Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
xxl:
gra uruchomi sie na standardowym 8-bit atari z 64kb ramu (zadowoli sie 62kb), dane bedzie docztywac w razie potrzeby :-)Mq:
wg mnie to Ty nie rozumiesz, bo podpierasz się logiką, a łączysz te postulaty z trzech punktów, chociaż one się logicznie wykluczają.Mq:
To co opisałem na temat rozszerzeń, dodatków itd, to stoi w sprzeczności z punktem 1 i 3. Wg mnie analiza logiczna punktów XXL-a doprowadza do wniosków z goła innych niż Twoje.Mq:
Idealnym było by gdyby sobie gra potrafiła skorzystać z dodatkowego RAM-u jeśli go znajdzie i wtedy np. załadować więcej czegoś, a jak nie, to doczytywać sobie z dyskietki czy tam z dysku twardego i tyle.Mq:
Ogólnie uważam, że w dzisiejszych czasach należało by tworzyć tak, żeby to co robimy potrafiło działać z dowolnych nośników zarówno współczesnych jak i epokowych. Oczywiście tu znowu: współczesne nośniki powinny zachować kompatybilność sprzętową i umieć ładować stare gry.Mq:
Po pierwsze punkt 1 jest sarkazmem. Chodzi o to, że wersja taka miała by nie działać na oryginalnym standardowym Atari w ogóle.Mq:
A sarkazm polega na tym, że ludzie dokładają 16-bitowy procesor, który jest kompletnym bezsensem w małym Atari, a następnie tworzą nieoptymalne oprogramowanie, które spokojnie można by zrobić na wersji 8-bitowej.Mq:
Albo chociaż na palcach jednej ręki wyłuskaj takie perełki, które sprawią, że już nie warto się standardowym Atari w ogóle zajmować.Mq:
Za to z tego co wiem, wsadzenie tegoż proca powoduje niekompatybilność wstecz, co wydaje mi się podwójnie irracjonalne:-)Mq:
Zwłaszcza jedno takie rozszerzenie (nie wymienię które) traktowane przez pewną grupę ludzi jako tak zwany "standard" z próbą wymuszenia tego "standardu" napawa mnie obrzydzeniem - chyba w podobnym stopniu jak XXL-a rozbudowy pecetów.Mq:
To natomiast co ja napisałem w poście #23, to poparcie dla punktu 2 jako utrzymanie kompatybilności z oryginalnym sprzętem, oraz moją propozycję poparcia dla rozszerzeń, które nie ingerują w ten standard, a jedynie dodają odrobinę szersze możliwości, z których może gra/program skorzystać alternatywnie, a nie obligatoryjnie.Mq:
Tak że taka jest moja interpretacja logiczna tego co XXL napisał w poście #5, oraz tego co sam napisałem w poście #23.Mq:
@XXL: jeśli źle zrozumiałem i moja interpretacja logiczna jest niewłaściwa, to proszę popraw mnie.xxl:
" i bez nielegali bo też nic nie dają"