atarionline.pl Problem ze SIO2SD - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime21 May 2018 15:05

Mam problem ze SIO2SD, a konkretnie z kartą SD. Firmware jest w wersji 3.1 czyli najnowszy.

Wkładam nową kartę micro SDHC 4GB. Karta jest w odpowiednim adapterze do formatu SD. Sformatowana w systemie FAT32 choć testowałem też FAT16. Na karcie jest katalog "ATARI" z zawartością zgraną z archiwów AOL. Niestety za każdym razem pojawia się na wyświetlaczu komunikat o błędzie np. "I/O error".

Co ciekawe na karcie pojawia się pusty plik konfiguracyjny SIO2SD.CFG :) Inna karta mini SD o nieco mniejszej pojemności działa bez żadnego problemu.

Co to może być? Napięcia? Szybkość dostępu? Any ideas?
      • 2:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime21 May 2018 20:05

Ktoś pomoże?
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2018 22:05

Może nikt nie wie.
      U mnie po prostu zaczęła szwankować karta SD i objawy były podobne.
      • 4:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime21 May 2018 23:05

Tyle, że karta jest nowa i działa :) Obawiam się, że jest schrzaniona implementacja SDHC :/
      • 5:

CommentAuthorlarek
      • CommentTime22 May 2018 07:05

Ja używam karty SD 16GB i wszystko śmiga.
      Z kartami microSD w adapterach, z tego co zauważyłem, jest różnie. Polecam używanie kart SD, z którymi raczej nie ma żadnych problemów.
      • 6:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime22 May 2018 10:05

Czyli może to być kwestia napięć?

Szkoda, bo akurat mam same micro SD, ale co zrobić :)
      • 7:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime31 May 2018 14:05

Niestety SD również nie działa. Obecnie to już żadna nie działa. Jest tylko komunikat "no partition" :( Niestety wygląda to na problem z hardwarem.
      • 8:

CommentAuthorlotharek
      • CommentTime3 Jul 2018 23:07

moze warto skontaktowac sie ze sprzedjacym i skorzystac z gwarancji ?
      • 9:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime4 Jul 2018 11:07

Sam to montowałem wieki temu na płytce kupionej od Pasia zgodnie ze specyfikacją i dotąd działało bez zarzutu.

Obawiam się, że jest jakiś błąd konstrukcyjny, który sprawia problemy w przypadku nowszych kart :/
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Jul 2018 22:07

Możesz mieć starą wersję płytki z dzielnikami rezystorowymi jako konwerterami poziomów 5V->3.3V. Znacznie mniej kart z tym działa, po prostu to działa trochę jako filtr dolnoprzepustowy. Wówczas warto zastosować konwerter scalony, np. 74lvc125