atarionline.pl Dragon Cart (Atari 8-bit Ethernet) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorpgru
      • CommentTime9 Oct 2017 13:10

Czy ktoś jest w stanie takiego zrobić/sprzedać za rozsądne pieniądze? Albo zna kogoś kto jest :-) . Niestety bardzo ciężko je kupić a chciałbym używać w ten sposób Internetu na Atari...
      Projekt jest tutaj: ->link<-
      • 2: CommentAuthorxxl
      • CommentTime9 Oct 2017 14:10

od czasu:
      nie uzywam wiec mysle, ze moge opylic Dragona (bede na SV).
      • 3: CommentAuthorpin
      • CommentTime28 Oct 2017 16:10

Prawdopodobnie na Krakowskich Retrospekcjach #6 Będzie możliwość zobaczyć działający w oparciu o DragonCart internet na Atari 130XE ;).

Wszystko zależy od tego, czy będę miał ze sobą hotspota wlanowego.

Działa WWW w trybie tekstowym, WGET, oraz IRC.

1.  
      Jeśli prawdopodobnie będzie można to zobaczyć to ja prawdopodobnie pojawię się na miejscu :)
      • 5: CommentAuthorpin
      • CommentTime28 Oct 2017 18:10

chodzi tylko o to, czy uda się żonie zwędzić tel z androidem, lub czy ktoś na miejscu może internet udostępnić.. ale wówczas trzeba będzie przekonfigurować AP, lub/i sieć w telefonie.
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime29 Oct 2017 02:10

Z całą pewnością można będzie to zobaczyć. Zobaczymy także Magistra Inżyniera Rafała we własnej osobie !!!111 (111) :)

O której godzinie można się spodziewać wizytacji?

Rozgrzewam już róter :D
    2.  
      Jeszcze nie wiem dokładnie, ale na pewno przed zmrokiem...

Trwają ustalenia czy zostać do niedzieli i czy spożywać koszerne napoje :)
      • 8: CommentAuthorpin
      • CommentTime29 Oct 2017 13:10

.. no ja się właśnie zastanawiam, czy ogólnie nie przesiedzieć imprezy tym razem przy "lemoniadzie" ;)
      • 9: CommentAuthorpgru
      • CommentTime3 Nov 2017 21:11

@xxl Hmm a może będziesz na jutrzejszej giełdzie 80/90 w W-wie? Jeśli tak to raczej będę się kręcił w okolicy stoiska Atarionline :-) ...
      @pin może lepiej, że mnie nie było bo bym jeszcze bardziej chciał kupić :-)
      • 10: CommentAuthorpin
      • CommentTime4 Nov 2017 10:11

Teoretycznie złożyłem wczoraj działający internet, czyli tel na androidzie, wifi, ap -> lan/dragon cart/Atari 130XE. Jak się to tylko nie zepsuje pod drodze to można będzie to zobaczyć na Krakowskich Retrospekcjach.
    3.  
      Well,

I sold my Dragoncart at the annual meeting of Abbuc on October 28th in Herten/Germany for the price of 60 Euro (new owner now is Andreas Bertelmann from Hannover)...

But here is all the software I have for the Dragoncart...
      • 12: CommentAuthorpgru
      • CommentTime4 Nov 2017 21:11

Thank You CharlieChaplin.
    4.  
      Widziałem dziś tego karta...
      Potwierdzam, że poprawnie przesyła dane do i z Krakowa.

Piękna rzecz!
      • 14: CommentAuthorpin
      • CommentTime5 Nov 2017 23:11

Na Retrospekcjach wczoraj: Atari 130XE, IRC, download 2MB pliku i www w trybie tekstowym na bigskrinie ;)
      • 15:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime6 Nov 2017 20:11

... jakieś cuda na kiju połączone kablem zamiast modułu wi-fi , a gdybym Atari chciał zabrać np: na działkę ,tam gdzie nie mam neta po kablu ???
      • 16: CommentAuthorpin
      • CommentTime6 Nov 2017 20:11

no to miałem swoje wifi i najzwyklejszy malutki router i króciutki kabelek ;)
    5.  
      IRATA4 ma rację! Drugim minusem jest to, że cart nie działa bez prądu...
      • 18: CommentAuthorPrince
      • CommentTime8 Nov 2017 20:11

Hejka, również szukam Dragona.
      Jak u kogoś z kolegów leży to zapraszam do sprzedaży :).
      • 19: CommentAuthorpin
      • CommentTime8 Nov 2017 21:11

@Prince - cart będzie ogólno - dostępny. Trwają prace projektowo - rozwojowe.
      • 20: CommentAuthorDuddie
      • CommentTime25 Nov 2017 17:11

Tymczasem...
    6.  
      Will the new Dragoncart be the same as the old one (so the same software can be used with it) ?

Or will it be completely different (with a different / newer/ more powerful chip) and do most of the work for the A8 (so the A8 acts only as a typewriter/keyboard)...?!?
      • 22: CommentAuthorDuddie
      • CommentTime26 Nov 2017 12:11

No, it is a new one, with better chip. Now TCP/IP stack will be served by chip, not the Atari. Old software will not work with it, but there will be updated version.
      • 23: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime26 Nov 2017 14:11

Pytanie - jak dużo się zmieniło aby zastosować nowy chip? Pytam bo mam starą wersję i ciekawi mnie, czy wymiana chipa jest dobrą drogą upgrade'u czy za dużo zachodu?
      • 24: CommentAuthorDuddie
      • CommentTime26 Nov 2017 17:11

Z całą pewnością Atari odetchnie, bo spadnie mu z barków obsługa TCP/IP. Zwolni się sporo zasobów.
      Poza tym, nowy soft, który ma powstać, będzie działał tylko z tym nowym chipem.
    7.  
      quote Duddie: "No, it is a new one, with better chip. Now TCP/IP stack will be served by chip, not the Atari. Old software will not work with it, but there will be updated version."

Thats great news to me !
      Now you can add me to the list of interested buyers... ;-)
      • 26: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime28 Nov 2017 13:11

@Duddie: bardziej miałem na myśli to, czy można zupgradeować stary Dragon Cart przez wymianę chipa, czy to jest za dużo roboty i lepiej odłożyc go na półkę ;)