Wygląda bardzo fajnie, ale fajnie byłoby dać możliwość obejrzenia gdzie kończy się ekran. Jak mniemam to też wynika z ilości elementów po prostu, ale wizualizacja by nie zaszkodziła. Poza tym bardzo dobre. Do zgrywania pulpitu polecam OBS - darmowy i nie wrzuca żadnych swoich reklam.
Szafir dorobi jeszcze modul edycji grafik (kafli,czcionek,spritow) i ustawien gry i powalczymy z robbo konstruktorem i boulder dash construction kit :D
1 bohater + 6 enemy + po 4 pociski dla kazdego wielkosc od 8x8 do 12x40... lub 1 bohater i 1 boss i wszystkie pociski - wielkosc bossa - zobaczymy co grgafik zaproponuje
@Odyniec: co masz na mysli? to jest kreator dla gier na silniku H2+
Możliwe że nie pobije, ale na pewno będzie popularny. A pytanie z innej beki - niepełnoekranowy playfield to ograniczenia silnika czy efekt zamierzony na użytek designu hobgoblina? Albo inaczej zapytam -> da się zrobić większy?
cos tam z interakcji bedzie - niespodzianka. oryginalny silnik mial taka namiasteke interakcji zrobiona dla jednego kafelka w dodatku w powiazaniu z atrybutem... wolne to bylo. ja wydzielilem kafle z ktorymi mozliwa jest interakcja (duzo szybciej to dziala i przy edycji mniej problemu)
zajebiste :)czy to jest 3 kolory plus tlo czy tryb znakowy 4 plus tlo i czy sprajty mogą mieć inne kolory niż kolory planszy ?..zajebiste se będę mogl gre zrobić .mistrz
nie. to bedzie dedykowany kreator pod gry na silniku h2+
zaleta niespotykana wsrod innych tego typu produktow na atari bedzie to, ze bedzie mozna calkowicie zmienic grafike kafli/potworkow i odrobine zmienic mechanike gry (wszystkie gry tworzone np. robbo konstruktorem wygldaja tak samo - zmiana to uklad poziomow - tu bedzie inaczej)
@Mav: potworki maja konfigurowany respawn, moze byc, moze nie byc, potworek jak wyjdzie za ekran moze juz nie wrocic a moze wrocic, jak ustawisz tak bedzie
Hehe, no dobre dobre :) Ja to jednak wolę klimaty cmentarne, ew. inne chodzą mi po głowie patrząc na mechanikę. A co do scrolla, no cóż. Niektóre gry go mają na 8bit a wersje na 16bit nie i na odwrót. To jest w tym momencie rzecz drugorzędna. Istotne jest z mojego punktu widzenia, czy engine będzie pozwalał warunkować zdarzenia (np różne kafle, itemy do zebrania albo respawn wrogów) w zależności od podjętych akcji. Mówiąc wprost - chodzi o balans arcade/adventure. No ale uzbrójmy się w cierpliwość i dajmy gościom COŚ dokończyć :) Baza szykuje się solidna. Potem zacznijmy tego używać a potem...
... jeśli będzie wola twórców taka - przekażmy sugestie co do ewentualnej kolejnej wersji ;)
@tebe: jasne, przecież żartowałem:-) Ale jak widzicie @xxl "na kolanie" wyrzeźbił taki przeszczep grafiki:-)
Silnik oczywiście jest tworzony do konkretnej gry, ale jednak jego otwartość powoduje, że już tak jak jest można wykombinować różne diametralnie inne gry.
Poza tym wracając jednak do mojego żartu i wcześniejszego "symbolicznego" pytania o nowe poziomy do Freda: gdyby dawniej powstał Fred 2, to niekoniecznie musiał by mieć taką samą mechanikę. Często jest tak, że kolejna część gry jest tylko fabułą związana z poprzednią, a sama gra jest zupełnie inna. I takie podejście jest wg mnie o wiele ciekawsze niż odgrzewanie kotleta i zanudzanie czymś co w pierwotnej wersji było świetne, ale na dłuższą metę może znużyć.
@Mq: często jest tak, że kolejna część to jest wersja 1.5 silnika z inną grafą i układem poziomów. Na palcach jednej ręki można policzyć kolejne części, które są wersjami 2.0 lub też zupełnie innymi grami. Przykłady? Proszę (Amiga) - Rick Dangerous 1 i 2 - Sim City 1 i 2000 - Titus the Fox, Blues Brothers (ewolucja engine) - Shadow of the Beast 1 i 2 - Zeewolf 1 i 2 - Cannon Fodder 1 i 2 - Chaos Engine 1 i 2 - Pinball Dreams, Pinball Fantasies - seria Turrican - seria Lemmings - seria Worms - seria Lotus - pewnie kilka innych
a teraz perełki, które są innymi grami: - Dune 1 i 2 - ...yyyy co by tu napisać ....