Wiele lat temu bawiłem się trochę Basic-em.Teraz mam ochotę stworzyć prostą paragrafówkę. Stwierdziłem że bez grafiki to słabo. Chciałbym zamiescić grafikę stworzoną programem graficznym np.koala. Czy prosto jest wrzucić taką grafikę do rogramu w TB XL?
Koala zapisuje grafikę skompresowaną. Da się taki plik bez problemu odczytać. Gdzieś była procka w Basicu do dekompresji, ale nie kojarzę teraz w jakim czasopiśmie (Moje Atari?). Jak dobrze poszukasz, to gdzieś tu na Forum Atarum był już wątek o ładowaniu grafiki w TBXL.
Z tego co pamiętam to nieco zmodyfikowałem procedurę odczytu - tak aby odczytywać niekoniecznie na ekran, można w ten sposób skompresować również inne dane.
Gdybyś chciał korzystać, jak napisał Pin, z BGET w TBXL i wczytywać plik z grafiką bez kompresji, to rysunki przygotowane w Koali można "rozkodować" przy pomocy tego konwertera: ->link<-
Można też spróbować (podobno istnieją dwa rodzaje kompresji, a procedura obsługuje jeden, więc może się to nie udać) odczytać powyższą procedurą i zapisać z ekranu poprzez BPUT i potem odczytywać poprzez BGET ;)
Jednak wg. mnie lepiej mieć obrazki skompresowane.
Larek, jeżeli ten konwerter obsługuje obydwa rodzaje konwersji to w przypadku gdy procedura odczytu nie będzie potrafiła odczytać pliku koali, to można nim skonwertować obrazek na .mic, a potem w Basic-u wczytać poprzez BGET i zapisać procedurą zapisu obrazków Koali - wtedy obrazek będzie skompresowany, a będzie możliwy do odczytu poprzez procedurę odczytu Koali :)
Trzmiel też ma możliwość odczytu obrazków Koali - tylko, że w trybie hires, ale można taki obrazek zapisać jako .mic i odczytać poprzez BGET w trybie czterokolorowym.
Pany kochane, Kris3D potrzebuje pilnie pomocy. Ma obrazek w hires, który zajmuje w pionie 229 pikseli. No i chciałby go wczytać w Turbo Basicu XL i wyświetlić. Niestety, o ile umie odczytać, to nie umie zmodyfikować Display List, żeby obrazek się mieścił.
Ktoś wie, jak powinna wyglądać procedurka modyfikacji DL?
Miałem kiedyś problem przy 224 liniach, wtedy "mono" odpisał mi tak:
Mając 224 linie trafisz 2x na problem z barierą 4kb na pamięć ekranu. Jeśli treść faktycznie nie mieści się w 204 liniach to trzeba będzie część obrazka załadować z przesunięciem 32 bajtów: pierwszy blok składający się z 8160 bajtów lokowany w $xx10, drugi 800-bajtowy lokowany $1FF0 bajtów dalej. Dlist skonstruowany następująco: $70 $4f,$10,$xx 101*$f $4f,$00,$xx+$10 101*$f $4f,$00,$xx+$20 19*$f $41,adres dlisty.
Edit: A nową dlistę ustawiasz prosto: DPOKE 560,adres dlisty.