Nie pamiętam w tym momencie szczegółów, ale jest to wavetable z polifonią bodaj 64-głosową :) Szczegóły będą jak znajdę chwilę, by zrobić porządny opis z przykładami.
Wygląda dość płasko. Wejdzie w XL? Seria XE jest z tyłu dość płaska, a XL ma u góry obudowy wystający do tyłu garb (ok. 5-6 mm) i jeśli obudowa MIDI Boxa sterczy pionowo, to wtyczka musi być dłuższa, żeby go trochę odsunąć.
Waham się, czy już kupować prototyp, czy poczekać na końcowy produkt. Przewidujesz już z grubsza jakiś termin ukończenia projektu?
Alex prawi, że prawdopodobnie będzie to w czymś podobnym do wtyku Sio2BT. Na filmiku jest to urządzenie podłączone obok MidiBox w Siosplitter. Ten splitter to też dobra rzecz, szczególnie dla użytkowników więcej niż jednego nieprzelotowego urządzenia SIO. Np. midi i sd. Ma on też możliwość podłączenia zewnętrznego zasilania, więc nie trzeba się martwić tym, że urządzenia w większej ilości pobierają więcej prądu ponad to co mamy ze sio wprost z Atarki ;)
Gniazdek MIDI IN/OUT/THRU nie planowałem, ponieważ oznaczałoby to dodanie tradycyjnego MIDI Inferface, który już wiele osób ma, a takowy można podpiąć przez splitter SIO.
Aczkolwiek projektując docelową płytkę rozważę temat :) Główny problem będzie z wielkością gniazdek DIN-5 oraz dobraniem obudowy. Może rozwiązaniem byłby specjalny kabelek?
Rozumiem, nie podejrzewałem, że wiele osób ma MIDI. W każdym razie opcja syntha + MIDI w jednym może zainteresować kilka kolejnych osób (analogiczny projekt Ivo na AAge padł, zainteresowanych osób było troszkę).
Piszę się na wersję finalną modułu. Chyba, że będzie dopiero za kilka lat, to wtedy chcę prototyp. ;)
Tak się zastanawiam nad możliwością wpinania do ewentualnego wyjścia drugiego modułu brzmieniowego, żeby zwiększyć ilość brzmień. Tak, żeby dało się grać na nich równocześnie na różnych kanałach.
pin: Pytanie, czy jest sens robić kabelek do przelotki, skoro interface MIDI jest prosty jak budowa cepa i może być w tymże kabelku? :)
caruso: To dlatego, że jak pisałem ten player w 1997 roku, to akurat miałem pod ręką muzę Daxeya z Intel Outside, a jego kawałki jako jedne z nielicznych miały w tamtych czasach bogatą aranżację :D
VLX: Finalna wersja jest wstępnie planowana na przyszły rok, ale dużo zależy od kosztów i dostępności cześci. Wpinanie drugiego modułu nie ma sensu z trzech powodów - po pierwsze każde urządzenie MIDI ma 16 kanałów, po drugie na każdym kanale możesz grać dowolnymi brzmieniami z palety (uprzednio przełączając program), a po trzecie szeregowe MIDI jest zbyt wolne, by przepychać przez nie zbyt dużo danych - wpływa to niekorzystnie na synchronizację czasów grania poszczególnych dźwięków.
@Kaz - pamiętam, ale z przyczyn obiektywnych, dzięki naszemu "kochanemu" rządowi musiałem odłożyć hobby na bok. Natomiast mogę powiedzieć, że jak tylko skończę projekt płytki to produkcja wystartuje :) Chciałbym, aby całość była jak najmniejsza i wielkością nie odbiegała od SIO2BT.
Alex - tak jak napisał Astrofor. Kliknij jeszcze raz i post przyjedzie. Chyba, że pytasz o treść posta, to podejrzewam, że masz początki paranoi i wszędzie widzisz cenzurę :p
Dziś w nocy rozmawiałem z Alexem z godzinę o tym MIDI Box, świetny projekt, czekam z niecierpliwością! I będę dalej męczył o informaje dla nas wszystkich :D
ponieważ trzymam u siebie jedyny działający prototyp Alexa to nim go odeślę właścicielowi postaram się zrobić (w ten weekend) krótki filmik prezentujący możliwości tego urządzenia. Materiał wrzucę tu.
A drugą sztukę to bym wziął, jakbyś zamieścił tam złącze MIDI i można było podpinać to do ST/STE jako zewnętrzny bank brzmień. W takiej cenie jak mówiłeś (dużo poniżej 100 zł) to byłaby super rzecz.
@Alex 100+% racji, tak sobie tylko gdybam - sam Zaxxxon wyprodukował 100 fujinetów, na świecie jest ich pewnie już kilkaset i liczba rośnie, więc jakby Twój protokół zaimplementować, to by była tania podróba, a jakby ktoś chciał real-deal to by wiedział, co upgrejdować. Przede wszystkim sofcik miałby szanse większe się pojawiać. I tak kluczowe jest powstanie MIDI BOXa jako reference hardware :]