnego. Teraz wszystkie początkowe przynajmniej etapy można przejść metodą na miksera, z drobną korektą poruszania postacią - czyli (1)kręcimy w lewo i w prawo szybko i losowo tak szybko aż (2) zobaczymy że jest jakiś przedmiot do którego gracz może dojść i zebrać. Następnie goto (1). Być może moja opinia nie jest do końca słuszna bo doszedłem mikserem do 5 tego etapu i dajej nie wiem co jest. CZy dalsze etapy też da się tak przejść ?
      Edit: Co oczywiście nie zmienia faktu że gra jest bardzo fajna i w dodatku open source, w obudwu wersjach,co czyni ją w ogóle MEGA!
      • 26:

CommentAuthormav
      • CommentTime12 Jan 2021 15:01

Niektórych tak nie przejdziesz, ale w większości przypadków - tak, brute force wybawi :) to zarówno wada jak i zaleta.
      • 27:

CommentAuthorsun
      • CommentTime12 Jan 2021 15:01 zmieniony

Zaraz powstanie książka: "Przeszedłem Tensora Trzaskowskiego mikserem" :) Sprzedam tanio prawa do tytułu jakby co :)
    13.  

mav:

Zauważyłem, że spadający na ścianę migdał potrafi na klatkę czy dwie, rzucić czarny prostokąt tak 2/5 wysokości na tenże murek.

pirx:

to jest rodzaj błędu, ale wyszło świetnie - chodzi mi o to, że klocki spadając przelatują trochę za daleko i wracają na miejsce. daje to poczucie pewnej elastyczności materiału. bardzo fajne.

Jeśli mówicie o tym samym, to chyba wiem, o czym mówicie :) Rzeczywiście, jest to efekt uboczny obsługi kolizji. Mnie również ta uboczność się podoba, co więcej - w nowej wersji elementy lekko uginają się jak Docent po nich chodzi.

Całość można regulować z poziomu Unity, przy czym dokładniejsze kolizje "kosztują" więcej procka. Poeksperymentuję z tym przy okazji następnej wersji.

astrofor:

W grze brakuje elementów śmiertelnych(kolizja z graczem kończyła by się jego śmiercią), które zobowiązywałyby gracza do większego zaangażowania intelektualnego.

Gra była targetowana w dzieciaki, dlatego nie ma też np. punktów czy limitu czasowego. Jak jedynka mi się zwróci, to może zrobię Tensor 2, trochę bardziej rozbudowany :)

A co do przechodzenia mikserem to jest tak, jak koledzy to przedstawili.
      • 29: CommentAuthormakary
      • CommentTime12 Jan 2021 19:01

@mgr: "może zrobię Tensor 2, trochę bardziej rozbudowany :)"

jestem.
      • 30:

CommentAuthormav
      • CommentTime12 Jan 2021 19:01 zmieniony

Tutaj przy pierwszym i ostatnim obrocie:
      ->link<-

Aczkolwiek po obejrzeniu filmiku oraz ograniczonym fps widzę, z czego to wynika, więc pewnie w zależności od aktualnie wybranego kształtu migdała, efekt będzie mniej lub bardziej widoczny. Przezroczyste sprity i elo ;)

A tu na stopklatce:
      • 31: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime31 Jul 2022 20:07

ostatnio ogrywam sobie nowsze gry na Atari i dzisiaj uruchomiłem Tensor Trzaskowskiego. Kurcze, ta gra wypełnia wszystkie luki, jakie są obecne w innych grach- ja jestem bardzo kiepskim graczem i zazwyczaj szybko ginę czy to w Scramble, Pangu czy Monty on the Run. w TT nie da się zginąć, możemy tylko szybsiej lub wolniej ją przechodzić. jest to chyba na tę chwilę moja ulubiona gra ever.
      BTW. czy jest metoda aby nie zaczynać gry od 1 levelu, ale aby móc zacząć tam, gdzie skońćzyliśmy poprzednio?
      • 32:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime31 Jul 2022 22:07

Wersja na carcie zapisuje postęp gry i dorobek punktowy.
      • 33:

CommentAuthorMq
      • CommentTime1 Aug 2022 00:08

Wersja atr też zapisuje.
      Jest inny, aktualny wątek o Tensorze, bo ten tutaj jest stary i nie dotyczy bieżącej wersji gry.
      Tu jest aktualny wątek o Tensorze: ->link<-
      A tam w poście #20 jest udostępniona gra w wersji atr, a w poście #22 w wersji na maxflasha i atr do programowania kartridża.
      • 34:

CommentAuthorsun
      • CommentTime1 Aug 2022 07:08

Może wersja car na AVG z zapisem? Chyba, że jest, to przepraszam. Flob tak ma :)
    14.  
      Hej Gorgh,
      Dzięki! Takie słowa, zwłaszcza z ust (czy może raczej klawiszy) tak zacnego developera cieszą podwakroć :)

Jeśli chodzi o level startowy, to w *każdej* wypuszczonej wersji Tenosra jest jakaś forma wybieraczki dowolnego levelu. W wersjach starszych robiło się to joyem (lewo-prawo) na ekranie startowym, a w wersji nowej, wybieraczka ma swój osobny ekran.

