Dla zainteresowanych: w czasie rozgrywki w naprawionej wersji Gremlins dobrze słychać różnicę w efektach dźwiękowych przy: łapaniu mogwaia, wkładaniu go do klatki i liczeniu bonusowych punktów na koniec poziomu. Można też usłyszeć inne dźwięki w początkowym motywie muzycznym - jednak największe wrażenie robi przepaść między "zepsutą" a poprawną muzyczką na ekranie z game over.
IRATA - owszem, ja całe życie żyłem w przekonaniu, że ta piszcząca melodyjka tak ma być, a tym czasem tam jest zupełnie inna muza :D normalnie podczas gry była taka piszcząca i agresywna, a oryginał taki spokojniejszy.
Chodzi zdaje się o coś innego: te wersje ze skaszanionym dźwiękiem poprawnie odpalają się na wcześniejszym modelu Atari 800 (system operacyjny OS-B), a niepoprawnie w systemie operacyjnym Atari XL/XE. Można sobie to przestawić w emulatorze i sprawdzić - ten sam plik brzmi inaczej. W Polsce Atari 800 było praktycznie nieznane w latach 80. i 90., więc trudno było usłyszeć prawidłową muzykę :)
@mav o kurka wodna , ja też nie wiedziałem , nawet teraz nie mogę się coś do tej niby lepszej przekonać ;-) ,ma piszczeć i już :-) . To chyba nie tyle co popsuta ,a po prostu inna wersja .