Parę dni temu Bocianu zarzucił mi temat napisania prostej przeglądarki fontów Atari. No więc...programik gotowy :)
Program pozwala wybrać katalog z fontami (pliki muszą mieć rozszerzenie .fnt). Wybrana czcionka reprezentowana jest w 3 okienkach - tryb normalny, tryb gfx i double. Można zdefiniować własny zestaw kolorów.
W paczce z programem dołączony został katalog z aktualną bazą czcionek.
Podstrona z podglądami czcionek pokazywała większość z dostępnych na AOL czcionek jednocześnie, podczas gdy program pokazuje każdą z osobna i nie ma opcji zapisu podglądów i pliku html. Nie ma też możliwości podglądu czcionek 64c...
Dołączone są tylko czcionki z Atari i tylko te, które na AOL mają podglądy, i wyświetla je tak jak byśmy przeglądali te podglądy... a które to podglądy umieściłem w paczce ze wszystkimi czcionkami z AOL, z której to paczki ta część czcionek została skopiowana (zmodyfikowany jest ATARI.FNT)...
Przygotowanie tej paczki - ściągnięcie fontów, ich podglądów, sprawdzenie i poukładanie nie zrobiło się samo...
...
O programie, czego brakuje: - obsługa plików .f80 .fn2 .64c - obsługa plików .vf2 .scr - podgląd plików .fn2 co druga linia (tak jak pisałem wcześniej) - tryb 16 kolorów - możliwość podglądu dowolnego pliku (przynajmniej fragmentu) i możliwość wklejenia fragmentu tekstu. - zapis podglądu - zapis podglądów + html-a - wyszukiwanie (obecnie tylko pierwsza litera) - wybór kolorów z wybranej palety Atari .act - wyświetlanie czcionek z podkatalogów - otworzenie wybranego pliku w zewnętrznym edytorze (najlepiej kilku do zdefiniowania) - kopiowanie ścieżki do wybranego pliku - obsługa linii poleceń (obecnie program uruchamia się w bieżącym katalogu, a czcionek szuka w podkatalogu fnt) - jeżeli ma to być program do przeglądania czcionek z AOL, to mogła by być możliwość ściągnięcia plików / weryfikacja z AOL (np. gdyby jakieś doszły) - jeżeli chcesz dołączyć pliki to napisz skąd pochodzą - brakujące fonty z Atari i C64 - program pojawia się w rogu ekranu
Edit: - po naciśnięciu "Reload" wyświetlany jest pierwszy font z listy (niepodświetlony) - gdy istnieje plik, który był wyświetlony, to ten powinien być wyświetlany.