W najnowszej wersji gry domyślnie odblokowane jest tylko 10 leveli, a następne odblokowują się w ramach postępu gracza, ale i to da się obejść i zagrać od razu w dowolny level.
    15.  
      @sun,
      Wersji na AVG z zapisem nie ma. Niestety nie planuję też takowej tworzyć.
      • 37:

CommentAuthorMq
      • CommentTime1 Aug 2022 15:08 zmieniony

Na AVG zadziała udostępniony obraz kartridża Tensora, tylko nie będzie zapisu.
      Zapis na AVG, to nie jest kwestia grzebania w grze, tylko w firmware kartridża. W przypadku FloB-a, to autor kartridża AVG zafascynował się tak grą, że postanowił dostosować zarówno firmware kartridża, jak i samą grę do tego firmware tak, żeby zapis działał. Myślę, że to była wyjątkowa i jednostkowa sytuacja i nie ma co liczyć na to, że uniwersalne multicarty będą takie rzeczy ogarniały - póki co żaden multicart nie ogarnia.
      • 38:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Aug 2022 20:08

A jest jakiś dok do tego, jak tworzyć obraz car, który zadziała z AVG cartem i można zapisywać?
      • 39:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Aug 2022 20:08

To musiałbyś @tmp zapytać, zdaje się.
      • 40:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Aug 2022 23:08 zmieniony

@tmp jest małomówny jeśli chodzi o technikalia AVG, mam wrażenie, że muszę go ciągnąć za język. A może ktoś tutaj wie?

Chociaż pewnie wystarczy zajrzeć do kodu Floba.
      • 41:

CommentAuthorsun
      • CommentTime2 Aug 2022 00:08

dokładnie, wystarczy zajrzeć :)
      • 42:

CommentAuthorMq
      • CommentTime2 Aug 2022 10:08

Zajrzeć na pewno można. Z tym że nie ma źródeł. Nie wiemy jak to jest zrobione, @tmp wziął gotową binarkę FloB-a i zrobił z niej gotową binarkę działającą z AVG, ale też była wymagana do tego aktualizacja firmware do AVG, która z tym współpracuje.
      • 43:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Aug 2022 15:08 zmieniony

Aj see. To jest wystarczające wyjaśnienie. Jak ja bym zrobił, to pewnie bym zapisywał do równoległego pliku, żeby nie psuć pliku karta, ale można to łatwo sprawdzić mając AVG.
      • 44:

CommentAuthorsun
      • CommentTime2 Aug 2022 23:08 zmieniony

Proszę, jest jak mówisz. Pozwala to snuć przypuszczenia, że nie tylko flob może zapisywać :)
      • 45:

CommentAuthorsun
      • CommentTime2 Aug 2022 23:08

@mgr_inz_rafal: oki, mam kart z grą, także sobie będzie zapisywał ;)
      • 46:

CommentAuthorMq
      • CommentTime3 Aug 2022 12:08

Przypuszczam, że @tmp zhakował po prostu FloB-a w taki sposób, że znalazł w nim miejsca gdzie następuje zapis do carta i podmienił te procedury na własne, które zamiast na carta zapisywać, to wysyłają coś do kartridża AVG, a on ma obsługę tego czegoś w firmware i zapisuje sobie to do pliku sav we własnym formacie. Podobnież podmienił odczyt we FloB-ie, żeby czytał potem te rzeczy z pliku sav.
      Oczywiście można by tą samą drogą robić zapisy i odczyty w różnych grach, ale musiał by powstać jakiś jednolity standard opisujący całość i wszyscy musieli by się tego standardu trzymać, co jest awykonalne w tą stronę moim zdaniem, bo kartridży jest multum, a każdy chce inaczej je obsługiwać. AVG jest tylko jednym z wielu mediów i nikt nie będzie robił gier specjalnie pod niego, wątpię więc żeeby miało sens opracowywanie specjalnego standardu na te potrzeby.
      • 47:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime3 Aug 2022 12:08

No zapis to też emulatory nie wspierają, bo to w zasadzie już nie jest emulacja atari ale kostki wlutowanej w carta
      • 48: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime3 Aug 2022 12:08 zmieniony

gram już trzeci dzień w grę, gra się świetnie, ale zauważyłem jeden bug:
      jak się przechodzi powyżej 10 levelu i jest zapis wyniku to potem pojawiają się śmieci na ekranie i zamiast planszy z zabawną nazwą poziomu jest coś takiego (sprite'y)
      Nie przeszkadza to w grze, bo grać można dalej, ale raportuję jakby co.
      Korzystam z Atari 130XE z 320 Kb RAM i SIO2SD i wersji ATR gry udostępnionej w sąsiednim wątku.
      • 49:

CommentAuthorsun
      • CommentTime3 Aug 2022 13:08

@Mq: jasne, przecież sobie tylko dyskutujemy, nikt (ja) tu nie będzie zmuszał/wymuszał tego typu rzeczy. Ja początkowo myślałem, że to jest wspierane na takim poziomie, że w źródle Flob'a jest "cuś" co robi zapis dla AVG i tyle.
    16.  
      gorgh, dzięki za info, będę musiał jeszcze się przyjrzeć tej wersji .atr, bo też mi się raz czy dwa razy zdarzył taki glicz...