Jeśli grasz w wersję plikową, to - jeśli się nie mylę - podczas wyświetlania ekranu "Bad Language" wczytywana jest do pamięci reszta gry. Może to chwilę potrwać.
BTW, jeśli wątek już jest poruszony. Postaram się wkrótce opublikować solucję do gierki, bo właśnie wygrzebałem plik z instrukcjami. Muszę go tylko trochę posprzątać...
@IRATA4 tu naprawdę długo trwa dekompresja, jest statyczny obrazek i myślałem, że może trzeba coś przestawić w emulatorze, co rzadko, ale czasem ma miejsce w wybranych programach, bo nie wiadomo, czy coś poszło nie tak z ładowaniem, czy trzeba czekać... @mgr_inz_rafal Napisz solucje, gra jest fajna, ma fajny klimat, podoba mi się rozwiązanie z rozwijanym menu co zrobić i z tym, że są zabawne wstawki do poczytania. Obawiam się, że poziom trudności jest wysoki i może się znudzić jak się będzie po 20razy chodziło tam i powrotem szukając rozwiązania co w cale nie jest fajne w polskich komnatówkach.
Tak, działają sejwy w plikówce. Ja dokładnie tak zrobiłem, bo chciałem grać w wersję bez doczytywania, ale mieć możliwość sejwowania. Wziąłem sobie atr-a z DOS-em II+D6.4, na tą dyskietkę wrzuciłem xex-a i wszystko śmiga i sejwuje.